GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Consumer Electronic Show CES 2013 – impresii, la rece

Autor: Andrei Girbea

Saptamana trecuta am fost la CES, in Las Vegas, orasul plin de kitsch ce imi displace din ce in ce mai mult dupa fiecare vizita. Ati citit pe giz.ro cate ceva despre principalele produse lansate, ati vazut poze, ati vazut si clipulete pe Youtube.

Acum insa, ca tot m-am trezit dupa un mic somn de dupa amiaza indus de jet-lag, e timpul pentru un articol final despre CES 2013, o mica colectii de impresii personale despre ce a reprezentat pentru mine in acest an cel mai mare show tech al anului.

Din capul locului pot spune ca CES-ul din acest an mi-a lasat un usor gust amar, datorita putinelor noutati lansate, datorita putinelor produse care sa ma intereseze real ce si-au facut aparitia la standuri. In plus, multe dintre jucariile interesante nici nu au fost de gasit la standurile expozantilor, ci doar in cadrul reuniunilor semi-private destinate presei, precum CES: Unveiled, Showstoppers sau Digital Experience, fapt ce pe mine unul nu m-a deranjat. Insa pentru un novice…

Trecand peste asta, exista si cateva tipuri de produse ce au reusit sa imi capteze atentia la CES:

  • televizoarele UHD – desi inca departe de a fi o solutie viabila pentru utilizatorul normal, panelurile Ultra High Definition, sau 4K, sunt cu adevarat un pas inainte in acest domeniu. Rezolutia lor de 4 ori mai mare decat cea a ecranelor Full HD permite afisarea unor imagini mult mai bine conturate, mult mai detaliate, diferenta fiind vizibila mai ales in cadrul ecranelor foarte mari. Tocmai de aceea probabil mai toti producatorii au adus TV-uri 4K cu dimensiuni ce depaseau 80 de inch in diagonala.
  • televizoarele OLED – desi nu mai sunt o noutate, ele apar intr-un final in magazine, preturile invartinduse pe la 10-20.000 de dolari. Calitatea imaginii este excelenta, mult peste orice TV OLED sau Plasma existente in prezent, insa si preturile sunt pe masura. Iar pentru pretentiosi, au aparut si OLED-urile 4K, dar si OLED-urile cu ecrane curbate, menite sa elimine distorsiunile aparute la colturi.
  • Nvidia Shield – chit ca se bate intr-un segment muribund, cel al consolelor portabile, Nvidia Shield are ceva in plus fata de Playstation Vita sau Nintendo DSI: acces la o baza mult mai larga de jocuri, putand rula atat titlurile dezvoltate pentru platforma Android, dar si jocuri PC, streamed prin WI-FI de pe un laptop sau desktop traditional. Ramane de vazut insa la ce pret si mai ales cand vor reusi sa aduca pe piata cei de la Nvidia acest produs, aflat inca in stadiu incipient.
  • camere foto compacte – o serie de camere foto performante, dar cu dimensiuni compacte, au fost lansate anul acest la CES, printre care Pentax MX-1, Canon PowerShot N, Nikon 1 J3 si S1 sau Sony DSC-RX1. Cel mai mult timp l-am petrecut alaturi de Full-Frame-ul celor de la Sony, chit ca lipsa obiectivelor interschimbabile este un deal-breaker pentru mine. Pe de alta parte, m-am jucat putin mai atent cu Nikon 1 V2 si recunosc, tare mi-ar placea sa il testez mai pe indelete. In conditiile in care DSLR-ul meu ramane acasa din ce in ce mai des in ultima vreme, cred ca se apropie tot mai mult momentul in care va fi inlocuit cu un aparat mai compact, dar cu senzor mare.
  • telefoanele mobile de top – desigur, capul de afis il tine Sony, cu ale lor Xperia Z si ZL, telefoane excelente pe hartie, aratoase, bine inchegate, dar care ramane de vazut daca vor reusi sa spele din insuccesul predecesoarelor Xperia S sau Z, ambele foarte bine primite la vremea lor. Ca si in cazul acestora, Sony au ales sa lanseze produse ce vor fi disponibile pe piata abia prin Martie sau Aprilie. Daca ar fi fost disponibile azi, s-ar fi gasit cu siguranta multi potentiali cumpratori. Dar in Aprilie, in conditiile in care concurenta isi va fi anuntat pana atunci si ea noua linie de top pentru 2013, inclin sa cred ca interesul pentru Xperia Z si ZL nu va mai fi la fel de ridicat. Dar na, ce stiu eu… Cat despre ZTE Grand S sau Huawei Ascend D2, celelalte doua capete de afis in acest segment, nu pot spune decat ca pe hartie par impresionante, insa in realitate consider ca doar un pret foarte agresiv le-ar putea face concurenti reali pentru brandurile deja consacrate pe piata handset-urilor Android de top.

Si ar mai fi multe de adaugat, insa chiar daca am vazut o multime de jucarele si produse interensante la CES, nu pot sa spun ca prea multe dintre ele m-au impresionat.

Da, cei de la Intel au adus oficial o serie de tablete construite pe platforma Atom CloverTrail, tablete compacte de 10-11 inch, capabile sa ruleze o versiune full a OS-ului Windows 8, oferind in acelasi timp o autonomie ce se intinde spre 10 ore de utilizare zilnica. Asus VivoTab Smart, Lenovo ThinkPad Tablet 2 sau HP Envy X2 ar fi doar cateva dintre dispozitivele de acest fel ce merita urmarite. Insa trecand peste acestea, produsele noi au lipsit momentan, chiar daca atat Nvidia, cat si Samsung sau Qualcomm, au anuntat la CES noi platforme mobile pentru jucariile pe care le vor lansa in 2013. Sa speram la ca MWC vom vedea si mai multe dispozitive fizice ce vor implementa aceste tehnologii.

La fel au stat treburile si cu laptopurile, unde doar Lenovo sau Samsung au aratat noutati (Lenovo ThinkPad Helix si Yoga 11S) si usoare update-uri ale liniilor lor deja existente, in vreme ce alti producatori consacrati au ramas relativ invizibili. Noua platforma Intel Haswell va aduce cu sine insa probabil destule produse noi, dar abia undeva in a doua jumatate a anului.

Pe langa asta, CES-ul a reprezentat o colectie de superlative. Cei mai multi vizitatori inregistrati, lansarea celui mai subtire ceas, celui mai mare smartphone, celui mai mare stick USB si multe altele. In plus, CES-ul din 2013 mi-a aratat ca „the Internet of Things” nu este doar un concept, ci o directie spre care ne indreptam, tot mai multe elemente din viata noastra putand fi interconectate wireless, fie ca vorbim de sistemele electronice din propria casa sau de masinile inteligente pe care ni le putem deja achizitiona in prezent.

Pe langa aceasta, CES-ul a reprezentat o ocazie de a mai cunoaste oameni noi, de a mai vedea niste jucarii ce imi vor completa echipamentul de studio, de a trai o serie de experiente noi. Dintre acestea, pot spune ca ma bucur ca am bifat un zbor cu Airbus-ul A380 si unul cu Boeingul 747-8, acum doar noul 787 mai ramanand pe lista. In plus, in cadrul unui eveniment organizat de Nikon, am condus o masina Nascar, pe ovalul din Las Vegas, si m-am descurcat onorabil zic eu. Ba m-am jucat si cu Nikon-ul lor V2, pe care recunosc ca nu am avut ocazia sa il butonez prea mult pana acum, dar pe care astept acum sa il periez mai pe’ndelete. Pe de alta parte, imi pare rau ca tot nu am reusit sa „testez” rollercoasterul din jurul hotelului New York, New York, dar e timp si pentru asta.

O experienta pe care nu o voi uita vreodata: 140 mph cu dracia asta (multumesc, Nikon, pentru invitatie)

O experienta pe care nu o voi uita vreodata: 140 mph cu dracia asta (multumesc, Nikon, pentru invitatie)

In final, pentru mine, bloggerul aflat in cautarea de produse noi palpabile, CES-ul in 2013 a reprezentat o usoara dezamagire. Anul trecut alergam de colo colo pentru a descoperi produsele nou lansate, intrebam detalii despre ele si abia aveam timp sa le filmez si fotografiez, pe cand anul acesta totul a fost mult mai lejer si am reusit sa acopar mare parte dintre noutati inainte ca CES-ul propriu zis sa isi deschida portile.

Sa speram insa ca MWC-ul din Barcelona se va revansa. Iar de nu, macar acolo nu va mai trebui sa am parte de aerul uscat al desertului si ma voi putea delecta cu minunatiile de la El Ray de la Gamba, in locul traditionalilor burgeri si steakuri americane. Asadar, ne auzim in curand, de la Mobile World Congress.

4 comentarii

  1. George

    16 ianuarie 2013 la 08:16

    Man, fie si pentru cursa aia Nascar a meritat sa mergi la CES :) Altfel, intr-adevar, CES-ul a lasat loc de mai bine, noroc ca vine Mobile World Congress si astupa gaurile. Numai bine!

    • Andrei Girbea

      16 ianuarie 2013 la 15:05

      Sa stii, e una dintre chestiile alea care trec repede, dar pe care nu le uiti :P

      BTW, pune-ti si tu un gravatar la adresa aia de email ma, sa vada lumea cu cine vorbeste ;)

  2. Emil

    16 ianuarie 2013 la 10:58

    Poate ne vedem la MWC Barcelona. :)

    • Andrei Girbea

      16 ianuarie 2013 la 15:04

      Sigur ne vedem

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri