GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Allview X2 Soul Pro review – smartphone puternic cu preţ cam piperat

Testat pe data de 8 iunie 2015
Pe scurt: Allview X2 Soul Pro este un smartphone de 5.2” cu design/construcţie de calitate şi performanţe bune în orice aplicaţie şi joc, dar preţul destul de piperat s-ar putea să te pună pe gânduri înainte să scoţi banii din buzunar.
Produs testat: Allview X2 Soul Pro   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 1700 Lei

Allview X2 Soul a fost unul dintre cele mai apreciate smartphone-uri Allview în vara anului 2014, datorită designului atractiv şi a performanţelor de top, însă a suferit din cauza autonomiei modeste şi a unei interfeţe grafice mai puţin elegante. Detalii găsiţi în review-ul nostru amănunţit.

Allview X2 Soul Pro vine să corecteze aceste două neajunsuri majore, cel puţin în teorie, şi promite să păstreze în acelaşi timp cele mai multe dintre părţile pozitive ale predecesorului său.

În plus, noul Soul Pro este dual-SIM, o caracteristică absentă de pe X2 Soul, astfel că va fi inclusiv pe placul celor care utilizează simultan mai multe numere de telefon.

Soul Pro propune un design surprinzător de elegant pentru un smartphone sub brand românesc şi sfârşeşte prin a impresiona la nivel de performanţe, însă merită să scoţi 1.700 de lei din buzunar pentru un astfel de terminal? Review-ul de mai jos oferă un răspuns la această întrebare esenţială.

Allview X2 Soul Pro este un telefon performant

Allview X2 Soul Pro este un telefon performant

Ce este Allview X2 Soul Pro?

Allview X2 Soul Pro este un smartphone cu ecran de 5.2” adresat persoanelor interesate de un design elegant şi de performanţe bune în aproape orice aplicaţie.

Specificaţii tehnice Allview X2 Soul Pro

Iată principalele specificaţii tehnice ale noului smartphone din portofoliul Allview:

Allview X2 Soul Pro
EcranSuperAMOLED, 5.2”, Full HD
ChipsetMediaTek MT6752
Procesorocto-core Cortex A53, 1.7 GHz
GraficaMali-760M2
Memoria RAM2 GB
Memorie interna16 GB
Conectivitate4G, Wi-Fi
Camera foto13 MP, video 1080p
SoftwareAndroid 5.0 Lollipop
AcumulatorLi-Ion 2700 mAh
Dimensiuni148.8×72.4×5.5 mm
Greutate126 grame

Ce ne-a plăcut

Allview X2 Soul Pro respectă noile tendinţe din lumea smartphone-urilor, întrucât are un ecran cu diagonală de 5.2” care îl îndreaptă puternic spre segmentul phableturilor. Chiar şi aşa, telefonul stă foarte bine în mână, în special datorită formatului unibody şi a unui şanţ existent pe partea laterală, în care au fost integrate şi tastele de volum şi butonul de pornire.

Partea frontală este simplă, fiind dominată de ecranul mărginit de rame destul de generoase în zonele de sus şi jos. Logo-ul Allview lipseşte cu desăvârşire aici, iar acest lucru este unul pozitiv. Întreaga suprafaţă este acoperită cu sticlă rezistentă la zgârieturi, iar acelaşi tratament este aplicat şi pentru partea din spate.

Designul partii frontale este simplu

Designul partii frontale este simplu

Personal nu sunt deloc fanul sticlei pe partea din spate, nu neapărat din cauza pericolului de a se sparge, cât mai ales din punct de vedere estetic, însă acest aspect este unul pur subiectiv şi este posibil ca mulţi utilizatori să aprecieze acest design.

Spatele lui Soul Pro este confectionat din sticla

Spatele lui Soul Pro este confectionat din sticla

Pe lângă cele două tăviţe pentru SIM-uri din partea stângă există şi portul microUSB în partea de jos, lângă care au fost implementate difuzorul şi jack-ul pentru căşti.

Ecranul SuperAMOLED nu aduce nicio surpriză majoră: unghiurile de vizualizare sunt bune, culorile sunt reprezentate bine, iar contrastul este excelent. Ca de obicei în cazul acestei tehnologii, punctul de alb nu este tocmai cel mai bun, cel puţin nu în comparaţie cu un IPS, însă acest lucru nu este aproape deloc deranjant în utilizarea de zi cu zi.

Pentru diagonala de 5.2”, producătorul a optat pentru o rezoluţie Full HD 1920×1080 pixeli, care oferă o densitate de 424 de pixeli per inch. Aceasta asigură afişarea unor texte uşor de citit în browser şi este mai mult decât suficientă pentru un smartphone, în ciuda faptului că numeroşi producători adoptă rezoluţia superioară QHD 2560×1440 pixeli în prezent.

Ecranul lui X2 Soul Pro este de buna calitate

Ecranul lui X2 Soul Pro este de buna calitate

În interior, producătorul a optat pentru o platformă hardware echipată cu chipset MediaTek MT6752, care include un procesor octa-core ARM Cortex-A53 cu frecvenţa de 1.7 GHz care pot funcţiona simultan, un chip grafic Mali 760MP2 tactat la 700 MHz şi 2 GB RAM.

Chiar dacă nu este tocmai un chipset popular printre telefoanele de top, X2 Soul Pro ne-a surprins prin viteza sa în utilizarea de zi cu zi. În cea mai mare parte a timpului sistemul de operare rulează fluent şi are o viteză decentă inclusiv la comutarea aplicaţiilor în meniul de multitasking. În plus, aplicaţiile individuale se lansează rapid.

Acelaşi lucru este valabil şi în cazul aplicaţiilor multimedia, întrucât am rulat fără probleme filme în format MKV Full HD şi HD, atât timp cât am utilizat aplicaţii 3rd party precum VLC Media Player. Playerul audio preinstalat citeşte de asemenea formatele uzuale, inclusiv MP3.

Jocurile reprezintă de departe una dintre activităţile preferate ale utilizatorilor de smartphone-uri, iar aceştia vor găsi un companion de nădejde în Soul Pro. Inclusiv titluri solicitante din punct de vedere hardware, precum Need Ford Speed: Most Wanted, Asphalt 8 sau Real Racing 3 au rulat fluent, fără sacadări sau întreruperi.

Pentru pasionaţii de cifre am inclus şi rezultatele obţinute în câteva programe de benchmark, cu menţiunea că astfel de date nu sunt foarte relevante pentru utilizarea de zi cu zi:

Sistemul audio se achită cu bine de sarcini, mai ales că difuzorul este amplasat în partea de jos şi nu pe carcasa spate, însă la un volum aproape de cel maxim calitatea sunetului are de suferit.

Telefonul mizează pe sistemul de operare Android 5.0 Lollipop, iar unul dintre marile avantaje comparativ cu predecesorul X2 Soul este interfaţa standard folosită. Cei de la Visual Fan, compania aflată în spatele brandului Allview, au decis să păstreze în mare măsură interfaţa din Android 5.0 şi inclusiv wallpaperul este cel default în cadrul temei implicite. Personal recomand păstrarea acestei teme iniţiale, chiar dacă există mai multe disponibile, întrucât este de departe cea mai aerisită şi uşor de utilizat.

Deloc surprinzător, sistemul de operare este fluent şi, pe lângă aplicaţiile standard Google, există o serie de aplicaţii 3rd party preinstalate. Printre ele se numără editorul de teme Chameleon, aplicaţia de notiţe Notes, una care înregistrează sunetul şi, desigur, o aplicaţie de vreme. Chiar şi aşa, numărul total de aplicaţii şi procese care rulează pe telefon la prima pornire a acestuia este de circa 150. Sigur, un dispozitiv din gama Nexus numără doar aproximativ 100 de aplicaţii şi procese, însă telefoanele Samsung au de regulă peste 350.

Memoria internă de 16 GB ar trebui să fie suficientă pentru cei mai mulţi utilizatori, în special dacă obişnuieşti să-ţi salvezi pozele în cloud şi nu instalezi exagerat de multe jocuri. Totuşi, reţine că aproximativ 6 GB sunt ocupaţi de sistemul de operare şi că dispozitivul nu beneficiază de slot pentru carduri microSD, astfel că nu poţi extinde memoria internă.

Camera foto de are un sezor de 13 MP produs de Sony şi oferă o interfaţă intuitivă de utilizare inclusiv pentru cei mai puţin iniţiaţi. Printre opţiunile suplimentare ale acesteia se numără modul HDR sau funcţia Magic Focus, care permte schimbarea focalizării după realizarea fotografiei. În plus, utilizatorii care doresc control complet asupra schimbărilor pot apela la modul Professional.

Calitatea fotografiilor realizate de Soul Pro este decentă pentru acest segment de piaţă, însă senzorul nu iese neapărat în evidenţă. Uneori, balansul de alb este incorect, în special în fotografiile în care există o sursă puternică de lumină.

Pe timp de noapte, zgomotul din poze este destul de limitat:

Dispozitivul este capabil să înregistreze clipuri video Full HD cu 30 de cadre pe secundă, însă singurul format disponibil este 3GP, unul mai puţin popular în prezent, iar rezultatul poate fi urmărit în clipul de mai jos:

Pe baza unui acumulator cu capacitatea de 2.700 mAh, Soul Pro obţine o autonomie peste aşteptări, cel puţin comparativ cu predecesorul său. În utilizarea de zi cu zi, cu 10-20 de minute de convorbiri, o conexiune la internet activă în permanenţă şi cu ecranul pornit pentru 4-5 ore, autonomia ajunge cu uşurinţă la o zi şi jumătate. Dacă eşti genul care nu are nevoie constant de internet, poţi ajunge în situaţia să încarci acumulatorul o dată la două zile. Rămâne de văzut desigur cum se va descurca acumulatorul în timp, odată cu trecerea lunilor, însă acest lucru nu avem cum să îl testăm în cazul de faţă.

Ce scârţâie

Ca orice alt dispozitiv, şi Allview X2 Soul Pro are anumite defecte, unele dintre ele mai importante, altele mai puţin.

Chiar dacă designul este în general unul elegant, amplasarea senzorului foto aproape de marginea telefonului face uneori dificilă realizarea pozelor, întrucât de mai multe ori mi s-a întâmplat să acopăr o parte a senzorului cu un deget.

Şi pentru că suntem la capitolul cameră, merita să atrag atenţia că focalizarea se realizează în general destul de greu, în cel puţin o secundă. Ocazional, asta se întâmplă inclusiv în fotografiile cu un mediu omogen, care nu necesită o focusare într-o anumită zonă a ecranului, ceea ce se traduce printr-un timp mai ridicat de realizare a fotografiei.

Camera este amplasata prea aproape de marginea telefonului

Camera este amplasata prea aproape de marginea telefonului

Teoretic, amplasarea difuzorului în partea de jos asigură o audiţie mai bună atât în cazul apelurilor şi notificărilor, cât şi pentru experienţele multimedia. Totuşi, atunci foloseşti telefonul în mod landscape, de exemplu atunci când te joci sau te uiţi la un film, se întâmplă frecvent să acoperi difuzorul cu mâna şi să îl obturezi.

Amplasarea difuzorului poate crea probleme in jocuri

Amplasarea difuzorului poate crea probleme in jocuri

Din punct de vedere software, Soul Pro include două noutăţi comparativ cu telefoanele altor producători de dispozitive cu Android. În primul rând, accesul în App Drawer, care afişează toate aplicaţiile instalate în telefon, se face prin apăsarea unui “buton” amplasat pe marginea din dreapta, intre ultimul rând de aplicaţii de pe homescreen şi cele patru aplicaţii permanente din partea de jos. De aceea, uneori se întâmplă să ratezi “ţinta” şi să accesezi din greşeală o aplicaţie alăturată.

În al doilea rând, accesul la meniul de setări rapide nu se face direct din centrul de notificări, ci printr-un swipe de jos în sus, la fel ca la iPhone. Nu numai procedura este copiată după Apple, ci şi designul panoului pentru acces rapid la funcţii. Tot aici există în mod surprinzător funcţia Fake Call, care permite simularea primirii unui apel.

Conectarea telefonului la calculator pentru transferul de date se face destul de anevoios. Deşi în mod normal telefonul trebuie setat pe funcţia File Copy, în realitate fişierele sunt accesibile doar prin setarea “Connected as camera”.

Nu în ultimul rând, imposibilitatea de a înlocui bateria poate fi deranjantă pentru unii utilizatori, la fel ca şi absenţa slotului pentru carduri microSD.

Putine lucruri i se pot reprosa cu adevarat lui Soul Pro

Putine lucruri i se pot reprosa cu adevarat lui Soul Pro

Preţ Allview X2 Soul Pro şi disponibilitate

Allview X2 Soul Pro este disponibil deja la principalele magazine de comerţ electronic din România, dar şi în magazinul oficial Allview. Cel puţin pentru început, preţul de comercializare este unul destul de piperat: Allview X2 Soul Pro costă 1700 lei.

Chiar dacă are un design elegant, performanţe bune şi este lipsit de defecte majore, preţul este unul destul de ridicat, în special pentru că brandul Allview este asociat frecvent în rândul consumatorilor cu terminale accesibile.

În plus, pe piaţă există numeroase telefoane ale brandurilor de top cu preţuri mai bune, iar Nexus 5 este poate unul dintre cele mai bune exemple. La un preţ actual de 1.600 lei, Nexus 5 oferă un design interesant, un sistem de operare în versiune stock şi performanţe cel puţin la fel de bune.

Continutul cutiei in care vine Allview X2 Soul Pro

Continutul cutiei in care vine Allview X2 Soul Pro

Concluzii

Prin X2 Soul Pro, brandul Allview oferă o soluţie atractivă pentru utilizatorii interesaţi de un smartphone de top cu ecran mare. Designul elegant, construcţia de calitate, ecranul SuperAMOLED şi performanţele bune obţinute în orice aplicaţie şi joc îl recomandă pentru achiziţie, chiar dacă terminalul are unele aspecte mai puţin plăcute de natură software.

Din păcate, preţul ridicat de comercializare reprezintă un impediment serios în decizia de cumpărare, cu excepţia cazului în care nu îţi place TouchWiz-ul de la Samsung, interfaţa HTC Sense de pe smartphone-urile HTC şi nu eşti atras nici de terminalele Sony sau Google.

Altfel, lui X2 Soul Pro îi va fi greu să răzbată în condiţiile în care Allview este perceput ca un brand accesibil şi concurenţa pe această nişă a producătorilor din afara triplei Samsung – HTC – Sony este foarte puternică. În lunile ce vor urma însă, atunci când Soul Pro va ajunge la 1300 – 1500 lei, va reprezenta o soluţie mai adecvată din punct de vedere al raportului calitate-preţ.

Allview X2 Soul Pro are un pret piperat

Allview X2 Soul Pro are un pret piperat

Pro

  • design şi construcţie de calitate
  • performanţe bune în orice aplicaţie şi joc
  • autonomie ridicată

Contra

  • câteva decizii de design neinspirate
  • mici deficienţe software
  • preţ destul de piperat

18 comentarii

  1. Raluca I.

    8 iunie 2015 la 13:38

    Nu mi se pare scump, avand in vedere ca poti incheia un contract cu Digi si il poti achizitiona in rate :)

    • Ionut

      13 august 2015 la 22:59

      Nu luați de la digi telefoane, au preturile prea mari în comparație cu piața. Interesati-va și pe la alte magazine și veți vedea ce diferențe uriașe sunt la prețuri, nu va lăsați păcăliți de plată în rațe sau cu abonamente amăgitoare care va orbește rațiunea.

  2. Florin

    9 iunie 2015 la 12:55

    Foarte ok telu eu il am de cateva zile si sunt tare multumit de el

  3. Radu

    9 iunie 2015 la 16:30

    Totusi bateria se poate schimba? In service, vreau sa zic. Nu am gasit inca ceva clar despre asta.

    • Daniel Popescu

      14 iunie 2015 la 16:18

      Nu cred ca cei de la Allview asigura servicii de acest tip.

  4. Tudor

    18 iulie 2015 la 13:51

    Am telefonul de o săptămână. Sunt extrem de mulțumit de el. Îl recomand. Și de la digi îl puteți lua în rațe pentru cei care nu își permit sau nu vor să dea tot din prima .:)

    • Ionut

      13 august 2015 la 23:06

      De la digi îl iei în rate ,dar la prețul de 1700, iar de la Flanco îl iei cu 1500 !!! Așa că…

      • Teyls

        9 noiembrie 2015 la 16:08

        770 avans + 52/luna timp de 1 an = 1394. La flanco e mult mai scump. La toate magazinele e mult mai scump, asa ca nu stiu ce aberatii vorbesti…

      • Cristi

        19 iulie 2017 la 20:53

        Eu l-am cumpărat din Altex la 950 de lei și am primit și o pereche de ochelari viar

  5. gabriel11

    21 august 2015 la 11:14

    Am acest telefon si are cateva defecte / scapari , ce nu ar fi trebuit intalnite la un telefon cu asa prestanta + plus lipsuri de soft / meniu , optiuni , etc. Nu stiu daca e de la soft sau de la telefon , in rest merge impecabil.

  6. Tomel

    17 octombrie 2015 la 10:25

    Soul x2 pro este un telefon frumos ca aspect. Dar praf și pulbere la utilizare….1700 ron. Altă marca de telefon .x2 costa 1700 și face 700 ron , nul recomand

  7. X2 Soul Pro

    4 noiembrie 2015 la 12:09

    Mi-am achizitionat acest telefon in aprilie 2015, cred ca printre primii…vreau sa zic ca, dupa trei luni telefonul ma scotea din aplicatii, nu tinea bateria si e foarte sensibil.Carcasa de aluminiu e foarte moale si sensibilsensibila la zgarieturi iar acele muchii frumoase se „tocesc” repede ( cel putin al meu e plin de zgarieturi gen „fir de par”) Nu e recomandat utilizarii de zi cu zi. Daca ar fi sa -mi cumpar un telefon de banii astia, cu siguranta nu ar fi X2 Soul Pro, sau din gama Allview.

  8. Hhhh H

    6 decembrie 2015 la 21:22

    Bunaziua/seara/dimineata . In legatura cu acest telefon nu am nimic de reprosat . Cumparati-l . In legatura cu comentariile negative., nu le ascultati. Acestea sunte de la reprezentatorii la alte firme ce vor sa elimine concurenta . De exemplu eu am un samsung s4 si este mult mai prost decat x2 soul pro. Ma credeti sau nu nu imi pasa . Cumparatil si traiti experienta , nu va mai luati dupa toti. In legatura cu ceilalti luati-va alte telefoane performante daca sunteti prea buni . La revedere.

  9. Daniel

    29 decembrie 2015 la 12:03

    Cum schimb culoarea la tastatura ALLVIEW X2 SOUL PRO

  10. Serghey

    9 martie 2017 la 16:49

    Am acest produs de 2 ani aproape si sunt foarte multumit , designul este foarte elegant ,subtire, se misca foarte bine ruleaza orice , bateria tine ok , cand lam cumparat atunci am dat aproape 2000 de lei ,iar acum este foarte ieftin il recomand la pretul de acum numai gasesti performata asa de buna

  11. George

    10 martie 2017 la 11:14

    Un produs premium dupa parerea mea, finut din sticla , subtire si nu in ultimul rand performant , spun asta deoarece am avut un telefon din acesta, si se misca impecabil pozele ieseau super bine , jucam orice joc pe el .

  12. Popa constantim

    23 noiembrie 2017 la 07:37

    Unde se găsește acumulator alwiev x2soul pro? Și cât costă?

    • Echipa Giz.ro

      23 noiembrie 2017 la 09:44

      Costa 50 – 60 lei. Cauta pe Google si vei gasi cateva magazine online unde il poti comanda.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri