Asus Memo Pad HD 7 review – tabletă ieftină cu performanţe decente
Asus este unul dintre producătorii renumiţi de electronice care a pătruns recent şi în segmentul tabletelor ieftine dedicate utilizatorilor fără pretenţii, însă experimentul cu Asus Memo Pad 7 nu a fost tocmai unul reuşit.
Cu o platformă hardware cvasinecunoscută cu procesor single-core şi ecran cu rezoluţie modestă, tableta nu a reuşit să impresioneze criticii şi publicul în raport cu “colegii” Asus Fonepad sau Nexus 7, însă producătorul taiwanez nu s-a dat bătut.
Răspunsul a venit prin Asus Memo Pad HD 7, o tabletă care păstrează caracteristica preţului scăzut, dar care promite performanţe mai bune printr-o platformă hardware şi un ecran adecvate segmentului pentru a deveni atractivă şi în ochii utilizatorilor obişnuiţi.
Pe piaţa din România, noul produs Asus va intra în luptă inclusiv cu tablete “româneşti” precum Evolio Aria Mini, Evolio Tab HD sau Allview Viva Q7 prin prisma preţului recomandat de numai 700 de lei. Cât de bine a reuşit Asus să-şi facă temele pentru a deveni alegerea clienţilor? Răspunsul la această întrebare îl vom afla împreună pe parcursul acestui review.
Ce este Asus Memo Pad HD 7?
Asus Memo Pad HD 7 este o tabletă ieftină adresată în primul rând utilizatorilor cu buget redus interesaţi mai mult de browsing pe internet şi vizionare de filme, dar care se descurcă decent şi în cazul unor jocuri.
Specificaţii tehnice
Asus Memo Pad HD 7 | |
Ecran | IPS, 7”, 800×1280 pixeli |
Chipset | N/A |
Procesor | quad-core ARM Cortex A7, 1,2 GHz |
Grafica | PowerVR SGX 544MP |
Memorie RAM | 1 GB |
Memorie interna | 8 GB |
Conectivitate | Wi-Fi, microUSB 2.0, bluetooth 4.0 |
Camera foto | 5 MP; frontala 1.2 MP |
Acumulator | Li-Ion 3950 mAh |
Sistem de operare | Android 4.1.2 |
Dimensiuni | 196.8×120.6×10.8 mm |
Greutate | 302 grame |
Review video Asus Memo Pad HD 7
Înainte să intrăm în detalii specifice, te invităm să urmăreşti şi un review video pentru noua tabletă a celor de la Asus:
Ce ne-a plăcut?
Asus Memo Pad HD 7 nu impresionează prin design, însă mi-a plăcut de când l-am scos din cutie, o impresie accentuată pozitiv şi de faptul că se simte bine în mâna datorită aderenţei bune.
Partea frontală nu aduce nicio surpriză majoră comparativ cu alte tablete de 7”, fiind dominată de un ecran mărginit de o ramă relativ groasă. Pe laterale există un slot pentru carduri microSD (pe partea stângă), un port microUSB şi un jack pentru căşti în partea superioară, în timp ce butonul de pornire şi volumul pot fi acţionate de pe partea dreaptă.
Din păcate, spatele carcasei este confecţionat dintr-un plastic lucios care pe lângă aspectul mai puţin inestetic atrage şi amprentele ca un magnet. Din această perspectivă, Asus putea face o treabă mai bună, mai ales că, de exemplu, Evolio Aria Mini are o carcasă spate aderentă care nu atrage amprente.
Ecranul IPS cu rezoluţie 1280×800 pixeli face din Asus Memo Pad HD 7 o tabletă decentă în utilizarea de zi cu zi, întrucât luminozitatea, contrastul şi culorile sunt bune, iar dacă luăm în calcul preţul de achiziţie sunt chiar peste aşteptări pentru acest segment. Nu pot însă să uit că, la acest capitol, şi modelul Aria Mini de la Evolio s-a descurcat la fel de bine, în timp ce ecranul TFT de pe Evolio EvoTab HD a dezamăgit.
Probabil însă că aspectul despre care eşti cel mai curios este cel al performanţelor în utilizarea de zi cu zi. Pe hârtie, specificaţiile tehnice nu sunt printre cele mai impresionante, întrucât vorbim despre o platformă hardware cu procesor quad-core ARM Cortex A7 de 1.2 GHz, grafică PowerVR SGX 544MP, 1 GB RAM şi stocare de 8 GB sau 16 GB, la care se adăugă posibilitatea de a folosi carduri microSD cu capacitatea de până la 32 GB.
Prin urmare, nu este deloc surprinzător că Asus Memo Pad HD 7 este o tabletă cu performanţe medii, motiv pentru care nu poţi aştepta să încerci să faci orice şi să funcţioneze totul fluent. Totuşi, în utilizarea de zi cu zi tableta este destul de rapidă, atât timp cât eşti conştient de anumite limitări inerente specifice aceastei game de produse ieftine.
Concret, cu Memo Pad-ul HD 7 poţi să navighezi pe internet cu mai multe taburi deschise, să asculţi muzică sau să vezi filme, inclusiv în format Full HD. În plus, poţi chiar şi să te joci, cu condiţia să-ţi concentrezi atenţia pe jocurile mai puţin solicitante din punct de vedere hardware. Astfel, nu-ţi recomandăm să încerci jocuri precum GTA Vice City său Real Racing 3, pentru că acestea vor rula cu unele sincope deranjante.
Totuşi, nu uita că preţul recomandat de vânzare pentru această tabletă este de numai 700 lei, apropiat de cel care se vând şi tablete ieftine sub brand românesc precum Allview Viva Q7 şi chiar mai mic decât cel solicitat de Evolio pentru Aria Mini. Şi, la fel ca şi Memo Pad-ul HD al celor de la Asus, şi aceste tablete sunt dedicate în special utilizării în browsing şi filme şi mai puţin în jocuri, astfel că performanţele obţinute sunt cele normale pentru acest segment.
Pentru a-ţi face o idee şi mai bună asupra modului în care rulează Asus Memo Pad HD 7, te invităm să urmăreşti şi un clip video în care am testat mai multe jocuri:
Sistemul de operare inclus pe tableta este Android 4.1.2 Jelly Bean. Sigur, nu este cea mai recentă versiune a sistemului de operare de la Google, însă pe de altă parte diferenţele comparativ cu Android 4.2 sau chiar 4.3 nu sunt atât de mari la nivelul interfeţei grafice.
Şi pentru că am adus vorba despre interfaţa grafică, merită să menţionăm că Asus a adus inevitabil câteva modificări de natură software, inclusiv schimbarea ordinii butoanelor de navigare integrate în ecran. Poate că cea mai mare schimbare este însă legată de înfăţişarea centrului de notificări, pe lângă includerea unor aplicaţii proprietare, printre care am remarcat Asus Artist, un file manager sau Audio Wizard, ultimul fiind disponibil inclusiv într-o largă varietate de laptopuri ale producătorului.
Acesta din urmă îţi permite să personalizezi sunetul direcţionat prin difuzorul de pe partea din spate în funcţie de tipul de conţinut pe care îl rulezi, cum ar fi muzică sau filme.
În ansamblu, Memo Pad HD 7 este o tabletă decentă în performanţe, chiar dacă îşi va arăta limitele atunci când vine vorba despre multitasking între multe aplicaţii deschise sau jocuri complexe. În plus, există momente când apar unele lag-uri inclusiv în utilizarea de zi cu zi, dar astfel de probleme există pe aproape orice tabletă ieftină şi chiar şi pe tabletele mai scumpe.
Da, inclusiv mult-laudatul Asus Nexus 7 are momente când “procesează” greu, chiar dacă în cazul ei vorbim despre o platformă hardware Nvidia Tegra 3. Dar mai bine te lăsăm să urmăreşti o comparaţie directă între cele două tablete pentru a-ţi face o idee şi mai bună.
Şi pentru că tot am adus vorba de rivali, merită să menţionăm şi numele lui Samsung Galaxy Tab 3 7.0, care beneficiază de un ecran cu rezoluţie 600×1024 pixeli şi platformă hardware cu procesor dual-core de 1.2 GHz, 1 GB RAM şi 8 GB sau 16 GB pentru stocarea datelor. Evident, pe hârtie Memo Pad HD 7 este învingător, dar credem că este mai bine să vezi cu ochii tăi în clipul de mai jos:
Un alt aspect pozitiv este calitatea conectivităţii Wi-Fi, întrucât conexiunea la internet a fost puternică chiar şi atunci când routerul se afla la distanţă şi “ascuns” de mai mulţi pereţi interiori.
Camera foto este un accesoriu care mă lasă rece pe o tabletă, iar calitatea celor de pe Memo Pad HD 7 este departe de a impresiona. Totuşi, camera frontală este decentă pentru apeluri video, în timp ce camera principală poate fi utilizată la nevoie. Un aspect pozitiv este însă interfaţa software bogată pentru camera foto, întrucât ai acces la numeroase opţiuni şi filtre pe care le poţi experimenta în voie.
Nu în ultimul rând, autonomia tabletei este una mai mult decât decentă, întrucât acumulatorul de 3950 mAh este capabil să o menţină în viaţă undeva între 5-8 ore în funcţie de modul de utilizare, iar aici includem atât aplicaţii rulate, cât şi nivelul de luminozitate ales. De exemplu, în jocuri tableta rezistă aproximativ 5 ore, iar în cazul rulării filmelor va trebui să apelezi la încărcător după aproximativ 6 ore, chiar dacă autonomia este setată la maxim. Iar dacă aceste valori nu sunt suficiente pentru tine, poţi apela şi la opţiunile de Smart Saving integrate de Asus în tableta.
Ce scârţâie?
Ţi-am spus deja că mi-a plăcut designul şi calitatea construcţiei, dar există un lucru care m-a nemulţumit: marginile tabletei. Şi asta nu pentru că sunt eu foarte pretenţios, ci pentru că partea neagră de deasupra nu se integrează bine cu partea albă de dedesubt, care este cu aproximativ un milimetru mai mare. De aceea, marginile par destul de ascuţite, iar aspectul general al tabletei este un pic ciudat, dar probabil că în timp te vei obişnui.
Absenţa unui senzor de lumină este de asemenea destul de deranjantă, întrucât nu ai opţiunea de a ajusta automat luminozitatea în funcţie de nivelul de lumină naturală în care lucrezi. Asta poate fi o problemă în anumite situaţii, în special dacă vrei să foloseşti tableta şi în aer liber.
Acum cum spuneam, în utilizarea de zi cu zi există unele momente neplăcute când apar diverse lag-uri, însă acestea sunt caracteristice pentru o gamă variată de tablete.
Deşi am fost plăcut impresionat de calitatea recepţiei semnalului Wi-Fi, nu am putut să nu remarc lipsa NFC-ului şi, mai ales, a suportului pentru USB OTG (USB On The Go), care ar fi permis un transfer mult mai uşor de fişiere prin intermediul unui cablu USB OTG.
Preţuri Asus MemoPad HD 7 şi disponibilitate
Aşa cum am mai menţionat de câteva ori pe parcursul acestui review, Memo Pad HD 7 are un preţ recomandat de producător de 700 de lei pentru versiunea de bază cu memorie internă de 8 GB, însă preţul ar putea diferi uşor de la un magazin la altul. Lansarea pe piaţa este programată pentru sfârşitul lunii iulie, motiv pentru care nu mai ai mult de aşteptat dacă eşti interesat să o achiziţionezi.
Concluzii
Conform aşteptărilor, Memo Pad HD 7 este o tabletă care oferă performanţe bune pentru segmentul de preţ căruia i se adresează, alcătuit în special din utilizatori cu un buget restrâns. De altfel, este greu să găseşti o tabletă cu un preţ asemănător care să obţină performante semnificativ mai bune, indiferent dacă ne uităm la branduri româneşti sau la alte tablete ale producătorilor consacraţi.
De exemplu, Evolio Tab HD are un ecran semnificativ mai modest din cauza banalului panou TFT, Allview Viva Q7 oferă aproximativ aceeaşi platformă hardware dar cu o rezoluţie mai mică a ecranului (1024×600 pixeli), în timp ce Evolio Aria Mini este chiar mai scumpă.
Prin urmare, Asus Memo Pad HD 7 este o tabletă pe care în mod cert trebuie să o iei în calcul dacă bugetul tău se învârte în jurul sumei de 700 lei, mai ales că şi rivalii de la producătorii tradiţionali au sincope: Samsung Galaxy Tab 3 7.0 are ecran de 600×1024 pixeli si doar procesor dual-core de 1 GHz.
Pro
- ecran adecvat
- performanţe decente în utilizarea de zi cu zi
- preţ foarte bun
Contra
- mici probleme de design
- lag-uri ocazionale
Ovidiu
25 decembrie 2013 la 14:43
"…Ecranul IPS cu rezoluţie 1280×800 pixeli face din Asus Memo Pad HD 7 o tabletă decentă în utilizarea de zi cu zi"
Conform http://www.gsmarena.com/asus_memo_pad_hd7_16_gb-5492.php Asus Memo Pad HD 7 are "~216 ppi pixel density". Probabil voi fi gresit inteles daca voi ruga a mentiona tablete romanesti, de exmplu cu o densitate macar asemanatoare. Nu consider acest review cu adevarat corect, fiind in dauna produselor externe si care sunt cu adevarat best buy, versus produse autohtone care trebuie ridicate in slavi si incurajate cu orice pret.
Daniel Popescu
26 decembrie 2013 la 12:59
Un singur exemplu: Evolio X7 are ecran de 7″ si rezolutie 1280×800 pixeli.
Comparatiile intre doua tablete nu trebuie insa realizate doar prin prisma ecranului, ci mai ales a raportului calitate-pret. In plus, nu uita de platforma hardware.
Ovidiu
29 decembrie 2013 la 09:20
Cum spuneti dvs.
La densitate ma refeream, probabil nu cunosc eu termenii, la cei “~216 ppi pixel density”.
Mi se pare o „claritate” pe care nu o au multe tablete. Si nu doar romanesti.
Comparatie intre procesorul de la Evolio X7 si cel de la Asus Memo Pad HD nu am gasit. Pana una alta este vorba doar de diferenta de frecventa 1,4 GHz vs 1,2 GHz.