GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Sony Xperia Tablet S review: design reusit, dar mici probleme software

Testat pe data de 28 septembrie 2012
Pe scurt: In cazul lui Xperia Tablet S, Sony a mers pe designul tip revista impaturita, folosit si la Tablet S anul trecut. Hardware si software-ul au fost insa actualizate la ceea ce asteptam de la o tableta in 2012.
Produs testat: Sony Xperia Tablet S   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 3.5/5    Pret: 1900 Lei

Am fost surprins sa vad la IFA Berlin 2012 noua tableta Sony Xperia Tablet S. De ce? Pentru ca un ochi neavizat are toate sansele sa o confunde cu Tablet S de anul trecut.

La capitolul design nu am nimic de reprosat, Sony reusind sa creeze poate singura tableta din piata care se distinge vizual de iPad-ul celor de la Apple. De ce? Pentru ca din profil Xperia Tablet S seamana cu o revista pliata. Noul design foloseste o parte arcuita in zona de sus a ecranului, ceva mai subtire si mult mai ingusta decat la modelul anterior, dar vizual diferentele nu sunt asa de mari.

Daca la capitolul design si constructie nu s-au schimbat prea multe, in interior bate acum o inima cu patru nuclee, un chipset Nvidia Tegra 3 T30 ruland la 1.4 GHz. Nimic de reprosat aici, deci Android-ul 4.0.3 se poate dezlantui in voie, in special in cazul jocurilor 3D, care vor beneficia de cele 12 nuclee grafice ale procesorului video.

Ca la orice produs, exista si plusuri si minusuri, de aceea va invit sa cititi in continuare review-ul lui Sony Xperia Tablet S, o tableta cu o identitate aparte.

Sony Xperia Tablet S

Sony Xperia Tablet S

Prezentare video Sony Xperia Tablet S

Sa incepem cu o scurta prezentare generala a tabletei, un video realizat cu ocazia lansarii oficiale a modelului la sfarsitul lunii august, la IFA Berlin.

Specificaţii tehnice

Pentru cei avizi de cifre, aveti mai jos o lista cu cele mai importante caracteristici tehnice ale lui Sony Xperia Tablet S. Modelul testat de mine a fost cel cu 16 GB spatiu de stocare interna.

Ecran9,4″, 1280×800 pixeli, IPS LED
CPU1,4 GHz, quad core, Nvidia Tegra 3 T30
GPUNvidia GeForce ULP, 12 nuclee
RAM1 GB
Memorie internă16/32/64 GB
Sistem de operareAndroid 4.0.3
Conectivitate802.11 a/b/g/n, Bluetooth 3.0, GPS
Cameră principală8MP, autofocus
Cameră frontală1MP
ConectoriSD, jack audio 3,5mm, dock proprietar (USB, HDMI cablu cu adaptor)
Audio1 x microfon, 2 difuzoare
Baterie6000 mAh
Dimensiuni239.8 x 174.4 x 8.8 mm (max: 11,8 mm)
Greutate570 grame

Constructie

Despre design am vorbit in introducerea articolului, deci sa vedem acum constructia lui Xperia Tablet S. Frontal avem de-a face cu un tipic dreptunghi cu colturi rotunjite si zona de sus usor arcuita spre spate. Logo-ul Sony este plasat discret in stanga sus, iar pe tot sus pe mijloc se intuiesc senzorul de luminozitate al ecranului si webcamul de 1 megapixel. Zona arcuita, care se continua pe spate, este realizata dintr-un platic lucios negru, cu o textura punctata, ce reuseste sa se dovedeasca nu doar placuta, dar si utila, oferind o aderenta sporita cand tinem tableta in mana.

Acesta este un lucru bun, pentru ca restul partii din spate este realizat din aluminiu, care arata bine, dar aluneca din mana destul de tare (aceeasi problema o are si iPad-ul de altfel). Pe lateralele zonei arcuite gasim majoritatea butoanelor si porturilor tabletei: butonul pornire/oprire si selectorul de volum pe dreapta, jack audio de 3.5mm si slot SD pe stanga.

Butoane: partea dreapta

Butoane: partea dreapta

Pe muchia de jos gasim portul proprietar Sony, folosit pentru conectarea la PC si incarcare. Un adaptor HDMI poate fi achizitionat separat, numai bun pentru afisarea continutului multimedia pe un televizor cu diagonala mare. Atat slotul SD cat si portul proprietar sunt acoperite cu usite protectoare. Din pacate cea pentru portul de incarcare este complet detasabila. Atentie deci pe unde o lasati cand incarcati tableta.

Butoane: partea stanga

Butoane: partea stanga

Tot pe spate sunt amplasate cele doua difuzoare stereo, in spatele unor plase metalice cu aspect industrial.

Un spate aratos

Un spate aratos

Ecran

Probabil ecranul este punctul slab al tabletei, si totodata punctul forte. De ce spun asta? Pentru ca rezolutia de 1280 x 800 pixeli nu mai este de mult varful tehnologic, dar caracteristicile ecranului sunt excelente, in speta nivelul de negru, foarte profund, care a permite atingerea in practica a unor rate de contrast foarte bune.

Unghiurile de vizualizare sunt excelente (avem de-a face cu un panel IPS LED), iar luminozitatea are un nivel bun, dar in lumina puternica devine clar faptul ca ecranul este prea lucios, nivelul reflexiilor fiind deranjant de multe ori in acest caz.

 

Densitatea scazuta a pixelilor face ca textul sa para pixelat cand privim ecranul de aproape, dar din fericire diagonala de 9.4 inch face acest lucru mai putin deranjant decat la tabletele de 10.1 inch cu aceeasi rezolutie.

Hardware

Nu prea sunt multe de spus in privinta platformei hardware, deoarece majoritatea tabletelor de top lansate anul acesta folosesc o versiune a chipset-ului Tegra 3, cu patru nuclee. Cel de fata ruleaza la 1.4 GHz, si este ajutat de o cantitate standard de RAM: 1GB.

Pe piata vor fi disponibile trei variante ale lui Xperia Tablet S: 16, 32 si 64 GB, toate WiFi. Nu va exista nicio varianta 3G/4G, stiut fiind faptul ca Tegra 3 nu vine cu aceasta optiune. S-au anuntat insa deja cateva modele de tablete care doresc sa rezolve acest inconvenient prin folosirea unui chip suplimentar, dar nimic concret nu a ajuns in magazine pana acum.

Software

Cu mici exceptii, Sony a pastrat neschimbata interfata standard Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich. Se remarca un nou launcher, o zona in partea superioara a ecranului unde puteti plasa cateva scurtaturi pentru diverse aplicatii sau widgeturi.

Quick Apps este o scurtatura in partea de jos a ecranului, pe centru, care afiseaza un meniu pop-up prin intermediul caruia puteti lansa cateva mini-aplicatii ale Sony, ce se afiseaza in ferestre de dimensiuni reduse, peste aplicatia curenta. O incercare timida de multitasking, dar binevenita. Din pacate nu functioneaza cu toate aplicatiile instalate.

Media Remote este o aplicatie de telecomanda universala, care foloseste senzorul infrarosu al tabletei. Am reusit sa adaug usor in lista de dispozitive ce pot fi controlate televizorul meu antic si box-ul digital Humax, deci nimic de reprosat aici. Se pot seta chiar macro-uri de actiuni ce pot fi realizate in succesiune cu o singura apasare de buton.

Telecomanda universala

Telecomanda universala

Guest Mode este poate cea mai interesanta functie noua adusa de Sony: se pot seta pana la 6 conturi de utilizator, cu diverse restrictii in privinta aplicatiilor si widgeturilor care pot fi rulate, numai bune pentru tinut copiii departe de activitatile parintilor.

Guest Mode

Guest Mode

Se poate seta optional o parola pentru fiecare mod Guest, astfel incat sa nu se poata reveni la contul primar, cel fara restrictii, daca nu se introduce parola setata la crearea contului. Aceasta optiune cred ca ar trebui sa fie obligatorie. O problema pe care am observat-o cu modul guest ma face sa cred ca Sony ar trebui sa mai lucreze putin la rafinarea acestei functii, utile de altfel: daca aveti setata optiunea de desenare a unei diagrame pentru revenirea din Sleep veti constata ca trebuie sa introduceti aceasta ‘parola’ si cand reveniti din sleep in Guest Mode.

Gazdele dumneavoastra vor putea accesa deci contul primar, daca lasati tableta nesupravegheata prin casa. Daca omiteti sa le comunicati diagrama de securitate nu vor mai putea utiliza tableta la iesirea din Sleep. Probabil un update ulterior va rezolva aceasta problema, si cea a aplicatiilor pornite in conturile secundare, care nu sunt inchise automat la revenirea in contul primar.

De mentionat ar mai fi pleiada de aplicatii Sony care ofera acces la ecosistemul companiei, servicii care in marea lor majoritate nu sunt disponibile si la noi in tara. Avem deci de-a face cu aplicatii precum Sony Select, Album, Movies, Reader, Walkman si Socialife.

Bug-uri

Cred ca cea mai mare problema a lui Sony Xperia Tablet S sunt bug-urile software, care strica impresia initiala placuta, pe care mi-a facut-o tableta. Ca exemple ar fi inchiderea aleatorie a browserului, neactivarea conexiunii WiFi uneori (necesita restartarea tabletei), nerevenirea din Sleep la prima apasare a butonului de pornire/oprire si alte mici probleme asemanatoare.

Din fericire Sony lucreaza la rezolvarea acestor probleme, deoarece am actualizat sofware-ul tabletei deja de doua ori in mai putin de o saptamana.

Rezultate benchmark si performante

Cum v-am obisnuit deja, am rulat si o serie de teste sintetice, ale caror rezultate le puteti vedea mai jos.

  • Quadrant: 4035 points;
  • Antutu: 11563 (CPU: 6860, GPU: 1509, RAM: 2456, I/O: 738);
  • CF-Bench: 22486, 6302, 12775;
  • Nenamark1: 59.4 fps;
  • Nenamark2: 57.0c fps;
  • Sunspider 0.9.1: 1774.7 ms;
  • Browsermark: 115847;

In majoritatea situatiilor, Sony Xperia Tablet S se misca impecabil, semn ca Androidul celor de la Google s-a mai maturizat. In unele situatii veti observa insa mici incetiniri ale sistemului, dar cum Sony a promis ca lucreaza la un update de Jelly Bean s-ar putea ca problemele de acest fel sa dispara odata cu Project Butter (fluidizarea interfetei cu utilizatorul)

Audio

Cele doua difuzoare stereo ies in evidenta printr-un volum ridicat, in special pentru o tableta, dar calitatea sunetului nu este cea mai buna pe care am intalnit-o. Per total Sony puncteaza pozitiv la acest capitol.

Difuzoarele sunt amplasate in partea de jos

Difuzoarele sunt amplasate in partea de jos

Camerele foto

Webcam-ul de 1 megapixel se descurca onorabil in conditii de luminozitate precara, insa camera digitala de 8 megapixeli, cu autofocus, de pe spate, ‘reuseste’ sa distruga detaliile din fotografii, in special cele realizate la lumina slaba. Un blitz LED poate ar fi imbunatatit situatia aici. Cert este ca Sony Xperia Tablet S nu va inlocui sapuniera de serviciu prea curand sau smartphone-ul din buzunarul de la blugi.

Autonomie

Bateria de 6000 mAh reuseste sa impresioneze prin autonomia la redare video de peste 10 ore, dar la web browsing nu va asteptati la mai mult de 5-6 ore. Cum am semnalat si la capitolul bug-uri, cred ca mai sunt niste probleme software care trebuie rezolvate de Sony la web browsing si conexiunea WiFi.

O alta problema cu bateria ar fi timpul de incarcare, care depaseste 5 ore. Stiu insa si de ce: problemele pe care le-a avut Sony cu bateriile sale acum multi ani au facut compania sa fie mai precauta cu incarcarea rapida a acumulatorilor. Stiu asa de la laptop-ul meu Sony Vaio F11, care se incarca mult mai greu decat se descarca.

Pret si disponibilitate

Sony Xperia Tablet S reuseste sa fie mai ieftina ca noul iPad, modelul de 16 GB comercializandu-se pentru aproximativ 1900 RON, mai putin decat cei 2250 RON ceruti de Apple.

Din pacate ecranul cu rezolutie mica si bug-urile software fac ca diferenta de pret sa fie justificata.

Concluzii

Trebuie sa inchei aceasta evaluare cu o impresie impartita. Pe de o parte imi place designul lui Sony Xperia Tablet S, dar simt ca problemele software si ecranul cu rezolutie mica nu ii dau tabletei sansa de a concura de la egal la egal cu noul iPad si ASUS Transformer Pad Infinity, cele mai bune tablete ale momentului din tabara iOS si Android.

Sony Xperia Tablet S este deci un concurent pentru Apple iPad 2 si Asus Transformer PAD 300, prima lansata anul trecut, dar inca foarte performanta, iar a doua fiind varianta mai ieftina a lui Infinity, aproape identica tehnic cu modelul japonez. Preturile se invart in jurul valorii de 1900 RON pentru cele 3 modele, dar in cazul tabletei Asus vorbim de 32 GB de stocare si posibilitatea de a achizitiona celebrul docking cu tastatura si baterie secundara, moment in care vorbim de un portabil asemanator cu un laptop.

Un pret mai mic poate m-ar fi facut mai fericit, insa exista destule motive pentru care s-ar putea sa va placa Sony Tablet, o tableta cu o personalitate aparte.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri