Lenovo Ideapad U310 review – un ultrabook de buget excelent
Ultrabook-ul pe care il vom testa in articolul urmator este Lenovo IdeaPad U310, unul din cele mai ieftine modele de pe piata, cu un pret de pornire de doar 3100 RON. De obicei un pret asa de scazut inseamna compromisuri care au fost facute de producator, dar in cazul de fata este clar ca IdeaPad U310 are foarte multe de oferit pentru pretul platit.
Pedigree-ul lui U310 se trage din U300S, modelul de anul trecut, de la care au fost imprumutate o gramada de detalii vizuale si constructive. U300 insa era unul din cele mai scumpe ultrabook-uri la vremea lui, motiv pentru care nu s-a bucurat de prea multa popularitate in randul cumparatorilor.
Cu U310 se vede ca Lenovo si-a invatat lectia si au pus la punct un ultrabook accesibil cu o carcasa solida, tastatura buna, performanta si autonomie decente, totul intr-un pret de pornire de 3100 RON.
Toate aceste atuuri au potentialul sa faca din Lenovo IdeaPad U310 un produs de succes in segmentul din care face parte.
Review Video Lenovo IdeaPad U310
Specificatii
Procesor | Intel Core i5-3317U |
Memorie | 4 GB RAM |
Stocare | 500 GB HDD @5400rpm + 32 GB cache SSD |
Ecran | 13.3 inch 1366 x 768 px, panel TN lucios |
Porturi | 2 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, HDMI, LAN, card reader, jack audio |
Grosime | 18 mm |
Greutate | 1.7 kg |
Baterie | 3-cell 46 wHr |
Ce mi-a placut
Constructie si design – desi nu mai este construit integral din aluminiu (interiorul este realizat din plastic, aluminiul fiind folosit doar pentru capac si partea de jdedesubt a carcasei) ca si modelul U300 de anul trecut, impresia de soliditate se pastreaza cu U310. Modelul testat de noi are capacul colorat in argintiu inchis (Graphite Gray), insa sunt disponibile si modele pe roz si albastru, cu interiorul alb.
Porturi – din fericire dimensiunile generoase ale lui U310 i-au permis lui Lenovo sa ofere o gama variata de porturi: buton de recuperare software (Recovery), LAN, HDMI, 2 x USB 3.0 pe stanga si jack audio, inca un port USB 2.0 si portul de alimentare pe dreapta. Cititorul de carduri este plasat frontal, in stanga touchpad-ului, la o palma de LED-urile de stare.
Tastatura – daca este un capitol unde Lenovo nu isi permite sa dea gres, acesta este tastatura. Compania este recunoscuta pentru tastaturile excelente, si in cazul de fata avem de-a face cu un model chiclet (noua directie aleasa de companie in 2012). Denumirea oficiala este AcuType (prescurtare de la “accurate typing” care se traduce prin tastare precisa), si ofera taste spatiate de dimensiuni perfecte, spatiate corespunzator, cu raspuns bun la apasare si cursa adecvata. Iluminarea lipseste in pacate, altfel am fi avut de-a face cu o tastatura aproape perfecta.
Touchpad – de dimensiuni generoase, acoperit cu sticla, este sensibil la atingere si precis in acelasi timp. Gesturile multi-atingere si detectarea palmelor functioneaza cum ne asteptam. Butoanele integrate (clickpad) sunt usor de apasat, neopunand prea multa rezistenta, un lucru ce poate fi reprosat altor ultrabook-uri.
Hardware – desi U310 vine cu o configuratie tipica pentru un ultrabook buget, in speta solutia de stocare hibrida care utilizeaza un hard disk de 500 GB la 5400 RPM si un SSD de 32GB pentru cache (nu este accesibil pentru stocarea fisierelor), avem de-a face cu o experienta de utilizare fluida, ‘vinovat’ fiind procesorul Intel Core i5-3316 (Ivy Bridge) si cei 4GB RAM, deja un standard in industrie.
Tineti insa cont ca avem de-a face cu o platforma ULV, deci aplicatiile complexe (editare video, proiectare) nu vor rula extraordinar de bine. Trebuie mentionat si Lenovo Enhanced Experience, o tehnologie care permite initializarea sistemului, de la pornire la desktop, in doar 30 de secunde, si 3 secunde la revenirea din modul Sleep.
Racire si zgomot – cum m-am obisnuit in cazul laptop-urilor Lenovo, si U310 beneficiaza de un sistem de racire adecvat, care pastreaza reci zonele tastaturii si sprijinului pentru maini, chiar dupa ore de utilizare intensiva a sistemului. Ventilatorul se face auzit intotdeauna, dar nu devine deranjant decat la utilizarea la maxim a resurselor sistemului.
Difuzoarele – ca solutie constructiva indedita, Lenovo a plasat difuzoarele stereo deasupra tastaturii, in interior, astfel incat sunetul se reflecta din baza ecranului, spre utilizator, cand laptopul este deschis. Volumul si calitatea sunetului sunt ok, insa la volum mare avem parte de distorsiuni neplacute.
Pretul – cum am amintat la inceputul reviewului, configuratia testata de mine costa 3100 RON. Practic Lenovo U310 este unul din cele mai ieftine laptop-uri ale momentului. Ca alternativa ar mai fi Sony Vaio T13, insa eu tot pe Lenovo l-as alege.
Ce mai trebuie imbunatatit
Grosime – am vazut ultrabook-uri mai subtiri, dar nu cred ca cei 18 mm pot fi considerati prea multi in 2012, chiar daca vorbim de un ultrabook. Ca nota, marginile nu sunt subtiate, grosimea pastrandu-se la aceeasi valoare pe toata suprafata laptop-ului, motiv pentru care U310 pare mult mai masiv decat modele precum Asus Zenbook Prime U31A.
Ce nu mi-a placut
Greutate – cantarind aproape 1.7 kilograme, Lenovo U310 nu este un ultrabook usor, modelele tipice situandu-se in jurul valorii de 1.3 kilograme. Avantajul este impresia de soliditate, o caracteristica a laptop-urilor Lenovo.
Accesul la componente – din pacate, in cazul lui IdeaPad U310 nu avem acces la baterie, memorie RAM si hard disk, deci cei care doresc un upgrade facil trebuie sa se uite in alta parte, la modele precum Sony Vaio T13.
Ecranul – pentru U310 Lenovo a folosit un panel TN lucios, de 13.3 inch, cu rezolutie de 1366 x 768 pixeli (minimul pentru ultrabook-uri). Rezolutia nu ar fi o problema prea mare, insa stratul lucios aplicat peste ecran combinat cu luminozitatea scazuta fac aproape imposibila folosirea ultrabook-ului in lumina puternica. As fi fost de asemenea de dorit unghiuri de vizualizare mai largi si un contrast mai mare. Asus Zenbook Prime U31A seteaza din nou standardul in segmentul ultrabook-urilor de 13 inch, dar la un pret considerabil mai ridicat.
Wireless – in ciuda faptului ca Lenovo a apelat la platforma Intel Centrino, versiunea dual-band, cu WiDi, am intalnit probleme la distante mai mari de 10 metri de router, moment in care viteza conexiunii scade dramatic. Lenovo mi-a confirmat ca stie de problem asta, care a si fost rezolvata la modelele construite dupa 23 Iulie 2012 (verificati data constructiei pe fundul carcasei).
Bateria – in ciuda greutatii lui Lenovo IdeaPad U310 bateria nu are dimensiuni prea generoase: 3-celule cu capacitate de 46 Whr. Din acest motiv autonomia reala este de aproximativ 4 ore, cu luminozitate la 70%, in modul Balanced. Adaugati faptul ca nu putem accesa bateria fara sa demontam laptop-ul si intelegeti de ce l-am punctat negativ pe U310 la acest capitol.
Concluzie
Cred ca Lenovo a reusit cu IdeaPad U310 sa ofere unul din cele mai bune ultrabook-uri dpdv al raportului pret/performanta.
Exista bineinteles minusuri, precum ecranul, bateria si greutatea, insa acestea sunt compensate de tastatura precisa si touchpad-ul bun, de constructia solida si gama bogata de porturi. Atentie insa la problema cu conexiunea wireless (in caz ca luati un U310 deja folosit).
Ca si alternative as putea mentiona pe Sony Vaio T13, HP Envy 4 si Dell XPS 14z. Daca vreti insa un ultrabook mai serios, puteti sa va indreptati spre excelentul Asus Zenbook Prime U31A.
Cam in aceeasi gama de pret (si greutate), dar cu procesor din gama normala Intel, nu ULV, si baterie de 8 celule, il gasim pe ASUS U32V, categoric o optiune buna daca nu conteaza prea mult grosimea pentru voi si doriti un laptop mai performant, capabil sa faca fata chiar si jocurilor.