Asus Zenbook UX305FA review – ultraportabil elegant pentru nepretenţioşi
Asus Zenbook UX305FA este unul dintre primele ultraportabile cu platformă hardware Intel Core M disponibile pe piaţa din România, astfel că interesul pentru un test cu un astfel de produs este ridicat.
Implementată într-un laptop subţire, uşor, cu design elegant lipsit de ventilatoare şi un preţ atractiv, platforma hardware Core M se adresează unei nişe destul de înguste de utilizatori.
Astfel de laptopuri sunt mai mult decât potrivite pentru activităţi de rutină cum ar fi browsingul pe internet, editarea documentelor office sau rularea filmelor, însă nu poate face faţa unor solicitări mai intense.
Pentru o comparaţie mai elocventă, Core M obţine performanţe semnificativ mai modeste decât un procesor Intel Haswell U, astfel că este adecvat pemntru tine doar dacă ai nevoie de un laptop strict pentru activităţi de genul celor enumerate mai sus.
Acestea fiind spuse, este momentul să vedem cum s-a comportat Zenbook UX305FA în testele noastre. Noi am avut la test timp de o săptămână o versiune pre-producţie, astfel că unele elemente negative ar putea fi remediate până la lansarea efectivă pe piaţă.
Ce este Asus Zenbook UX305FA?
Asus Zenbook UX305 este un laptop ultraportabil de 13” adresat persoanelor care pun accent pe portabilitate şi care nu au nevoie de performanţe hardware deosebite.
Specificaţii tehnice Asus Zenbook UX305FA
Iată principalele specificaţii tehnice ale versiunii testate:
Asus Zenbook UX305FA | |
Ecran | IPS 13.3″, 3200×1800 pixeli, mat, non-touch |
Procesor | Intel Broadwell Y Core M-5Y10 CPU |
Placa video | integrata, Intel 5300 HD |
Memorie | 8 GB LPDDR3 |
Stocare | SSD 256 GB |
onectivitate | Wireless AC, Bluetooth, LAN (cu adapter) |
Porturi | 3xUSB 3.0, micro-HDMI, SD card reader, jack casti |
Baterie | 45 Wh |
Sistem de operare | Windows 8.1 |
Dimensiuni | 324x226x12.3 mm |
Greutate | 1.27 kg |
Extra | tastatura nu este iluminata |
Review video Asus Zenbook UX305
Ce ne-a plăcut
Nu numai că ne-a plăcut, dar Zenbook UX305 ne-a impresionat prin calitatea construcţiei şi a designului, întrucât Asus nu a făcut niciun compromis la acest capitol. Întreaga carcasă este construită din metal, inclusiv partea din spate, realizată de regulă din plastic pe alte modele. Capacul texturat include logo-ul Asus, iar interiorul este realizat dintr-un aluminiu mai simplu şi plăcut la atingere.
Inclusiv balamaua care prinde ecranul de restul dispozitivului este realizată din metal, astfel că singurele inserţii de plastic sunt cele din jurul ecranului, care au însă un aspect premium. În plus, laptopul stă confortabil pe birou datorită celor patru picioruşe cauciucate, iar utilizarea tastaturii este influenţată pozitiv de marginile teşite şi de profilul scăzut al laptopului.
În privinţa conectivităţii, Asus şi-a dotat noul laptop cu 3 porturi USB 3.0, o ieşire microHDMI, un cititor de carduri SD şi un jack pentru căşti, pe lângă unele LED-uri de stare. În pachet există şi un adaptor USB-LAN, însă din păcate nu există şi un cablu micro-HDMI – HDMI.
Nu putem trece peste portabilitatea laptopului, care are o grosime de numai 12.3 mm şi cântăreşte doar 1.27 kilograme, astfel că poate fi transportat cu uşurinţă în deplasări.
Tastatura este una decentă, însă nu a reuşit să ne impresioneze, lucru care are drept cauză şi dimensiunile reduse ale laptopului. Grosimea de numai 12 mm nu a permis implementarea unor taste cu cursă lungă, însă după o perioadă de acomodare te vei obişnui cu acest aspect, mai ales că layout-ul general este unul destul de bun.
Singurele neplăceri cu adevărat demne de remarcat sunt dimensiunile mici ale săgeţilor direcţionale, amplarea butonului Power în partea din dreapta-sus şi absenţa iluminării, o facilitate la care ne aşteptăm pe un astfel de produs.
Asus a implementat un ecran mat IPS cu diagonală de 13.3” care nu are funcţie de touchscreen. Acest lucru este pozitiv, întrucât ultraportabilul poate fi utilizat cu uşurinţă în mediu exterior în lumina soarelui, în absenţa luciului caracteristic ecranelor tactile.
Rezoluţia ecranului este 3200×1800 pixeli, iar unele aplicaţii nu sunt scalate în mod corespunzător, însă pe piaţa vor exista şi versiuni cu ecrane 1920×1080 pixeli, mai potrivite pentru marea majoritate a utilizatorilor.
Luminozitatea şi unghiurile de vizualizare sunt excelente, iar reprezentarea culorilor este fidelă, în ciuda faptului că valorile contrastului sunt destul de modeste, din cauza unui negru nu suficient de închis. Aceste date sunt confirmate şi de valorile obţinute în testele sintetice:
- Acoperire: 99% sRGB, 73% NTSC, 77% AdobeRGB;
- Gamma: 2.2;
- Luminozitate maximă în mijlocul ecranului: 338 cd/m2 la priză;
- Contrast la luminozitate maximă: 330:1;
- Punct de alb: 7000 K;
- Negru la luminozitate maximă: 1.03 cd/m2;
- DeltaE mediu: 1.76 necalibrat, 1.69 calibrat.
Noi am avut la test versiunea de top a lui UX305, care este astfel echipată cu un procesor dual-core Intel Core M 5Y10 cu frecvenţa de 0.8 GHz (TurboBoost la 2 GHz), placă video integrată Intel 5300 HD, 8 GB RAM şi SSD cu capacitatea de 256 GB. Din păcate, memoria RAM nu poate fi înlocuită, însă poţi opta pentru o altă unitate de stocare în format M.2 NGFF.
Aşa cum am menţionat şi la începutul review-ului, platforma hardware Intel Core M nu este dedicată celor care au nevoie de performanţe majore, mai ales că procesorul are un consum declarat de numai 4.5 W. Prin urmare, portabilul se achită cu bine de sarcini când vine vorba despre browsingul pe internet cu mai multe taburi deschise (cu o excepţie importantă menţionată mai jos), editare de documente Office, muzică, discuţii cu prietenii pe chat sau redare video în browser sau de pe sistemul de operare.
Atunci când foloseşti laptopul pe modul High Performance, procesorul rulează cam tot timpul la frecvenţa maximă de 2 GHz, însă aceasta scade dacă mizezi pe modul Balanced. Nu recomand folosirea opţiunii PowerSaver, întrucât într-o astfel de situaţie laptopul devine lent inclusiv în cadrul sarcinilor de bază.
Iată şi câteva rezultate obţinute în cadrul programelor de benchmark:
- 3DMark 11: P589;
- 3DMark 13: Ice Storm – 20505, Cloud Gate – 2244, Sky Diver – NA, Fire Strike – 313;
- PCMark 08: Home Convenţional – 1624;
- CineBench 11.5: OpenGL 14.68 fps, CPU 1.66 pts;
- CineBench R15: OpenGL 17.59 fps, CPU 140 pts.
Mai multe detalii despre performanţe şi utilizarea zilnică puteţi citi în versiunea in engleză a acestui test.
Experienţa multimedia este influenţată şi de difuzoarele montate pe partea din spate care oferă un sunet decent, fără distorsiuni sau vibraţii. Nu sunt impresionante, dar şi fac bine treaba, la fel ca şi camera web care poate fi utilă pentru conversaţii pe Skype, chit că nu oferă o calitate prea bună a imaginii.
Conectivitatea este asigurată prin Wireless N şi Bluetooth, iar conexiunea la internet a funcţionat în mod corespunzător, inclusiv la redarea în browsing a unor clipuri de rezoluţie 4K de pe Youtube. Totuşi, merită să menţionez că viteza măsurată în test în apropierea routerului a fost de circa 60 Mbps, de circa două ori mai mică decât cea înregistrată cu alte laptopuri. În plus, la o distanţă de 10 metri cu trei pereţi între laptop şi router, viteza scade sub 30 Mbps.
Întrucât platforma hardware Intel Core M nu are ventilatoare, laptopul este foarte silenţios indiferent de modul în care îl foloseşti.
Asus Zenbook UX305 beneficiază de un acumulator cu capacitatea de 45 Wh, unul destul de mare pentru un laptop de 13.3” cu o asemenea grosime. Prin urmare, autonomia este una decentă, iar în general vei putea folosi laptopul 4-6 ore fără priză, în funcţie de activităţile desfăşurate:
- 11 ore – idle, Power Saving Mode, ecran la 0%, Wi-Fi OFF;
- 8 ore – browsing uşor şi editare texte în Google Drive, Balanced Mode, ecran 40%, Wi-Fi ON;
- 6 ore – video 1080p fullscreen pe Youtube în Internet Explorer, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
- 5 ore – video mkv 1080p fulscreen în VLC Player, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
- 5 ore – browsing mediu în Internet Explorer, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
- 4 ore – video 1080p fullscreen pe Youtube în Chrome, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON.
Acumulatorul se încarcă complet în aproximativ 2 ore şi jumătate.
Ce scârţâie
Chiar dacă în ea mai mare parte ne-a lăsat o impresie plăcută, UX305 are şi câteva defecte mai mult sau mai puţin importante, despre care vom vorbi în acest capitol.
Printre ele se numără şi clickpad-ul, care deşi este spaţios şi bine delimitat produce numeroase frustrări din cauza cursorului lent şi “jucăuş”. De aceea, uneori te vei confrunta cu click-uri false, iar în cazul gesturilor trebuie să aplici o presiune consistentă asupra suprafeţei pentru a fi înregistrate.
Aşa cum spuneam, platforma hardware a laptopului nu este una foarte performantă, însă asta nu reprezintă o scuză pentru numeroasele probleme înregistrate la browsingul cu Chrome. La fel ca şi în cazul lui Asus Transformer Book T300FA sau Lenovo Yoga 3 Pro, browserul Chrome este foarte lent, în special la vizionarea clipurilor pe Youtube, din cauza faptului că platforma Core M nu este încă optimizata pentru acest browser.
De asemenea, este important să păstrezi cât mai puţine aplicaţii deschise, întrucât multitaskingul nu este punctul forte al laptopului.
Am încercat şi câteva jocuri, dar rezultatele sunt modeste: în Dirt 3 am obţinut doar câteva frame-uri pe secundă la rezoluţie HD cu detalii Very Low, în timp ce Age of Empire 2 HD a rulat la 25-30 fps. Prin urmare, nu recomandăm acest laptop nici măcar pentru jocuri mai vechi.
Lipsa ventilatoarelor are ca efect negativ o încălzire destul de puternică a părţii din spate, inclusiv în cadrul activităţilor de rutină precum editarea de documente sau browsingul. Acest lucru va fi însă deranjant doar dacă lucrezi cu laptopul pe genunchi. În schimb, palm restul şi partea inferioară a tastaturii se încălzesc doar atunci când forţezi laptopul, astfel că vei fi mai puţin afectat. Detalii despre temperaturile carcasei sunt disponibile aici.
Preţ Asus Zenbook UX305 şi disponibilitate
Asus Zenbook UX305 va apărea în magazinele din România la începutul anului 2015 şi va fi disponibil în mai multe variante.
Update: Preţuri şi configuraţii actualizate pentru Zenbook UX305FA la momentul în care citiţi acest articol veţi găsi urmând acest link.
Versiunea de top, similară cu cea pe care am testat-o şi noi, va costa aproximativ 1100-1200 EUR, echivalentul a 4800 – 5200 lei.
Totuşi, pe piaţă va exista şi o versiune mai puţin pretenţioasă, cu acelaşi procesor Intel Core M 5Y10, 4 GB RAM şi SSD de 128 GB, plus ecran cu rezoluţia 1920×1080 pixeli. Preţul acestei variante va fi de 700-800 EUR, adică undeva la 3400 – 3600 lei în România.
Concluzii
Asus Zenbook UX305FA este un laptop atractiv dacă eşti interesat de un ultraportabil compact, subţire, cu design şi construcţie premium, dar şi dacă apreciezi lipsa ventilatoarelor şi ecranul mat, non-touch.
Din păcate, laptopul este tras în jos de performanţele mai degrabă modeste, încălzirea puternica a părţii din spate si autonomia nu prea grozava, care pentru unii utilizatori ar putea fi insuficientă.
Principalul avantaj al lui Zenbook UX305 în faţa concurenţei cu platforma Core M, şi aici ne referim în principal la Lenovo Yoga 3 Pro, este preţul, întrucât produsul propus de Asus este semnificativ mai ieftin. Totuşi, reţine că vorbim despre un laptop adecvat doar pentru funcţii de bază si utilizare zilnica de baza, întrucât dacă vrei performanţe mai bune trebuie să te îndrepţi spre laptopuri contruite pe platforma Intel Haswell sau Broadwell U.
Pro
- design şi construcţie de calitate
- ecran bun, mat, fără touch
- lipsa ventilatoarelor
- preţ interesant
Contra
- performanţe limitate, util doar pentru sarcini de bază
- partea din spate se încinge