GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Acer Aspire Switch 10 E review – mini-laptop convertibil de buget

Testat pe data de 26 martie 2015
Pe scurt: Acer Aspire Switch 10 E este un convertibil ieftin care poate fi utilizat pe post de tabletă şi laptop cu Windows ci care oferă un ecran IPS de bună calitate completat de o tastatură decentă şi de un acumulator de mari dimensiuni.
Produs testat: Acer Aspire Switch 10 E   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 1200 Lei

Tabletele care pot fi utilizate şi pe post de laptop prin intermediul unui docking station ataşat se bucură de o popularitate din ce în ce mai mare în rândul utilizatorilor.

Principalele explicaţii sunt avantajele pe care le presupune folosirea sistemului de operare Windows şi preţurile relativ scăzute de comercializare.

Unul dintre convertibilele 2-in-1 care au apărut recent pe piaţă este Acer Aspire Switch 10 E, un dispozitiv cu un aspect estetic simplu, prin care se adresează unei game diversificate de utilizatori.

Pentru un preţ de circa 1300-1500 lei, producătorul taiwanez oferă un dispozitiv compact bine construit, cu un ecran decent şi un acumulator de mari dimensiuni. Inevitabil însă, pentru a atinge un preţ de achiziţie cât mai scăzut, Acer a trebuit să facă unele compromisuri, pe care le vom explica în detaliu în cadrul acestui review.

Switch 10 E, o tableta cu tastatura atasabila

Switch 10 E, o tableta cu tastatura atasabila

Ce este Acer Aspire Switch 10 E?

Acer Aspire Switch 10 E este o tabletă de 10 inch cu sistem de operare Windows 8, care poate fi transformată într-un mini-laptop prin ataşarea unei tastaturi.

Specificaţii tehnice Acer Aspire Switch 10 E

Iată principalele caracteristici tehnice ale lui Acer Aspire Switch 10 E:

Acer Aspire Switch 10 E 
Ecran10.1 inch, 1280 x 800 px, IPS, touchscreen
ProcesorIntel Atom BayTrail-T Z3735F, 1.33 GHz, grafica Intel HD
Memorie2 GB RAM
StocareeMMC de 32 GB
Connectivitate
Wireless N, Bluetooth
Porturimicro-HDMI, micro-USB, microSD card reader,USB 2.0 pe dock
Camerefrontala si principala
Baterie30 Wh
OSWindows 8.1 32-bit
DimensiuniTableta: 262 x 180 x 11 mm
Tableta + Dock: 262 x 180 x 21 mm
GreutateTableta: 632 g
Tableta + Dock: 1136 g
Alteledocking station cu tastatura si trackpad

Review video Acer Aspire Switch 10 E

Ce ne-a plăcut

Carcasa lui Switch 10 E este realizată integral din plastic, însă acest lucru nu are neapărat un efect negativ: chiar dacă în unele situaţii plasticul scârţâie uşor, construcţia este solidă pentru un dispozitiv cu un astfel de preţ. Noi am avut la test versiunea cu carcasă gri, însă pe piaţă vor exista şi modele în culori mai vii.

Switch 10 E are o constructie solida

Switch 10 E are o constructie solida

Ca dimensiuni, Switch 10 E este destul de voluminos, însă acest lucru a permis integrarea unui acumulator de mari dimensiuni şi rularea la temperaturi scăzute inclusiv la redarea unor clipuri video Full HD. Din punct de vedere al conectivităţii, am remarcat prezenţa unui slot microUSB, a unui card reader microSD şi a unei ieşiri micro-HDMI, pe lângă jack-ul pentru căşti.

Docking-station-ul care se ataşează la tabletă beneficiază doar de tastatură şi trackpad, astfel că nu include o baterie suplimentară sau un HDD în plus pentru mărirea spaţiului de stocare. Există totuşi un slot USB care se poate dovedi util în anumite situaţii.

Balamalele sunt destul de solide, iar mecanismul de prindere a fost îmbunătăţit comparativ cu alte dispozitive Acer, întrucât acum vorbim despre un conector mai bun şi un sistem cu magneţi care ajută la realizarea ataşării celor două părţi. Ecranul se poate rabata destul de mult, însă cade destul de uşor din cauza faptului că este mai greu decât docking station-ul, lucru firesc în condiţiile în care platforma hardware şi bateria au fost integrate în display.

Experienţa de redactare a textelor pe tastatură este destul de bună, chiar dacă nu impresionantă. Micile probleme sunt reprezentate de faptul că tastele sunt destul de înguste şi au o cursă relativ scurtă. La rândul său, layout-ul este decent, însă unele taste importante cu care s-ar putea să fi obişnuit lipsesc, aşa cum este cazul pentru tasta CTRL din partea dreaptă.

