Dell UP3214Q review – monitor 4K de 31,5 inch
Sunt una dintre acele persoane ce nu au renuntat inca la desktop, la PC-ul classic, in cutia lui de langa birou.
Sunt unele dintre cei ce folosesc un astfel de desktop destul de des, pentru ca in activitatea mea zilnica (programare, editare foto si video), am nevoie de performante si spatiu de lucru amplu.
Tocmai de aceea m-am bucurat cand cei de la Dell s-au oferit sa imi trimita la teste noul lor UltraSharp UP3214Q, un monitor cu diagonala de 31,5 inch si rezolutie 4K (3840 x 2160 px) . Un monitor din gama profesionala, ce nu se adreseaza neaparat utilizatorului de rand, ci celor care au nevoie de un display performant si care sunt dispusi sa si plateasca o suma serioasa de bani pentru acesta (circa 8000 de lei la momentul scrierii acestui review – Aprilie 2014).
In randurile ce urmeaza va voi povesti impresiile adunate in urma utilizarii acestui monitor in decursul ultimelor 2 saptamani, in activitatile mele zilnice, de la cele de baza (browsing, editare de texte), pana la unele mai complexe (programare web – Adobe Dreamweaver, NotePad++; editare foto – Adobe Photoshop, Ilustrator; editare video – Adobe Premiere, Powerdirector 12; jocuri).
Asadar, acesta nu va fi un review tehnic, care sa analizeze caracteristicile si performantele acestui monitor. Pe partea de specificatii si calitate a imaginii, cu greu ar putea cineva sa reproseze ceva Dell-ului UP3214Q. In utilizarea de zi cu zi insa, anumite aspecte scartaie, dar nu neaparat din cauza produsului in sine.
Prima impresie
La asa un monitor, avem si o cutie pe masura, in care vei gasi corpul monitorului si piciorul sau. Micul ghid de montare inclus te va ajuta sa intelegi rapid cum se asambleaza cele doua parti, iar pe langa aceasta, in cutie vei gasi si cablul de alimentare, cablul USB 3.0 si un cablu DisplayPort la Mini-DisplayPort.
Ca un mai vechi utilizator de monitoare Dell UltraSharp, ma asteptam ca UP3214Q-ul sa nu faca rabat de la calitatea constructiei sau de la design-ul simplu, business. Si nu face. Plasticul negru, mat, si aluminiul argintiu sunt utilizate in realizarea corpului acest monitor.
Piciorul este in mare parte un bloc din aluminiu, cu picioruse de cauciuc pe partea inferioara, si da impresia de robustete. El permite rotirea ecranului pe orizontala si ajusatarea unghiului/ridicarea sa pe verticala. Panel-ul nu poate fi insa si rotit pe verticala. Marginea neagra din jurul ecranului este destul de subtire, in vreme ce muchiile sunt imbracate la randul lor in metal.
Conectorii sunt plasati in partea din spate a ecranului (dupa cum se poate vedea din pozele incluse in aceste galerii, iar piciorul include o taietura menita sa stranga frumos diversele cabluri. In plus, Dell ofera si un capac de plastic pentru zona porturilor, cu rol in primul rand estetic.
Porturile USB (3.0) sunt si ele plasate pe spatele monitorului, iar pe muchia stanga gasim doar un cititor de carduri SD. Ar mai fi de remarcat si faptul ca intreaga rama a ecranului contine, imediat in spatele elementului metalic, o subtire grila de aerisire, atat pe laterale, cat si in partea de sus si de jos a acestui monitor, dar chiar si asa, panelul degaja destul de multe caldura in utilizarea zilnica. Lucru de asteptat de altfel, mai ales in cazul unui dispozitiv atat de subtire ca acesta.
Pe rama frontala, in partea din dreapta jos, veti gasi singurul buton fizic de pe acest monitor, cel de Pornire/Oprire, dar si 5 protuberante fine, care marcheaza 5 butoane tactile ce va vor permite sa accesati setarile dispozitivului. De apreciat ca meniul setarilor se afiseaza in coltul monitorului (ca si la alte modele din gama UltraSharp), imediat langa butoanele tactile, facand astfel foarte facila configurarea.
Asadar, una peste alta, Dell-ul UP3214Q arata si se simte exact asa cum ar trebui: bine inchegat si sobru. Ecranul este mat, dupa cum ii sade bine unui monitor business, iar constructia fara cusur. Panelul poate fi rotit si inclinat astfel incat sa se potriveasca usor spatiului vostru de lucru, iar in ceea ce priveste functionalitatea, singurul aspect oarecum deranjant este lipsa unor porturi USB pe margine, usor accesibile din fata.
Conectarea la calculator
Aveti mai multe optiuni de a conecta acest monitor la un computer, insa in mare ele se rezuma la doua categorii: prin HDMI sau prin DisplayPort.
