GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Ce trebuie să știi când cumperi o placă video

Autor: Echipa GiZ

Alegerea unei plăci grafice nu trebuie să fie un proces chinuitor. Având în vedere însă că există o mulțime de modele pe piață, probabil mai multe decât v-ați putea imagina, alegerea unei plăci video pentru desktop poate fi un adevărat chin.

Acest articol are menirea să facă puțină lumină în acest domeniu, în special pentru cei care nu s-au confruntat prea mult cu această decizie, cât și pentru cei care nu cunosc prea multe detalii despre acest segment. Indiferent că vorbim de achiziția unui nou PC sau upgrade-ul unuia mai vechi, alegerea plăcii video poate fi una problematică.

La fel ca în aproape orice alt domeniu, există o piață destul de mare și pe segmentul plăcilor video. Și aici, ca și în cazul procesoarelor există doi producători mari, care fac legea. Competiția dintre aceștia este acerbă. Dacă în segmentul procesoarelor, Intel și AMD merg puțin pe direcții diferite, în domeniul plăcilor video, AMD și Nvidia sunt de fiecare dată în ”război”.

Probabil știți că AMD produce și procesoare pentru PC. Motivul pentru care se ocupă și de plăci grafice este pentru că acum mai mulți ani, au achiziționat o companie numită ATi, care, avea o tehnologie foarte bună, însă nu mai avea resursele necesare dezvoltării unor produse.

Placi-Video

Placi-Video

Atât AMD cât și Nvidia lansează aproape în fiecare an, dacă stau să mă gândesc mai bine, chiar în fiecare an, o serie nouă de plăci video. De la plăcile video de 200 Lei până la cele de 2000 Lei, acețtia acoperă anual, fiecare segment de preț. Motivul este în primul rând avansul tehnologic, de la an la an, performanța acestora crescând cu 30 poate chiar 40 de procente. Concurența este și ea unul din motivele importante pentru care fiecare face un refresh de gamă în fiecare an. Dacă AMD lansează un cip grafic, și Nvidia trebuie să vină cu unul, pentru a nu rămâne în urmă.

Placa video Integrată

Soluțiile de grafică integrate, cele care vin cu PC-urile standard, sau cele care sunt integrate pe procesorul PC-ului sunt create pentru ca acesta să funcționeze, să afișeze o imagine pe ecran, pentru ca utilizatorul să poată viziona un film sau să navigheze pe internet. Desigur, cele mai recente procesoare de la Intel și AMD, chiar și seria anterioară, pot rula jocuri la detalii minime și la o rezoluție 720p. Experiența de gaming nu poate fi însă comparată cu o placă grafică dedicată activității de gaming. Putem spune că plăcile grafice integrate pe procesoarele actuale sunt echivalente unor modele de 300 poate chiar 400 Lei, dar nu mai sus. Așadar, pentru o experiență de gaming mai bună, sau doar pentru a putea rula jocurile ce se lansează în anul curent, este importantă o placă video dedicată.

Pentru ce avem nevoie de o placă video?

Cred că această întrebare nu are neapărată nevoie de un răspuns. Pentru gaming desigur. Pentru ca jocurile video să ruleze la o rezoluție mai mare, și la detalii mai ridicate, devenind astfel o experiență cât mai imersivă. Puțini știu încă că o placă grafică este folosită și în alte scopuri. De exemplu Photoshop și Premiere, programe de editare foto și video, au și ele nevoie de un procesor grafic puternic, pentru ca activitatea editorului să se desfășoare cât mai bine. Această aplicabilitate se numește de obicei GPGPU, și înseamnă folosirea plăcii grafice ca un al doilea procesor. Pentru calcule matematice, calcule de fizică, calcule geometrice și proiectare 3D este nevoie de asemenea de o placă video dedicată, iar aici intrăm într-un segment destul de scump, însă cu o performanță pe măsură.

Cum funcționează o placă video?

O placă video, sau placă grafică așa cum am mai făcut referire în acest articol, are un procesor grafic numit GPU (Graphic Processor Unit) și o memorie video numită VRAM. Procesorul plăcii este construit într-un singur fel, diferit de procesorul unui computer. Dacă CPU-ul, procesorul PC-ului este construit să poată realiza o mulțime de task-uri, să le prioritizeze și să analizeze, GPU-ul, procesorul plăcii grafice deține zeci și sute de milioane de tranzistori, concepuți pentru a realiza un singur task, și pentru a împărți acel task.

Memoria plăcii video este responsabilă de cantitatea de informație care trebuie procesată de GPU. Din acest motiv, pentru calcule matematice complexe, cum sunt și poligoanele din care sunt create imaginile 3D din jocuri, performanțele plăcii grafice sunt responsabile de rapiditatea cu care acestea sunt afișate pe ecran.

Bugetul

Bugetul este probabil cel mai important atunci când achiziționați o placă video. Pentru fiecare 50 de lei în plus puteți achiziționa o placă diferită, cu specificații puțin mai bune. Setați-vă un buget minimi și unul maxim și plecați de aici, atunci când vreți să cumpărați o placă video. Nu există să nu știți câți bani puteți investi în această componentă, având în vedere că cel mai scump model ajunge și la 3000 de dolari. Dacă intenționați să folosiți placa pentru procesare video sau editare atunci este nevoie să vedeți ce recomandă producătorul programului de editare la capitolul plăci video. Dacă este pentru gaming, atunci producătorul jocului este cel care vă va spune care este placa video cea mai slabă pe care poate rula acel joc. Toate jocurile au trecute în descriere specificațiile minime și specificațiile recomandate. Aici diferența se face în gaming-ul la 720p fără detalii și cel la 1080p cu detalii spre maxim.

AMD sau Nvidia?

AMD-vs-Nvidia

AMD-vs-Nvidia

Nu vă lăsați prinși de concurența dintre cele două companii, și de asemenea de faptul că jumătate din prieteni vă vor spune AMD și cealaltă jumătate+1 vă va spune Nvidia. Ambii producători dețin o gamă largă de produse, iar diferențele dintre cei doi producători, la o placă video de 1000 de lei să zicem, sunt absolut nesemnificative. Toate plăcile video sunt denumite generic de producători, având nume de genul GTX 760, GTX 770, GTX 770 Ti, și nu vă veți da seama de performanța acesteia doar așa. Încă o dată, afinitatea prietenilor pentru un producător de plăci video, este chiar nejustificată, și de multe ori se bazează pe experiența acestora cu unul sau două modele maxim.

Producători

Producătorii de plăci grafice sunt destul de mulți în prezent. Pentru a înțelege ce este un producător, trebuie să amintim că AMD sau Nvidia produc doar cipurile grafice, acel GPU, iar producătorii, majoritatea respectă sfaturile acestora și în cazul memoriilor și al PCB-ului. Acum, producători de plăci grafice sunt ASUS, Gigabyte, Palit, XFX, Zotac, Galaxy, Sapphire, EVGA, HIS, și lista continuă. Din nou, nici unul dintre ei nu va crea o placă la 1000 lei, cu mult mai bună decât cealaltă. Diferențele dintre ele se rezumă în mare parte la marketing și design, eventual și puțin la sistemul de răcire. Putem avea așadar un GTX770 Ti, de la același producător, cu două sisteme de răcire diferite, iar una poate costa cu 200 de Lei mai mult, doar din acest motiv. E drept, aceasta va funcționa mai rece.

Specificații

Lista de specificații este lungă și complexă. Avem GPU-ul , Memoria Video și procesoarele grafice dedicate. Memoria video și nucleele grafice se măsoară atât cantitativ, în GB și ca număr. De asemenea, toate trei elementele au frecvențe diferite măsurate în MHz. Dacă aceste valori nu sunt comparate cu ale altor modele nu au nici o valoare pentru un cumpărător neinițiat. Desigur, și după ce sunt comparate cu alte modele, trebuie comparate cu rezultatele pe care le obțin în benchmark-uri. Așadar, aveți încredere în benchmark-uri.

Cautare-Google

Cautare-Google

Cel mai ușor este să căutați pe Google numele plăcii video și jocul pe care vreți să îl jucați. ASUS GeForce GTX 770 Ti + Battlefield 4 la o simplă căutare de imagini vă va afișa o mulțime de grafice în diferite rezoluții cu rezultatele testelor. Nu trebuie să citiți prea mult în acest sens, nici nu trebuie să știți foarte bine limba engleză. Dacă adăugați și rezoluția în căutare, de genul ASUS GeForce GTX 770 Ti + Battlefield 4 + 1920×1080 ajungeți și mai repede la rezultat.

Conectica plăcii video

Ca la alte componente PC, conectica unei plăci video este importantă. Acestea au avansat atât de mult încât pe orice placă video, chiar și pe cele de 200 de Lei veți găsi un port D-Sub (clasicul VGA) un port HDMI (pentru televizoare și monitoare) și DVI, folosit doar pentru monitoare. Fiecare placă video suportă cel puțin 2 monitoare simultan la o rezoluție de 1920×1080 pixeli. Desigur, trebuie folosiți conectorii digitali, HDMI și DVI.

Pentru cei care doresc să conecteze mai mult de 2 monitoare, plăcile video mai puternice, de la 500-600 Lei în sus, dispun de 2 conectori DVI și un HDMI sau un DisplayPort. Există chiar și variante dedicate pentru cei care doresc să conecteze 6 monitoare. AMD are un model numit Eyefinity.

1 comentariu

  1. george

    9 aprilie 2015 la 17:51

    VREAU SA STIU DACA CUMPAR O PLACA VIDEO NVIDIA GFORCE GTX 770. SE POTRIVESTE SA O MONTEZ PE O PLACA DE BAZA GIGABYTE M555-S3 SI UN PROCESOR AMD ATHLON 64 X2 DUAL CORE PROCESSOR 6000+ SI DACA REZISTA?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri