In cautarea aparatului video/foto ideal: Sony Nex 5N/7 vs Canon HFG10 vs DSLR-uri
De ceva timp ma zbat in cautarea celei mai bune solutii pentru a imi rezolva problema.
Pe scurt, problema e simpla: vreau sa imbunatatesc calitatea clipurilor mele postate pe canalul de Youtube. Pe larg, e mult mai complicata, deoarece vreau un produs care sa fie capabil sa filmeze in studio, dar si in conditii dificile (lumina slaba, reflectoare, lumini de diverse culori), iar in plus sa faca si poze bune spre foarte bune, totul intr-un buget cat mai redus.
In ultimele saptamani am analizat mai multe solutii, incepand cu DSLRuri (m-am jucat atat cu Canon 60D, cat si cu Nikon D7000, un full-frame fiind peste bugetul acordat), continuand cu aparate mirror-less si cu o camera video semi-profesionala.
Vom discuta despre fiecare pe rand, dar intai, voi asterne pe hartie nevoile:
- aparatul trebuie sa fie suficient de compact pentru a putea fi utilizat cu o singura mana;
- aparatul trebuie sa filmeze bine spre foarte bine in conditii slabe de iluminare, in format 1080p (24+ fps) si sa aiba un AWB capabil;
- ideal ar fi ca aparatul sa poata face si poze foarte bune, atat in studio, dar mai ales pe teren (asadar, cu cat mai putine setari);
- aparatul trebuie sa poata utiliza microfoane externe si sa inregistreze sunetul cat mai calitativ.
Nu voi intra in detalii legate de fiecare tip de dispozitiv folosit, ci voi scrie in mare impresiile lasate in urma folosirii si testarii acestora.
DSLR-uri – Canon 60D si Nikon D7000
Ambele sunt DSLR-uri cu senzori APS-C, ambele capabile sa filmeze in format Full HD. Ambele ofera un jack de 3.5 mm pentru conectarea unui microfon.
Avantajul DSLR-ului sta in calitatea foto (si vide in oarecare masura) pe care o poate oferi, atunci cand este cuplat cu obiective de calitate. Astfel, un DSLR poate fi ideal pentru fotografierea/filmarea in studio, insa pe teren, este aproape imposibil de folosit un astfel de monstru de unul singur, asa cum doresc eu sa il folosesc.
In plus, DSLR-urile au in general si problema autofocusului lent (sau inexistent in unele cazuri), datorita modului in care este realizat (Contrast Detection). In plus, filmarea cu DSLR-urile de fata mi-a dat impresia de imagine mult prea noisy, prea grainy pentru gustul meu, in cazul ambelor camere testate.
O alternativa ar fi SLT-urile de la Sony, insa ele sunt la fel de masive si dificil de utilizat in „multime”.
Aparate Mirror-Less – gama Sony Nex
Desigur, camerele celor de la Sony nu sunt singurele din aceasta gama, insa sunt printre putinele care ofera un senzor APS-C intr-un corp compact. Avem si alternativa Fujifilm, insa X Pro-ul 1 vine cu preturi nesimtite, dupa parerea mea.
Asadar, am testat Sony-ul Nex 5N, o camera menita sa te ajute sa obtii imagini si clipuri de calitate, fara a necesita cunostinte avansate. Pe partea ce tine de filmare, Nex-ul 5N are doua neajunsuri: focus lent si lipsa conectorului pentru un microfon extern. Insa, calitatea filmarii este chiar foarte buna, chiar si in conditii dificile de lumina.
Pe partea ce tine de realizarea de fotografii, Nex-ul 5N isi face bine treaba chiar si pe modul automat, iar cei ce doresc ceva mai multa libertate pot apela si la modurile mai avansate. Pozele din acest articol sunt realizate cu 5N-ul pe modul SmartAuto si zic eu ca au iesit destul de bine, cu zero efort din partea mea. Pe modul manual am realizat pozele ce vor fi incluse in doua dintre review-urile ce vor aparea in viitor pe site, voi actualiza articolul cu linkuri la momentul respectiv.
Desigur, aparatele de acest tip au la randul lor hibe, cum ar fi gama redusa de obiective dedicate si posibilitatile limitate de a efectua setari manuale rapid, asa cum o faceti pe un DSLR. In plus, nu mi-a placut nici calitatea LiveView-ului pe 5N, in realitate pozele aratand mult mai bine decat te face sa crezi atunci cand le previzualizezi pe ecran, inainte de a le efectua.
Cei de la Sony ofera insa si modelul Nex 7, ce rezolva o parte dintre neajunsurile pe care eu le-am intalnit pe 5N, adresandu-se astfel unui segment mai pretentios de utilizatori: ofera focus cu sistem Phase Detection (cu adaptorul LA-EA2 si obiective Sony din clasa A), jack de 3.5 mm pentru microfon extern si rotite dedicate pentru realizarea setarilor manuale. Problema obiectivelor ramane, atat timp cat nu folosesti adaptorul.
Nex-ul 7 este insa un produs scump, pretul sau de raft fiind de peste 6000 de lei, cam de doua ori mai mare decat cel al Nex-ului 5N.
Camerele video dedicate: Canon Legria HFG10
Discutam aici de o camera video apreciata in intreaga lume pentru calitatile sale, in special pentru modurile de control manual si pentru abilitatile de a filma in conditii de lumina slaba.
E drept, mi-a luat ceva timp sa ma obisnuiesc cu setarile si modul in care le poti accesa pe acest Canon, totul desfasurandu-se prin intermediul ecranului tactil. Insa in scurt timp m-am obisnuit cu acestea. Iar odata obisnuit, Canon-ul G10 isi face treaba excelent: filmeaza mult mai bine ca orice camera video de buget testata, in orice conditii. In plus, dintre toate solutiile comparate in acest articol, G10-le este cu siguranta cel mai usor de utilizat cu o singura mana, datorita formei sale alungite si baretei incluse in pachet.
Exista totusi un neajuns al modelului HFG10: sunetul este inregistrat pe 256 kbps, asadar comprimat si destul de slab calitativ. In plus, toate filmarile realizate au avut un puternic zgomot de fundal, ce a trebuit apoi eliminat in timpul editarii, atat atunci cand am folosit un microfon extern, dar si atunci cand am folosit microfoanele stereo ale camerei. Iar daca acest ultim aspect ar putea fi o problema de setare pe care eu nu am dibuit-o (desi m-am jucat cu nivelul microfonului pus pe modul manual), primul aspect ramane o bila neagra imposibil de inlaturat pentru aceasta camera.
Solutia ar fi inregistrarea separata a sunetului, pe un dispozitiv extern, si apoi imbinarea acestuia cu video-ul la editare, insa aceasta este mult prea laborioasa pentru a putea fi utilizata pe teren, unde rapiditatea conteaza atat de mult.
O solutie alternativa ar fi alegerea camerei Canon XA10, modelul asemnator ce ofera calitate audio mult superioara (suport pentru microfoane XLR si control pentru doua microfoane, etc). Insa pretul acestui model este prea mare pentru ceea ce ofera camera, din punctul meu de vedere (circa 8500 de lei, HFG10 costand la randul sau si el circa 6000 de lei).
Concluzii
Inca nu le-am tras. Momentan inca mai analizez, inca mai iau in considerare diversele optiuni. Desigur, ce doresc eu, sa impac si capra si varza cu un buget cat mai redus, este dificil, daca nu imposibil de realizat. Solutia ideala ar fi probabil un Canon XA10 pentru filmarile pe teren (capabila sa realizeze si poze decente pentru a putea fi utilizate online) si un DSLR Full-frame pentru studio. Insa investitia ar fi mult prea mare.
Asadar, momentan oscilez intre o camera video buna, precum Canon-ul testat, in ciuda faptului ca abilitatile audio nu ma multumesc deplin, si Sony-ul Nex 7, care trag speranta sa ma impresioneze. Dar inca ma uit in jur si dupa alte optiuni (asadar, sariti cu sfaturi).
Fiecare parte are avantaje si dezavantaje si ambele dispozitive luate in calcul in acest moment se invart in jurul aceluiasi pret (e drept, in cazul Sony-ului preturile vor creste daca voi adauga si ceva obiective extra). Totusi, pana nu testez Nex-ul 7 in amanunt nu pot lua o decizie si sper sa o fac cat mai curand.
Asadar, voi reveni cu partea a doua a acestei povesti, care sper eu sa fie de folos si altor „internauti” care doresc un all-in-one cu un pret decent, capabil sa faca fata filmarilor si fotografierii in conditii diverse.
sorin
28 mai 2012 la 22:19
Recomand Canon D60! L-am testat vara trecuta, am filmat, am facut fotografii…L-am utilizat afara si in incinta…Pentru ce ai tu nevoie, pentru ce vrei sa faci…Canon D60 este ideal! Iti mai cumperi niste obiective sofistichii si ai terminat problema!:)
Daca vrei exemple, cauta pe blogul meu – sorin.rusi.ro – Canon 60D si vezi acolo si fotografii si video!
De restul nu ma pot pronunta! Nu am testat prea mult si nu pot sa am o parere!
Ti-as mai recomanda Canon 1100D, dar nu este foarte foarte stralucit la video!
Adrian
29 mai 2012 la 06:46
Pentru a inclina balanta catre Sony Nex 5N, uite linkul cu microfonul extern ;)
https://www.sony.ro/electronics/support
Andrei Girbea
29 mai 2012 la 10:11
Dap, corect, insa esti limitat doar la acest microfonul pe slotul asta proprietar Sony. EU vreau sa imi folosesc microfonul meu, lavaliera, pentru care am nevoie de jack de 3.5 mm (sau de 2.5 mm cu adaptor).