Clickpadul funcţionează cu o acurateţe foarte bună, indiferent că este vorba despre simple tap-uri sau de gesturi, chiar dacă uneori gesturile de swipe din părţile laterale nu sunt interpretate foarte bine. În schimb, click-urile fizice sunt destul de zgomotoase, însă acesta este cam singurul punct negativ al trackpadului.

Aşa cum sugerează şi numele, Switch 10 E beneficiază de un ecran IPS touchscreen cu diagonală de 10.1”. Rezoluţia de 1280×800 pixeli este una potrivită pentru segmentul de preţ, însă probabil că unii utilizatori o vor considera prea scăzută, în special cei care au folosit ecrane cu densităţi mai bune.

Tehnologia IPS permite însă o reprezentare fidelă a culorilor, unghiuri bune de vizualizare şi o luminozitate ridicată. Prin urmare, ecranul e de calitate bună pentru browsing, filme şi poze, însă datele sintetice arată că nu acoperă o varietate prea largă de culori, element important dacă lucrezi cu anumite soft-uri în care acest lucru este important.

Concret, iată datele obţinute:

  • acoperire: 72% sRGB, 53% NTSC, 55% AdobeRGB;
  • gamma: 2.0;
  • luminozitate maximă în mijlocul ecranului: 314 cd/m2 cu alimentare de la priză;
  • contrast la luminozitate maximă: 770:1;
  • punct de alb: 6700 K;
  • negru la luminozitate maximă: 0.41 cd/m2;
  • DeltaE mediu: 1.05 necalibrat, 1.03 calibrat.

În utilizarea de zi cu zi, Switch 10 E este capabil să ruleze cele mai multe aplicaţii Windows şi o face într-un mod fluent atunci când navighezi pe internet, asculţi muzică, te uiţi la filme, scrii mailuri sau editezi documente Office. Totuşi, reţine că nu este un laptop dedicat activităţilor intense: pe cât posibil, evită activităţile de multitasking, jocurile şi orice alte aplicaţii prea complexe. În caz contrar, te vei confrunta cu lag şi timpi lungi de aşteptare.

Experienţa multimedia este completată de cele două boxe frontale care asigură o calitate medie a sunetului şi un volum decent, în timp ce camera web poate fi utilizată pentru convorbiri ocazionale pe Skype, atât timp cât nu ai pretenţii prea mari din partea ei.

Dacă te interesează rezultatele obţinute în diverse programe de benchmark, iată-le:

  • CineBench 11.5 32bit: OpenGL 5.88 fps, CPU 1.03 pts, CPU Single Core 0.29 pts;
  • x264 Benchmark 4.0: Pass 1 – 35.42 fps, Pass 2 – 6.81 fps;
  • Octane 2.0 în Chrome: 6273 puncte.

Aşa cum demonstrează şi imaginile ataşate, carcasa rămâne rece pe tot parcursul utilizării, astfel că nu vei întâmpina probleme nici măcar în zilele călduroase de vară. Acest lucru este valabil inclusiv la utilizare intensă şi se datorează în bună măsură faptului că dispozitivul are dimensiuni destul de generoase.

acer-switch10-e-temperatura-dailyuse

Conexiunea Wi-Fi funcţionează în mod corespuznator şi oferă viteze decente. Partea bună este că viteza rămâne în mare parte constantă chiar şi atunci când te îndepărtezi de router, dar vitezele atinse nu sunt impresionante nici când te afli în imediata sa apropiere.

Din punct de vedere software, convertibilul este echipat cu sistemul de operare Windows 8.1 şi, ca cele mai multe dispozitive de acest gen, include o licenţă pentru Office 365 Personal valabilă timp de un an, cuplată cu 1 TB spaţiu de stocare pe OneDrive. Totuşi, reţine că după expirarea licenţei de 1 an trebuie să plăteşti 70 de dolari pe an pentru a beneficia în continuare de aceste facilităţi.

Switch 10 E ofera performante bune

Switch 10 E ofera performante bune

Dimensiunile generoase au permis celor de la Acer să integreze un acumulator cu capacitatea de 30 Wh care, şi chiar dacă implementarea celor de la Acer nu este atât de eficientă energetic pe cât ne-am fi aşteptat, dispozitivul oferă o autonomie bună pentru cei mai mulţi utilizatori. În general, convertibilul a rezistat între 5-8 ore fără alimentare de la priză, cu o luminozitate a ecranului de circa 40% (120 nits).

Concret, iată la ce te poţi aştepta din acest punct de vedere în funcţie de modul în care utilizezi dispozitivul:

  • 10 ore – idle, ecran la 0%, Wi-Fi OFF;
  • 6 ore şi 30 de minute – browsing foarte uşor şi editare de texte în Google Drive, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
  • 7 ore şi 30 de minute – fullscreen video 1080p în Youtube în Internet Explorer, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
  • 6 ore – video MKV fullscreen FullHD în VLC Player, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
  • 5 ore – browsing în Internet Explorer, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
  • 5 ore şi 30 de minute – video fullscreen FullHD în Youtube în Chrome, ecran la 40%, Wi-Fi ON.
Convertibilul asigura o autonomie buna

Convertibilul asigura o autonomie buna

Ce scârţâie

Switch 10 E este un dispozitiv destul de voluminos şi greu pentru gama sa, în special dacă îl raportăm la alte produse de acest gen. Tableta cântăreşte 632 de grame, iar greutatea ajunge la puţin peste 1.1 kg atunci când ataşezi docking station-ul.

Chiar dacă convertibilul îşi face bine treaba în utilizarea de zi cu zi, nu putem să nu remarcăm faptul că platforma hardware este una mai veche de 1 an. Vorbim despre un procesor Intel Atom Z3735F cu frecvenţa de 1.33 GHz, grafică Intel HD, 2 GB RAM şi 32 GB spaţiu de stocare pe eMMC.

Astfel, chiar dacă pentru moment îşi face binişor treaba, nu este exclus ca dispozitivul să “îmbătrânească” mai rapid din cauza platformei hardware vechi. În plus, cei 32 GB de spaţiu de stocare sunt insuficienţi pentru timpurile moderne, mai ales că eMMC-ul nu suporta upgrade, iar această ultimă situaţie este similară şi pentru memoria RAM.

Pentru a obţine performanţe mai bune, îţi recomandăm ca primul lucru după pornirea dispozitivului să fie dezinstalarea aplicaţiilor proprietare Acer şi a versiunilor trial ale celorlate softuri, inclusiv McAfee.

Chiar dacă autonomia este bună, încărcarea acumulatorului durează aproape 5 ore prin intermediul portului microUSB, cel puţin în cazul modelului nostru de test. Este adevărat că acest tip de conexiune necesită un timp mai mare de încărcare, însă chiar şi în acest context nu ar fi trebuit să dureze mai mult de 3 ore. Nu este exclus să fie vorba despre o problemă specifică unităţii noastre care să nu se regăsească şi în cadrul unităţilor disponibile în magazine la vânzare.

Nu în ultimul rând, cablul USB pentru încărcare are doar 1 metru, motiv pentru care va fi dificil să utilizezi dispozitivul în timp ce este la încărcat.

Incarcarea bateriei necesita pana la 5 ore

Incarcarea bateriei necesita pana la 5 ore

Preţ Acer Aspire Switch 10 E şi disponibilitate

Acer Aspire Switch 10 E nu este încă disponibil pe piaţa din România, însă producătorul taiwanez a anunţat deja preţul oficial de comercializare.

La 270 de dolari pentru piaţa americană, ne putem aştepta ca acest model să fie disponibil în magazinele din România pentru aproximativ 1300 – 1500 lei, cu şanse mari ca preţul să scadă destul de rapid după lansarea iniţială.

Concluzii

Raportat la preţul solicitat de producător, Acer Switch 10 E este un convertibil de calitate care oferă o construcţie solidă, un ecran bun şi performanţe decente în utilizarea de zi cu zi, pe lângă o autonomie suficientă din partea acumulatorului.

Sigur, există şi mici aspecte mai puţin plăcute, cum ar fi dimensiunile generoase, greutatea, rezoluţia HD a ecranului sau platforma hardware veche, plus timpul mare de încărcare a bateriei.

Astfel de compromisuri sunt însă inevitabile în cazul unui produs cu un preţ atât de scăzut, motiv pentru care Switch 10 E rămâne o alegere bună dacă ai nevoie de un convertibil pe care să-l foloseşti zilnic cu plăcere pentru activităţi de bază precum browsing, vizionare de filme sau editare de documente.

Pe piaţă vei găsi însă alternative demne de luat în seamă, printre care Acer-ul Aspiure Switch 10 sau Asus-ul Transformer Book T100TA, ambele cu preţuti de circa 1500 de lei în acest moment şi posibilitatea de a monta un HDD în dock. Switch-ul 10 E compensează prin autonomie, carcasa colorată şi sperăm noi, un preţ mai bun.

Switch 10 E, un convertibil ieftin

Switch 10 E, un convertibil ieftin

Pro

  • calitate bună a construcţiei, carcasa disponibilă în culori variate
  • ecran bun
  • acumulator de mare capacitate
  • preţ atractiv

Contra

  • greutate şi grosime mare
  • platformă hardware veche

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri