Camere foto cu GPS – cele mai bune oferte
Bucuria de a şti locul exact în care ai făcut o poză cu ani în urmă stă probabil la baza popularităţii din ce în ce mai mari a camerelor foto cu GPS.
În plus, această opţiune te ajută să le arăţi foarte uşor prietenilor locul unde ai realizat o anumită fotografie, fără să mai fie nevoie dai explicaţii detaliate cu privire la amplasamentul exact.
Iniţial, receptorul GPS era disponibil pe un număr limitat de camere foto, în special pe aparatele foto waterproof şi shockproof dedicate utilizării la mare sau la munte.
În prezent, tot mai mulţi producători implementează această funcţie şi pe aparatele foto compacte, iar preţurile acestora au început de asemenea să scadă vertiginos, chiar dacă GPS-ul este în continuare rar pentru o serie de camere foto ieftine pentru vacanţă.
Samsung ST150 – 400 lei
Dacă bugetul tău este limitat la cel mult 500 lei, Samsung ST150 reprezintă un compromis: nu are receptor GPS integrat, însă dispune de conexiune Wi-Fi care te ajută să salvezi automat pozele pe smartphone-ul tău prin funcţia AutoShare, oferind totodată şi posibilitatea de a aplica etichete GPS pentru poze. Aparatul are un senzor CCD de 16.2 MP cu zoom optic 5x şi sensibilitate ISO 80-3200, iar greutatea acestuia este de numai 114 grame. Energia este asigurată de un acumulator Li-Ion BP70A.
Samsung WB200 – 900 lei
Modelul WB200 păstrează reţeta întâlnită la Samsung ST150 şi oferă etichete GPS în situaţia în care foloseşti funcţia AutoShare pentru transmiterea automată a fotografiilor pe smarthone printr-o conexiune Wi-Fi. Specificaţiile tehnice sunt însă semnificativ mai bune, întrucât avem de-a face cu un senzor CMOS BSI de 14.2 MP cu zoom optic de 18x şi sensibilităţi ISO 80-3200. În plus, camera dispune de un blitz configurabil de tip pop-up, iar clipurile video pot fi înregistrate la rezoluţie HD 1280×720 pixeli pentru o calitate maximă a imaginii.
Canon PowerShot SX260HS – 1.000 lei
Modelul propus de Canon are receptor GPS încorporat, dar şi software Map Utility pentru vizualizarea pe display a localizării, pe lângă funcţia Jurnal care îţi prezintă traseul călătoriei tale în vacanţă. În acest caz vorbim despre un senzor CMOS cu procesor Digic 5 de 12.1 MP şi zoom optic de 20x, la care se adăugă sensibilitate ISO 100-3200 şi posibilitatea de a seta intensitatea blitzului în trei trepte. Deloc surprinzător, şi acest aparat foto înregistrează clipuri video în format Full HD.
Nikon Coolpix P330 – 1.500 lei
Nikon Coolpix P330 este o cameră foto cu sistem GPS încorporat care pe lângă localizarea exactă a locului în care ai realizat fotografia îţi permite şi să înregistrezi traseul parcurs într-o excursie. Camera beneficiază de un senzor CMOS de 12 MPcu zoom optic 5x, sensibilitate ISO 80-3200 şi numeroase presetaţi automate pentru a uşura procesul de realizare a fotografiilor. Aparatul are blitz automat şi cântăreşte numai 200 de grame.
Fujifilm FinePix F600EXR – 1.200 lei
Fujifilm se laudă cu funcţii avansate pentru receptorul GPS, care pe lângă înregistrarea datelor de longitudine şi latitudine are o bază de date cu peste un milion de POI-uri. De asemenea, ai posibilitatea să calculezi distanţa de la localizarea curentă până la locul în care ai făcut fotografiile, pentru a şti cum să revii acolo cu uşurinţă. Aparatul mizează pe un senzor CMOS de 16 MP care îţi permite să realizezi inclusiv fotografii panoramice de 360 de grade şi clipuri video în format Full HD 1920×1080 pixeli.
