GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus ROG Zephyrus G14 review și teste (AMD Ryzen si Nvidia RTX)

Testat pe data de 30 martie 2020
Pe scurt: ROG-ul Zephyrus G14 GA401IV este de departe cel mai performant notebook compact al momentului. Mai mult, Asus oferă aici un adevărat ultrabook premium ce nu face rabat la nici un capitol important, ba chiar excelează la cel al construcției, experienței de tastare, conecticii, sistemului audio sau cel al autonomiei. Pe de altă parte, temperaturile ridicate, precum și opțiunile de ecrane și cipuri grafice, s-ar putea să cântărească greu în balanța celor interesați cu precădere de un notebook portabil pentru gaming.
Produs testat: Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV   Testat de: Andrei Girbea    Nota: 4.5/5    Pret: 6000 - 8600 Lei

A trecut ceva timp de când doritorii unui laptop compact și cu adevărat performant în taskuri complexe și în jocuri au avut ce alege dintre ofertele existente pe piață.

Razer și MSI au încercat să ofere un astfel de produs în ultimii ani, cu ale lor Blade Stealth 13 și Prestige 14, dar atât hardware-ul cât și diverse probleme în implementare au limitat succesul acestor modele.

Astfel, ajungem la opțiunea testată în cadrul acestui articol, ROG-ul Zephyrus G14 al celor de la Asus. Acesta este un notebook relativ portabil, cu ecran de 14-inch, format compact și greutate de circa 1.6-1.7 kilograme, însă în același timp și de departe cel mai performant laptop din gama sa, fiind motorizat de o platformă octa-core Ryzen 4000 Mobile și un cip grafic Nvidia RTX 2060.

Zephyrus-ul G14 nu face rabat nici la capitole importante precum cel al ergonomiei, ecranului, conecticii sau autonomiei, însă nu poate bate fizica, astfel că rulează la temperaturi ridicate în jocuri și task-uri complexe.

Discutăm pe larg în review-ul de mai jos despre toate aspectele de interes ale acestui Zephyrus G14 GA401IV, cu bune și cu rele.

Review video

Specificații Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV

Ecran14-inch, 2560 x 1440 px IPS 60 Hz, 16:9, non-tactil, mate, panou AU Optronics B140QAN02.3
ProcesorAMD Ryzen 7 4800HS, 8 nuclee/16 fire de execuție
VideoAMD Radeon Vega 7 + Nvidia GeForce RTX 2060 Max-Q 65W 6 GB GDDR6
Memorie16 GB DDR4 3200 MHz (8 GB lipiți, 1x 8 GB DIMM)
Stocare1x slot M.2 PCI x4 (1 TB Intel 660p SSDPEKNW010T8)
ConectivitateWireless 6 (Intel AX200) 2×2, Bluetooth 5.0
Porturi2x USB-A 3.2, 1x USB-C gen 2 cu DP1.4 și încărcare, HDMI 2.0b, LAN, căști/mic, Kensington Lock
Baterie76 Wh, adaptor 180 W, încărcare USB-C până la 65W
Dimensiuni324 mm x 222 mm x 19,9 mm
Greutate1,7 kg, încărcător 0,59 kg
Alteletastatură iluminare albă, fără webcam, 4 difuzoare, capac cu LED-uri Anime Matrix

Construcție și design

G14 nu este la fel de portabil și compact precum ultrabook-urile momentului, însă judecând după marginile subțiri din jurul ecranului și după greutatea de 1.6-1.7 kilograme, el este mai mic și mai ușor decât modelele portabile de 15-inch, singurele cu care rivalizează la capitolul performanțelor și dotărilor.

Pe lângă aceasta, G14 este un produs premium. Aliaje de mangeziu și aluminiu sunt folosite în construcția sa, astfel că întregul produs se simte bine închegat și foarte plăcut la atingere.

Asus oferă acest Zephyrus în două variante coloristice, una cu o tentă de gri-închis (Space Gray), cea testată de noi aici, precum și una cu finisaje argintii și albe (Mirage White). Aceasta din urmă ascunde mai bine urmele de amprente, însă vine și cu o tastatură argintie cu iluminare albă, o implementare cu anumite probleme de lizibilitate a scrisului de pe taste. Astfel, vesiunea Space gray este preferata noastră.

De menționat că Zephyrus-ul G14 poate implementa un feature aparte, o matrice de LEd-uri implementată în capac, ce poate afișa diverse mesaje, poze sau animații. Această dotare, denumită Anime Matrix Dispaly, este însă opțională și adaugă câțiva mm și circa 100 de grame versiunilor cu capac simplu.

asus rog zephyrus g14 - led-uri capac anime matrix

Trecând peste aspect și construcție, Zephyrus-ul G14 este și un produs practic și ergonomic. Capacul se ridică ușor cu o singură mână, interiorul este finisat comfortabil, fără margini sau colțuri ascuțite, iar picioarele de cauciuc îi asigură o bună aderență pe birou.

Nu în ultimul rând, G14-le oferă o selecție aproape completă de porturi pe laterale, inclusiv USB-A, HDMI și USB-C cu suport pentru date, video și încărcare. Lipsește însă un cititor de carduri și suportul Thunderbolt 3.

Lista dotărilor aparte ale acestui produs este completată de butonul de power cu senzor de amprentă integrat, și de setul de 4 difuzoare, două pe spate și două pe față, ascunse în spatele taieturilor pe care le observați pe lateralele palm-restului.

Să poposim însă puțin și asupra sistemului de răcire, un element extrem de important în cazul unui astfel de portabil performant.

În primul rând, Asus implementează pe acest produs sistemul de balamale Ergo Lift, ce ridică corpul laptopului pe piciorușe de cauciuc plasate la baza ecranului, îmbunătățind astfel admisia aerului pe partea inferioară. Acest aspect este completat de un modul de răcire complex, despre care vom discuta mai jos, dar și de o evacuare complexă a aerului cald, care se face atât pe laterale, cât și pe muchia din spate.

asus rog zephyrus g14 - ergolift

Spre deosebire însă de Zenbook-urile Asus ce implementează designul Ergo Lift, aerul cald nu este aruncat în ecran în cazul lui G14, ci direcționat inteligent spre spate și laterale. Astfel, deși laptopul se încinge în taskuri complexe, ecranul nu depășeste temperaturi uzuale.

Tastatură și touchpad

Zephyrusul G14 exclează la acest capitole.

Tastatura împrumută elemente de la ROG-urile Zephyrus cu ecrane de 15-inch și se simte excelent în utilizarea zilnică, precisă , rapidă și destul de silențioasă.

Lipsește însă iluminarea RGB pe acest produs, tastele fiind iluminate doar de LED-uri albe, fapt ce duce la acea problemă de lizibilitate în cadrul versiunii Mirage White a notebookului, cea cu taste argintii.

asus rog zephyrus g14 - tastatura clickpad

Clickpad-ul este la rândul său precis și plăcut în utilizare. Asus a implementat o suprafață din sticlă cu o bună rigiditate, astfel că nu vibrează sau rezonează în utilizare. E cam mică însă ca dimensiuni, dar acest aspect a fost dictat de înălțimea limitată a arm-restului pe acest notebook compact.

Ecran

Asus oferă Zephyrusul G14 fie cu ecran FHD IPS 120 Hz, fie cu un panel QHD IPS 60 Hz, ambele mate, non-touch, și cu diagonală de 14-inch. Noi am testat cea din urmă variantă.

Aceasta s-a dovedit una adecvată utilizării în taskuri uzuale și chiar și unor ocazionale editări video/foto, prin prisma contrastului de peste 1000:1, negrului puternic și acoperirii de circa 70% a spectrului AdobeRGB.

asus rog zephyrus g14 - ecran

Pe de altă parte, luminozitatea maximă de circa 250 cd în testele noastre este adecvată doar utilizării la interior, și nu suficientă pentru medii puternic iluminate.

  • Panel ID: AU Optronics AUOE68C (B140QAN02.3);
  • Gamut de culoare: 97.9% sRGB, 69.9% AdobeRGB, 74.8% DCI P3;
  • Gamma masurată: 2.42;
  • Luminozitate maximă în centrul ecranului: 252 cd/m2, alimentare de la priză;
  • Contrast la luminozitate maximă: 1071:1;
  • Punctul de alb: 7200 K;
  • Nivel de negru la luminozitate maximă: 0.21 cd/m2;
  • PWM: Nu.

Mai mult, fiind un ecran cu rată de refresh de 60 Hz și timpi de raspuns lenți, acesta nu se pretează grozav nici utilizării în jocuri, mai ales în cele cu acțiune rapidă.

Astfel, dacă gamingul se situează sus pe lista voastră de priorități, vă sfătuim să vă îndreptați spre opțiunea de ecran FHD IPS 120 Hz, Zephyrusul G14 fiind singurul notebook compact ce oferă un ecran de acest tip la momentul reviewului.

Vom updata articolul imediat ce vom testa și o versiune a acestui ecran.

Configurație și performanțe

Versiunea testată de noi poartă numele de Asus Zephryus G14 GA401IV și este configurația de top disponibilă pentru acest laptop.

Dotările hardware includ un procesor AMD Rzyen 7 4800HS, 16 GB RAM DDR4 3200 MHz, un SSD cu capacitate de 1 TB și grafică duală, cu cipul dedicat Nvidia RTX 2060 65W și grafica integrată Vega 7, ce preia atribuțiile în sarcinile uzuale.

Asus va oferi această serie și cu procesorul de top din gama Ryzen Mobile, Ryzen 9 4900HS, însă atât 4800HS, cât și 4900HS, sunt ambele procesoare 8C/16T cu performanțe similare, și doar un mic spor de frecvență pentru seria 9, precum și un cip grafic Vega 8 ceva mai performant, negat însă întro astfel de implementare de cipul Nvidia.

De menționat că APU-rile HS sunt versiunile premium ale platformei Ryzen 4000, menite să ofere performanțe de top la un TDP de doar 35W, fiind astfel adecvate notebokurilor ultraportabile precum acesta. Desigur, platforma este completată de suportul pentru RAM DDR4 3200 Mhz și stocare SSD PCIe. Modelul nostru vine echipat cu 16 GB RAM în dual channel (8GB lipiți pe placa de bază + 1 DIMM de 8 GB) și un SSD Intel 660p cu performanțe doar medii, ce ar putea fi upgradat pentru un spor de viteză.

RAM-ul si stocarea sunt ușor accesibile prin înlăturarea capacului de pe spate.

asus rog zephyrus g14 - sistem racire

De menționat că cipul grafic Nvidia integrat pe G14 este o versiunea Max-Q cu putere de 65W a RTX-ului 2060, și nu cea full-power integrată pe ultraportabilele cu ecrane de 15-inch precum Zephyrus M, Acer Triton 500 sau MSI GS66 Stealth. Chiar și așa, aceasta este de departe cea mai potentă soluție grafică disponibilă pe un laptop cu format compact.

Bun, trebuie să explicăm câteva aspecte înainte de a discuta despre performanțele acestui laptop. Unul la mână, modelul nostru este unul pre-producție cu software-ul disponibil la sfârșitul lui Martie 2020 (BIOS 211, Armoury Crate 2.6.10, GeForce Game Ready 442.77 drivers), atfel că anumite aspecte ar putea fi modificate de versiuni software ulterioare.

Doi la mână, Asus oferă câteva profile de putere pentru acest laptop în aplicația Armoury Crate, menite diverselor scenarii de utilizare:

  • Silent – limitează zgomotul ventilatoarelor și performanțele, fiind adecvat taskurilor de bază și video;
  • Performance – un profil balansat, cu setări stoc pentru CPU/GPU, menit multitaskingului uzual și situației în care vreți să mențineți ventilatoarele la turații medii;
  • Turbo – profil ce oferă extra resurse pentru CPU/GPU, menit jocurilor și load-urilor complexe, dar cu nivel acustic crescut.

Trei la mână, deși ne vom concentra atenția pe comportamentul Zephyrusului G14 în taskuri complexe și jocuri, acesta este perfect capabil să ruleze și taskurile uzuale pe Silent/Performance, caz în care se menține silențios și la temperaturi de utilizare plăcute.

Bun, prima parte a testelor noastre vizează performanțele în load-uri CPU, simulate prin rularea Cinebench R15 si R20 în loopuri de 15+ instanțe în modul Turbo, pentru a vedea cum evoluează performanțele și temperaturile platformei AMD în timp.

Rezultatele sunt ilustrate in graficele și log-urile de mai jos.

cinebench1-zephyrus-g14-1

Platforma Ryzen 7 HS se comportă excelent, mult peste versiunile Core U si Core H oferite de Intel pe notebookuri similare sau mai mari, chiar la nivelul configurațiilor Core i9 cu prețuri mai piperate. Mai mult, ea se apropie foarte mult și de performanțele implementărilor Ryzen 4000 H full-power, conform așteptărilor. Detalii mai jos.

Mai departe am inclus setul nostru complet de teste, rulate pe platforma Performance din Armoury Crate, cu setări CPU/GPU standard.

  • 3DMark 13 – Fire Strike: 13460 (Graphics – 20802, Physics – 14441);
  • 3DMark 13 – Time Spy: 5770 (Graphics – 8339, CPU – 5473);
  • 3DMark 13 – Port Royal: 3077;
  • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 3291;
  • Uniengine Superposition – 1080p Medium: 10636;
  • Handbrake 1.3.1 (4K to 1080p encode): 40.63 average fps;
  • GeekBench 4.4.2 64-bit: Single-Core: 5071, Multi-core: 27977;
  • GeekBench 5.0.1 64-bit: Single-Core: 1164, Multi-core: 7544;
  • CineBench R15 (best run): CPU 1715 cb, CPU Single Core 186 cb;
  • CineBench R20 (best run): CPU 3864 cb, CPU Single Core 478 cb; ;
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 215.26 fps, Pass 2 – 94.92 fps;
  • x265 HD Benchmark 64-bit: 36.56 s.

Apoi am rerulat aceleași teste pe profilul Turbo, ce alocă resurse superioare pentru CPU și overclockează GPU-ul cu +100 MHz Core.

  • 3DMark 13 – Fire Strike: 13994 (Graphics – 14963 Physics – 20984);
  • 3DMark 13 – Time Spy: 6024 (Graphics – 5752, CPU – 8236);
  • 3DMark 13 – Port Royal: 3230;
  • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 3450;
  • Uniengine Superposition – 1080p Medium: 11055;
  • Handbrake 1.3.1 (4K to 1080p encode): 41.79 average fps;
  • PassMark: Rating: 5561, CPU mark: 19686, 3D Graphics Mark: 9318;
  • PCMark 10: 5292 (Essentials – 8277 , Productivity – 7411 , Digital Content Creation – 6558);
  • GeekBench 4.4.2 64-bit: Single-Core: 5265, Multi-core: 29334;
  • GeekBench 5.0.1 64-bit: Single-Core: 1195, Multi-core: 7701;
  • CineBench R15 (best run): CPU 1731 cb, CPU Single Core 188 cb;
  • CineBench R20 (best run): CPU 3928 cb, CPU Single Core 478 cb;
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 216.22 fps, Pass 2 – 98.14 fps;
  • x265 HD Benchmark 64-bit: 35.58 s.

Mai departe am rulat o serie de jocuri DX11, DX12 și Vulkan pe acest laptop, în modurile Silent și Turbo, la rezoluții FHD și QHD. Rezultatele sunt mai jos:

FHD TurboFHD SilentQHD Turbo
Battlefield V (DX 12, Ultra, Ray-Tracing OFF)74-88 fps22-24 fps56-64 fps
Battlefield V (DX 12, Ultra, Ray-Tracing ON, DLSS OFF)36-44 fps12-16 fps20-28 fps
Far Cry 5 (DX 11, Ultra, SMAA)84 fps46 fps59 fps
Middle Earth: Shadow of Mordor (DX 11, Ultra)N/AN/A94 fps
Red Dead Redemption 2 (DX 12, Ultra Optimized, TAA)59 fps56 fps44 fps
Rise of Tomb Raider (DX 12, Very High, FXAA)82 fps62 fps61 fps
Shadow of Tomb Raider (DX 12, Highest, TAA)70 fps57 fps46 fps
Strange Brigade (Vulkan, Ultra)109 fps27 fps77 fps
The Witcher 3: Wild Hunt (DX 11, Ultra, Hairworks 4)58-90 fps54-66 fps48-62 fps

Am inclus și câteva comparații cu platforme hardware similare disponibile pe laptopurile pe care le-ați putea considera ca alternative ale acestui Zephyrus G14.

Nu în ultimul rând, logurile de mai jos detaliază comportamentul hardware-ului în jocuri, pe modul Turbo.

Atât procesorul, cât și cipul grafic, ating temperaturi înalte în jocuri. CPU-ul se stabilizează constant la circa 95 grade Celsius, iar cipul grafic la circa 80 de grade, în condițiile în care ventilatoarele rulează la capacitate maximă, cu un volum de circa 45-46 dB la nivelul capului.

Acestea devin mai silențioase pe modul Performance, la circa 41-42 dB, însă temperaturile cresc și mai mult în acest caz. Mai mult, optând pentru modul Silent, zgomotul scade spre 35-37 dB, însă în acest caz și performanțele sunt limitate de o scădere a puterii alocate procesorului, cu un impact asupra experienței de gaming în special în titlurile CPU-heavy.

Una peste alta, Zephyrusul G14 este un performer excelent pentru clasa sa și de departe cel mai competent notebook sub 15-inch existent pe piață în taskuri complexe și jocuri.

Mai multe detalii despre performanțele și comportamentul seriei Asus Zephyrus G14 puteți afla din articolele noastre detaliate de pe Ultrabookreview.com , unde veți găsi și întregul nostru set de review-uri ale laptopurilor de gaming ultraportabile ale momentului.

Răcire, conectivitate și audio

Toate acestea însă sunt asociate unor temperaturi înalte și unui nivel e zgomot la rândul său peste medie.

Soluția termică implementată este una complexă, ilustrată mai jos și ajutată de diversele adaptări ce optimizează abducția aerului rece și eliminarea eficientă a celui cald, menționate într-un capitol interior.

asus rog zephyrus g14 - racire

Chiar și așa însă, G14-le nu poate bate fizica, iar atunci când înglobezi componente puternice într-o carcasă compactă și metalică, temperaturile înalte sunt de așteptat, atât la nivelul componentelor, cât și la nivelul carcasei.

Zgomotul ventilatoarelor este și el un element de luat în calcul, urcând spre 44-46 dB la nivelul capului în jocuri pe modul Turbo, dar scăzând spre un nivel aproape insesizabil în utilizarea de zi cu zi pe modurile Silent sau Performance. Temperaturile carcasei se mențin și ele extrem de plăcute în utilizarea uzuală.

temperaturi-utilizare-normala-zephyrus-g14-ga401ivtemperaturi-load-silent-zephyrus-g14-ga401ivtemperaturi-load-turbo-zephyrus-g14-ga401iv

*Utilizare zilnică – Netflix in EDGE pentru 30 minutes, Silent Profile, ventilatoare la 30-33 dB (23 dB în Armoury Crate)
*Gaming  – Turbo– Far Cry 5 pentru 30 minutes, Turbo Profile, ventilatoare la 44-45 dB (43 dB în Armoury Crate)
*Gaming  – Silent–  Far Cry 5 pentru 30 minutes, Silent Profile, ventilatoare la 35-37 dB (33 dB în Armoury Crate)

Trecând peste aceste aspecte, să menționăm că partea de conectică este asigurată de un cip WiFi 6 Intel AX200 pe acest laptop, cu suport Bluetooth 5. G14-le s-a comportat bine în testele noastre, oferind viteze bunicele și un comportament stabil.

Partea audio este asigurată de un sistem de 4 difuzoare, două pe burtă și două integrate în plam-rest. Nivelul acestora este unul surprizător de puternic, iar calitatea impresionează și ea pentru un notebook de mici dimensiuni.

La final, adăugăm că Zephyrusul G14 nu include un webcam, ci doar un set de microfoane pe buza de sus a ecranului.

Baterie și autonomie

Zephyrusul G14 vine cu o baterie de 76 Wh, una de dimensiuni bune pentru un notebook de 14-inch.

Nu am putut însă testa amănunțit autonomia acestui sample, datorită unei probleme în dezactivarea cipului grafic Nvidia. Am cerut un nou sample si vom reveni cu detalii. Asteptați-vă însă la circa 3-4 ore de utilizarea zilnică și spre 7-8 ore de video.

De menționat însă că laptopul necesită un încărcător de 180W pentru a alimenta hardware-ul integrat. Asus oferă însă un model mai compact decât cele implementate chiar și pe Zephyrus-urile de 15-inch, ce cântărește totuși spre 600 de grame alături de cablurile aferente.

G14-le se încarcă însă și prin USB-C la maxim 65W, dar un astfel de încărcător nu este inclus în pachet.

Preț și disponibilitate

ROG-ul Zephyrus G14 nu este încă disponibil în ofertele locale la data publicării acestui articol, el fiind rar și prin ofertele din alte țări. Estimarea este ca va ajunge în jurul datei de 14 aprilie.

Din informațiile deținute, așteptați-vă la un preț de start de circa 6000 lei pentru versiunea cu procesor Core i5, 8 GB RAM, 512 GB spațiu de stocare și grafic GXT 1650, și circa 8600 de lei pentru configurația de top testată aici.

Pentru detalii despre stocuri și prețuri puteți intra aici sau aici.

Concluzii

Trăgând linie, Zephyrusul G14 GA401 este fără îndoială cel mai performant notebook compact al momentului, și aceasta la mare distanță față de și așa foate puținele alternative existente.

Mai mult, Asus nu a creat doar un produs performant, ci un adevărat ultrabook premium ce nu face rabat la nici un capitol important, ba chiar excelează la cel al construcției, experienței de tastare, conecticii, sistemului audio sau cel al autonomiei.

Fizica face însă ca performanțele să fie coroborate cu temperaturi interne și externe ridicate în jocuri și task-uri complexe, iar acestui fapt se adaugă si ecranul QHD 60 Hz cam întuncat și neadecvat gamingului. De altfel, acesta se preatează mai bine unui laptop compact și performant pentru muncă și taskuri complexe, cu gamingul undeva în planul secundar. În această nișă G14-le este imbatabil și primește deplina noatră recomandare.

Însă, dacă experiența în gaming primează, atunci e musai să optați pentru o configurație cu ecranul FHD IPS 120 Hz. Dar chiar și așa, G14-le nu se ridică la nivelul ultraportabilelor de 15-inch, ce oferă ecrane mai rapide, cipuri grafice mai performante și soluții termice ce asigură temperaturi mai scăzute în gaming, toate la un preț relativ similar. Desigur, aceste opțiuni sunt ceva mai voluminoase și mai grele, G14-le compensând la capitolul portabilitate.

In final, voi decideți care dintre cele două tabere aflate în balanță primează în decizia voastră finală.

Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV review

PRO

  • construcție și finisaje premium
  • ecran QHD calitativ, exceptând aspectul luminozității
  • tastatură și clickpad calitative
  • performanțe excelente pentru un laptop compact
  • profile de putere utile
  • baterie de 76 Wh
  • sistem audio de bună calitate

CONTRA

  • ecranul QHD 60HZ este cam întunecat și nu grozav pentru jocuri
  • temperaturi CPU/GPU foarte ridicate în jocuri și task-uri complexe
  • carcasa metalică atinge și ea temperaturi foarte ridicate în aceleași condiții

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri