Camere foto waterproof şi shockproof – camere rezistente la apă, nisip şi şocuri
Vara este anotimpul ideal pentru petrecerea unei vacanţe la mare sau la munte, iar unul dintre gadgeturile care nu lipseşte aproape niciodată din bagaje într-o astfel de situaţie este camera foto.
Ar fi şi păcat să ratezi oportunitatea de a fotografia fetele frumoase care fac plajă în costum de baie, valurile mării care se sparg de ţărm, răsăritul şi apusul soarelui sau vârfurile munţilor care se văd în depărtare.
Totuşi, toate aceste activităţi vin cu unele riscuri pe care trebuie să ţi le asumi: apa poate intra în camera foto atunci când faci poze în largul mării, micile particule de nisip fin sunt aproape imposibil de evitat pe plajă, iar şansele de a scăpa camera foto din mână în timp ce urci pe munte nu sunt chiar atât de mici.
Într-o astfel de situaţie, poţi scăpa cu o simplă sperietură sau, în cel mai rău caz, strici camera foto şi rămâi şi fără pozele stocate pe cardul de memorie.
Aici intervin aşa-numitele camere foto waterproof şi shockproof. Mai pe româneşte, sunt camere foto rezistente, în anumite limite, la apă, nisip şi şocuri. Acestea nu sunt tocmai o noutate pe piaţă (de fapt, camera foto waterproof a fost inventată de francezul Louis Boutan în 1893), însă abia în ultimii ani am asistat la o apropiere a preţurilor de cele pentru camerele standard.
Inevitabil, pentru a beneficia de avantajele unei astfel de camere trebuie să faci şi câteva compromisuri, iar noi îţi prezentăm în continuare principalele principalele aspecte pe care trebuie să le iei în calcul la achiziţionarea unui astfel de aparat.
Avantajele camerelor foto waterproof şi shockproof
- construcţie solidă
Pentru a împiedica pătrunderea apei sau a nisipului, camerele foto waterproof au o carcasă solidă şi complet etanşeizată. Acest lucru este esenţial, însă nu suficient, astfel că cei mai mulţi producători optează şi pentru materiale de cauciuc cu care înconjoară componentele camerei care se deschid şi închid (de exemplu, pentru zoom).
- rezistenţă la şocuri
În general, camerele foto waterproof beneficiază şi de rezistenţă la şocuri, pentru cazurile în care scapi camera de la înălţime. Această rezistenţă este obţinută de producători cu ajutorul unor materiale de calitate la nivelul construcţiei.
- lentile mai groase
Presiunea apei creşte direct proporţional cu adâncimea, motiv pentru care utilizarea unei camere foto într-un bazin cu apă sau în mare presupune riscuri suplimentare pentru lentile. Producătorii sunt nevoiţi să apeleze la lentile mai groase decât cele regăsite în camerele foto obişnuite, pentru ca acestea să nu se spargă sub presiunea apei.
Acesta nu este neapărat un avantaj, ci mai degrabă o simpla constatare.
Dezavantajele camerelor foto waterproof şi shockproof
- performanţe relativ scăzute
Un lucru este cert: nu poţi avea pretenţia ca o cameră foto waterproof să fie la fel de performantă ca un aparat clasic care nu oferă acest gen de protecţie.
Motivele sunt multiple şi nu se referă neapărat la zgârcenia producătorilor, cât mai ales la limitările pe care aceştia trebuie să le respecte pentru că aparatul să funcţioneze bine în aproape orice condiţii.
Astfel, zoom-ul va fi unul destul de scăzut (pentru a evita deschiderea prea mare a acestui şi infiltrarea apei sau prafului), apertura este destul de redusă (în general, apertura acestor aparate este de 3.3 – 3.9), iar blitz-ul nu este tocmai eficient, în special la fotografierea sub apă.
Tocmai din aceste motive, numărul de megapixeli ai camerei are o importanţă ceva mai mare în acest segment decât în cazul unei camere foto obişnuite.
