GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Pe pârtie cu GoPro Hero4 Silver Edition, Drift Stealth 2 şi veteranul Hero

Autor: Andrei Girbea

Pasiunea mea pentru camerele de actiune s-a dezvoltat impreuna cu pasiunea pentru snowboarding.

Mi-am luat primul GoPro chiar cand a aparut, parca prin 2010, si il am si acum. In decursul anilor mi-au trecut pe mana diverse astfel de camere, dar am ramas fidel veteranului meu GoPro. Da, versiunile noi erau mai compacte, filmau mai bine si aveau functii in plus. Dar cu 2000 de lei am tot preferat sa fac lucruri mai bune.

Anyway, acum vreo cateva saptamani am primit de la cei de la Actioncamera.ro  propunerea de a pune la lucru un GoPro Hero4 Silver Edition si un Drift Stealth 2. Iar cum tot aveam in plan cateva iesiri, am luat si jucariile astea in bagaj, alaturi de batranul meu Hero. Ce-a iesit va povestesc mai jos.

De la inceput trebuie sa stiti insa ca acest articol nu este o comparatie intre camerele folosite (deoarece ele fac parte din game diferite) si nici un review detaliat al oricareia dintre ele. Nu, e doar o serie de impresii, aspecte ce mi-au placut si ce nu mi-au placut in utilizarea camerelor in cateva zile de partie. In plus, nu este un articol platit, sponsorizat sau cum mai vreti sa il numiti. Jucariile testate s-au intors la proprietarii lor de drept.

Despre Actioncamera.ro am dat doar de lucruri de bune pe net, altfel nu as fi luat ceva de la ei. Sunt pe piata de prin 2010 si am gasit online destule recomandari si pareri ale clientilor incat sa ii consider seriosi.

Bun, inainte de a trece la parerile despre camere, cam asta am filmat cu ele. N-am avut foarte mult timp la dispozitie pentru editare, asa ca:

  • imaginile mai bine luminate si mai clare, in care uneori se vede buza castii in partea de jos, provin de pe Hero4 (filmari 720p/120 fps si 1080p/60fps)
  • imaginile ceva mai intunecate de pe Hero1 (filmari 720p/60fps)
  • imaginile mai intunecate si cu o bucata de ochelari pe lateral de pe Drift Stealth 2 (720p/60fps)

Procesarea Youtube-ului si faptul ca filmarile 720p sunt upscaled la 1080p mai strica putin din calitatea imaginilor, dar chiar si asa, rezultatele nu sunt deloc rele.

Iar aici avem un clip filmat doar cu Hero-ul 4, pe o vreme perfecta.

GoPro Hero4 Silver Edition

Acesta este un action-camera de top, modelul plasat imediat sub cel de varf in gama GoPro, Hero4 Black Edition. Pretul sau e pe masura, undeva intre 1900 si 2000 de lei in magazinele de la noi, 430E pe site-ul oficial GoPro si $399 pret de lista in US.

Bun, ce face GoPro-ul asta de acesti bani? Pai, clipuri si poze, ca orice alt GoPro.

Filmarea e cea care m-a interesat pe mine, si mai precis, din multitudinea de optiuni descrise pe larg aici, doar doua: 720p la 120 fps si 1080p la 60 fps. Pentru senzatia de viteza si pentru slow-mo-uri, desigur. Ambele au un bitrate de 30 Mbps, asadar calitatea detaliilor e cel putin multumitoare chiar si pentru carcotasi (ca mine). Si in ambele cazuri 1 minut de filmare ocupa circa 220 MB pe card. Ca tot veni vorba de asta, camera inregistreaza pe carduri microSD si veti avea nevoie de unul de calitate pentru a putea beneficia de bitrate-ul mare. Cardul nu este inclus in pachet, dar unul de 32 GB ar trebui sa fie suficient pentru utilizarea zilnica.

Versiunea Silver a seriei Hero4 are un mare atuu, pe care alte camere GoPro nu il au: un ecran pe spate, tactil, pe care poti vedea ce filmezi. In general camerele de acest tip nu au ecran si necesita experienta si foarte multe incercari pentru a reusi incadrari corecte. Solutia folosita de GoPro pe alte modele este conectarea camerei prin Wi-Fi la telefon, insa daca vei activa Wireless-ul, autonomia jucariei va suferi drastic. Asadar, ecranul ajuta, mult, cel putin la inceput. Insa sa nu cumva sa il uiti deschis, pentru ca Silver-ul va muri in mai putin de o ora in conditii de partie (-5 grade).

GoPro-ul Hero4 SIlver Edition este un action-cam de top, cu un pret pe masura

GoPro-ul Hero4 SIlver Edition este un action-cam de top, cu un pret pe masura

Bun, nu vreau sa o lungim. Uite ce mi-a placut la GoPro-ul Hero4 Silver:

  1. Calitatea filmarii, ce se situeaza undeva la nivelul unui telefon modern de top. Imi place ce iese din jucaria asta si ma bucur ca GoPro-ul a evoluat atat de mult. E clar cazul ca veteranul meu sa iasa la pensie.
  2. O poti folosi oriunde vrei: in zapada, in piscina, in desert, in frig, in caldura, fara a necesita neaparat altceva decat carcasa inclusa in pachet.
  3. Bateria se poate inlocui. Astfel, chiar daca autonomia uneia nu e grozava, poti sa iti cumperi mai multe si sa le inlocuiesti daca e cazul.
  4. Butoanele ce pot fi apasate si cu manusile pe mana, iar eu am niste manusi masive ce in general imi dau batai de cap. E drept, acelasi tip de butoane e utilizat de GoPro pe Hero-uri de cateva generatii.
  5. Simplitatea setarii optiunilor cu ajutorul meniului tactil. Eu n-am nimic cu meniul clasic al GoPro-urilor, cel afisat pe micul ecran din fata, insa pentru incepatori, multitudinea de functii si combinatii de butoane pentru a realiza anumite lucruri e enervanta. Cu Silver-ul lucrurile au devenit mult mai simple.
  6. Butonul de inchidere/pornire rapida a ecranului, plasat pe spate.
  7. Faptul ca in pachet exista si un capac creat pentru a putea folosi ecranul tactil atunci cand camera e in carcasa, pe langa capacul integral din plastic si cel Skeleton. Nu ofera acelasi nivel de protectie, dar pentru partie mie mi-a parut OK, si am avut parte de conditii grele.
  8. Calitatea semnalului Wi-Fi si simplitatea utilizarii aplicatiei iOS, pe care am testat-o eu. M-am mai jucat cu aplicatia pe un GoPro mai vechi, acum mi s-a parut ca se misca mai cursiv.
  9. Multitudinea de accesorii, originale (si foarte scumpe) sau chinezisme (si ieftine). GoPro-ul impresioneaza aici si ofera tot felul de acesorii, mount-uri, stick-uri si dracii pentru Hero-uri. In plus, exista si o gama larga de produse 3rd party, de la chinezisme la produse dedicate pentru timeshift-uri sau stabilizatoare. „The iPhone effect”, avantajul de a fi lider de piata cu un produs scump. Accesoriile raman compatibile de la generatie la generatie. Astfel, eu pot folosi ce am acumulat in decursul timpului daca mi-as lua un GoPro nou.

La ce s-ar mai putea lucra:

  1. Lentila se abureste. Am patit atunci cand am dat de ceata puternica. Lentila s-a aburit atat de tare incat nici dupa aproape o ora de coborat si urcat filmarile nu au fost inteligibile. Extrem de enervant si un lucru ce nu mi s-a intamplat niciodata cu batranul GoPro.
  2. Autonomia. Nu e rea, e OK, camera m-a tinut undeva intre 1.5 si 2 ore pe partie, in conditii de temperatura scazuta, cu ecranul oprit (intre -5 si -10 pe parcursul zilei). Dar GoPro-ul meu cel vechi tinea mai mult cand era nou. Poti achizitiona un battery pack care va mari autonomia semnificativ, dar va face camera mai grea.
  3. Filmarea pe noapte si lumina scazuta. Senzorul capteaza detalii chiar si la lumina strazii sau in interiorul unui bar, insa imaginile sunt on continuare foarte pixelate. Cei de la GoPro au introdus chiar si un mod Night, insa nici acela nu m-a impresionat.
  4. Dimensiuni. GoPro-ul s-a micsorat semnificativ in comparatie cu versiunea de acum 5 ani. Insa carcasa din policarbonat a ramas in continuare butucanoasa. 150 de grame pe casca atarna greu. Drift-ul sau alte camere precum cele de la Contour sunt mai compacte si mai usoare.
  5. Calitatea audio. Cu capacul din plastic montat, sunetul captat este foarte slab, un aspect ce a fost intotdeauna caracteristic camerelor GoPro si care totusi mi-as dori sa fie cumva rezolvat. Daca alti producatori pot, ar trebui sa o faca si ei, probabil cu o membrana speciala peste zona in care este microfonul, sau poate cu un capac intemediar, intre cel Waterproof si cel Skeleton, care sa nu fie menit a fi scufudant, dar care sa poata face fata conditiilor de pe partie.

Bun, una peste alta, mi-a placut Hero-ul 4 Silver, e o camera aproape perfecta de partie, pentru cei ce nu au neaparat nevoie de filmare 4K. Daca va intereseaza 4K-ul la 30 fps, sau doriti un senzor de imagine ceva mai bun, atunci versiunea Hero4 Black s-ar putea sa va atraga mai mult. Eu n-am vazut-o la lucru live, dar mai jos e o comparatie interesanta (pe baza careia am decis eu ca nu e inca cazul sa iau un Black, la sfarsitul anului trecut).

Drift Stealth 2

Cu Drift-ul m-am intalnit prima data anul trecut, cand si l-a cumparat un amic. E un action-cam mediu, cu un pret de circa 1000 de lei si functii nu atat de avansate ca modelele de top.

Are de partea sa insa dimensiunea compacta si greutatea redusa (sub 100 de grame), ambele date de faptul ca aceasta camera nu trebuie introdusa intr-o carcasa speciala decat daca doresti sa o scufunzi in apa. Altfel, e rezistenta la umezeala, ploaie, praf, etc. Asadar, pentru casca de snowboard e ideala.

In pachet sunt incluse doua mount-uri adezive, dar si un suport pentru montarea pe banda elastica a ochelarilor, pe care l-am folosit eu. Dezavantajul acestuia din urma e ca o latura din filmare iti va fi ocupata de marginea ochelarilor, dupa cum puteti vedea din clip.

Drift-ul filmeaza 1080p la 30 de fps sau 720 la 60 de fps. Eu am folosit doar acest ultim mod, caz in care filmarea are un bitrate de 11 Mbps (1 min de filmare – circa 80 MB). Continutul este salvat pe un card microSD ce nu pare a fi inclus in mod normal in pachet.

Drift Stealth 2 este un action-cam mediu, dar chiar si asa, calitatea sa video nu m-a convins ca merita 1000 de lei

Drift Stealth 2 este un action-cam mediu, dar chiar si asa, calitatea sa video nu m-a convins ca merita 1000 de lei

Bun, hai sa va zic ce mi-a placut la aceasta camera:

  1. Dimensiunea, dupa cum ziceam si la inceput, data de faptul ca nu necesita utilizarea carcasei de policarbonat decat in anumite cazuri. Carcasa care de altfel este optionala, nu e inclusa in pachetul standard.
  2. Autonomia. Buna, peste 2 ore si ceva de utilizarea in conditii destul de grele.
  3. Meniul simplu si usor de inteles, chiar si fara a citi vreun manual.
  4. Lentila rotibila la 300 de grade, ce iti permite sa montezi camera in orice pozitie doresti, in orice unghi.
  5. Calitatea decenta a filmarii in conditii bune de iluminare. Insa pretentiile nu ar trebui sa fie prea mari.
  6. Are Wi-Fi si poate fi conectat la telefonul mobil.

Si ce nu mi-a placut:

  1. Calitatea filmarii. Contrastul si luminozitatea filmarilor sunt in general OK, dar calitatea detaliilor nu impresioneaza. In plus, de multe ori camera pierde focusul la schimbarea de directie, fapt ce rezulta in imaginii usor blurate pentru 1-2 secunde.
  2. Filmarea in lumina slaba, unde cu greu se intelege ceva.
  3. Unghiul de filmare nu este foarte larg, doar 135 de grade.
  4. Butoanele, care mi s-au parut greu de apasat cu manusile mele de snowboard pe maini. In ciuda faptul ca au dimensiuni generoase, forma lor nu mi se pare cea mai bine aleasa. Cu niste manusi mai subtiri si ceva timp de acomodare, acest inconvenient poate fi totusi depasit.
  5. Bateria nu poate fi inlocuita. Astfel ca in unele cazuri s-ar putea sa trebuiasca sa iti si Power Bank-ul dupa tine.

Ar trebui mentionat si ca GoPro au lansat de curand si modelul Hero, o versiunea simpla, de baza, fara Wi-Fi, ecran si alte dracii, fara baterie usor de inlocuit, ce costa circa 700 de lei, asadar e mai ieftin semnificativ decat Drift-ul. Nu l-am avut pe mana, dar din ce am vazut online, pare sa filmeze ceva mai bine decat Drift-ul…

Bun, cam asta a fost. Sper ca aceste impresii sa va fie de folos, iar daca aveti vreo intrebare sau daca va pot ajuta in vreun fel in decizia de achizitionarea a unei camera de actiune, sectiunea de comentarii e deschisa.

1 comentariu

  1. Ionut Popa

    13 aprilie 2015 la 20:57

    Sunt curios ce vor mai face cu Hero 5 cei de la GoPro, acum ca generatia actuala suporta si 4K.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri