GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus Vivobook S400 review – ultraportabil cu touchscreen de 14”

Testat pe data de 17 decembrie 2012
Pe scurt: Asus Vivobook S400 este un laptop ultraportabil de 14” care oferă performanţe decente inclusiv în versiunea de bază. Dotat cu ecran touchscreen şi Windows 8, laptopul face faţă cu succes utilizării obişnuite de zi cu zi, inclusiv în browsing, editare foto şi vizionare de filme.
Produs testat: Asus Vivobook S400   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 3/5    Pret: 2500-3800 Lei

Asus Vivobook S400 este un laptop portabil cu diagonala de 14.1”, versiunea mai mare şi mai puternică a modelului Asus S200 care i-a lăsat o impresie foarte bună lui Andrei în testele efectuate recent.

Zilele aceastea am avut ocazia să ne jucăm cu un astfel de laptop, care în mare parte se adresează aceluiaşi segment de piaţă, dar în special celor care preferă un display ceva mai mare cu preţul portabilităţii, în locul ecranelor de 11.6” sau 13.3” disponibile pe laptopurile ultraportabile.

Astfel, vom analiza în detaliu acest produs pentru a afla împreună cât de potrivit este Asus Vivobook S400 pentru utilizatorii care au nevoie de un laptop suficient de mare pentru a fi utilizat cât mai uşor, dar şi suficient de mic pentru a fi transportat cu uşurinţă atunci când împrejurările cer acest lucru.

Review video

Pentru început, te invităm să urmăreşti clipul de mai jos, care acoperă cele mai importante aspecte ale lui Asus Vivobook S400. Pentru informaţii detaliate îţi recomandăm să citeşti şi review-ul scris de mai jos.

Design şi construcţie

Prima reacţie după scoaterea ultrabook-ului din cutie şi studierea dimensiunilor şi greutăţii acestuia a fost pozitivă, pentru că aşa cum ne aşteptam S400 este undeva la mijloc între ultrabook-urile subţiri cu adevărat portabile şi notebook-urile obişnuite de dimensiuni ceva mai mari.

Acest lucru este evidenţiat şi de cifrele seci din lista de specificaţii, pentru că S400 are dimensiuni de 340 x 240 x 20 mm şi cântăreşte 1.83 kg.

Asus S400, un ultraportabil compact de 14″

În plus, S400 este avantajat şi de ecranul de 14.1”, sensibil mai mare şi mai adaptat pentru utilizarea zilnică decât ecranele de dimensiuni mai mici disponibile în mod obişnuit pe ultrabook-uri.

Exteriorul lui S400 este acoperit cu aluminiu, ceea ce contribuie la caracterul robust al acestuia, în timp ce partea metalică a capacului nu se îndoaie atât de uşor când este apăsată. Totuşi, din cauza aspectului lucios, carcasa este un magnet pentru amprente, aşa cum poţi observa şi din ultima fotografie ataşată acestui review.

Exteriorul lui Asus S400 este realizat din aluminiu

Partea din spate a laptopului este realizată dintr-un plastic moale plăcut la atingere care asigură o bună aderenţă la transport. Din păcate, Asus nu îţi oferă acces la memorie şi cu atât mai puţin la hard-disk, astfel că nu vei putea face upgrade la aceste componente. De altfel, pe această parte a laptopului vei regăsi doar un grilaj pentru eliminarea aerului şi două boxe, pe lângă cele patru picioruşe de plastic pentru stabilitate.

Spatele este din plastic fin care genereaza o prindere buna in maini

Din punct de vedere al porturilor lucrurile se prezintă destul de bine pentru un astfel de laptop. Pe partea stângă există portul de securitate Kensington, două porturi USB 2.0, jack-ul pentru căşti şi microfon şi slot pentru carduri de memorie care nu poate fi însă utilizat pentru carduri SD.

Porturile de pe partea stanga

Pe partea dreaptă avem un port USB, porturi HDMI şi VGA, dar şi un adaptor de reţea LAN şi un PSU. Puţini utilizatori vor remarca probabil lipsa unei unităţi optice, mai ales că discurile DVD sunt din ce în ce mai puţin folosite în prezent.

Porturile de pe dreapta

În momentul în care deschizi capacul descoperi un interior metalic în care tastatura de culoare neagră constrastează cu argintiul general al laptopului. Palm-restul are dimensiuni apreciabile, iar designul general este unul clasic. În partea din dreapta-jos există mai multe LED-uri de stare, în timp ce butonul de pornire este poziţionat în partea dreapta-sus.

Asus S400 este numeroase LED-uri de stare

Ecran

Aşa cum am precizat şi la începutul acestui review, Asus S400 are un display de 14.1”. Rezoluţia aleasă este 1366×768 pixeli, iar ecranul are încă o particularitate interesantă, fiind de tip touchscreen la fel ca şi celelalte produse din gama Vivobook.

Ecranul nu impresionează prin calităţi, însă este unul decent pentru gama din care face parte. Luminozitatea este suficient de bună, culorile sunt reprezentate destul de bine, iar constrastul este OK.

Ecranul lui S400 este decent, dar exista loc de imbunatatiri

Părţile mai puţin plăcute sunt unghiurile de vizualizare destul de limitate şi suprafaţa lucioasă a ecranului, care reflectă din abundenţă propria imagine, lucru care poate deveni deranjant în special când foloseşti ecranul prin gesturi touch. Totuşi, trebuie să precizăm că aceasta este o caracteristică obişnuită pentru toate ecranele touchscreen, şi nu una particulară pentru acest model. Touchscreen-ul suportă multiple puncte de atingere şi reacţionează rapid la comenzile efectuate.

Touschscreen-ul raspunde rapid la comenzi

Tastatura şi trackpad

Tastele disponibile pe tastatura lui 400 sunt de dimensiuni mari şi bine spaţiate, în ciuda unei coloane suplimentare de taste în partea dreaptă, astfel că editarea unui text va reprezenta o experienţă plăcută.

Nu totul este însă perfect, pentru că tastatura flexează destul de mult în partea centrală şi scoate unele sunete ciudate când tastezi în partea din jumătatea dreaptă. Totuşi, aceasta ar putea fi o problemă întâlnită doar la unitatea pe care am avut-o în teste, pentru că în alte review-uri internaţionale nu se menţionează deloc acest aspect.

Tastatura ofera o experienta placuta la scris

Trackpad-ul este spaţios, plăcut la atingere, are un grad ridicat de acurateţe şi oferă suport pentru gesturi touch, inclusiv pentru cele adaptate pentru Windows 8. Din păcate, uneori cursorul “sare” brusc din loc în loc, lucru care poate deveni deranjant.

Trackpad-ul este mare chiar si pentru cei cu maini mari

Hardware şi performanţe

Modelul pe care l-am avut în teste este bazat pe platforma hardware Intel IvyBridge şi este dotat cu procesor Intel Core i3-2217U cu frecvenţa de 1.8 GHz, placă video integrată Intel HD Graphics 4000, 6 GB RAM şi stocare hibribă: HDD de 500 GB şi SSD de 24 GB, în timp ce sistemul de operare ales este Windows 8. Aceasta este una dintre configuraţiile de bază ale laptopului, însă în magazine îl vei găsi şi cu procesoare Intel Core i5 şi Intel Core i7 şi până la 8 GB RAM.

Chiar dacă vorbim de configuraţia de bază, Asus S400 se descurcă bine la utilizarea de zi cu zi, indiferent că este vorba despre browsing, editare de texte sau fotografii, activităţi multimedia precum ascultarea muzicii sau vizionarea filmelor. Lucrurile se complică atunci când ai nevoie de editare video profesională sau ai prea multe aplicaţii care rulează în multitasking, însă dacă foloseşti laptopul în astfel de scopuri îţi vei îndrepta probabil atenţia spre procesoarele Core i5 şi Core i7.

Asus S400 ofera performante decente

Aşa cum am precizat, Asus S400 utilizează sistemul de operare Windows 8, care are principii de funcţionare fundamental diferite de Windows 7. Depinde doar de tine dacă vrei să utilizezi widgeturile şi aplicaţiile Metro prin utilizarea gesturilor touch pe ecran, însă noi credem că în timp te vei obişnui cu această interfaţă. În orice caz, pe lângă sărăcăciosul în aplicaţii Windows Store, Windows 8 îţi permite accesul şi la aplicaţiile tradiţionale de Windows 7, care vor rula fără nicio problemă.

Indiferent de metoda pe care o preferi, noi îţi recomandăm să îndepărtezi numeroasele aplicaţii Asus preinstalate pe sistem pentru ca acesta să ruleze mai fluent.

Asus S400 se descurca fara probleme in utilizarea de zi cu zi

Experienţă plăcută de utilizare a fost însă umbrită ocazional de lansarea foarte lentă a unor aplicaţii, fiind nevoit să aştept chiar şi 10-15 secunde pentru pornirea acestora. Cel mai probabil, această problemă este generată de sistemul de operare Windows 8 şi nu de laptopul în sine furnizat de Asus.

În finalul secţiunii, iată şi rezultatele obţinute în câteva teste de benchmark la care am supus laptopul:

Boxe, zgomot, webcam şi altele

Sistemul audio integrat în laptop este peste media celor regăsite în acest segment de piaţă. Sunetul este puternic şi clar chiar şi atunci când asculţi muzică la volum ridicat.

Asus S400 nu dezamăgeşte nici la capitolul zgomot. Ventilatorul este silenţios, astfel că zgomotul uşor pe care îl produce nu te va deranja nici măcar atunci când te uiţi la filme sau te joci. De asemenea, laptopul nu se încălzeşte prea mult, lucru important pentru cei care obişnuiesc să folosească acest gadget pe genunchi.

Ventilatorul este silentios, dar eficient

De asemenea, camera web care filmează în format 720 are performanţe decente în condiţii bune de iluminare, însă imaginea devine neclară în cazul în care camera este întunecată, iar sunetul preluat de microfon este de calitate.

Autonomie

Asus S400 utilizează un acumulator de 44 Whr care nu poate fi scos din laptop şi despre care producătorul afirmă că rezistă până la 8 ore. Evident, în practică lucrurile sunt un pic diferite, iar autonomia reală variază între trei ore şi jumătate şi şase ore în funcţie de modul în care utilizezi laptopul.

Asus S400 are o autonomie reala de pana la 6 ore

Preţuri şi disponibilitate

Asus S400 este deja disponibil în România, însă numai în versiunile cu procesoare Intel Core i5 şi Intel Core i7.

De exemplu, varianta cu Intel Core i5-3317U de 1.7 GHz, 4 GB RAM, HDD de 500 GB şi SSD de 24 GB costă între 3.000 – 3.300 RON, în funcţie de magazinul de la care îl achiziţionezi. Între timp, varianta cu Intel Core i7-3517U de 1.9 GHz, 4 GB RAM, HDD de 500 GB şi SSD de 24 GB costă între 3.400 – 3.800 RON în funcţie de magazin.

Versiunea cu Intel Core i3 testată de noi nu a ajuns încă în magazine, însă pe plan internaţional se comercializează cu aproximativ 550 EUR, ceea ce înseamnă că în România ar trebui să coste 2.500 – 2.600 RON.

Asus S400 are un raport bun calitate-pret

Concluzii

În ansamblu, Asus Vivobook S400 este un ultrabook cu performanţe decente care are avantajul unui format mai compact decât cel al notebook-urilor obişnuite, chiar dacă nu este la fel de subtire şi uşor precum un ultrabook de top. În varianta de bază se descurcă bine în utilizarea de zi cu zi, însă inevitabil prezintă sincope în cazul jocurilor sau editărilor video, având în vedere platforma hardware.

Totuşi, Asus S400 oferă un raport bun preţ/performanţă, mai ales că este nou pe piaţă, are ecran touchscreen şi sistem de operare Windows 8, elemente care ar putea atrage noi utilizatori.

Capacul este un adevarat magnet pentru amprente

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri