Asus ROG Strix Scar 18 review detaliat (2023 G834JY – Core i9, RTX 4090)
În acest articol discutăm pe larg despre notebook-ul Asus ROG Strix Scar 18, cel mai puternic laptop ROG – Republic of Gamers disponibil în 2023.
Scar 18 este un laptop performant full-size cu un ecran de 18 inci, hardware de ultimă generație, și un modul termic tri-fan competent, necesar pentru a ține în frâu hardwareul inclus.
Modelul testat de noi este configurația de cel mai înalt nivel disponibilă pentru această gamă, cu procesorul Intel Core i9-13980HX și un dGPU Nvidia RTX 4090 Laptop 175W.
În doar câteva cuvinte, acest ROG Scar 18 este un excelent laptop multivalent, dedicat gamingului și taskurilor solicitante de productivitate, dar menit în primul rând utilizării la birou prin prisma formatului său. Arată și se simte asemănător cu notebook-urile ROG Scar anterioare, dar ecranul de 18 inci oferă o suprafață reală a ecranului mai mare decât obișnuiau să o facă opțiunile anterioare de 17 inci, iar întregul pachet de capabilități și soluție de răcire este mai bine echilibrat în acest șasiu actualizat decât pe modelele Scar anterioare.
În același timp, acest Scar 18 este ușor mai mare și mai greu decât modelele Scar precedente, dar dacă sunteți în căutarea unui model ceva mai compact, Asus oferă în acest an și un ROG Strix Scar 16.
Specificații Asus ROG Strix Scar 18
Ecran | 18″, 16:10, 2560 x 1600 px, IPS, 240 Hz, 3ms, 450-nits, 100% DCI-P3, mat, non-tactil |
Procesor | Intel 13th gen Raptor Lake, Core i9-13980HX, 8C+16c/32T |
Video | Intel UHD + NVIDIA GeForce RTX 4090 Laptop 16GB (175W with Dynamic Boost), MUX, Advanced Optimus, G-Sync |
Memorie | 32 GB DDR5-4800 RAM – max 64 GB (2x DIMM) |
Stocare | 2x 1 TB SSD Raid0 (Samsung PM9A1 drives) – 2x M.2 PCI 4.0 x4 |
Conectivitate | WiFi 6E (Intel AX211) 2×2 with Bluetooth 5.2, 2.5Gigabit LAN |
Porturi | Left: power, 2.5G LAN, 1x USB-C cu Thunderbolt 4, 1x USB-C gen2 (video, data, power), HDMI 2.1, headphone&mic Right: 2x USB-A 3.2 gen2 |
Baterie | 90Wh, încărcător 330 W, încărcare USB-C 100W |
Dimensiuni | 400 mm x 294 mm x 23,1 mm |
Greutate | 3,05 kg, încărcător 1,12 kg |
Altele | tastatură rubber-dome iluminare RGB per tastă, webcam HD, audio quad, sistem răcire 3 ventilatoare |
Construcție și design
ASUS ROG Strix Scar 18 este un laptop full-size cu ecran de 18” și raport de aspect 16:10. Având dimensiuni de 400 x 295 x 31 mm și o greutate ceva mai mare de 3,1 kilograme, acesta este deci mai voluminos și mai greu decât generația anterioară ROG Strix Scar 17 (400 x 280 x 28 mm și 2.8 kilograme) sau decât versiunea ROG Strix Scar 17 SE (400 x 280 x 28 mm și 3,1 kg). Dacă adăugăm la aceasta masivitate și încărcătorul de 330W cu o greutate de 1,1 kilograme, este destul de clar că ASUS ROG Strix Scar 18 este gândit ca desktop replacement, nu ca o soluție portabilă.
Pe lângă aceste creșteri de dimensiuni și greutate, noul ROG Strix Scar 18 aduce și alte modificări față de generația anterioară. Astfel, se remarcă ecranul cu raport 16:10, care oferă un spațiu de lucru mai confortabil, și care beneficiază de o ramă mai îngustă, în special pe latura inferioară. Capacul oferă o mică protuberanță, care adăpostește camera Web și microfonul, iar acest mic element face ca deschiderea capacului să fie mai ușoară.
Deoarece sistemul de răcire a fost reproiectat, întreaga latură din spate este ocupată de acesta iar porturile sunt amplasate acum doar pe laterale și, în final, tastatura a fost ușor modificată iar touchpad-ul este acum ceva mai mare.
Vorbind despre conectivitate, observăm că inutilul sistem Keystone a fost abandonat și a fost înlocuit de două mult mai utile porturi USB-A amplasate în partea dreaptă. Cele mai multe porturi sunt amplasate însă în stânga, aici găsind conectorul încărcătorului, portul Ethernet, ieșirea video HDMI 2.1 și două porturi USB-C. Primul dintre acestea oferă Thunderbolt 4 cu 40 Gbps și ieșire video Display Port pentru placa video integrată, în timp ce al doilea oferă transfer de date USB 3.2 cu 10 Gbps, încărcare 100W și ieșire video Display Port pentru placa video NVIDIA.