Nikon Coolpix S9500 – 1.500 lei
Sistemul GPS de pe Nikon Coolpix S9500 nu este unul bogat în funcţii, însă permite stocarea datelor de localizare şi refacerea traseului atunci când ajungi la un computer, mai ales că dispune şi de conexiune Wi-Fi. Aparatul foto are un senzor CMOS de 18.1 MP şi iese în evidenţă prin zoom-ul optic de 22x, la care se adăugă posibilitatea de a înregistra clipuri în format Full HD În plus, camera dispune şi de conector HDMI, astfel că poţi vedea pozele direct pe un PC, laptop sau televizor dotat de asemenea cu acest conector.
Olympus TG-2 – 1.300 lei
Una dintre cele mai interesante camere foto cu GPS integrat este Olympus TG2. Aceasta este o cameră foto subacvatică care promite o localizare rapidă prin GPS şi dispune inclusiv de busolă electronică pentru a nu te rătăci în călătorii (sau în apă). Specificaţiile tehnice sunt decente pentru acest segment de preţ: senzor CMOS de 12 MP cu zoom optic de 4x şi posibilitate de fotografiere în diverse tipuri de scene, inclusiv subacvatic. Valorile ISO sunt cuprinse între 100-6400, iar camera este capabilă să înregistreze clipuri în format Full HD 1920×1080 pixeli.
Samsung Galaxy Camera – 1.600 lei
Pentru utilizatorii cu un buget ceva mai mare, Samsung Galaxy Camera este o opţiune cel puţin intersantă, datorită ecranului cu diagonală de 4.8” şi a sistemului de operare Google Android 4.1. Împreună cu sistemul GPS, acesta permite nu numai localizarea fotografiilor, ci şi uploadarea acestora pe reţele sociale. Din punct de vedere hardware, camera foto are un senzor CMOS de 16.3 MP cu zoom optic 21x capabil să înregistreze clipuri în format Full HD 1920×1080 pixeli.
Concluzii
Camerele foto cu sistem GPS încorporat reprezintă o soluţie interesantă pentru cei care vor nu numai să realizeze fotografii în vacanţă, ci şi să cunoască localizarea exactă a acestora. Unele camere se limitează la înregistrarea longitudinii şi latitudinii, în timp ce altele beneficiază inclusiv de aplicaţie de hărţi şi posibilitatea de a le uploada pe reţele sociale.
La acest capitol, un avantaj îl au camerele foto cu sistemul de operare Android, care propun un mediu de lucru familiar pentru utilizatorii de smartphone-uri cu acest sistem de operare.
Ţie ţi se pare utilă prezenţa unui receptor GPS pe camerele foto sau existenţa acestei funcţii nu este decisivă în alegerea aparatului foto?
Ovidiu
25 decembrie 2013 la 10:47
„……această opţiune te ajută să le arăţi foarte uşor prietenilor locul unde ai realizat o anumită fotografie, fără să mai fie nevoie dai explicaţii detaliate cu privire la amplasamentul exact.”
Nu zic nu, peste 30 de ani, daca o sa mai traiesc, poate(?) o sa uit pe unde am facut o fotografie sau alta.
Pe de alta parte, daca downlodez fotografiile pe calculator (eventual si printez cateva si scriu pe spatele lor unde au fost facute-oldtimes..deh) si le pun intr-un folder cu denumirea locatiei si anul, atunci cam de ce as mai avea nvoie de GPS la aparat?
Specificatiil unor modele sunt chiar interesante, si fara parta de GPS probabil ar avea un cost mai decent si mult mai accesibil.
Deh, parerea mea.
Daniel Popescu
26 decembrie 2013 la 12:51
Cati utilizatori isi mai printeaza pozele in ziua de azi? Varianta cu directoarele pe PC este suficienta pentru cei mai multi utilizatori, dar exista si persoane care vor sa aiba o localizare mai precisa. De exemplu, sa stie exact in ce zona a plajei au facut poza, nu doar ca a fost pe plaja de la Mamaia.
Sigur, asta nu inseamna ca toti trebuie sa folosim camere foto cu GPS, dar este o optiune importanta pentru anumiti utilizatori.