Cum ne stocăm datele: pe discuri, stick-uri USB, HDD sau in cloud?
Cu numai câţiva ani în urmă, CD-urile şi DVD-uri reprezentau unica soluţie pentru stocarea datelor pe termen lung. Ulterior, au apărut stick-urile USB, iar preţul HDD-urilor externe a scăzut suficient pentru a reprezenta de asemenea o opţiune. Iar în ultima perioadă, serviciile de tip cloud câştigă tot mai mult teren pentru găzduirea pe servere externe a datelor tale.
Nu este tocmai uşor să alegi soluţia de stocare potrivită, însă GiZ te ajută să înţelegi care sunt avantajele şi dezavantajele fiecăreia dintre ele.
Trebuie să calculezi cât de mare este cantitatea de date pe care vrei s-o stochezi, cât de des vei folosi acele date în viitor, unde vei avea nevoie de ele, cât de sigure sunt datele şi, nu în ultimul rând, câţi bani îţi poţi permite să investeşti pentru această operaţiune.
În funcţie de răspunsurile tale îţi vei încadra datele pe care vrei să le stochezi într-una dintre cele patru mari opţiuni pe care le ai la dispoziţie.
Stocare pe discuri (CD, DVD, Blu-ray)
Discurile optice par să fie depăşite în anul 2012, însă rămân o soluţie interesantă pentru stocarea datelor în anumite condiţii.
- capacitatea de stocare – Discurile optice sunt o alegere inspirată dacă nu ai o cantitate mare de date. Un CD are 700 MB, un DVD “înghite” 4.37 GB, iar un Blu-ray cu un singur strat are 25 GB, suficient pentru date personale, galerii foto şi alte documente.
- utilizarea datelor – Discurile optice sunt o alegere bună dacă vei folosi foarte rar datele inscripţionate pe ele. Dacă ai nevoie zilnic de ele îţi va fi destul de incomod să scoţi discul, să-l introduci în unitatea optică şi să aştepţi citirea acestuia.
- mediul de utilizare – Dacă ai nevoie de datele respective doar acasă, este în regulă. Dacă ai nevoie şi la birou sau facultate, nu este tocmai o idee potrivită să le stochezi pe discuri, mai ales că multe laptopuri portabile nu au unitate optică.
- siguranţa datelor – Teoretic, datele stocate pe discuri optice pot rezista ani de zile. În practică, durata de viaţă depinde de calitatea discului (în special lacul de sigilare), de inscriptor şi mai ales de modul de depozitare (nu le ţine la soare!).
- preţ – Discurile optice sunt cea mai ieftină soluţie pentru stocarea datelor pe suport fizic: un CD sau DVD costă în medie numai un leu, chiar mai puţin dacă cumperi un set de 10 sau 50 de bucăţi. Chiar şi discurile Blu-ray de 25 GB au devenit foarte accesibile şi pot fi cumpărate pentru numai 10 lei, în timp ce discurile Blu-ray în două straturi de 50 GB ajung la 50 lei.
Concluzie – Discurile optice sunt alegerea ideală dacă ai nevoie să stochezi documente, fotografii şi alte fişiere de acest tip pe care le accesezi foarte rar, însă întotdeauna din acelaşi loc.
Stocare pe stick-uri USB
Probabil cea mai la îndemână soluţie pentru stocarea datelor este banalul stick USB, care are câteva avantaje majore.
- capacitatea de stocare – Stick-urile USB oferă o varietate largă de memorie. În prezent, cele mai mici sunt cele de 2 GB, însă piaţa este plină şi de stick-uri de 4 GB, 8 GB, 16 GB şi 32 GB. Există şi stick-uri de 64 GB, 128 GB şi chiar 256 GB, însă acestea sunt rare şi foarte scumpe.
- utilizarea datelor – Stick-urile USB sunt uşor de depozitat, dar şi de transportat, motiv pentru care se potrivesc indiferent dacă vei utiliza datele mai des sau mai rar. Totuşi, aceste dispozitive au apărut tocmai pentru a fi utilizate destul de intensiv.
- mediul de utilizare – Stick-urile USB oferă un avantaj major: întrucât au dimensiuni reduse, pot fi transportate cu uşurinţă oriunde, oricând. În plus, s-a dezvoltat inclusiv o piaţă de “stick-uri mini”, care nu sunt mai mari decât o gumă de şters. De aceea, stick-ul USB poate fi alegerea ideală dacă ai nevoie de date pe o varietate de calculatoare şi laptopuri.
- siguranţa datelor – Durata de viaţă a unui stick USB depinde de numeroşi factori, pornind de la calitatea memoriei flash şi până la modul de depozitare. De asemenea, cu cât vei folosi mai des un stick, cu atât mai repede se va deteriora.
- preţ – Preţurile stick-urilor USB sunt într-o scădere accentuată. Cele de 2 GB au ajuns să coste numai 20-25 lei, cele de 4 GB nu depăşesc de regulă 30 lei, cu aproximativ 60 lei poţi să-ţi iei un stick de 16 GB, în timp ce pentru cele de 32 GB va trebui să scoţi din buzunar undeva la 150 lei.
Concluzie – Stick-urile USB sunt alegerea ideală dacă ai nevoie să foloseşti anumite documente pe mai multe calculatoare, însă sunt mai puţin indicate pentru păstrarea datelor pe termen lung.
Stocare pe HDD-uri externe
HDD-urile externe îţi oferă de departe cele mai generoase capacităţi de stocare, însă preţurile sunt pe măsură.
- capacitatea de stocare – În prezent, pe piaţă se regăsesc HDD-uri externe de cel puţin 320 GB, cele mai întâlnite modele fiind însă cele de 500 GB şi 1 TB. Capacitatea poate urca chiar şi la 8 TB, însă în acest caz preţurile sunt prohibitive.
- mediul de utilizare – HDD-urile externe de 2.5” sunt relativ uşor de transportat, întrucât au dimensiuni doar uşor mai mari decât un portofel, astfel că teoretic pot fi ţinute inclusiv în buzunarul pantalonilor. De asemenea, greutatea este în general de 150-200 grame.
- siguranţa datelor – Spre deosebire de HDD-urile interne, cele externe prezintă dezavantajul că pot fi scăpate cu uşurinţă din mâini, ceea ce poate afecta capul de citire. De aceea, este important să ai grijă la transportul acestora, însă în rest te poţi aştepta la o fiabilitate bună.
- preţ – Inundaţiile din Thailanda şi-au spus cuvântul inclusiv în privinţa HDD-urilor externe. În prezent, trebuie să achiţi 350 – 400 lei pentru un HDD de 500 GB sau 450 – 500 lei pentru unul de 1 TB. Evident, cu cât capacitatea este mai mare, cu atât preţul pe GB scade.
Concluzie – HDD-urile externe sunt soluţia ideală pentru stocarea unei cantităţi mari de date, cum ar fi fotografii la rezoluţie mare, muzică, filme sau jocuri. De asemenea, acestea au avantajul portabilităţii, iar depozitarea nu reprezintă o problemă. Singurul impediment este preţul, astfel că dacă ai doar câţiva GB de date te poţi orienta spre discuri optice sau stick-uri USB.
Stocare in cloud
Stocarea pe internet este din ce în ce mai promovată, însă nu este soluţia ideală pentru orice situaţie.
- capacitatea de stocare – În prezent, cele mai multe servicii de stocare in cloud oferă un spaţiu de numai câţiva GB (2 GB, 5 GB, poate 10 GB), ofertele generoase fiind destul de limitate (ADrive oferă 50 GB). Aproape toate oferă însă şi conturi de câţiva zeci de GB în cazul în care accepţi să plăteşti un abonament lunar care se învârte în jurul a 10 EUR.
- mediul de utilizare – Dacă ai nevoie de datele tale pe numeroase calculatoare, stocarea în cloud te ajută să le accesezi rapid, cu condiţia existenţei unei conexiuni bune la internet. Soluţia este însă utilă pentru fişiere de mici dimensiuni, întrucât nu ar fi tocmai rapid să descarci frecvent fişiere de câteva sute de MB atunci când ai nevoie de ele. Avantajul este însă că nu trebuie să cari niciun dispozitiv după tine pentru a avea acces la date.
- siguranţa datelor – În acest caz, toate fişierele sunt stocate pe serverele companiei furnizoare de servicii în cloud. Se poate întâmpla o defecţiune tehnică care să ducă la pierderea datelor tale, însă în general furnizorii au soluţii de back-up pentru a preveni astfel de incidente neplăcute.
- preţ – Stocarea în cloud este cea mai ieftină soluţie pentru datele tale. Aşa cum am spus mai sus, există numeroase servicii care îţi oferă câţiva GB pe care îi poţi utiliza gratuit, însă ofertele generoase sunt de obicei contra-cost.
Concluzie – Stocarea în cloud este ideală care vrei să nu ai grijă unor dispozitive externe şi dacă fişierele sunt relativ mici, fără să necesite perioade lungi de descărcare pe un alt calculator. Reţine însă că o conexiune la internet este obligatorie pentru astfel de servicii.
Mai multe informaţii despre serviciile de stocare în cloud existente pe piaţă vei putea afla în cadrul unui articol viitor.
Concluzii
În acest moment există cel puţin patru soluţii pentru stocarea datelor, fiecare cu avantajele şi dezavantajele sale. Alegerea ideală depinde în mare măsură de tipul de date pe care le utilizezi , de modul în care vrei (sau nu vrei) să le transporţi şi de modul în care vrei să le accesezi.
Indiferent de alegerea pe care o faci, noi îţi recomandăm să realizezi şi un back-up pentru datele cu adevărat importante. Nu ne referim la filme, muzică sau jocuri, ci la documente personale, financiare sau câteva poze care îţi sunt foarte dragi. Dacă astfel de date le ai disponibile simultan în două locuri diferite, poţi fii sigur că nu le vei pierde dacă unul dintre mediile de stocare se deteriorează.
Sorin
28 ianuarie 2012 la 20:37
Am un cont pe SkyDrive.com care ofera 25 GB gratuit, de departe cea mai tentanta oferta pentru avantajul confortabil de posibilitate de utilizare a spatiului de stocare ca (o noua) unitate de disc, si de asemenea viteza de upload/download rezonabila. Pe contul de la ADrive (50 GB free) nu am mai intrat demult. Citesc acuma ofertele de stocare contra-cost de la ADrive, care merg pina la 10 TB pentru categoria „business” dar si pentru $12,115.00 anual !!! Cea mai tentanta oferta o fost(!) de 1 TB de la oosah.com, dar acest site a disparut in ceata (cloud?!). De asemenea Humyo.com (30 GB free) cu aceeasi soarta, tot in ceata…
Daniel Popescu
28 ianuarie 2012 la 22:10
Am incercat si eu SkyDrive, dar la vremea respectiva imi mergea foarte greu interfata. Poate s-a mai schimbat intre timp. Bine, nici ADrive nu e grozav la capitolul design sau share. In general, serviciile care ofera mult spatiu gratuit au si cele mai multe probleme la capitolul usability.
Adrian
6 februarie 2016 la 05:04
Buna ziua ! As dori o comparatie intre HDD extern si Stick usb.Nu ma intereseaza alt criteriu decit acela al durabilitatii pastrarii datelor.Care se deteriorizeaza mai repede ? Va multumesc !
Viorel
18 februarie 2017 la 15:56
Salut. Mie in decurs de 5 ani mi-sa stricat 3 stick usb si 1 micro SD. Asa ca am obtat pt un HDD extern acum 3 ani. Este ceea mai sigura varianta pe termen lung. Sfatul meu inainte sa cumperi un HDD sa te consulti sa vezi care sunt mai ok acuma pe piata, sa nu cumperi chear cel mai ieftin. Poate dai vreo 50 lei in plus dar il cumperi pt foarte multi ani. Bafta.
ramona
2 aprilie 2017 la 21:48
am avut un hdd de 500 GB..la un mment dat cred ca a suferit un soc electric..am pierdut multe date si de atunci ma tem sa mai iau desi ar fi misto un singur obiect in geanta decat 20 de carduri..
ramona
2 aprilie 2017 la 21:50
oare care hdd e mai bun cel doar cu usb sau si cu incarcare la priza cum am avut eu ?
Pascu Mihai
5 decembrie 2021 la 11:09
Niciodata sa nu pui toate ouale intr un singur cos.
Functie de ce date ai, optiunea castigatoare e intotdeauna o combinatie de dvd stickuri si unul doua harduri externe. Cloud o fi bun daca nu iti pasa cine casca gura la datele tale…nu exista nimic confidential