Asus Chi T300 review – un Transformer Book premium şi elegant
Asus şi-a câştigat o bună reputaţie în segmentul dispozitivelor convertibile care pot fi utilizate pe post de tabletă şi laptop prin gama Transformer Book, aflată deja pe piaţă de ceva timp şi ajunsă aproape de maturitate.
Producătorul taiwanez a lansat recent gama Transformer Book Chi prin care îşi propune să ridice standardul dispozitivelor Transformer Book la un nivel neatins în trecut, mizeazând pe produse mai apropiate de segmentul premium, mai subţiri şi mai uşoare şi cu o reconfigurare a sistemului de prindere al tastaturii de ecran.
Timp de câteva zile, am avut în test un Asus Chi T300, cel mai mare dispozitiv din gama Chi, care este de fapt o tabletă cu un ecran de 12.5” ce rulează sistemul de operare Windows 8.1, la care se poate ataşa un docking station care include tastatură şi trackpad. Versiunae de test este similară cu cea disponibilă în prezent în magazinele din România.
Ce este Asus Chi T300?
Asus Transformer Book Chi T300 este un dispozitiv 2-în-1, o tabletă cu Windows 8.1 cu ecran de 12.5”, ce poate fi utilizată şi pe post de laptop prin ataşarea unui docking station.
Specificaţii tehnice Asus Chi T300
Iată principalele caracterisitici tehnice ale modelului testat:
Asus Transformer Book Chi T300 | |
Ecran | IPS 12.5″, 2560×1440 pixeli, touch |
Procesor | Intel Broadwell Y Core M-5Y10c |
Grafica | integrata, Intel 5300 HD |
Memorie | 8 GB LPDDR3 dual-channel |
Stocare | 128 GB SSD |
Conectivitate | Wireless N, Bluetooth |
Porturi | micro-USB 3.0, micro-HDMI, microSD card reader |
Baterie | 32 Wh |
OS | Windows 8.1 |
Dimensiuni | Tableta: 317.8 x 191.6 x 7.6 Dock: 318 x 192 x 8.9 mm |
Greutate | Tableta: 0.72 kg Dock: 0.7 kg |
Extra | adaptor microUSB – USB inclus |
Ce ne-a plăcut
Asus Chi T300 este format din două componente distincte care se ataşează una de alta cu uşurinţă. Prima este tableta propriu-zisă, care găzduieşte ecranul, componentele hardware, acumulatorul şi toate porturile, în timp ce a doua este docking station-ul, care este practic o tastatură bluetooth si o bază pentru dispozitiv în modul laptop.
Pentru o tabletă cu diagonala de 12.5”, Chi are o construcţie foarte bună: poate fi ţinută cu uşurinţă într-o singură mână, întrucât marginile au fost desenate într-un mod inteligent, iar spatele este mat, plăcut la atingere. În plus, are o grosime de numai 7.6 mm şi cântăreşte circa 700 de grame. Formatul 16:9 al ecranului şi rama destul de generoasă fac totuşi jucăria destul de mare şi poate uşor incomodă, însă dimensiunea ecranului are desigur şi beneficii. Cert este că Chi-ul T300 nu concurează neapărat tabletele standard, precum iPad-urile sau Galaxy Tab-urile. Pentru competiţia cu acestea Asus a pregătit un model mai mic şi mai accesibil, Chi-ul T100, despre care vom discuta într-un articol viitor.
În plus, Chi T300 are un aspect premium generat şi de prezenţa sticlei pe toată suprafaţa părţii frontale, în timp ce spatele are o carcasă metalică măta. Reţeta a fost păstrată parţial şi pentru docking station, care la interior este confecţionat din aluminiu, chiar dacă spatele acestuia este realizat din plastic.
Aşa cum spuneam, porturile şi butoanele sunt amplasate pe marginile tabletei: butonul de Power este în partea superioară şi beneficiază şi de un LED de stare, în timp ce butoanele pentru volum sunt pe partea stângă, acolo unde sunt amplasate şi pin-ul pentru încărcător, citirorul de carduri microSD şi două sloturi care permit conectarea tabletei la docking station. În partea din dreapta există jack-ul pentru căşti, o ieşire mini-HDMI şi un port micro-USB 3.0. Pe laterale există şi două difuzoare pentru sistemul audio. Docking station-ul include doar un port microUSB 2.0 şi o baterie, dar aceasta este utilizată exclusiv pentru încărcarea sa prin intermediul unui cablu inclus în pachet, şi nu poate fi utilizată ca baterie suplimentară pentru cea din tabletă.
Chiar dacă partea superioară a Chi-ului T300 (tableta propriu-zisă) este mai grea, dock-ul are un echilibru bun, inclusiv atunci când ecranul este rabatat puternic. În plus, picioruşele de cauciuc de pe spate ajută la menţinerea dispozitivului în poziţie fixă pe o suprafaţă plană. De asemenea, există şi două picioruşe pe balamale care ridică tastatura atunci când ecranul este rabatat pe spate, însă acestea nu par să fie foarte rezistente şi s-ar putea să se dezlipească uşor.
În cazul lui Chi, Asus a optat pentru un sistem de prindere al tabletei de dock pe bază de magneţi, care funcţionează foarte bine. Practic, magneţii contribuie la ataşarea rapidă a celor două componente prin simpla plasare a tabletei deasupra balamalei şi la detaşarea uşoară prin îndepărtarea acestora, dar ajută şi la alinierea celor două parţi.
Tastatura este una standard full-size cu un spaţiu adecvat între taste, cu excepţia tastelor direcţionale şi a rândului de taste Fn. Experienţa de utilizare este excelentă datorită cursei lungi a tastelor şi a rezistenţei. Prin urmare, după numai câteva minute de acomodare, poţi redacta texte rapid fără să comiţi greşeli.
La rândul său, trackpadul are o suprafaţă foarte mică, motiv pentru care vei avea nevoie de o perioadă mai lungă de acomodare. Suprafaţa acestuia este însă netedă şi oferă o bună acurateţe, indiferent dacă aplici acţiuni de tap, swipe, click sau gesturi. Din păcate, aplicaţia Smart Gesture nu permite ajustarea vitezei cursorului sau a presiunii pentru tapuri.
Partea bună a faptului că tastatura funcţionează prin bluetooth este dată de posibilitatea de a utiliza tastatura şi trackpadul fără a fi necesar ca tableta să fie conectată fizic de dock.
Ecranul lui Asus Chi T300 este realizat de Sharp şi oferă o rezoluţie de 2560×1440 pixeli, una excelentă pentru o diagonală de 12.5”, chiar dacă unele aplicaţii nu sunt scalate corect. Panel-ul are o luminozitate ridicată, unghiuri foarte bune de vizualizare şi răspunde perfect la comenzi tactile. Funcţia Auto Brightness este activată implicit, astfel că dacă vrei să selectezi luminozitatea manual îţi recomandăm să o dezactivezi.
Iată şi datele obţinute cu colorimetrul Spyder4Elite:
- acoperire: 100% sRGB, 73% NTSC, 78% AdobeRGB;
- gamma: 2.2;
- luminozitate maximă în mijlocul ecranului: 270 cd/m2;
- contrast la luminozitate maximă: 810:1;
- punct de alb: 7300 K;
- negru la luminozitate maximă: 0.33 cd/m2;
- DeltaE medie: 3.89 necalibrat, 3.52 calibrat.
Platforma hardware a unităţii noastre de test este Intel Core M, cu procesor Intel Core M 5Y10c, placă video integrată Intel HD 5300, 8 GB RAM şi SSD de 128 GB, cam lent pentru standardele actuale, însă acest lucru nu se observă în activitatea de zi cu zi. Circa 92 GB sunt disponibili pentru utilizatori, iar o parte vor fi ocupaţi de update-uri la Windows, aşadar spaţiul de stocare poate deveni o problemă pe acest Chi.
Una peste alta, Chi-ul T300 se descurcă excelent atunci când este pusă în faţa unor activităţi de bază precum browsing şi editare de documente office, dar şi activităţi multimedia, redare de filme în format Full HD şi jocuri mai vechi cu un nivel mai scăzut al detaliilor.
În general, dispozitivul este mai rapid decât alte laptopuri cu platforma Intel Core M testate de noi în ultima vreme, iar posibilele cauze sunt explicate mai în detaliu în cadrul acestui articol.
Iată şi rezultatele peste aşteptări obţinute în diverse programe de benchmark:
- 3DMark 11: P901;
- 3DMark 13: Ice Storm – 35949, Cloud Gate – 3572, Sky Diver – 1922, Fire Strike – 522;
- PCMark 08: Home Convenţional – 2004;
- CineBench 11.5: OpenGL 23.28 fps, CPU 2.30 pts, CPU Single Core 0.96 pts;
- CineBench R15: OpenGL 26.22 fps, CPU 211 pts, CPU Single Core 83 pts.
- x264 Benchmark 4.0: Pass 1 – 69.98 fps, Pass 2 – 12.59 fps.
La fel ca orice laptop bazat pe platforma Intel Core M, nici T300 nu are ventilator, astfel că nu emite niciun fel de zgomot. În schimb, carcasa ecranului se încălzeşte şi poate afecta display-ul pe termen lung, însă docking station-ul rămâne rece, întrucât include doar tastatură. Prin urmare, poţi folosi Chi T300 fără probleme chiar şi atunci când îl forţezi, pe picioare, pe birou sau oricum altfel doreşti. Temperaturile carcasei pot insa cauza neaplăceri atunci când vei utiliza exclusiv tableta.
Chi-ul se poate conect la internet prin Wi-Fi 802.11 b/g/n, iar vitezele sunt decente: în testele noastre am înregistrat viteze de download de spre 75 Mbps lângă router şi 30 Mbps la 10 metri distanţă şi între doi pereţi interiori, suficient pentru a susţine un streaming 4K.
Conexiunea la internet este utilă şi pentru camera web, care oferă o calitate decentă pentru convorbiri video pe Skype.
Ce scârţâie
Asus Chi T300 are un aspect premium, însă este destul de dificil să îl păstrezi curat din cauza faptului că atrage ca un magnet amprentele şi murdăria. Ele pot fi curăţate parţial cu laveta din microfibre inclusă în pachet, dar te vei plictisi rapid de această acitiviate. În plus, aluminiul de pe carcasă pare destul de uşor de zgâriat, motiv pentru care este recomandat să foloseşti o husă de protecţie (una pentru transport este şi ea inclusă în pachet).
Decizia de a amplasa singurul port al docking stationului pe partea stânga este ciudată în condiţiile în care cel de pe tableta este amplasat în dreapta, întrucât ai nevoie de cablul lung inclus în pachet desfăşurat de-a lungul tabletei pentru a încărca docking stationul.
În plus, în pachet găseşti doar un adaptor microUSB-USB 2.0, astfel că implementarea portului USB 3.0 pe tabletă este inutilă dacă nu achiziţionezi separat un cablu compatibil.
Deşi ne-a plăcut prin modul în care a funcţionat, tastatura nu este nici ea perfectă: pe lângă faptul că este zgomotoasă, ea intră în stand-by dacă nu este folosită o anumită perioadă de timp. Pentru activare, trebuie să apeşi o tastă sau trackpadul şi să aştepţi circa 5 secunde, însă uneori această perioadă de iniţializare durează chiar şi mai mult de 30 de secunde, timp în care trackpadul şi tastatura reacţionează eronat la comenzi.
Culorile ecranului sunt suprasaturate din cauza activării modului Vivid în aplicaţia Asus Splendid Utility, însă această caracteristică rămâne vizibilă şi după selectarea modului Normal. Pentru cei mai mulţi utilizatori, care nu folosesc aplicaţii în care reprezentarea fidelă a culorilor este prioritară, acest lucru nu va reprezenta o problemă majoră, însă rămâne un aspect negativ. În plus, ecranul are şi un efect de granulare uşor deranjant, vizibil în special în browsing şi la citirea textelor pe fundal alb, datorat coating-ului aplicat peste ecran, menit să reducp reflexiile. NU o face.
Un alt aspect negativ este şi faptul că în modul tabletă temperaturile carcasei pot deveni deranjante când te uiţi la filme sau navighezi pe internet, întrucât sticla de pe partea frontală şi metalul de pe spate se încălzesc rapid, aşa cum demonstrează şi imaginile de mai jos:
Nu în ultimul rând, cele două difuzoare amplasate pe laterale au un volum scăzut, un aspect neplăcut chiar dacă sunetul are o calitate decentă.
Asus susţine că acumulatorul de 32 Wh ar trebui să asigure o autonomie de circa 8 ore, însă în practică acest lucru a fost imposibil de atins, întrucât în general dispozitivul a rezistat fără priză circa 4+5 ore în cadrul unei utilizări obişnuite:
- 9 ore – idle, Power Saving Mode, ecran la 0%, Wi-Fi OFF;
- 5 ore şi 30 de minute – browsing uşor şi editare de texte în Google Drive, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
- 4 ore şi 40 de minute – video fullscreen 1080p pe Youtube în Internet Explorer, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
- 4 ore – video MKV 1080p fullscreen în VLC Player, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
- 4 ore şi 20 de minute – browsing mediu în Internet Explorer, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
- 3 ore şi 30 de minute – video 1080p fullscreen pe Youtube în Chrome, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON.
Bateria din interiorul docking stationului rezistă undeva la o săptămână la o utilizare obişnuită sau 2-3 zile dacă redactezi texte frecvent.
Preţ Asus Chi T300 şi disponibilitate
Asus Chi T300 este deja disponibil în magazinele din România în configuraţia de top pe care am testat-o şi noi. Preţul de listă este de circa 4200 lei, unul destul de piperat pentru acest segment de piaţă, în ciuda diverselor aspecte interesante ale acestei tablete. Zilele trecute Chi-ul a fost însă disponibil pentru circa 3700 de lei, un preţ în continuare ridicat, dar ceva mai digerabil.
Nu este exclus ca la un moment dat să apară în magazine şi alte versiuni de Asus Chi T300, cu configuraţii hardware inferioare, care să beneficieze astfel de un preţ de comercializare şi mai scăzut. Peste ocean versiunea de bază include un ecran FHD şi pleacă de la $699, ce ar trebui sa se traduca în circa 3000-3200 de lei la noi, iar ecranul cu rezoluţie mai scăzută va avea un impact pozitiv şi asupra autonomiei.
Concluzii
Trăgând linie, Asus-ul Chi T300 este unul dintre cele mai interesante dispozitive 2-in-1 disponibile în prezent pe piaţă, menit în special utilizatorilor ce au nevoie de un hibrid, o tabletă/laptop cu Windows, capabilă să facă faţă activităţilor de rutină şi să ruleze programele standard utilizate pe Windows, dar care pune accent şi pe calitatea construcţiei şi pe un design interesant. În plus, platforma hardware suprinzător de rapidă şi în acelaşi timp complet silenţioasă va atrage cu siguranţă atenţia, fiind unul dintre aspectele ce diferenţiază acest Transformer Book de competiţie.
Pe de altă parte, autonomia sub medie a acumulatorului, temperaturile înregistrate la nivelul carcasei tabletei în uzilizarea de zi cu zi, ecranul suprasaturat, porturile limitate sau difuzoarele cu volum scăzut reprezintă puncte negative pe care trebuie să le iei în considerare înainte de a lua decizia finală de achiziţionare.
Una peste alta, în micro nişa sa, a „detaşabilelor” 2-in-1, Asus/ul Transformer Book T300 Chi nu are un rival clar pe piaţa din România, Acer-ul Switch 12 sau Dell-ul Venue 11 Pro 7140 , concurenţii săi externi, nefiind disponibili la noi. Privit însă în ansamblu, Chi-ul T300 trebuie să bată destule ultraportabile de top, precum mai clasicele Asus Zenbook UX305 sau noul Macbook, ambele fără ecran tactil, dar şi Lenovo-ul Yoga 3 Pro, în faţa fiecaruia având avantaje şi dezavantaje.
Important e să vă faceţi temele, să înţelegeţi punctele forte şi mai ales cele slabe ale dispozitivelor vizate şi să alegeţi şi cu capul, nu doar cu ochii, caz în care Transformer Book Chi-ul T300 s-ar putea să stea bine de tot pe lista unora dintre voi. Iar dacă aveţi nelămuriri sau nevoie de ajutor, secţiunea de comentarii este deschisă şi noi suntem prin jur pentru a vă răspunde.
Pro
- design atractiv şi construcţie solidă
- platformp hardware silenţioasă şi surprinzător de rapidă
- tastatură de calitate
Contra
- autonomie sub nivelul aşteptărilor
- tableta se încălzeşte destul de mult
- ecran cu culori suprasaturate
Silviu
20 aprilie 2015 la 13:34
O mica adaugire, destul de importana zic eu, Transformer Book Chi dispune si de stiloul Active Stylus, ce permite utilizatorilor sa scrie, sa deseneze sau sa noteze pe ecran.
Pentru mine este un mare plus acest accesoriu, fiind obisnuit cu stylus-ul de la Note 4.
Foarte bun si detaliat review-ul. Multumesc.
Adrian Popescu
28 aprilie 2015 la 15:33
Am detinu un Asus transformer de prima generatie si am fost foarte incantat de el si de aspect. Sincer cred ca goana dupa cel mai slim design a cam luat sfarsit si cred ca ar fi cazul sa ne orientam mai mult catre performanta si capacitatea bateriei. Primul model de transformer ma tinea chiar si 8 or ein conditii de utilizare normala.
Acest model fiind dotat cu windows probabil ca va fi si mai ok pentru business datorita productivitatii mai ridicate decat pe android.
cristi
4 octombrie 2016 la 21:49
cum activez tastatura wireles la acest laptop 2 in 1 ?
ast raspuns urgent