GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

LG G3 vs. Samsung Galaxy S5, HTC One M8 şi Sony Xperia Z2

Autor: Echipa Giz.ro

LG G3 este ultimul smartphone de top atuncat în luptă de producătorii care mizează pe sistemul de operare Android, iar acest lucru îi permite să se prezinte în fata utilizatorilor cu câteva noutăţi de ordin tehnic.

Bazat pe reţeta de succes înregistrată de LG G2 ca urmare a raportului calitate-preţ foarte bun, noul flagship al producătorului sud-coreean are de înfruntat cel puţin trei rivali importanţi dotaţi cu Android: Samsung Galaxy S5, HTC One M8 şi Sony Xperia Z2.

În condiţiile în care toţi cei patru producători mizează pe o platformă hardware similară, diferenţele se remarcă în primul rând la design, construcţie şi gradul de personalizare al sistemului de operare Android.

Părerile în aceste privinţe sunt subiective, însă LG a plusat şi cu o noutate în ceea ce priveşte rezoluţia ecranului în rândul producătorilor de top, care ar putea determina unii utilizatori să mizeze pe acest produs.

Specificaţii tehnice

Din punct de vedere hardware, cele patru smartphone-uri cu Android din această comparaţie sunt foarte asemănătoare, aşa cum se poate remarca şi din tabelul de mai jos:

LG G3Galaxy S5HTC One M8Xperia Z2
Ecran5.5″, QHD5.1”, FHD5”, FHD5.2”, FHD
ChipsetS801S801S801S801
ProcesorKrait 400Krait 400Krait 400Krait 400
GraficaAdreno 330Adreno 330Adreno 330Adreno 330
RAM2 GB / 3 GB2 GB2 GB3 GB
Memorie16 GB16 GB16 GB16 GB
Conectivitate4G + Wi-Fi4G+Wi-Fi4G+Wi-Fi4G+Wi-Fi
Camera foto13 MP, 4K16 MP, FHD4 MP, Dual20 MP, 4K
Acumulator3000 mAh2800 mAh2600 mAh3200 mAh
OSAndroid 4.4.2Android 4.4Android 4.4Android 4.4
Dimensiuni146×74.6×8.9142×72.5×8.1146.4×70.6×9.4147×73.3×8.2
Greutate150 grame145 grame grame163 grame

Design şi construcţie

Probabil că HTC One M8 este smartphone-ul care impresionează cel mai mult la capitolul construcţie şi design. Cu o carcasă realizată preponderent din aluminiu, One M8 are o carcasă arcuită pe partea din spate care îi permite o aderenţă bună în mână. În plus, includerea tastelor capacitive în cadrul display-ului a permis reducerea dimensiunilor.

LG G3 păstrează în mare parte designul de pe LG G2 şi LG G Flex, cu butonul de Power şi tastele de volum amplasate pe partea din spate, sub camera foto. Acest aspect neconvenţional nu este însă deloc deranjant şi contribuie la elegante parţilor laterale ale terminalului. Carcasa este realizată din policarbonat, peste care a fost aplicat un start special pentru ca telefonul să aibă o tentă metalică. În plus, deşi are un ecran generos de 5.5”, dimensiunile nu sunt cu mult mai mari, datorită unei rame foarte înguste în jurul display-ului.

Nu la fel de bine se prezintă Samsung Galaxy S5, care este criticat pentru carcasa spate din plastic, însă cel puţin are meritul că se simte confortabil în mână în utilizarea de zi cu zi, chiar dacă este mai voluminos decât predecesorul său.
Nu în ultimul rând, Sony Xperia Z2 punctează prin sticla prezentă pe partea frontală, dar şi pe spate, un element care îi oferă un plus de eleganţă. Din păcate, dimensiunile şi greutatea sunt printre cele mai mari din segment, lucru nu tocmai plăcut în utilizarea zi de zi sau atunci când îţi plasezi telefonul în buzunar.

HTC One, cel mai bine construit smartphone de top

Ecran

Rezoluţia Full HD 1920×1080 pixeli s-a impus de ceva timp în segmentul smartphone-urilor de top şi o regăsim inclusiv pe Galaxy S5, One M8 sau Xperia Z2. Noul LG G3 vine însă cu o noutate interesantă în acest domeniu şi propune o rezoluţie Quad HD 2560×1440 pixeli la o diagonală de 5.5”, corespunzătoare unei densităţi impresionante de 534 de pixeli per inch.

Totuşi, rămâne de văzut cât de utilă va fi această rezoluţie în practică: este greu de crezut că, în utilizarea de zi cu zi, vei simţi diferenţa între Quad HD-ul lui LG G3 şi Full HD-ul rivalilor, întrucât ochiul uman nu poate percepe asemenea diferenţe. În plus, o astfel de rezoluţie necesită un consum mai mare de resurse care se traduce într-o autonomie mai redusă.

În plus, LG G3 a optat şi pentru un ecran sensibil mai mare decât al concurenţei: 5.5” în loc de 5” – 5.2” cât oferă rivalii, element care ar putea fi deranjant pentru unii utilizatori care nu vor telefoane atât de mari.

În schimb, fiecare producător a optat pentru tehnologii diferite la construcţia ecranului: G3 foloseşte True HD IPS, HTC One M8 mizează pe SuperLCD3, Sony Xperia Z2 are un panou IPS de tip Triluminos, în timp ce Samsung Galaxy S5 mizează pe SuperAMOLED-ul care oferă culori săturate, dar unghiuri foarte bune de vizualizare. Totuşi, fiecare tehnologie este de top, astfel că te poţi aştepta la imagini de calitate.

LG G3 are ecranul cu cea mai mare rezolutie

LG G3 are ecranul cu cea mai mare rezolutie

Platforma hardware

Toate cele patru smartphone-uri din acest comparativ utilizează cea mai puternică platformă hardware disponibilă în acest moment, diferenţele specificaţiilor fiind mai degrabă minore. Astfel, toţi cei patru producători au ales un chipset Qualcomm Snapdragon 801 pentru flagship-urile lor, dotate cu procesor quad-core Krait 400 cu frecvenţa de 2.3 GHz (doar cel de pe Galaxy S5 are 2.5 GHz) şi grafică Adreno 330.

Micile diferenţe apar la memoria RAM: Sony Xperia Z2 are 3 GB RAM, la fel ca şi versiunea de 32 GB de emorie internă a lui LG G3, în timp ce celelalte smartphone-uri mizează pe 2 GB RAM. Este posibil ca cei 3 GB RAM să se simtă destul de mult în utilizarea de zi cu zi, în special în cadrul aplicaţiilor multimedia şi a jocurilor. Totuşi, indiferent de modelul de smartphone ales, aceste dotări hardware permit tuturor telefoanelor să ruleze fluent sistemul de operare, aplicaţiile, dar şi jocurile, inclusiv cele solicitante pentru GTA V sau cele din seria Need Ford Speed, precum şi filmele în format Full HD.

Toate telefoanele au o versiune de baza de 16 GB, iar memoria poate fi extinsă cu carduri microSD. De asemenea, ele beneficiază de conectivitate 3G şi 4G cu viteze de download de până la 150 Mbps, dar şi de noul standard Wi-Fi 802.11ac şi de compatibilitate cu tehnologia NFC.

Toate smartphone-urile de top ruleaza bine in aproape orice conditii

Camera foto

În schimb, cei patru producători au optat pentru tehnologii diferite în privinţa camerei foto. LG G3 mizează pe o cameră foto de 13 MP botezată OIS+ LaserAF, datorită faptului că beneficiază de stabilizare optică a imaginii şi autofocus laser, pe lângă cele două blitz-uri de pe spate.

HTC a continuat să mizeze pe tehnologia UltraPixel şi a inclus şi o cameră foto secundară pe partea din spate. Din păcate, rezultatele nu sunt tocmai cele scontate: pe timp de zi, calitatea fotografiilor este decentă, dar nu se ridică la înălţimea aşteptărilor pentru flagship. Totuşi, HTC One M8 impresionează prin calitatea pozelor realizate pe timp de noapte.

La polul opus se regăseşte Samsung Galaxy S5, care realizează fotografii bune pe timp de zi, dar nu şi pe timp de noapte. Camera lui SGS are 16 MP, iar aplicaţia software include o multitudine de tipuri de scene şi de efecte.

Nu în ultimul rând, Xperia Z2 are camera foto cu cea mai mare rezoluţie (20.7 MP), însă acest lucru nu se vede neapărat şi în calitatea pozelor din cauza unor mici probleme care sunt, cel mai probabil, de natură software.  La fel ca şi LG G3, Xperia Z2 poate înregistra în format 4K 2160p, însă în practică rezoluţia Full HD disponibilă pe SGS5 şi HTC One M8 este în general suficientă pentru cele mai multe situaţii.

Camera foto a lui Galaxy S5 realizeaza fotografii de calitate

Camera foto a lui Galaxy S5 realizeaza fotografii de calitate

Software

Toate cele patru smartphone-uri utilizează Android 4.4 KitKat, însă fiecare producător a personalizat sistemul de operare pentru a oferi o experienţă de utilizare diferită.

În cazul lui LG G3, vorbim de o nouă versiune a interfeţei Optimus UI şi  în special de personalizarea puternică a setărilor, inclusiv în privinţa ordinii şi numărului de taste capacitive sau de posibilitatea de a deschide şi închide telefonul prin dublu-tap pe ecran. Există, de asemenea, şi opţiuni pentru utilizarea telefonului cu o singură mână. Partea bună este că LG nu a instalat excesiv de multe aplicaţii proprietare pe telefon, însă a introdus şi aplicaţii de tip health, cu pedometru şi calculator de calorii.

HTC One M8 mizează pe interfaţa proprietară HTC Sense 6.0, care continuă să beneficieze de aplicaţia Blinkfeed, practic un agregator de ştiri plasat pe unul dintre Homescreen-uri. Una dintre noutăţile lui HTC Sense 6.0 este Motion Launch, prin care utilizatorul are posibilitatea de a închide telefonul prin diverse gesturi precum dublu-tap. De asemenea, o serie de aplicaţii proprietare, inclusiv Blinkfeed şi launcherul HTC Sense, vor putea primi update-uri prin Google Play Store. Principalul avantaj al lui HTC Sense 6.0 este însă interfaţa aerisită şi uşor de folosit, inclusiv în cadrul meniurilor.

Galaxy S5 beneficiază de interfaţa TouchWiz, care iese în evidenţă prin posibilitatea de a utiliza gesturi în interacţiunea cu telefonul, însă unele dintre acestea sunt compatibile cu puţine aplicaţii şi nu funcţionează mereu în mod corespunzător. Din păcate, producătorul a instalat numeroase aplicaţii proprietare care sunt mai mult sau mai puţin utile, S Health fiind probabil cea mai interesantă.

Sony Xperia Z2 este telefonul cu cele mai puţine schimbări de interfaţă, fiind astfel adecvat pentru cei care caută o experienţă Android cât mai aproape de cea disponibilă pe smartphone-urile din gama Nexus.

LG G3 are una dintre cele mai utile interfete proprietare: Optimus UI

LG G3 are una dintre cele mai utile interfete proprietare: Optimus UI

Autonomie

Autonomia este unul dintre cele mai sensibile subiecte în privinţa performanţelor smartphone-urilor. Telefoanele de top rezista, în regim obişnuit de utilizare, aproximativ o zi, astfel că trebuie să le pui la încărcat aproape în fiecare seară.

Din acest punct de vedere, cel mai dotat este Sony Xperia Z2, cu acumulator de 3200 mAh, urmat de LG G3 cu 3000 mAh, însă nu trebuie uitat că ecranul QHD al acestuia ar putea consuma mai multă energie. Între timp, acumulatorul lui Galaxy S5 are 2800 mAh, iar cel de pe One M8 numai 2600 mAh.

Galaxy S5 şi LG G3 sunt singurele telefoane cu acumulator detaşabil, în timp ce la restul nu vei putea înlocui bateria ulterior, un aspect important pentru numeroşi utilizatori.

Preţ LG G3, Samsung Galaxy S5, HTC One M8 şi Sony Xperia Z2

Cu excepţia lui LG G3, toate cele patru smartphone-uri sunt deja disponibile în ofertele magazinelor de comerţ electronic din România. LG G3 va sosi in Europa în luna iunie, însă preţul oficial nu a fost încă anunţat. Stim însă deja că telefonul va costa 635 de dolari in Coreea de Sud, astfel că în România ne putem aştepta la costuri de 2.800 – 3.000 lei.

Samsung Galaxy S5 are în prezent un preţ de aproximativ 2.900 lei, în timp ce HTC One M8 costă circa 2.800 lei, iar Sony Xperia Z2 3.000 lei.

Prin urmare, preturile solicitate de producători sunt destul de apropiate, astfel că acesta nu este neapărat un factor decisiv în decizia de achiziţionare.

Toate cele patru smartphone-uri au preturi pe masura

Toate cele patru smartphone-uri au preturi pe masura

Concluzii

Concurenţa în rândul smartphone-urilor de top cu sistem de operare Android este foarte puternică în acest moment. Dacă în trecut doar Samsung şi HTC se puteau lăuda cu telefoane flagship, în prezent există cel puţin patru producători implicaţi în această luptă.

Evident, este practic imposibil de stabilit de stabilit cel mai bun telefon între LG G3, Samsung Galaxy S5, HTC One M8 sau Sony Xperia Z2. HTC One M8 impresionează prin calitatea designului şi a construcţiei, Samsung Galaxy S5 are numeroase metode de a fi utilizat prin gesturi şi o cameră foto bună, LG G3 punctează prin opţiunile avansate de personalizare a interfeţei, iar Sony Xperia Z2 împrumută câte ceva bun de la fiecare.

În final, decizia de achiziţionare a unuia dintre cele patru smartphone-uri de top depinde de propriile preferinţe în materie de design, personalizare a interfeţei sau alte aspecte mai mult sau mai puţin minore.

Cel mai bine este să te joci într-un magazin măcar câteva minute cu fiecare telefon în parte pentru a vedea cu care dintre ele te înţelegi cel mai bine, înainte de a scoate banii din portofel, mai ales că preţurile sunt destul de mari pentru utilizatorii din România.

2 comentarii

  1. Ionut

    5 august 2015 la 08:43

    Cand a fost scrisă aceasta prezentare,data la care a fost editată pe site, pentru a ști exact data. Nu găsesc nicăieri p pagină data.

  2. Alex

    20 februarie 2016 la 11:14

    Eu le am avut pe htc ,samsung,lg si stunt mai multumit de lg finca ecranul 2k pozele bune imi place mult dizainul lui difuzorul bun dupa androidul de 6 se misca foarte bine htc carcarsa ce era frumoasa dar camera de 4 ultra pixeli e praf spatele din aluminiu e naspa daca cade si costa foarte mult sa il repari bateria e integrata in comparatie cu lg care poti sa o schimbi samsugul are mai multe functi decat lg dar inutile amprenta nu ia de fiecare data pulsul nu il spune corect si aproximativ se lauda cei de la samsug ca e rezistent la apa o faci pe roscul tau

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri