GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Lenovo Vibe Shot review – camera-phone performant

Testat pe data de 28 octombrie 2015
Pe scurt: Lenovo Vibe Shot este potrivit pentru tine dacă vrei un telefon cu o cameră foto de calitate cu funcţii avansate de automatizare şi cu performanţe bune în utilizarea cu zi de zi.
Produs testat: Lenovo Vibe Shot   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 2000 Lei

A trecut ceva mai mult de un an de când Lenovo a pătruns puternic pe piaţa românească pe segmentul telefoanelor mobile.

În prezent, există numeroase telefoane Lenovo dintre care poţi alege, din aproape orice segment de piaţă, iar unul dintre cele mai noi modele se adresează pasionaţilor de fotografie.

Pe numele său complet Lenovo Vibe Shot, telefonul seamănă mai degrabă cu o cameră foto tradiţională atunci când îl priveşti din spate, dar şi datorită unor elemente suplimentare precum un buton de declanşare sau unul pentru modificarea rapidă a setărilor.

Vibe Shot nu este însă doar un camera-phone. Cu un design care se adresează clasei premium şi o platformă hardware de nivel mediu, smartphone-ul atacă o nişă destul de vastă de utilizatori.

Este important să menţionez că unitatea primită este o versiune de test care nu are instalată ultima versiune de software, aceasta fiind explicaţia pentru unele bug-uri întâlnite pe parcursul evaluării telefonului.

Lenovo Vibe Shot este un camera-phone

Lenovo Vibe Shot este un camera-phone

Ce este Lenovo Vibe Shot?

Lenovo Vibe Shot este un smartphone cu ecran mare care beneficiază de o cameră foto de calitate cu controale hardware. Designul premium şi performanţele bune completează meniul chinez.

Specificaţii tehnice Lenovo Vibe Shot

Iată principalele caracteristici tehnice ale lui Lenovo Vibe Shot:

Asus ZenFone Selfie
EcranIPS, 5”, Full HD
ChipsetSnapdragon 615
Procesorquad-core A53 si A57
GraficaAdreno 405
Memorie RAM3 GB
Memorie interna32 GB
Conectivitate4G, Wi-Fi
Camera foto16 MP, video 1080p
SoftwareAndroid 5.0 Lollipop
AcumulatorLi-Po 3000 mAh
Dimensiuni142x70x7.3 mm
Greutate145 grame

Ce ne-a plăcut

Dacă nu aş fi ştiut dinainte principalele specificaţii tehnice, aş fi fost convins că Vibe Shot este telefon de top cu un preţ pe măsură. Principala explicaţie este construcţia de calitate, întrucât Vibe Shot are o ramă metalică ce încadrează cele două feţe din sticlă protejate cu Gorila Glass.

Foarte asemănător din punct de vedere estetic cu Lenovo Vibe X2, noul smartphone chinezesc are o parte frontală dominată de ecranul cu diagonală de 5”, sub care există cele trei taste capacitive specifice sistemului de operare Android.

Sloturile pentru SIM şi cardul microSD sunt amplasate pe laterală stângă, în timp ce partea dreaptă include tastele de volum, power şi pentru declanşarea camerei foto, dar şi un mic buton pentru selectarea modului Auto sau Pro pentru camera foto. În partea de sus există jack-ul pentru căşti, în timp ce în partea de jos este difuzorul, cu portul microUSB în mijloc.

Aşa cum spuneam, spatele este de asemenea realizat din sticlă, iar o latură de aproximativ 2 cm a fost vopsită în gri pentru a scoate în evidenţă camera foto: aici întâlnim atât numele Lenovo Vibe, cât şi menţionarea celor 16 MP ai camerei cu stabilizator de imagine şi autofocus cu infraroşu.

Pentru un telefon de 5”, Vibe Shot este surprinzător de compact şi poate fi manevrat cu uşurinţă. Poate tocmai din acest motiv, greutatea de 145 de grame nu este foarte sesizabilă.

Vibe Shot este dotat cu un ecran IPS de 5” cu rezoluţie Full HD 1920×1080 pixeli, corespunzătoare unei densităţi de 441 de pixeli per inch. Practic, vorbim despre rezoluţia ideală pentru un astfel de telefon, la care se adaugă calitatea panoului: culorile sunt vii, unghiurile de vizualizare sunt excelente, iar constrastul este ridicat. Practic, nu am identificat niciun defect la acest capitol, nici măcar unul minor.

Ecranul lui Vibe Shot este excelent pentru aceasta gama de pret

Ecranul lui Vibe Shot este excelent pentru aceasta gama de pret

Dacă până acum ai trăit cu impresia că vorbim despre un telefon high-end, specificaţiile tehnice te vor aduce cu picioarele de pământ. Nu mult, dar suficient pentru a te face să înţelegi că nu vorbim despre un adevărat flagship. Telefonul mizează pe un chipset Qualcomm Snapdragon 615, unul adresat segmentul mediu de performanţe: procesor octa-core cu patru nuclee Cortex A53 de 1.7 GHz şi patru nuclee A57 de 1 GHz şi grafică Adreno 405. Oarecum surprinzător pentru acest segment, avem de-a face cu 3 GB RAM şi spaţiu de stocare de 32 GB, care poate fi extins prin carduri microSD.

În practică, platforma hardware se achită foarte bine de sarcini: telefonul este fluent în orice activitate, de la navigarea în homescreen-uri şi prin taburile browser-ului Chrome şi până la redarea filmelor în format MKV. În cazul acestora din urmă îţi recomand însă să foloseşte VLC sau MX Player, întrucât aplicaţia preinstalată dă erori la o bună parte din fişierele în acest format.

Cuvinte de laudă avem şi în cazul jocurilor, întrucât Vibe Shot rulează fluent inclusiv titluri recent şi solicitante precum Need For Speed: No Limits.

Difuzorul lui Vuibe Shot este puternic si clar

Difuzorul lui Vuibe Shot este puternic si clar

Prin urmare, îţi recomand să nu acorzi o atenţie sporită testelor de benchmark, în care telefonul a obţinut rezultate mai degrabă modeste:

Ca aproape orice producător care mizează pe Android, şi Lenovo a aplicat peste sistemul de operare propria interfaţa de utilizare, numită în acest caz Vibe UI. Poate că telefonul utilizează Android 5.0.2 Lollipop, dar adevărul este că e dificil să-ţi dai seama de asta din cauza numeroaselor schimbări de design disponibile în cadrul Vibe UI.

De fapt, interfaţa de utilizare seama mai degrabă cu design-ul iOS-ului de pe iPhone, ceea ce nu este neapărat un lucru rău, dar nici nu este un aspect de lăudat. Iar când spun asta mă refer atât la design-ul icon-urilor şi fonturile acestora, cât şi la meniul de setări.

La fel ca şi Samsung, Lenovo a redus substanţial numărul operaţiunilor realizat prin gesturi, cel mai probabil pentru că multe dintre ele nu erau tocmai utile în activitatea de zi cu zi. Au rămas gesturi precum aprinderea ecranului prin dublu-tap şi aşa-numita funcţie “smart scene”. Aceasta din urmă îţi permite să generezi anumite scene care să se activeze în anumite condiţii. De exemplu, poţi seta telefonul ca, la conectarea reţelei Wi-Fi de acasă, să pornească automat o anumită aplicaţie. De asemenea, poţi stabili ca, la o anumită oră, telefonul să activeze funcţia GPS, de exemplu atunci când pleci spre birou. Există o largă varietate de scenarii pe care le poţi genera în acest fel.

Există şi o serie de funcţii smart, precum creşterea volumului sonerie dacă telefonul este în buzunar sau scăderea acestuia când iei telefonul în mână, opţiuni disponibile şi pe smartphone-urile HTC. În plus, Ultimate Power Saver Mode îţi permite să dezactivezi toate funcţiile cu excepţia celor de telefonie (apeluri şi SMS-uri), pentru a creşte autonomia, iar meniul de notificări este unul bogat, însă interesant este că poţi acorda prioritate anumitor aplicaţii care să folosească LED-ul de stare.

Vibe Shot, un telefon performant in aproape orice situatie

Vibe Shot, un telefon performant in aproape orice situatie

Camera foto: de calitate şi cu multe funcţii utile

Aşa cum am menţionat şi la începutul review-ului, camera foto este principalul aspect pe care mizează Lenovo în promovarea acestui telefon, iar în practică lucrurile se prezintă foarte bine. Senzorul beneficiază de un buton dedicat pe laterala dreaptă a telefonului, aşa cum vedem de regulă în cazul telefoanelor cu Windows Phone lansate de Nokia/Microsoft, însă Lenovo a dus conceptul şi mai departe: în apropierea acestui buton există un buton rotund de mici dimensiuni care acţionează ca un fel de switch între modurile de fotografiere Auto şi Pro. Evident, acestea pot fi selectate şi din interfaţa camerei, însă este mai uşor să schimbi modul de fotografiere din buton.

Camera foto este punctul de atractie al lui Vibe Shot

Camera foto este punctul de atractie al lui Vibe Shot

Modul Pro este, desigur, destinat celor care vor să schimbe setările predefinite. Vorbim despre gradul de expunere, valorea pentru ISO sau balansul pentru alb. Totuşi, sunt sigur că cel mai mult vei folosi modul Auto.

În teorie, modul Auto presupune utilizarea unor setări automate pentru aceşti parametri. În practică, ai posibilitatea de a activa, pe lângă modul Auto, şi opţiunea Smart Mode, care duce automatizarea setărilor la un alt nivel.

Funcţia Smart Mode permite camerei să detecteze singură tipul de scena pe care îl fotografiezi şi să o activeze instant, dar şi să calculeze dacă activarea unor funcţii suplimentare precum HDR este oportună. Astfel, cu Smart Mode activat, telefonul decide singur dacă realizează o fotografie în HDR sau dacă dacă alege o scenă în mişcare în detrimentul uneia de tip portrait. În plus, poţi vedea pe ecran inclusiv o reprezentare a axelor raportată la structura mediului pentru a putea realiza o fotografie dreaptă.

Camera iti arata inclusiv cum sa pozionezi corect telefonul

Camera iti arata inclusiv cum sa pozionezi corect telefonul

În combinaţie cu senzorul de 16 MP cu aufocus cu infraroşu, stabilizarea optică a imaginii şi tri-LED flash-ul, aceste opţiuni generează fotografii de bună calitate, cu o reprezentare corectă a culorilor. Iată numai câteva exemple:

Iată şi diferenţele dintre o fotografie cu şi fără HDR:

Poza realizata fara HDR (stanga) si cu HDR (dreapta)

Poza realizata fara HDR (stanga) si cu HDR (dreapta)

Pe timp de noapte, calitatea senzorului şi tri-LED-ul flash îşi spun cuvântul, întrucât fotografiile realizate sunt de asemenea de bună calitate:

Camera este capabilă să filmeze clipuri video la rezoluţie Full-HD. Chiar dacă nu beneficiază de înregistrare 4K, acest lucru nu scade din merite: filmările Full-HD sunt cele mai populare şi potrivite în prezent.

Nu în ultimul rând, Lenovo Vibe Shot oferă o autonomie decentă. Pe baza unui acumulator cu capacitatea de 3.000 mAh, telefonul rezistă departe de priză cel puţin o zi în condiţii de utilizare normală, care presupune o conexiune permanentă la internet (Wi-Fi, 3G sau 4G), un screen time care variază între 3 ore şi jumate şi 4 ore şi jumătate şi utilizarea ocazională a unor jocuri.

Prin urmare, cu acest telefon vei ajunge fără probleme la finalul unei zile de lucru, iar dacă nu în foloseşti intenstiv îl poţi încărca chiar şi a doua zi. Este însă important de menţionat că pe piaţă există şi o versiune de Vibe Shot cu acumulator de 2.900 mAh, care ar trebui totuşi să ofere o autonomie similară.

Ce scârţâie

Aşa cum menţionăm şi în review-ul lui Samsung Galaxy S6 Edge Plus, nu sunt deloc fanul sticlei pe partea din spate a telefoanelor, mai ales că aceasta atrage multe amprente. Totuşi, în cazul lui Vibe Shot există încă un argument în favoarea mea: telefonul alunecă foarte uşor din mână, iar de câteva ori am fost la un pas să-l scap pe jos. Poate tocmai de aceea în pachet există inclusiv folie de protecţie şi carcasă.

De asemenea, utilizarea unei interfeţe proprietare asemănătoare cu iOS nu este tocmai o idee bună în universul Android.

Aplicaţiile proprietare sunt numeroase (UC Browser, Calculator, File Browser, Shareit sau Syncit sunt doar câteva dintre ele) şi nu utilizează Material Design. În plus, la fel ca la iOS, nu există AppDrawer. Asta înseamnă că toate aplicaţiile trebuie să existe pe unul dintre homescreen-uri, un element deranjant dacă ai multe aplicaţii pe care le foloseşti doar ocazional. Soluţia este să sortezi într-un folder toate aceste aplicaţii mai puţin utile, dar pe care le foloseşti din când în când. Alternativ, poţi încerca să foloseşti un alt launcher.

Printre aplicaţiile preinstalate se numără şi Facebook, AccuWeather, Evernote, WPS Office, Navigate Route 66 sau Twitter.

Vibe Shot include numeroase aplicatii proprietare

Vibe Shot include numeroase aplicatii proprietare

Cea mai mare problemă este însă, de departe, cea a bug-urilor de natură software. Din senin, te poţi trezi că tasta capacitiva back încetează să mai funcţioneze şi că trebuie să restartezi telefonul pentru a o activa. Mai grav este că, la un moment dat, ecranul nu mai era sensbil la atingere, orice gest pe display fiind practic inutil. Problema s-a rezolvat, evident, cu un nou restart al telefonului.

Nici măcar apreciata cameră foto nu este scutită de probleme: în timpul testelor am avut surpriza ca telefonul să nu poată activa funcţia de înregistrare video, problemă care s-a rezolvat, desigur, cu un nou restart. În plus, deşi este setat pe luminozitate automată, ecranul are momente când devine brusc mai luminos înainte de a reveni la luminozitatea iniţială după câteva secunde, deşi cantitatea de lumină ambientală este aceeaşi.

Reprezentanţii Lenovo România au confirmat însă că terminalul trimis în test nu are ultimele update-uri de software lansare de producătorul chinez. Prin urmare, toate aceste bug-uri ar trebui să dispară după un simplu update de soft. În plus, unităţile care vor sosi în magazine mai târziu ar trebui să aibă preinstalat noul software.

Interfata camerei foto da, ocazional, rateuri

Interfata camerei foto da, ocazional, rateuri

Preţ Lenovo Vibe Shot şi disponibilitate

Prezentat iniţial în martie 2015 la Barcelona, Lenovo Vibe Shot a fost lansat în vară şi va ajunge în următoarele săptămâni şi în magazinele de comerţ electronic din România.

Unele magazine mai mult sau mai puţin cunoscute îl listează deja la preţuri de circa 2.000 lei. Vibe Shot are avantajul că, în acest segment de preţ, este aproape imposibil să găseşti un telefon cu o cameră atât de performantă şi cu astfel de opţiuni. În general, cele mai multe telefoane cu 3 GB RAM, 32 GB de memorie internă şi platformă hardware cel puţin de nivel mediu sunt mai scumpe, cele mai apropiate de acest deziderat fiind Sony Xperia Z3 la aproximativ 2.200 lei şi Huawei P8 la circa 2.400 lei.

Totuşi, există o excepţie notabilă: Asus Zenfone Selfie are o platformă hardware identică, un ecran foarte asemănător şi un acumulator cu aceeaşi capacitate, iar preţul său este de numai 1.300 lei. Prin urmare, dacă performanţele camerei foto nu te interesează chiar atât de mult şi nu pui un atât de mare accent pe design sau pe calitatea excepţională a construcţiei, Zenfone Selfie poate fi o alegere mai bună.

Vibe Shot este un telefon de buna calitate

Vibe Shot este un telefon de buna calitate

Concluzii

Lenovo Vibe Shot este un smartphone care iese în evidenţă prin calitatea camerei foto şi, mai ales, prin numeroasele funcţii interesante pe care le are aceasta, astfel că reprezintă o alegere inspirată pentru cei aflaţi în căutarea unui camera-phone.

Asta cu atât mai mult cu cât telefonul poate rula practic orice tip de conţinut (cu aplicaţiile potrivite) şi beneficiază de un design premium şi un ecranul de bună calitate, care completează lista avantajelor sale.

Din păcate, unele decizii de design în privinţa interfeţei proprietare şi, mai ales, unele bug-uri software deranjante pun destul de mult în umbră avantajele enumerate mai sus.

Pro

  • camera foto de calitate
  • design şi construcţie premium
  • ecran bun

Contra

  • bug-uri software
  • unele aspecte ale interfeţei proprietare

1 comentariu

  1. Lucia

    27 noiembrie 2015 la 19:23

    Ce pret are lenovo cu carcasa cu tot?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri