Ce sunt si ce ma astept sa devina ultrabook-urile
Purtam zilele trecute pe Twitter o conversatie cu Radu si Emil legata de ultrabook-uri, despre ce sunt ele si cum sunt percepute de catre cumparatori. In articolasul asta o va spun pe scurt parerea mea despre ultrabook-uri in general (v-a mai spus si Daniel cate ceva despre ele in trecut), mai ales ca in ultimele 2 saptamani m-am jucat cu un reference ultrabook, un prototip venit direct de la Intel.
Termenul de Ultrabook a fost conceput de cei de la Intel, pentru a defini ceea ce ei denumeau noua generatie de computere portabile, la acea vreme. Totodata, ei au definit si o serie de criterii pe care un laptop trebuia sa le bifeze pentru a putea primi aceasta titulatura.
In conceptia unui cumparator insa, termenul „ultrabook” a devenit destul de rapid asociat unui laptop compact, subtire si usor, capabil sa ofere performante bune si o autonomie de cel putin 3-4 ore in utilizarea de zi cu zi. Faptul ca acest laptop este sau nu „motorizat” de o platforma hardware Intel, conteaza poate mai putin pentru cumparator, importanta este experienta finala.
Da, deloc intamplator, majoritatea covarsitoare a ultrabook-urilor existente in prezent sunt construite pe platforme Intel din familia Sandy Bridge (modelele aparute la inceputul acestui an) sau din familia mai noua, Ivy Bridge (modele ce isi fac abia acum aparitia in magazine). Cei de la AMD incearca la randul lor sa isi faca simtita prezenta in acest segment, insa tentativele lor sunt timide si au un singur atu de partea lor: pretul competitiv.
Bun, asadar un ultrabook trebuie sa fie rapid in task-urile uzuale, de zi cu zi. Cu alte cuvinte, un ultrabook in acest moment nu este construit pentru a rula aplicatii complexe (editoare foto si video, rendere 3D, softuri de programare, etc) sau jocuri, chiar daca in anumite conditii, unele modele pot face fata in oarecare masura si unor astfel de indatoriri. Pe scurt, da, te poti juca pe anumite ultrabook-uri ce ofera o placa grafica dedicata, in general modele din clasele de 14 si 15.6 inch, insa in prezent astfel de modele sunt rare, iar performantele lor in cadrul jocurilor nu se pot compara cu cele ale unui laptop dedicat gaming-ului, precum Asus-ul G55 de exemplu.
Pe langa aceasta, un ultrabook trebuie sa fie compact. Modelele de 13.3 inch de exemplu nu depasesc 18 mm in grosime si cantaresc in medie cam 1.5 kilograme, in vreme ce modelele cu ecrane mai mari au si ele dimensiuni mult mai suple decat cele ale laptop-urilor clasice din gamele lor.
Ca tot vorbim de ecrane, in general ultrabook-urile actuale sunt disponibile cu ecrane de 13.3 inch, insa incet incet isi fac aparitia tot mai multe modele cu ecrane de 14 si 15.6 inch, dar si versiuni mai compacte, cu ecrane de 11.6 inch. Iar in conditiile in care laptop-urile cu ecrane de 15.6 inch domina vanzarile la nivel mondial, ma astept ca tot mai multi producatori sa pregateasca ultrabook-uri in aceasta clasa.
Pe langa aceste aspecte, ultrabook-urile vin cu o serie de tehnologii si soft-uri dezvoltate de Intel si partenerii lor, precum Intel Rapid Start, Smart Connect, Anti-Theft sau IDP, despre care puteti citi mai multe aici, menite in general sa imbunatateasca experienta avuta de cumparatori cu produsele din aceasta clasa.
Mai jos aveti si o serie de imagini care va vor ajuta sa intelegeti ce este un ultrabook in acest moment, in conceptia celor de la Intel.
Desigur, ar mai fi multe altele de spus despre ultrabook-uri. In general, aceste modele vin cu preturi destul de piperate, ce incep de pe la 3500-4000 de lei (cu unele exceptii) si inglobeaza tot felul de dotari destinate in general laptopurilor scumpe, precum ecrane cu rezolutie superioara si matrici IPS, tastaturi iluminate, stocare SSD si altele.
Insa, parerea mea ramane ca ultrabook-urile isi vor atinge cu adevarat potentialul in momentul in care modelele de 15.6 inch, cu preturi abordabile (de circa 2500-3000 de lei), isi vor face intrarea pe piata. Utilizatorul obisnuit apreciaza cu siguranta functiile ultrabook-urilor existente, insa nu doreste un laptop cu ecran de doar 13.3 inch si nici nu isi permite sa plateasca pe un astfel de dispozitiv preturile cerute in prezent.
El isi doreste insa un laptop mai subtire si mai usor decat modelul pe care il are deja, unul care sa faca fata cu brio utilizarii zilnice si poate si unor jocuri nu foarte complicate din cand in cand, unul care sa ofere o autonomie bunicica si pe care sa si-l poata permite. Iar eu unul consider ca astfel de dispozitive vor veni in mai putin de un an.
Astfel, e cert ca ultrabook-urile si-au inceput periplul ca dispozitive exclusiviste, atat prin functii, cat si prin pret. Insa ele au starnit apetitul utilizatorilor pentru laptop-uri cu adevarat portabile, tocmai de aceea eu nu vad conceptul de ultrabook aplicat doar modelelor elitiste, ci il vad asimilandu-se in urmatorii ani ideii generale de laptop: computer portabil, performant, capabil sa indeplineasca task-uri diverse, in functii de necesitatile utilizatorului.
Voi ce parere aveti?
sorin
30 iulie 2012 la 12:03
Nu exista ultrabook cu AMD. Termenul de ULTRABOOk a fost creat si dezvoltat de Intel si se refera doar la produse cu platforma Intel. Restul, cele cu AMD sunt laptop-uri ultra-thin cum se mai numesc!
Cand un cumparator isi doreste un ultrabook, automat face referire la un produs cu Intel. Asa trebuie perceput in piata Ultrabook-ul!
Andrei Girbea
31 iulie 2012 la 15:44
:) Te iei de definitia stricta a termenului, cea data de Intel. Eu vorbesc de modul in care userul vede aceste tipuri de portabile subtiri, usoare si totusi performante. get it?