Șasiul noului model este similar cu versiunile anterioare, dar există evident diferențe dincolo de cele evidente ale dimensiunilor. Capacul este în continuare un bloc masiv de aluminiu cu finisaj anodizat negru și decorat cu sigla ROG cu iluminare RGB. Această siglă este legată de întregul sistem de iluminare RGB, dar poate fi totuși stinsă independent de acesta. Sistemul de iluminare a fost actualizat, oferind o bară luminoasă frontală care acoperă și colțurile, și una amplasată în spate, sub ecran, toate putând fi controlate individual din software-ul Aura.
Dacă opriți toate sistemele de iluminare RGB, laptopul este destul de discret și sobru, putându-se deci integra și într-un mediu precum biroul sau școala. Elementele de identitate vizuală sunt și ele destul de discrete, doar etichetele lipite peste tot trebuind înlăturate pentru a obține un laptop curat.
Șasiul este fabricat din plastic, acesta oferind un finisaj moale, laterale transparent și un capac inferior mai rugos. Calitatea construcției este foarte bună, neremarcând deformări sub apăsări mai dure nici măcar în zona tastaturii sau zgomote emise când acesta este apucat de colțuri. Partea interioară a carcasei oferă o zonă semi-transparentă în partea de sus, nu într-un colț ca până acum, iar finisajul acestei părți din plastic este în continuare o capcană pentru mizerie și amprente, necesitând un efort serios pentru curățare. Mai jos se vede cum arată laptopul după câteva zile de utilizare, această problemă cu mizeria fiind și una din principalele minusuri ale construcției.
Un alt aspect negativ al designului este modul de implementare al LED-urilor de semnalizare, acestea fiind mari și amplasate fix sub ecran. Poziționate fix în câmpul vizual al utilizatorului, acestea sunt deranjante pe întuneric sau când vă uitați la un film, iar butonul de Power din dreapta-sus are si el o lumină puternică mereu activă. Probabil că cea mai bună soluție este acoperirea acestor LED-uri cu un marker negru sau chiar deconectarea lor fizică de la placa de bază.
Dincolo de acest aspect, ergonomia este bună. Piciorușele de sprijin sunt mari, au o aderență bună și acum sunt mai înalte și cu un profil care ajută fluxul de aer necesar pentru sistemul de răcire. Balamalele sunt ferme, dar totodată ușor de operat, iar unghiul de deschidere de numai 135 de grade nu este o problemă ținând cont că vorbim de un laptop mare gândit să stea doar pe masă.
Laptopul oferă în continuare un sistem audio cu patru difuzoare, două frontale și doua amplasate pe capacul inferior. Din păcate, la fel ca și până acum, nu sunt oferite o cameră IR sau un senzor de amprentă, un card reader și un conector Lock. Per ansamblu, noul ROG Strix Scar 18 aduce destul de mult cu generația anterioară. Ecranul de 18” cu raport 16:10 este principalul punct de atracție, iar poziționarea mai ciudată a porturilor, doar pe laterale, este compensată de eficiența mai bună a sistemului de răcire și de sporul semnificativ de performanță.
Tastatură și touchpad
Tastatura aleasă de ASUS pentru ROG Strix Scar 18 folosește un mecanism rubber-dome și un design derivat din cel văzut acum un an la Scar 17.
Singura schimbare majoră se observa la tastele direcționale, acestea nemaifiind reduse ca dimensiune și separate de restul blocului alfanumeric, ci având dimensiuni standard și fiind integrate direct în restul tastaturii. Nu sunt au adept al acestui design, însă presupun că tastele cu dimensiuni mari sunt mai bune în cazul unui laptop pentru jocuri.
Tastatură oferă deci un bloc principal cu taste mari, un bloc numeric mai îngust și cinci taste media suplimentare amplasate deasupra tastaturii, specifice de altfel gamei ROG. Experiența în utilizare este practic neschimbată iar acest lucru este unul pozitiv deoarece tastatura oferă un mecanism cu cursă suficient de mare și un răspuns bun.
Butoanele oferă iluminare RGB independentă pentru fiecare tastă și diferite efecte ajustabile din în aplicațiile Armoury Crate și Aura Creator. LED-urile sunt puternice și uniforme, iar lumina care se strecoare pe sub unele taste nu este chiar atât de vizibilă sau deranjantă. Din păcate, tastele funcționale F1-F12 sunt în continuare neiluminate, o caracteristică veche a gamei ROG pentru care aș fi vrut o rezolvare până acum.
Armrestul amplu a permis implementarea unui touchpad de dimensiuni mai mari. Acesta oferă o suprafață generoasă fabricată din sticlă, control precis și rapid, precum și butoane ușor de apăsat și tăcute. Ranforsarea ar fi putut fi însă ceva mai bună deoarece se remarcă zgomote la apăsările mai ferme.
Ecran
ROG Strix Scar 18 este oferit cu un singur tip de ecran cu panou IPS non-tactil. Dimensiunile ecranului de 18” cu raport de aspect 16:10 sunt de 383 x 242 mm, acesta fiind deci cu circa 3 centimetri mai înalt decât cel de 17” 16:9 de pe generația anterioara Strix 17.
Panoul IPS este bun, acesta oferind o rezoluție QHD+ de 2560 x 1600 pixeli, o strălucire de 450 nits, contrast 1000:1 și acuratețe coloristică ridicată care acoperă integral spectrul DCI-P3. Acesta oferă G-Sync, rată de împrospătare de 240 hz și un timp de răspuns de 3 ms, fiind deci o opțiune excelentă pentru jocuri.
Nivelul de negru nu este însă foarte grozav atunci când luminozitatea aleasa este mai mare, acest aspect afectând și contrastul măsurat, iar nivelul cel mai scăzut al iluminării este cam puternic și îi va deranja probabil pe cei care lucrează în întuneric deplin și ar fi preferat ceva mai prietenos cu ochii.
- Panel HardwareID: BOE BOE0B359 (NE180QDM-NZ2);
- Coverage: 99.8% sRGB, 85.3% AdobeRGB, 99.0% DCI-P3;
- Measured gamma: 2.17;
- Max brightness in the middle of the screen: 454.72.47 cd/m2 on power;
- Min brightness in the middle of the screen: 23.25 cd/m2 on power;
- Contrast at max brightness: 1053:1;
- White point: 7200 K;
- Black on max brightness: 0.43 cd/m2;
- PWM: No.
Calibrarea din fabricată nu a fost prea grozavă, dar probabil că unitățile retail care vor ajunge pe rafturile magazinelor vor sta mai bine la capitolul acesta. Odată calibrat, ecranul s-a dovedit uniform la capitolele luminozitate și culoare. Nu am remarcat bleeding deranjant sau pete neuniforme, dar am remarcat unele mici probleme în colțul din stânga-sus.
Hardware și performanțe
Exemplarul de ASUS ROG Strix Scar 18 testat de noi oferă o echipare de vârf, modelul G834JY oferind un procesor Intel Core i9-13980HX, 32 GB de memorie DDR5-4800 în dual channel, o unitate SSD rapidă de 2 TB și interfață grafică duală NVIDIA RTX 4090 16GB secondată de Iris UHD din procesorul Intel. Trebuie menționat faptul că exemplarul este unul care folosește un software timpuriu, disponibil la jumătatea lunii februarie 2023, adică BIOS 304, Armoury Crate 5.4.8 și GeForce 528.37, iar unele aspecte s-ar putea schimba puțin ulterior.
După cum se vede, ASUS Strix ROG Scar 18 este construit în jurul celor mai recente soluții de la Intel și NVIDIA. Procesorul Core i9-13980HX este cel mai puternic membru al familiei Intel Raptor Lake, generația a 13-a Intel Core, și oferă 24 de nuclee și 32 de fire de execuție hardware. Acesta oferă 8 nuclee dual-core Performance și 16 nuclee single-core Efficiency, iar implementarea poate atinge datorită designului și răcirii un consum maxim susținut de 140-150W atunci când sunt active și profilurile Turbo sau Manual.
ROG Strix Scar este disponibil cu cele mai puternice plăci video din generația RTX 4000, iar modelul de față este echipat cu vârful de gamă RTX 4090 care poate urca cu Dynamic Boost până la un prag energetic de 175 W. Laptopul oferă în continuare un comutator MUX pentru maximum de performanțe în jocuri, însă în acest an primim și Advanced Optimus cu G-Sync, iar sistemul funcționează bine cu excepția unui mic blocaj de 1-2 secunde în momentul comutării între modurile de lucru.
ROG Strix Scar 18 oferă două sloturi pentru memorie și două sloturi M.2 pentru unitățile de stocare. În cazul de față, avem de-a face cu două module DDR5-4800 pentru un total de 32 GB și două unități de stocare rapide de la Samsung configurate în RAID 0.
Accesul la componente este facil, necesitând doar desfacerea unor șuruburi, iar cum bara luminoase nu mai este amplasată pe capac, nici nu va trebui să fiți atenți la cablul panglică precum la Scar 17. Utilizatorul va avea astfel acces la componente și va remarcat și spațiul rămas nefolosit, deoarece același design este utilizat și pentru mai compactul Scar 16.
Aplicația Armoury Crate oferă cele patru profiluri energetice, adică Silent, Performance, Turbo și Manual.
Silent | Performance | Turbo | Manual | |
CPU only, PL1/PL2 TDP | 65/100W | 90/120W | 135/175W | 140/175W |
GPU only, max TGP | 55W | 160W | 175W | 175W |
Crossload Max GPU TDP + GPU TGP | 85W, 30 + 55 W | 195W, 45 + 150 W | 230W, 55 + 175 W | 240W, 65 + 175 W |
Noise at head-level, tested | 35 dBA | ~42-43 dBA in games | ~50 dBA | ~53 dBA, max fans |
Pe lângă aceste profiluri, placa video beneficiază de patru moduri de lucru: Ultimate (doar placa video NVIDIA, necesită repornire după activare), Standard (activează Advanced Optimus), Optimized (activează Optimus standard) și Eco (activează Optimus standard dar dezactivează placa NVIDIA). Eu am folosit Standard pentru uzul cotidian și Ultimate pentru jocuri.
Cam acesta este comportamentul la care ar trebui să vă așteptați în regim uzual de lucru, laptopul fiind alimentat de la baterie și cu profilul Silent activat, ventilatoarele fiind și ele oprite atât timp cât temperaturile interne nu trec de 60 de grade.
Pentru testele de performanță, am început cu CineBench R15 folosit preț de 15 cicluri cu 2-3 secunde pauză între ele. Procesorul Core i9 s-a stabilizat la un consum de 145W, temperaturi de 90 – 92 de grade și un nivel de zgomot de 48 dB, scorul obținut fiind de circa 5000 de puncte.
Procesorul funcționează la acest nivel de putere tot timpul și nu este limitat de atingerea unui prag de temperaturi. Acesta este însă limitat energetic la 140 – 145W, o limită însă oricum ridicată pentru un laptop.
Ajustarea tensiunii de alimentare a procesorului nu este posibilă cu XTU sau Throttlestop, însă se poate face din BIOS pentru un maximum de –30 mV. Subalimentat, procesorul se poate stabiliza la un nivel de putere ceva mai ridicat și un scor CineBench cu 2-3 procente mai ridicat.
Modul Manual este ceva mai agresiv decât Turbo testat mai sus și permite în plus ridicarea turației ventilatoarelor la nivelul maxim, condiții în care nivelul de zgomot atinge 53 dB iar performanțele cresc cu 1-2 procente.
Cu profilul Performance, procesorul este limitat la circa 115W și temperaturi ceva mai mici de 80 de grade, nivelul de zgomot fiind de numai 42 dB în acest caz. Procesorul este din nou limitat doar energetic, nu și termic, iar scăderea de performanțe este de circa 10%.
Cu Silent activat, procesorul pornește la circa 90W timp de câteva cicluri, apoi se stabilizează la 70W. Ventilatoarele sunt abia perceptibile deoarece ating un nivel sonor de numai 35 dB, iar temperaturile sunt de circa 75 de grade. Scorul CineBench este acum de 3800 de puncte, circa 70% din nivelul de performanță măsurat cu Turbo, iar rezultatul este excelent. Pe baterie, procesorul este limitat tot la circa 70W și obține un rezultat CineBench de circa 3600 puncte.
Aceste rezultate sunt excelente dacă le comparăm cu orice altă platformă mobilă testată vreodată până acum. Mai mult, spre deosebire de laptopurile Scar precedente, acesta nu este limitat termic nici în cele mai dramatice scenarii de teste CPU.
Pentru a privire de ansamblu mai bună, am pus aceste rezultate obținute cu această implementare Core i9-13980HX împreună cu alte platforme de vârf similare. Procesorul este cu 30% mai rapid decât Core i9-12950HX din Scar 17 2022 și cu 60% mai rapid decât Core i9-12900HX din Legion 7i. De asemenea, este de aproape de două ori mai rapid decât implementările Core i9-12900H văzute pe Scar 15/17 sau alte laptopuri similare.
Am trecut apoi la testele mai dure de CineBench R23 și Blender, unde comportamentul a fost similar celui văzut mai sus.
Cam așa arată rezultatele în 3DMark CPU Test.
Pentru testele combinate de CPU și GPU am apelat la testul de stres din 3DMark. Laptopul a trecut cu succes de acest test, semn că energia termică acumulată în interior este ținută bine sub control iar performanțele nu se degradează vizibil în timpul sesiunilor lungi și intense de lucru. Am testat atât cu laptopul pe masă cât și pe un stand, cel de-al doilea scenariu obținând o notă mai bună, dar în nici unul dintre cazuri nu putem vorbi de o limitare termică.
Am trecut apoi la tradiționala suită de teste sintetice, acestea fiind făcute la rezoluție QHD+ cu profilul Turbo și sistemul video setat pe Standard (Advanced Optimus).
- 3DMark 13 –CPU profile: max – 12999, 16 – 9817, 8 – 7542, 4 – 4324, 2 – 2184, 1 – 1154;
- 3DMark 13 – Fire Strike (DX11): 36036 (Graphics – 47622, Physics – 40243, Combined – 12087);
- 3DMark 13 – Port Royal (RTX): 13564;
- 3DMark 13 – Time Spy (DX12): 20350 (Graphics – 21222, CPU – 16509);
- 3DMark 13 – Speed Way (DX12 Ultimate): 5514;
- Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 12641;
- Uniengine Superposition – 1080p Medium: 33326;
- Handbrake 1.3.3 (4K to 1080p encode): 78.73 average fps;
- Handbrake 1.6.1 (4K to 1080p encode): 120.58 average fps;
- PassMark 10: Rating: 7232 (CPU: 53897, 3D Graphics: 27962, Memory: 3374, Disk Mark: 36486);
- PCMark 10: 7662 (Essentials – 11434, Productivity – 9844, Digital Content Creation – 10847);
- GeekBench 5.5.1 64-bit: tbu;
- CineBench R15 (best run): CPU 5050 cb, CPU Single Core 308 cb;
- CineBench R20 (best run): CPU 12210 cb, CPU Single Core 818 cb;
- CineBench R23: CPU 31664 cb (best single run), CPU 27730 cb (10 min run), CPU Single Core 2131 cb;
- x265 HD Benchmark 64-bit: 17.93 s.
Pentru cei interesați de partea de workstation, am apelat la suita noastră tradițională.
- Blender 3.01 – BMW scene – CPU Compute: 1m 16s ;
- Blender 3.01 – BMW scene – GPU Compute: 10.03s (CUDA), 5.91s (Optix);
- Blender 3.01 – Classroom scene – CPU Compute: 3m 02s;
- Blender 3.01 – Classroom scene – GPU Compute: 19.68s (CUDA), 13.51s (Optix);
- Blender 3.41 – BMW scene – CPU Compute: 1m 16s;
- Blender 3.41 – BMW scene – GPU Compute: 9.78s (CUDA), 5.28 (Optix);
- Blender 3.41 – Classroom scene – CPU Compute: 3m 02s;
- Blender 3.41 – Classroom scene – GPU Compute: 17.64s (CUDA), 9.81s (Optix);
- Pugetbench – DaVinci Resolve: 2007;
- Pugetbench – Adobe After Effects: tbu;
- Pugetbench – Adobe Lightroom: 1513;
- Pugetbench – Adobe Photoshop: 1274;
- Pugetbench – Adobe Premiere: 1242;
- SPECviewperf 2020 – 3DSMax: 200.05;
- SPECviewperf 2020 – Catia: 112.91;
- SPECviewperf 2020 – Creo: 134.65;
- SPECviewperf 2020 – Energy: 73.67;
- SPECviewperf 2020 – Maya: 517.80;
- SPECviewperf 2020 – Medical: 58.73;
- SPECviewperf 2020 – SNX: 34.58;
- SPECviewperf 2020 – SW: 434.68.
- V-Ray Benchmark: tbu;
Aceasta este prima combinație Intel HX + RTX 4090 testată iar rezultatele sunt mai mult decât impresionante. Intel i9-13980HX spulberă orice altă platformă mobilă în testele multi-core si este cu 10% mai rapid decât i9 Core HX 12 gen, campionul de până acum. Apoi, RTX 4090 175W este cu 50% mai rapid decât 3080Ti 175W din Legion 7i sau Scar 17 2022 în testele de rasterizare și cu circa 60% mai rapid în testele de raytracing.
Pentru o imagine mai bună, am pus aceste date comparative în tabelul de mai jos.
i9-13980HX + 4090 175W 2023 Asus ROG Scar 18 | i9-12900HX + 3080Ti 175W 2022 Lenovo Legion 7i | i9-12950HX + 3080Ti 175W 2022 Asus ROG Scar 17 SE | |
3DMark – Fire Strike | 36036 (G – 47622, P– 40243, C – 12087) | 28606 (G – 32570, P– 31099, C – 14072) | 29343 (G – 32535, P – 36037, C – 14568) |
3DMark – Port Royal | 13564 | 8571 | 8444 |
3DMark – Time Spy | 20350 (Graphics – 21222, CPU – 16509) | 13792 (Graphics – 13576, CPU – 15165) | 13549 (Graphics – 13176, CPU – 16138) |
Uniengine Superposition – 1080p Extreme | 12641 | 8277 | 8417 |
CineBench R23 (best run) | 31664 cb – multi core, 2131 cb – single core | 21208 cb – multi core, 1916 cb – single core | 23488 cb – multi core, 1961 cb – single core |
Blender 3.01 – Classroom scene – CPU Compute | 3m 02s | 4m 33s | 4m 05s |
Blender 3.01 – Classroom scene – GPU Compute | 19.68s (CUDA), 13.51s (Optix) | 32.3s (CUDA), 19.3s (Optix) | 31.5s (CUDA), 19.0s (Optix) |
SPECviewperf 2020 – 3DSMax: | 200.05 | 143.71 | 145.71 |
SPECviewperf 2020 – Catia: | 112.91 | 77.69 | 77.96 |
SPECviewperf 2020 – Maya: | 517.80 | 340.37 | 327.86 |
ROG Strix Scar 18 este cel mai puternic laptop pentru jocuri din gama ROG, deci să vedem cum se comportă în aceste scenarii pentru care a fost și conceput. Am testat cu mai multe jocuri la rezoluția nativă QHD+, sistemul video setat pe Ultimate GPU și procesorul puțin sub-alimentat.
Core i9-13980HX + RTX 4090 Laptop 150-175W | QHD+ Turbo, CPU -30 mV, Ultimate dGPU, on desk | QHD+ Manual, CPU -30 mV, Ultimate dGPU, raised | QHD+ Performance, CPU -30 mV, Ultimate dGPU, on desk | QHD+ Silent, CPU -30 mV, Ultimate dGPU, raised |
Cyberpunk 2077 (DX 12, Ultra Preset, RTX OFF) | 92 fps (60 fps – 1% low) | 91 fps (65 fps – 1% low) | 88 fps (56 fps – 1% low) | 29 fps (15 fps – 1% low) |
Doom Eternal (Vulkan, Ultra Preset) | 378 fps (46 fps – 1% low) | 368 fps (70 fps – 1% low) | 316 fps (40 fps – 1% low) | 65 fps (21 fps – 1% low) |
Far Cry 6 (DX 12, Ultra Preset, TAA) | 120 fps (83 fps – 1% low) | – | 109 fps (74 fps – 1% low) | 34 fps (18 fps – 1% low) |
Far Cry 5 (DX 11, Ultra Preset, SMAA) | 159 fps (101 fps – 1% low) | – | 144 fps (96 fps – 1% low) | – |
Metro Exodus (DX 12, Ultra Preset, RTX OFF) | 107 fps (69 fps – 1% low) | – | 102 fps (64 fps – 1% low) | – |
Red Dead Redemption 2 (DX 12, Ultra Optimized, TAA) | 133 fps (88 fps – 1% low) | – | 121 fps (83 fps – 1% low) | 34 fps (18 fps – 1% low) |
Shadow of Tomb Raider (DX 12, Highest Preset, TAA) | 153 fps (97 fps – 1% low) | 152 fps (104 fps – 1% low) | 145 fps (96 fps – 1% low) | 47 fps (26 fps – 1% low) |
The Witcher 3: Wild Hunt (DX 11, Ultra Preset, TAAU) | 82 fps (44 fps – 1% low) | 82 fps (48 fps – 1% low) | 75 fps (41 fps – 1% low) | 42 fps (22 fps – 1% low) |
Cum acestea sunt teste de rasterizare, am făcut și teste de ray tracing cu și fără DLSS.
Core i9-13980HX + RTX 4090 Laptop 150-175W | QHD+ Turbo, CPU -30 mV, Ultimate dGPU, on desk |
Cyberpunk 2077 (DX 12, Ultra Preset + RTX, DLSS3 Off) | 83 fps (52 fps – 1% low) |
Cyberpunk 2077 (DX 12, Ultra Preset + RTX, DLSS3 Balanced) | 124 fps (87 fps – 1% low) |
Doom Eternal (DX 12, Ultra Preset, RTX On, DLSS2 Off) | 258 fps (45 fps – 1% low) |
Doom Eternal (DX 12, Ultra Preset, RTX On, DLSS2 Quality) | 256 fps (51 fps – 1% low) |
Far Cry 6 (DX 12, Ultra Preset + DXR reflections / shadows) | 103 fps (68 fps – 1% low) |
Shadow of Tomb Raider (DX 12, Highest Preset, TAA, RTX Ultra, DLSS2 Off) | 103 fps (64 fps – 1% low) |
Shadow of Tomb Raider (DX 12, Highest Preset, TAA, RTX Ultra, DLSS2 On) | 119 fps (65 fps – 1% low) |
The Witcher 3: Wild Hunt (DX 11, Ultra Preset, TAAU, RT Ultra, DLSS3 Off) | 41 fps (22 fps – 1% low) |
The Witcher 3: Wild Hunt (DX 11, Ultra Preset, TAAU, RT Ultra, DLSS3 On) | 72 fps (38 fps – 1% low) |
ROG Strix Scar 18 poate aborda deci fără probleme toate jocurile moderne cu setările maxime de calitate și ray tracing la rezoluția nativă QHD+. Se remarcă și că RTX 4090 aduce un progres vizibil când îl comparăm cu precedentul campion RTX 3080Ti 175W.
Performanța DLSS este și ea impresionantă. NVIDIA a vorbit despre optimizarea DLSS3 pentru RTX 4000 dintr-un motiv clar întemeiat, chiar dacă numărul jocurilor compatibile este încă redus în acest moment.
Pentru mai multe detalii despre beneficiile sub-alimentării procesorului, performanțele Turbo vs Performance și comportamentul mai detaliat în jocuri, puteți citi aici pe Ultrabookreview.com.
Răcire, conectivitate și audio
Sistemul de răcire din ROG Strix Scar 18 a fost complet actualizat în comparație cu cel de pe generația anterioară Scar 17.
Astfel, sistemul de răcire folosește acum 3 ventilatoare, un set mai amplu de conducte de transfer termic și radiatoare multiple amplasate pe laterale și pe marginea din spate. Masivul radiator de pe spate este conectat la o conductă de transfer care deservește placa video și procesorul, sistemul fiind numit Pulsar heatsink de către ASUS. În plus, și procesorul și placa video folosesc pasta termoconductoare Thermal Grizzly’s Conductonaut Extreme.
Acest sistem de răcire actualizat permite atingerea unui nivel de performanțe mai ridicat în condițiile unor temperaturi interne mai scăzute indiferent de profilul energetic ales și a unui nivel de putere mai mare decât în cazul generațiilor precedente Scar. Profilurile Turbo și Performance sunt acum pe deplin utilizabile, iar cel de-al doilea este surprinzător de bine echilibrat, cu o penalizare de numai 10% față de profilul Turbo.
Panoul inferior a fost reproiectat, acesta oferind acum piciorușe mai înalte, o structură mai rigidă și un profil care îmbunătățește admisia aerului. Chiar dacă nu așa de mult ca înainte, ventilatoarele sunt încă puțin gâtuite, în special pentru procesor, deci uneori un stand ar putea fi o idee bună dacă remarcați temperaturi interne prea mari.
Cum temperaturile au fost acoperite în secțiunea precedentă, mă rezum aici doar la nivelul de zgomot măsurat: 53 dBA cu Manual și ventilatoarele la turație maximă, 48-49 dBA cu Turbo, 42-43 dBA cu Performance și 35 dBA cu Silent.
Carcasa are câteva zone, precum cea de deasupra tastaturii sau pe capacul inferior, unde temperaturile externe trec de 50 de grade. Tastatura și armrestul, zonele cu care veți intra în contact, arareori trec de 35 de grade însă, deci laptopul nu a fost niciodată deranjant de cald.
Amplasarea laptopului pe un stativ duce la scăderea temperaturilor cu 2-3 grade, iar temperaturile ambientale mai mici de cele 24-25 de grade folosite de noi vor duce și ele la scăderea acestor valori.
În uz curent, laptopul este foarte plăcut de utilizat deoarece ventilatoarele sunt oprite complet când profilul Silent este activat iar temperaturile interne sunt mai mici de 60 de grade, adică practic mai mereu. Am remarcat unele zgomote de natură electrică la pornirea unor aplicații gurmande sau atunci când ventilatoarele pornesc de la turație zero, însă acestea nu au fost deranjante în regim standard de lucru.
Conectivitatea este asigurată de un modul Intel AX211, care oferă Wi-Fi 6E și Bluetooth 5.2, la care se adaugă un modul Ethernet Gigabit 2.5 Gbps. Modulul wireless s-a comportat bine în toate situațiile, neremarcându-se probleme cu puterea sau stabilitatea semnalului. ROG Strix Scar 18 oferă o cameră Web, spre deosebire de predecesorii săi, însă aceasta este un banal model cu rezoluție HD care nu impresionează cu nimic.
Sistemul audio este bun pentru un laptop, acesta oferind două incinte amplasate pe capacul inferior și două amplasate sub ecran. Nivelul sonor măsurat este de circa 78 dB iar sunetul este bogat și acoperă chiar și ceva din gama frecvențelor joase. Nu am remarcat distorsiuni deranjante, nici măcar la nivel ridicat, însă am remarcat ceva vibrații în armrest atunci când am urcat prea sus cu volumul. Cei nemulțumiți pot apela la căști, care vor ajuta și la acoperirea nivelului de zgomot al sistemului de răcire cu profilurile Turbo sau Manual activate.
Baterie și autonomie
La fel ca în cazul generației anterioare, bateria are o capacitate de 90 Wh.
Sistemul comută automat la o rată de împrospătare a ecranului de 60 Hz atunci când alimentarea se face de la baterie, schimbare care este însoțită de o scurtă pâlpâire a ecranului. Pentru maximizarea autonomiile, este călduros recomandat să evitați opțiunea Ultimate dGPU din Armoury Crate.
Cam acestea sunt autonomiile la care trebuie să vă așteptați:
- 5-6h – editare text Google Docs, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 5-6h – redare YouTube FullHD, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 5-6h – redare Netflix 4K, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 4-5h – navigare Web intensivă, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 1h – Jocuri (Witcher 3), Performance Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit
Autonomiile nu sunt nici bune, nici rele, și în concordanță cu ce am văzut pe alte implementări Intel Core H și HX. Este posibil ca aceste autonomii să crească ușor pe viitor odată cu actualizările software, dar nu m-as aștepta la ceva cu adevărat remarcabil. Sistemul a oferit însă autonomii ceva mai bune decât Scar 17 din 2022, uneori și de circa o oră în sarcinile mai simple precum Google Docs sau redarea YouTube.
Laptopul este însoțit de un încărcător masiv de 330W cu o greutate de circa 1,1 kilograme, mai mare decât cel de 280W văzut la Scar 17. O încărcare completă de la 10% la 100% durează circa 2 ore, încărcarea rapidă fiind activă pentru prima jumătate de oră, iar încărcarea USB-C beneficiază de o putere maximă de intrare de 100W. Atunci când laptopul se încarcă prin intermediul portului USB-C, profilurile Turbo și Manual nu sunt disponibile, dar beneficiați de suficientă putere cu profilul eficient Performance.
Preț și disponibilitate
ASUS ROG Strix Scar 18 este disponibil în ofertele locale, dar nu toate configurațiile sunt încă disponibile. Modelul de vârf ROG Strix Scar 18 G834JY cu i9-13980HX, RTX 4090, 32 GB RAM și SSD de 1 TB are un preț de circa 22.000 lei. Versiunea Strix Scar 18 G834JZ, care este identică cu excepția plăcii video RTX 4080, are un preț semnificativ mai mic, de circa 18.000 lei.
Pentru mai multe detalii despre specificații, stocuri și prețuri puteți intra aici sau aici.
Concluzii
În ceea ce privește performanța și designul termic, ROG-ul Scar 18 2023 este un update major al modelelor Scar anterioare.
Nu numai că este mai rapid în cazul loadurilor pe procesorului, al activităților de lucru combinate și al jocurilor, dar este mai rapid și în cazul utilizării zilnice în multitasking și poate rezista 4-6 ore de utilizare pe baterie, dacă este necesar.
În plus, sistemul de răcire actualizat cu trei ventilatoare face o treabă excelentă în a controla componentele puternice, atât în modul Turbo, dar mai ales în profilul Performance de nivel mediu, care face doar un mic rabat de performanțe, dar cu temperaturi și niveluri de zgomot excelente (medii de 70 de grade pentru CPU/GPU, 42-43 dBA pentru zgomotul ventilatorului).
Adăugați un ecran de 18 inci cu un panel foarte bun, IO practic, un design ROG familiar și o calitate robustă a construcției, iar acest ROG Scar 18 este o recomandare clară în clasa sa.
Acum, bineînțeles, acesta nu este un design perfect, nu există așa ceva. Cred că Asus ar fi putut rezolva unele dintre detaliile exprimate în articol, cum ar fi LED-urile de stare plasate în mod enervant, construcția din plastic a interiorului, sau faptul că scrisul F1-F12 de pe taste nu este retroiluminat. Aș fi apreciat, de asemenea, un cititor de carduri pe acest laptop și chiar balamale care să permită ca ecranul să se aplece mai mult în spate, pentru momentele în care ați putea dori să îl folosiți pe canapea.
Și mai sunt câteva schimbări inerente asociate cu deciziile de design luate aici, cum ar fi faptul că acest Scar 18 grupează acum toate porturile pe marginile din stânga și din dreapta, deoarece întregul spate este ocupat de modulul termic. În plus, faptul că acest Scar 18 este un laptop mai mare și mai greu decât generația anterioară Scar 17. Cu toate acestea, acel radiator Pulsar joacă un rol important în întregul design termic, iar în ceea ce privește dimensiunea… ei bine, nu poți învinge fizica, nu-i așa?
De fapt, dacă sunteți în căutarea unui laptop mai compact cu capacități similare, ROG Scar 16 2023 de dimensiuni medii este o opțiune de luat în considerare, alături de alte laptopuri performante de 16 inci precum Alienware m16, Lenovo Legion Pro 7, Razer Blade 16 sau MSI Raider GE68, printre altele.
În ceea ce privește alternativele pentru acest Scar 18 în segmentul de 18 inci, există alte câteva modele care merită analizate, Alienware m18 ieșind în evidență ca fiind cel care ar putea egala (și chiar depăși) performanța și capacitățile de răcire ale acestui șasiu, iar Razer Blade 18 ca fiind un design mai rafinat, dar nu la fel de puternic. Vom ști mai multe după ce vom ajunge să le testăm
Pro:
- design atractiv și construcție solidă
- tastatură, touchpad și conectivitate bune
- ecran IPS QHD+ 240 Hz
- semnificativ mai puternic și mai bine răcit decât generația anterioară
- profiluri energetice versatile, cu un Performance bine echilibrat
- sistem audio quad puternic
Contra:
- mai mare și mai greu decât generația anterioară Scar 17
- amplasarea conectorilor doar pe laterale, spatele fiind acum integral alocat răcirii
- interior ușor de murdărit, cu LED-uri de stare plasate enervant
- lipsa card reader, senzor amprentă sau cameră IR
- preț piperat pentru configurația cu RTX 4090