Monitorul insa va functiona la doar 30 de Hz atunci cand e conectat pe orice altceva in afara de HDMI 2.0 sau DisplayPort 1.2 . Iar cum placi video cu HDMI 2.0 nu exista in prezent, optiunea capabila sa afiseze continut la 60 Hz ramane DisplayPort-ul 1.2, in caz in care poti utiliza fie cablul DP la Mini-DP din pachet, sau un cablu DP-DP.
Utilizarea zilnica
Dupa cum va spuneam si mai sus, acest monitor foloseste un panel complet mat. Acest lucru duce la eliminarea reflexiilor, astfel ca poate fi folosit si in spatii destul de luminoase, dar in acelasi timp are doua elemente oarecum neagative: stratul de matifiere da un aspect usor nisipos continutului, usor zgomotos, si in acelasi timp, face monitorul destul de dificil de curatat in cazul in care cineva si-a lasat amprentele pe ecran (sfat: nu curatati monitorul cand e aprins, lasati-la sa se raceasca inainte, va fi mult mai usor).
Trecand peste acestea, Dell-ul UP3214Q impresioneaza prin calitatea imaginilor afisate. El vine precalibrat din fabrica atat pentru spectrul Adobe RGB, cat si pentru sRGB, pe care le acopera cu fidelitate (99% RGB, 100% sRGB). Suportul Adobe RGB este de altfel un element ce diferentiaza monitorul Dell de principalii competitori pe segmentul monitoarelor 4K cu dimensiuni generoase.
Desigur, dat fiind ca acest monitor se adreseaza unei anumite clase de utilizatori, cei dintre voi ce veti cumpara un astfel de dispozitiv veti dori cu siguranta sa apelati si la o post-calibrare software sau la posibilitatea de a va juca cu diversele setari din meniuri, pentru a obtine o redare si mai fidela a culorilor. Mai multe detalii despre calibrare veti gasi in acest articol.
Luminozitatea, contrastul si uniformitatea iluminarii sunt si ele la standarde inalte, judecand cu ochiul liber si comparand cu batranul meu Dell 2209WA sau cu ecranul iPadului Air, dar punctul de alb pare usor cam cald. Insa, eu unul nu sunt specializat in testarea de monitoare si nici nu am la dispozitie sculele necesare unei testari mai amanuntite, asadar, pentru mai multe detalii despre panou si diverse masuratori tehnice, apelati cu incredere la aceste articole (aici, aici si aici).
Ar fi totusi cate ceva de discutat in jurul rezolutiei 4K. In primul rand, dupa cum ziceam mai sus, nu orice sistem poate afisa continutul 4K la 60 de Hz, iar utilizarea monitorului in modul 30 de Hz este obositoare in aplicatiile de zi cu zi, spre imposibil de acceptat in jocuri si filme. Asadar, daca doriti un astfel de monitor, ar trebui sa aveti la dispozitie si un hardware cu iesire DisplayPort 1.2 . Insa, lucrurile nu se opresc aici.
In modul 60 Hz, windows-ul vede in mod normal acest monitor ca doua ecrane separate de 1920 x 2160 px (gratie tehnologiei MST- explicata aici). In aplicatiile uzuale, acest lucru nu reprezinta neaparat o problema (desi uneori MST-ul da rateuri si nu sincronizeaza corect cele doua jumatati virtuale), insa, in functie de cipul grafic utilizat, anumite jocuri s-ar putea sa aiba probleme in redarea continutului 4K. Suportul si driverele pentru MST sunt inca deficitare in suficient de multe cazuri, dar aceste probleme ar trebui sa se rezolve in timp.
In plus, anumite placi grafice (atat AMD, cat si Nvidia), iti permit unirea celor doua jumatati virtuale intr-un singur monitor 2×1 , fapt ce ar trebui sa rezolve majoritatea inconvenientelor. Eu unul nu am avut insa la dispozitie cipuri grafice de ultima ora pentru a ma putea juca foarte mult cu afisarea pe 60 de Hz.
Dar, ca tot veni vorba de jocuri mai sus, e posibil ca acest monitor sa nu fie tocmai pe placul gamerilor inraiti, datorita timpului de raspuns lung asociat panelului IPS IGZO. Daca doriti o solutie de gaming 4K, ar trebui sa aruncati o privire asupra alternativelor cu paneluri TN. Totusi, in jocuri ce nu presupun miscari rapide, precum Civilization 5, Dell-ul 3214P s-a descurcat de minune.
Toate acestea fiind spuse, ar trebuie discutat putin si despre rezolutia 4K pe computere ce ruleaza Windows. Chiar daca monitorul acesta este imens, cu diagonala sa de 31.5 inch, la rezolutie nativa si scalare standard, continutul afisat este in continuare mic. Prea mic pentru utilizarea confortabila as putea zice. Daca aveti ochi foarte buni si va plac elementele grafice de dimensiuni reduse, e posibil ca in timp sa va obisnuiti cu acest aspect, mai ales daca folositi aplicatii unde spatiul este extrem de important.
Alternativa consta in utilizarea Font Scalingului din Windows, si aici incepe distractia. De mentionat ca eu am utilizat Windows 7, versiunile ceva mai noi de Windows se descurca mai bine cu scalingul. Insa, daca veti folosi Windows 7, va veti lovi de urmatoarele probleme:
- scalingul nu functioneaza intotdeauna cum trebuie, iar anumite elemente sunt fie afisate foarte mici, fie incetosat;
- anumite programe nu suporta bine acest mod de redimensionare si afiseaza continutul incetosat (Chrome e un exemplu);
- utilizarea acestui display intr-o configuratie multi-monitor este aproape imposibila, deoarece Windows 7 nu permite selectarea de nivele diferite de Scalling per monitor.
Mai mult, daca tot veti apela la scalling, putem concluziona ca rezolutia 4K nu este neaparat pentru voi, asadar poate ar fi mai bine sa va indreptati spre monitoare cu rezolutie 2560 x 1440 px, cu performante asemanatoare si preturi mai reduse.
Desigur, un ecran „sharp” este de apreciat atunci cand lucrati cu detalii fine, insa doar daca software-ul este capabil sa gestioneze corect continutul afisat. In cazul nostru, Windows-ul 7 nu este. Windows-ul 8.1 o face ceva mai bine, dar si acolo este mult loc de mai bine. Daca sunteti cumva utilizatori de OSX, ar trebui sa intampinati mai putine astfel de probleme, insa eu nu am avut la dispozitie un Macbook pentru a testa cum face pereche cu acest monstru 4K.
Pret si disponibilitate
Dell-ul UP3214Q este disponibil in Romania si costa aproximativ 8000 de lei in magazinele de specialitate, un pret greu accesibil, insa zic eu corect pentru ceea ce poate oferi un astfel de dispozitiv.
Prin comparatie, monitorul 4K Asus PQ321Q este ceva mai scump (nu l-am gasit in magazinele romanesti, insa pe piata internationala este cu circa 500 EUR mai scump decat modelul Dell) si ofera un Panel IGZO TFT, cu timp de raspuns mai rapid, dar fidelitate mai scazuta in reproducerea culorilor , in vreme ce modelul Dell U3014 (30 Inch, 2560 x 1440 px) costa circa 5000 de lei.
Concluzii
E greu sa tragi linia in cazul unui astfel de produs. Dell-ul EP3124Q este un monitor ce se adreseaza unei clase aparte de utilizatori, celor pentru care acuratetea culorilor este un aspect crucial in ceea ce fac. Mai mult, el ofera o multitudine de posibilitati de configurare a calitatii imaginii, astfel incat probabil chiar si cel mai chitibusar dintre specialisti va fi intr-un final satisfacut de ce afiseaza aceasta jucarie.
La acestea se adauga constructia si aspectul fara cusur, optiunile bune de conectivitate (cu mici exceptii- nu suporta HDMI 2.0 si toate sloturile USB sunt grupate pe spate) si desigur, rezolutia 4K. Rezolutie care este poate principalul „selling point” al acestui dispozitiv, dar poate fi de altfel si punctul sau nevralgic, datorita potentialelor inconveniente software legate de modul in care arata continutul (prea mic, probleme de scalare daca nu e folosit la rezolutie nativa, probleme legate de MST). Tocmai de aceea va sfatuiesc sa mergeti sa vedeti in practica un astfel de monitor, pe cat posibil, inainte sa il achizitionati. Sau sa il comandati online.
Una peste alta insa, experienta utilizarii acestui Dell imi confirma ceva ce stiam: 4K-ul inca nu e pentru toti. Si nu e nici pentru mine. Inca. Calitatea produselor 4K nu poate fi contestata, insa suportul software inca deficitar si limitarile hardware pe de o parte, dar si preturile mari pe de alta, sunt impedimente peste care utilizatorul de rand va trece cu greu.
Insa, daca doriti un impresionant monitor 4K cu panel IPS si acuratete a culorilor greu de egalat, Dell-ul UltrSharp UP3214Q este un candidat demn de luat in seama.
Sorin
16 aprilie 2014 la 18:35
Un monitor urias, cu rezolutie imensa, calitate de calitate, dar pret… cam mare, ca sa nu ma repet si sa spun „urias”. Trendul este acuma 4K, deci sunt respectate conditiile de a fi „in ton cu moda”, chiar daca personal as prefera 2 monitoare de 24″ si cu pret mai mult decit razonabil. Doar ca rezolutiile adunate (daca s-ar putea spune asa ceva!) nu ajunge la rezolutia ce o are totusi Dell !!