GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum alegi cel mai bun HDD, SSD sau SSH pentru laptop

Autor: Echipa Giz.ro

Una dintre componentele care se pot înlocui cu destulă uşurinţă în cele mai multe laptopuri de pe piaţă este dispozitivul de stocare pentru date, şi anume HDD-ul sau SSD-ul.

Laptopurile clasice şi în special cele cu un preţ accesibil pentru marea masă a utilizatorilor folosesc în continuare bătrânele HDD-uri de 2.5”, al căror principal avantaj este capacitatea generoasă de stocare.

Acestea sunt potrivite pentru cei care stochează fişiere multimedia (muzică, filme, jocuri), întrucât au la dispoziţie până la 1 TB de date.

SSD-urile au început însă să devină o alternativă rentabilă la HDD-uri şi sunt disponibile din fabrică în special în ultrabook-uri, datorită numeroaselor avantaje pe care le au în comparaţie cu HDD-urile.

Totuşi, viteza semnificativ mai bună a SSD-urilor este asociată cu capacitatea mai mică de stocare şi preţurile încă relativ piperate pentru utilizatorii obişnuiţi, chiar dacă acestea au început să scadă destul de mult. În cazul acestora, capacităţile de stocare de 120 GB şi 240 GB sunt cele mai frecvente, însă vei întâlni şi SSD-uri de 1 TB la preţuri pe măsură.

Înlocuirea HDD-ului sau a SSD-ului se face de regulă uşor, prin desfacerea capacului laptopului. Teoretic, înlocuirea acestei componente nu duce la pierderea garanţiei, însă sfatul nostru este să te informezi în prealabil la magazinul de unde ai achiziţionat portabilul care sunt condiţiile exacte ale garanţiei, pentru a nu avea parte de surprize neplăcute.

HDD-urile si SSD-urile, dispozitivele de stocare folosite in laptopuri

HDD-uri pentru laptopuri

În cazul în care vrei să schimbi HDD-ul de pe laptopul tău cu un alt HDD, este bine să analizezi cel puţin trei aspecte.
Viteza de rotaţie a platanelor este esenţială pentru rapiditatea u care va funcţiona laptopul, astfel că sfatul nostru este să te orientezi spre modele de 7200 rpm. Din păcate, cele mai multe HDD-uri pentru laptop continuă să aibă doar 5400 rpm şi este foarte posibil să fii nevoit să alegi unul de acest gen.

Bufferul are de asemenea un rol important şi reprezintă o memorie rapidă integrată în cadrul HDD-ului care acţionează ca o punte de legătură între platanele cu informaţie şi restul componentelor, stocând informaţiile accesate cel mai des. La fel ca în cazul vitezei de rotaţie a platanelor, cu cât buffer-ul este mai mare, cu atât mai bine. În prezent, cele mai uzuale HDD-uri au buffere de 8 MB, însă există şi modele de 16 MB şi chiar 32 MB.

Nu în ultimul rând, alege un HDD cu conectivitate SATA3, cel mai nou şi mai rapid standard de conectare a HDD-urilor la laptop.

  • Western Digital Blue 320 GB – 180 lei – Potrivit pentru utilizatorii cu buget redus şi fără prea mari pretenţii în privinţa capacităţii de stocare, Western Digital Blue este un HDD cu capacitatea de 320 GB care se conectează prin interfaţa SATA3 şi are 8 MB memorie buffer, iar viteza de rotaţie a platanelor atinge 5400 rpm.
  • Toshiba 500 GB – 199 lei – Producătorul japonez Toshiba are în ofertă un HDD pentru laptop cu capacitatea de 500 GB, limitat însă la numai 5400 rpm şi cu o memorie buffer de 8 MB. Se conectează însă prin SATA3, care asigură o viteză maximă teoretică de 600 Mbps.
  • Toshiba 500 GB – 248 lei – Nu te lăsa păcălit, acest model este mai bun decât cel precedent. Chiar dacă are tot 500 GB, acesta are o viteză de rotaţie a platanelor de 7200 pm şi un buffer de 16 MB. Prin urmare, este mai rapid decât “fratele” său mai mic, iar dacă bugetul nu reprezintă o problemă noi îţi recomandăm să-l alegi pe acesta.
  • Western Digital Blue 750 GB – 360 lei – Acest model de Western Digital are un preţ destul de piperat, însă îţi oferă o capacitate de 750 GB de date. În plus, se conectează prin SATA3 şi are o memorie buffer de 16 MB, însă viteza de rotaţie a platanelor este de 5400 rpm.
  • Toshiba 1 GB – 269 lei – Dacă ai nevoie de o cantitate mai mare de stocare, HDD-ul de 1 TB propus de Toshiba poate reprezenta o soluţie. Din păcate, hard-disk-ul are 5400 rpm şi un buffer de 8 MB, astfel că nu impresionează la aceste capitole.
Hard-disk-urile au avantajul unei capacitati generoase de stocare

Hard-disk-urile au avantajul unei capacitati generoase de stocare

SSD-uri pentru laptopuri

Aşa cum spuneam anterior, SSD-urile au avantajul unei viteze semnificativ mai bune, limitată în unele cazuri de viteză maximă oferită de conectivitatea SATA3. Există însă şi alte avantaje, cum ar fi consumul mai mic de energie, care poate duce la o autonomie mai mare, dar şi lipsa zgomotului sau a căldurii degajate.

Capacităţile de stocare sunt însă ceva mai reduse, iar preţurile sunt mai mari prin prisma raportului lei/GB.

  • Kingston V300 120 GB – 290 lei – Unul dintre cele mai ieftine SSD-uri de pe piaţă este Kingston V300, care beneficiază însă de numai 120 GB spaţiu de stocare. Dispozitivul oferă rate de transfer de până la 450 Mbps.
  • Intel 530 120 GB – 399 lei – Intel este unul dintre cei mai buni producători de SSD-uri, iar acest model de 120 GB oferă viteze de transfer de până la 490 Mbps. Este mai performant decât Kingstonul de mai sus, dar şi preţul este mai mare.
  • Kingston V300 240 GB – 549 lei – Vorbim practic de un model similar cu Kingstonul de 120 GB, principala diferenţă fiind capacitatea dublă de stocare. În rest, datele tehnice sunt identice.
  • Seagate 600 240 GB – 675 lei – Dacă produsele Kinston sau Intel nu-ţi fac cu ochiul, te poţi orienta şi spre Seagate 600, care la capacitatea de 240 GB solicită însă un preţ mai mare. Şi în acest caz vorbim despre conecitivtate SATA3, însă viteza de transfer este limitată la 400 Mbps.
  • Seagate 600 480 GB – 1.750 lei – Tot de la Seagate vine şi acest model care are o capacitate de 480 GB, astfel că se adresează utilizatorilor care au nevoie de mai mult spaţiu de stocare pentru date. Preţul este însă unul foarte mare, în contextul în care cu aceeaşi sumă de bani poţi cumpăra trei SSD-uri Seagate de 240 GB. De aceea, îţi recomandăm acest produs doar dacă ai nevoie de mult spaţiu şi nu ai loc pentru două SSD-uri.
SSD-urile acceseaza datele mult mai rapid

SSD-urile acceseaza datele mult mai rapid

Soluţii HDD+SSD

La fel ca şi în cazul calculatoarelor de tip desktop, o soluţie alcătuită dintr-un SSD şi un HDD este de departe cea mai potrivită pentru a beneficia şi de viteză, dar şi de capacitate mare de stocare. Prin urmare, îţi recomandăm să adopţi o astfel de soluţie, în care în care laptopul tău îţi permite să foloseşti două dispozitive de 2.5”.

Astfel, un SSD de 120 GB sau cel mult 240 GB poate fi utilizat pentru sistemul de operare, aplicaţii şi jocuri, în timp ce HDD-ul va adăposti muzica, filmele, jocurile şi alte tipuri de fişiere.

Concluzii

Încet dar sigur, SSD-urile încep să câştige teren în faţa HDD-urilor tradiţionale prin prisma scăderii preţurilor, în special în cazul modelelor de 120 GB.

În schimb, SSD-urile de 480 GB şi mai mult au în continuare preţuri prohibitive ce depăşesc cu uşurinţă 1.000 lei, motiv pentru care o combinaţie între cele două tipuri de dispozitive este cea mai potrivită.

16 comentarii

  1. toros

    27 iunie 2010 la 10:02

    interesant articol si bine de stiut,dell d 810 a fost si este un laptop excelent

  2. catalin

    26 august 2012 la 05:44

    cel mai fain articol :D dar ssd sunt recomandate pentru gameri in special … pentru un utilizator normal nu se merita momentan !

  3. Vasy

    10 noiembrie 2012 la 23:40

    Buna seara, sunt in cautarea unui HDD pt laptopul unui prieten Packard bell Easynote SJ51 Orion A si problema e ca nu mai exista cel vechi in laptop,si cam ce tip de HDD as avea nevoie sa comand pe siturile de specialiate?
    E suficient din ce am pe vazut configuratie pe net unul de 12 160 Gb Sata 5400 rpm say e vreunul special ca eu sincer nu am gasit nimic pe net daca ar fi unul particularizat?
    multumesc anticipat

    • Daniel Popescu

      12 noiembrie 2012 la 00:20

      Cel mai probabil, laptopul mentionat de tine utilizeaza HDD de 2.5″ (cele de 1.8″ sunt intalnite in special la unele ultraportabile).

      In principiu poti cumpara orice HDD de laptop de 2.5″. Nu iti recomand unul de 160 GB, intrucat preturile HDD-urilor de 320 GB si chiar 500 GB sunt foarte apropiate. Cel mai bine ar fi sa te orientezi spre unul de 500 GB.

      In plus, cauta unul cu 7200 rpm in loc de 5400 rpm, pentru ca viteza mai mare se traduce printr-o rulare mai fluenta a sistemului de operare.

      O oferta generoasa de HDD-uri pentru laptopuri gasesti si aici: http://www.emag.ro/search/hard-disk-uri-notebook/hard+disk+laptop

      • Vasy

        12 noiembrie 2012 la 20:14

        Va multumesc mai mult am aflat ca e Sata IDE deci alta problema in gasirea lui adica au niste scoruri….
        M-am gandit la 5400 rpm ca asa era configuratia initiala
        Daca as gasi pe cineva care vrea sa faca un upgrade la lapropul lui si sa il vanda pe cel actual dar sa fie Sata ar fi super mai caut
        Cu stima

  4. Ciupearca

    16 aprilie 2014 la 15:38

    Ssd-ul e bun pentru toata lumea, nu doar pentru gameri…sistemul e operare se incarca f repede, aplicatiile pornesc mult mai repede, cu un ssd vei face ca vechiul tau calculator sa fie de nerecunoscut, ssd-ul e cel mai ieftin si cel mai recomandat upgrade, un ssd de 60 GB fiind suficient pentru majoritatea dintre voi

    • Daniel Popescu

      16 aprilie 2014 la 17:55

      Cred ca cel mai bine este sa incepi direct cu un SSD de 120 GB. Cele de 60 GB nu mai sunt asa de rentabile, intrucat diferenta de pret pana la varianta de 120 GB este destul de mica. Un singur exemplu: un Kingston V300 de 60 GB costa circa 220 lei, in timp ce varianta de 120 GB este 290 lei.

  5. Sorin

    16 aprilie 2014 la 18:28

    Ar mai fi o varianta, sa zic asa, un optim intre stocare&viteza mare si pret decent, adica inlocuirea unitatii DVD cu un adaptor pentru SSD, asa-numitele adaptoare caddy. Asta o spun in ideea ca utilitatea unitatii DVD este in scadere, compensandu-se prin stocarile pe stickuri flash. Si atunci spatiul „castigat” prin eliminerea unitatii DVD poate fi folosit pentru montarea unui SSD.

  6. ana-maria

    26 octombrie 2014 la 10:54

    buna, am un HP Pavilion g6-1009sq specificatii:

    Procesor: Intel® Pentium® P6200 2,13 GHz, Cache L3 de 3 MB, chipset Intel HM55
    Memorie: 3 GB DDR3, frecventa 1066 MHz, capacitate maxima memorie 4 GB DDR3
    HDD: SATA, Capacitate hard disk 320 GB, viteza de rotatie 5400 rpm
    Display: LCD LED, HP BrightView, rezolutie: 1366 x 768, diagonala 15.6 inch
    Placa video: dedicata Radeon HD 6470M, capacitate memorie video 512 MB
    Multimedia:
    Unitate citire/scriere: DVD RW
    Audio: difuzoare integrate – Altec Lansing
    Camera WEB
    Cititor de carduri
    Porturi: 1 HDMI, 1 VGA, 1 RJ-45, 1 iesire audio, 1 microfon, 3 USB 2.0
    Comunicatii: retea 10/100, wireless 802.11 b/g/n
    Baterie: Li Ion 6 Celule, autonomie pana la 4 ore
    Greutate: 2.55 Kg
    Dimensiuni (W x D x H): 374 x 245 x 30.5 mm
    Culoare: Gri-carbune
    putere de procesare buna
    placa video dedicata
    Hard disc-ul de 320 GB are o marime decenta pentru un laptop
    designul este atragator
    durata de viata a bateriei – pana la 4 ore
    si imi da hardul eroare 301, as putea sa-l inlocuiesc cu Hard Disk Laptop WD Black WD7500BPKX 750GB, 7200rpm, 16 MB, SATA 3?Multumesc

    • Daniel Popescu

      26 octombrie 2014 la 11:20

      Da, il poti inlocui cu HDD respectiv. Este chiar mai bun, pentru ca are 7200 rpm in loc de 5400 rpm, ceea ce inseamna ca este mai rapid. Ca idee, il poti inlocui cu orice HDD de laptop de format 2.5″.

  7. ciprica

    28 octombrie 2014 la 19:58

    buna am un leptop asus X55OLA doresc sa inlocuiesc hdd cu un ssd, dar am observat ca are hdd-ul interfata IDE oare se potriveste cu una SATA3 imi cer scuze daca scriu o proste.

  8. simi

    5 noiembrie 2014 la 20:54

    Buna ziua . Am cumparat de curand un laptop asus n750jk-t4185d cu hd de 1tb si ssd de 24 gb. Dupa instalarea sist de operare W 8.1.pe ssd si a unor programe de proiectare arhicad pe jumatatea de 500 gb a hd-ului,am constatat ca nu mai merg programele de proiectare (numai netul si mesengerul).Ar fi o solutie in acest caz ? este ssd-ul prea mic?? se poate face o legatura intre ssd si hd ca sa mearga prog de proiectare? poate fi inlocuit ssd-ul de 24 gb cu unul de 120 gb sau 240 gb?? Eu sunt utilizator de calculatoare si m-am oprit sa caut si pe acest site. As fi bucuros daca as primi un sfat. Multumesc

  9. Daniel

    18 decembrie 2015 la 13:50

    Mă poate ajuta cineva cu o întrebare am un dell n 5030 și sa ars hdd am luat un alt hdd western digital 500 gb cine mi poate spune dacă este compatibil sau nu va mulțumesc mult

  10. Marcel BROSTIC

    5 mai 2016 la 23:10

    Exista o solutie de instalare a sistemului de operare si a programelor sau pur si simplu copierea de pe hdd pe un ssd inainte de montajul(schimbul) propriu zis? Adica cu alte cuvinte pot "prepara" ssd-ul de inainte de scimbare ca atunci dupa ce il montez sa pot porni pur si simplu laptop-ul si sa ruleze sistemul de operare, programele s.a.m.d. ???
    Va multumesc !

  11. Vali

    16 ianuarie 2018 la 10:29

    Ptr un laptop Assus ,vreau sa schimb hdd cu ssd samsung 1 tb.
    Este recomandat?Vorbesc despre faptul ca v a functiona mai rapid,nu neaparat de cost.
    Multumesc.

    • Echipa Giz.ro

      17 ianuarie 2018 la 07:02

      Da, este o solutie foarte buna pentru ca laptopul sa fie mai rapid si mai silentios

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri