GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

HP Spectre XT PRO review: unul din cele mai bune ultrabook-uri ale momentului

Testat pe data de 25 septembrie 2012
Pe scurt: Daca sunteti in cautarea unui ultrabook de 13 inch trebuie sa luati in considerare HP Spectre XT PRO, un laptop cu design modern, constructie solida si o combinatie excelenta tastatura plus touchpad.
Produs testat: HP Spectre XT PRO   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 3.5/5    Pret: 4900 RON Lei

Ceva mai devreme anul acesta, prin luna mai, HP a anuntat ultrabook-ul de 13 inch Envy Spectre XT, un model premium care mie personal mi-a lasat impresia ca se axeaza mult pe aspect, si parca mai putin pe substanta. Acest lucru pare atunci si mai evident avand in minte HP-ul Folio 13, primul ultrabook al companiei, foarte apreciat in mediul business.

Intre timp, HP a pus la punct un nou ultrabook, construit pe macheta lui Envy Spectre XT, denumit HP Spectre XT PRO, care are in vizor utilizatorii din mediul de afaceri si cel corporatist. La prima vedere nu veti observa nimic deosebit la Spectre XT PRO si exista un motiv bun pentru asta: singurele diferente intre cele doua modele constau in sufixul PRO, versiunea Windows 7 Professional si modulul de securizare TPM. Aceste diferente adauga si cateva sute de lei la pretul final al produsului.

Cu PRO sau fara PRO, intrebarea la care voi incerca sa raspund in acest articol este daca HP Spectre XT reuseste sa iasa in evidenta in segmentul foarte competitiv al ultrabookurilor de 13 inch. Cititi mai departe si veti afla.

Review Video HP Spectre XT PRO

Sa incepem ca de obicei cu un scurt review video, care va trece foarte rapid prin aspectele principale ale lui Spectre XT PRO. Pentru detalii va trebui insa sa va continuati lectura pana la sfarsit.

Specificatii

Mai jos aveti o lista cu principalele specificatii ale lui Spectre XT, care se aplica ambelor modele.

ProcesorIntel Core i5-3317U @1.7 GHz
Memorie4 GB RAM
Stocare128 GB SSD
Ecran13.3 inch 1366 x 768 px, panel TN lucios
Porturi1 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, HDMI, LAN, card reader, jack audio
Grosime14.5 mm
Greutate1.42 kg
Baterie4-cell 45 wHr

Ce mi-a placut

Designul – ca posesor a catorva laptopuri HP trebuie sa recunosc ca noua linie Spectre XT a reusit sa ma impresioneze placut prin designul modern, care inspira durabilitate si calitate. Aluminiul periat nu face decat sa accentueze aspectul modern, as indrazni sa spun chiar unic in mediul de afaceri, daca nu ar fi existat si Fujitsu Lifebook U772.

HP Spectre XT PRO Ultrabook

HP Spectre XT PRO Ultrabook

Constructie – chiar daca nu avem de-a face cu un ultrabook construit complet din aluminiu, partile laterale, marginea ecranului si zona de sub laptop fiind realizate dintr-un plastic cauciucat, avem de-a face cu aluminiul pe capacul ecranului, in jurul tastaturii si in zona sprijinului pentru palme.

Greutate si grosime – HP Spectre XT PRO nu este cel mai usor si subtire ultrabook, dar la 14.5 mm grosime si 1.42 kg nu cred ca avem prea multe de comentat. Ca si constructie, carcasa se subtiaza spre partea din fata, artificiu care creeaza impresia ca avem de-a face cu un produs si mai subtire.

Aerisirea – majoritatea ultrabookurilor testate de mine evacueaza aerul cald fie pe lateral fie spre ecran, caz in care in timp pot aparea decolorari ale acestuia (cum au dovedit-o unele produse Apple), de aceea salut ‘initiativa’ HP de a apela la clasica metoda de scoatere e aerului cald prin spatele laptopului.

Tastatura – avem de-a face cu un model clasic de tastatura chiclet in cazul lui Spectre XT PRO, cel putin din punct de vedere vizual. Tastele sunt bine spatiale si ofera feedback foarte bun. Iluminarea tastelor este un alt plus al tastaturii, chiar daca nu se poate ajusta nivelul iluminarii. Tastele directionale sus/jos inghesuite si functionalitatea inversata a tastelor FN sunt singurele aspecte ce ridica unele semne de intrebare.

Touchpadul – chiar daca HP a optat pentru un model cu butoanele incorporate (clickpad), cursorul este precis, ceea ce conteaza cel mai mult la un astfel de dispozitiv. Gesturile cu mai multe degete simultan sunt suportate, deci aveam de-a face cu un touchpad tipic. Acesta poate fi dezactivat prin simpla apasare in coltul stanga sus (un indicator LED se aprinde cand touchpadul este dezactivat), dar uneori trebuie sa apasam de mai multe ori pentru activare/dezactivare.

Hardware – desi avem de-a face cu o platforma clasica ULV (ultra low voltage), cu procesor Intel Core i5, prezenta unui SSD de 128 GB se face simtita, ultrabookul pornind si lansand programele extrem de rapid.

Zgomot si racire – in utilizarea zilnica, HP Spectre XT PRO abia se aude, iar carcasa ramane rece, chiar si cand rulam programe care incarca procesorul. In acest caz insa ventilatoarele isi fac simtita prezenta, dar in nici un caz nu il pot caracteriza drept galagios.

Ce mai trebuie imbunatatit

Porturile – personal sunt de parere ca un ultrabook de business are nevoie de cat mai multe porturi, de aceea m-as fi bucurat sa vad si un port VGA (D-sub cu 15 pini), folosit inca de foarte multe dispozitive de iesire si cel putin 3 porturi USB. Prima problema se poate rezolva usor prin achizitionarea unui adaptor HDMI – VGA, care se va regasi, contra cost, in oferta HP. La cea de-a doua problema va trebui sa apelati la un hub USB, dar fara alimentare nu veti putea conecta mai multe dispozitive cu consum de putere ridicat (exmple ar fi unitatile optice si hard diskurile externe).

Aspecte ale constructiei – muchia ecranului este realizata dintr-un plastic lucios negru, care mi-ar fi facut placere sa fie inlocuit cu aluminiu. La fel, cele doua balamale care tin ecranul ar mai trebui stranse putin, pentru a impiedica miscarea accidentala a ecranului. Tot la capitolul constructie as vrea sa mentionez faptul ca ecranul nu se poate inclina pana la 180 de grade, cum am mai intalnit la unele laptopuri detinate mediului business.

Difuzoarele -tocmai pentru ca pe Spectre-ul XT avem de-a face cu nu mai putin de patru difuzoare si un sistem audio ce poarta brandul Beats Audio, companie cu care HP conlucreaza de ceva timp, ma asteptam la o calitate mai buna a sunetului. Volumul insa este peste ceea ce ofera multe modele de 13.3 inch.

Difuzoarele Beats Audio

Difuzoarele Beats Audio

Conectivitate 3G/4G – pentru un ultrabook de business cred ca este foarte utila conexiunea permanenta la Internet, pe care HP insa nu o ofera nici optional. Se poate folosi un dongle USB insa pentru aceasta.

Functii business – un ultrabook business trebuie sa dea bine la capitolul securitate, aici HP Spectre XT PRO punctand pozitiv cu platforma TPM si compatibilitatea cu serviciul de localizare Computrace, dar am constatat ca lipsesc cu desavarsire cititorul de amprente si de cartele de autentificare SmartCard.

Bateria – pe hartie ar trebui ca bateria de 4 celule si 45 Whr sa ofere o autonomie de 8 ore. In practica insa, cu ecranul la 60%, ruland applicatii de zi cu zi, am reusit sa rulez departe de priza aproximativ patru ore si jumatate. Este posibila deci atingerea a cinci ore de autonomie daca rulam mai putine programe si scadem luminozitatea ecranului, dar alte modele ofera cifre mai bune pe teren. Acesta este un aspect demn de luat in seama de utilizatorii business, mai ales ca nu se poate monta o a doua baterie sub laptop.

Ce nu mi-a placut

Ecranul – mi-as fi dorit ca HP sa nu faca compromisuri tocmai la ecran, un panou TN de 13.3 inch cu rezolutie HD Ready (1366 x 768 pixeli), lucios, cu unghiuri de vizualizare destul de inguste si reflexii puternice, in special in lumina mai puternica. Culorile sunt insa OK, iar nivelul luminozitatii este satisfacator. Liderul categoriei ramane deci tot ASUS Zenbook Prime UX31A, ca ecranul sau IPS Full HD mat.

Pret si disponibilitate

Modelul testat de mine se comercializeaza deja la noi in tara, pentru suma de 4900 RON. Destul de mult pentru un ultrabook, dar un pret bun tinand cont de destinatia produsului si ceea ce are de oferit. La sfarsitul lunii octombrie va intra pe piata si modelul cu Windows 8 Professional.

Modelul HP Spectre XT, se vinde momentan la pretul de 4400 RON, si vine cu Windows 7 Home Premium, iar pe partea de securitate lipseste modului TPM. Daca nu aveti nevoie de aceasta functie va recomand modelul non PRO, datorita pretului mai accesibil.

Veti plati pentru aspectul modern al lui HP Spectre XT PRO

Veti plati pentru aspectul modern al lui HP Spectre XT PRO

Concluzii finale

Daca n-ar fi fost ecranul mediocru, cu siguranta HP Spectre XT PRO ar fi unul din ultrabookurile mele preferate. In afara de acest aspect deranjant, nu prea sunt multe lucruri pe care le-as putea reprosa ultrabookului HP. Poate durata media de bateriei nu va fi pe placul unora, insa per total avem de-a face cu un ultrabook frumos, solid, cu tastatura si touchpad foarte bune si difuzoare peste medie. Daca aveti insa nevoie de conectivitate permanenta la Internet, functii de securitate de top, baterie mai buna si un ecran performant atunci poate Lenovo X1 Carbon ar fi alegerea potrivita, chit ca este considerabil mai scump.

Sau mai bine asteptam sa vedem ce stie sa faca Elitebook Folio, prezentat acum cateva luni de HP.

Cat despre versiunea consumer a Spectre-ului XT, aceasta ar putea fi o optiune interesanta pentru cei de doresc un ultraportabil frumos si destul de practic. Ramane insa neschimbata problema ecranului, care ar putea sa te faca sa te intrebi daca nu cumva diferenta de pret pana la Asus-ul Zenbook Prime UX31A, cu al sau magnific ecran IPS FHD, nu ar fi justificata.

1 comentariu

  1. alexandru codreanu

    22 octombrie 2012 la 15:33

    Nu mi-a placut niciodata cum arata laptopurile HP.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri