Sony Vaio T13 review – ultrabook stilat si accesibil
Sunt sigur ca ati auzit cu totii de Sony Vaio. Acum cativa ani erau laptop-urile mele preferate, chit ca erau prea scumpe pentru bugetul meu. Din aceasta cauza ma asteptam ca primul ultrabook Sony, Vaio T13, sa fie scump de asemenea.
Din fericire nu este cazul, seria Vaio T fiind destinata utilizatorilor obisnuiti, modelele din gama S si Z ramanand concentrate pe mediul de afaceri, fiind astfel oferite la preturi mult mai ‘consistente’.
Acesta este si motivul pentru care configuratia de baza Sony Vaio T13 incepe la 3400 RON. Stilul seriilor mai scumpe Vaio este pastrat si in modelul testat de GiZ.ro si as putea spune cam acelasi lucru despre calitatea constructiei.
Avem de asemenea acces la un numar suficient de porturi, o tastatura decenta si o baterie OK, dar nu excelenta. Vom incepe insa cu un review video si o lista de specificatii a modelului testat.
Review video Sony Vaio T13
Specificatii
Model | Sony Vaio SVT1311M1E |
Procesor | Intel Core i3-2367M |
OS | Windows 7 Home Premium (64bit) |
Memorie | 4GB DDR3, 1333MHz, SDRAM |
HDD | Sistem hibrid cu HDD de 320GB @5400rpm + cache SSD 32GB |
Ecran | 33.7cm (13.3”) VAIO Display (1366×768) aspect 16:9 |
Unitate de procesare grafică | Intel HD Graphics 3000 |
Alte caracteristici | WLAN 802.11b/g/n; Bluetooth 4.0 + HS; 1 x USB 2.0, 2 x USB 3.0 ieşire HDMI; camera web HD (1.31 megapixeli) |
Dimensiuni (DxHxW) | 226 x 17.8 x 323 mm |
Greutate | 1.6kg (cu bateria standard inclusă) |
Sa trecem acum la lista de plusuri si minusuri pentru a vedea ce-i poate ‘pielea’ ultrabook-ului Vaio T13.
Ce mi-a placut
Design – din clipa cand iti arunci ochii asupra carcasei de aluminiu lustruit realizezi grija celor Sony pentru estetica lui Vaio T13. Nu doar carcasa exterioara este realizata din aluminiu, ci si sprijinul de maini si zona tastaturii.
Porturile – spre deosebire de majoritatea ultrabook-urilor, care sufera la capitolul acesta, Sony a avut grija sa plasese o serie excelenta de conectori pe ambele laturi ale lui T13: mufa alimentare, doua porturi USB pe stanga si jack audio, card reader, HDMI, VGA si LAN pe partea dreapta. LED-urile de stare sunt plasate convenabil in partea frontala, pe mijloc. Butonul de pornire impreuna cu o serie de alte LED-uri si butoane aditionale (Web, VAIO si Assist) sunt plasate deasupra tastaturii.
Bateria amovibila – o alta noutate in zona ultrabook-urilor este bateria, care poate fi inlocuita de utilizator, lucru foarte util pentru cei care calatoresc mult si sunt obisnuiti sa care o a doua baterie cu ei.
Accesul la RAM si hard disk – nu doar bateria poate fi accesata de utilizator, ci si memoria RAM si hard-diskul, care pot fi inlocuite foarte usor.
Touchpad – desi as fi preferat un touchpad mai generos ca dimensiuni, cel oferit de Sony Vaio T13 este precis (cu ocazionale ‘sarituri’ ale cursorului), clickurile sunt usor de realizat si contactul cu palmele este identificat corect.
Zgomot si incalzire – nu am nicio problema de raportat la capitolul incalzire, probabil si datorita procesorul Core i3. Ventilatorul este relativ silentios, dar porneste imediat ce incepe sa rulam aplicatii, deci silentios, dar nu tacut.
Pretul – aici cred ca Sony puncteaza cel mai bine cu Vaio T13. Configuratia primita la test porneste la 3400 RON, un pret excelent, in special cand il comparam cu concurenti precum Lenovo Ideapad U310, Acer Aspire S3 si Toshiba Z835.
Ce e bun, dar nu impresionant
Hardware – in cazul lui Vaio T13 avem de-a face cu o configuratie tipica pentru ultrabook-urile buget: Intel Ivy Bridge ULV, procesoare din gama Core i3, i5 si i7 (configuratia primita avea un procesor Core i3-2367M), 4GB RAM, solutie de stocare hibrida (320 GB HDD + 32 GB cache SSD). Aplicatiile uzuale ruleaza foarte rapid, dar in cazul multitaskingului cu aplicatii consumatoare de resurse se simte lipsa unui hardware mai puternic.
Difuzoare – ma asteptam la o calitate mai buna a sunetului si un volum mai ridicat. Poate generatia urmatoare…
Webcam – cu suficienta lumina in camera veti obtine o calitate a imaginii buna in Skype, Google Talk sau Yahoo Messenger
Wireless – cipul Atheros ofera o viteza de transfer fara fir foarte OK, dar lipsesc tehnologii precum WiDi si My WiFi, oferite doar te placile de retea wireless Intel.
Bateria – din acumulatorul de 3 celule, 45 wHr am reusit sa obtin 4 – 4:30 ore de functionare in modul Balanced cu luminozitatea la 70%. Cu siguranta puteam atinge cinci ore cu luminozitatea scazuta si mai mult si ruland mai putine aplicatii, dar sincer m-am obisnuit cu autonomii mai bune de la ultrabook-uri. Configuratiile mai puternice s-ar putea sa scada autonomia si mai mult.
Ce ar mai trebui imbunatatit
Capacul si partea de dedesubt – desi este realizat din aluminiu acesta se indoaie sub presiune, lucru ce poate afecta ecranul pe termen lung. Partea de jos a carcasei se zgarie de asemenea foarte usor, din pacate. Noroc ca nu prea ne aruncam privirea in acea zona prea des.
Greutate si grosime – avand o greutate de 1.59 kg si o grosime de aproximativ 18 mm, Sony Vaio T13 nu este cel mai usor si subtire ultrabook pe care l-am intalnit. Daca grosimea nu este o problema asa de mare pentru mine, nu acelasi lucru pot spune despre greutate.
Ecranul – pentru a mentine un pret rezonabil, Sony a trebuit sa foloseasca un ecran de 13.3 inch cu rezolutie slabuta (1366 x 768 px este minimul pentru un ultrabook). Panel-ul folosit este TN, lucios, cu luminozitate si contrast sub medie, lucru care se traduce prin culori destul de spalacite. Unghiurile de vizualizare sunt o inguste daca privim ecranul din lateral sau de sus/jos, iar utilizarea in lumina puternica este problematica.
Tastatura – in ciuda dimensiunii bune a tastelor, acestea sunt spatiate prea mult pe orizontala. In plus rezistenta infima oferita la apasare si cursa scurta va duce la multe greseli de tastare, iar taastele nu sunt iluminate.
Concluzii
Este foarte important sa intelegem ca Sony Vaio T13 tinteste catre utilizatorii cu buget redus. Daca acceptam acest lucru, nu vad de ce acest ultrabook nu ar fi pe lista cumparaturilor de Craciun spre exemplu. Ar fi de dorit o tastatura mai buna, un ecran mai performant si o baterie mai potenta, dar nu imi vine in minte acum nicio alternativa (poate Lenovo IdeaPad U310) care rezolva aceste probleme la acelasi nivel de pret.
Daca va permiteti totusi o investitie mai mare atunci puteti sa aruncati o privire asupra lui Asus Zenbook Prime U31A, ultrabook-ul perfect al momentului, din cam toate punctele de vedere.