- preţuri destul de mari
Prin prisma modului în care sunt construite, camerele foto waterproof sunt în general mai scumpe decât o cameră foto obişnuită. Dacă eşti interesat de un astfel de aparat, trebuie să fii pregătit să achiţi cu câteva sute de lei mai mult, în condiţiile în care preţurile pornesc de la 500 – 700 lei şi depăşesc cu uşurinţă pragul psihologic de 1.000 lei.
Camere foto rezistente la apă, nisip şi şocuri
Fiecare producător foto-video are în ofertă cel puţin o cameră foto waterproof.
Nikon Coolpix AW110 – 1.600 lei
Una dintre camerele foto compacte waterproof este Nikon Coolpix AW110, iar aceasta rezistă la căderi de la cel mult 2 metri, însă poate fi utilizată în apă până la adâncimi de 18 metri, fiind astfel adecvată pentru scufundări. De asemenea, rezistă la îngheţ la temperaturi de până la -10 grade Celsius.
Aparatul iese în evidenţă prin butoanele relativ mari şi meniul simplificat, însă performanţele nu impresionează: senzorul are 16 MP, zoom-ul optic este de doar 5x, iar funcţiile suplimentare sunt destul de modeste, însă aparatul este capabil să înregistreze filme în format Full HD şi se poate conecta wireless la alte dispozitive.
Canon PowerShot D20 – 1.500 lei
Canon PowerShot D20 este o cameră foto cu un design inedit, iar în varianta de culoare albastră pare numai bună pentru scufundări. Asta şi pentru că această cameră poate fi folosită până la adâncimi de 10 metri, pe lângă rezistenţa la îngheţ de până la -10 grade Celius. Ai totuşi grijă când o scapi din mână, pentru că înălţimea maximă recomandată de producător este de 1.5 metri.
Din punct de vedere tehnic, camera este dotată cu un senzor CMOS de 12.1 MP cu zoom optic 5x şi înregistrare video Full HD, imaginile fiind redate pe ecranul de 3″.
Olympus TG-2 – 1900 lei
Camera foto Olympus din seria Tough rezistă până la 15 metri adâncime, la temperaturi de până la -10 grade Celsius şi căderilor de la maxim 2 metri.
Este dotată cu senzor CMOS de 12 MP care are zoom optic de 4x şi este capabil să înregistreze clipuri video în format Full HD (1920×1080 pixeli).
În plus, camera beneficiază de o serie de setări pentru fotografii subacvatice, iar dacă te rătăceşti te poţi baza pe sistemul GPS şi busola electronică.
Pentax Optio WG-3 – 1.215 lei
Pentax propune un model capabil să realizeze fotografii chiar şi la 12 metri adâncime, oferind o rezistenţă de 100 KgF la strivire şi de 1.5 metri la cădere liberă.
Dotările tehnice sunt de asemenea decente: senzor CMOS de 16 MP, zoom optic intern 4x şi înregistrare video Full HD cu 30 de cadre pe secunda.
Panasonic Lumix DMC-FT5A – 1.600 lei
Modelul lansat de Panasonic este unul dintre cele mai rezistente de pe piaţă: poate funcţiona sub apă până la 12 metri adâncime, rezistă şocurilor de la înălţimi de 2 metri şi la temperaturi de până la -10 grade.
Ca performanţe notăm senzorul CMOS de 16 MP cu zoom optic de 4.8x şi filmare în format Full-HD 1920×1080 pixeli, în timp ce ecranul LCD este unul standard de 3″.
Concluzii
Aproape fiecare producător a lansat o serie de camere foto waterproof şi shockproof, astfel că oferta este una destul de variată, inclusiv când vine vorba despre preţuri.
Nu uita însă că, dacă alegi un aparat foto pentru vacanţă rezistent la apă, nisip şi şocuri, vei fi nevoit să faci unele compromisuri la nivel de performanţă şi să scoţi din buzunar o sumă mai mare de bani.