HDD wireless – o soluţie de stocare elegantă
Tot timpul mi-am dorit să am un computer din care să nu iasă 10.000 de fire, chiar dacă la desktop situaţia era sub control, deoarece cablurile stăteau jos, în spatele unităţii, şi nu le vedeam.
Dar la portabile situaţia e dramatică: laptopul meu are toate cele 4 USB-uri ocupate iar biroul meu e plin de cabluri. Două din dispozitivele conectate pe USB sunt HDD-uri externe. Există însă o soluţie mai elegantă de stocare, care mă poate scăpa de fire şi îmi poate oferi şi o serie de avantaje suplimentare: o unitate de stocare wireless.
Există mai multe jucării de acest gen pe piaţă şi vom da exemple spre finalul acestui articol. Iniţial, ele nu erau doar HDD-uri wireless, ci routere wireless cu HDD incorporat. Aşadar, ne ofereau funcţiile unui router wireless (802.11b/g/n , 4 porturi LAN, control al securităţii, sistem de management online etc ), plus modalitate de stocare şi aplicaţii specifice.
Între timp au apărut şi HDD-urile wireless de sine stătătoare capabile să se conecteze uşor nu numai la desktop PC sau laptop, ci şi la tabletă sau smartphone, prin intermediul unei aplicaţii oferite chiar de producător.
HDD wireless – avantaje şi dezavantaje
De ce am vrea un astfel de dispozitiv în casa noastră? Ar fi mai multe motive:
- pentru că poate fi folosit ca o unitate de stocare partajată. Dacă ai mai multe laptopuri în casă şi vrei ca toate acestea să aibă, de exemplu, acces direct la colecţia ta de filme, le stochezi pe HDD-ul wireless şi fiecare laptop le poate folosi. Simplu, uşor şi comod
- pentru că poate fi folosit ca un manager de torrente. Nu va mai trebui să laşi calculatorul pornit pentru a face raţie pe site-urile de torrente. În plus, cei care aveţi laptopuri cu HDD-uri cu doar 5400 rpm ştiţi ce efect au torrentele asupra performanţelor acestora: se târâie crâncen. Cu un astfel de dispozitiv aţi scăpat de ambele probleme
- pentru că, în cazul routerelor cu HDD încorporat, HDD-ul din interior poate fi înlocuit cu uşurinţă cu unul mai bun sau cu o capacitate de stocare mai mare
- pentru că, din nou în cazul routerelor cu HDD încorporat, îţi oferă funcţiile unui router wireless
- pentru că e un dispozitiv ce elimină din acele multe cabluri şi combină funcţiile a doua gadget-uri diferite într-unul singur
Prin urmare, există o mulţime de motive pentru care ar trebui să ne placă aceste jucării. Există totuşi şi aspecte negative, principalele fiind:
- viteza mică de transfer a datelor prin wireless. Standard-ul 802.11n permite o viteză maximă de 150 Mbps, iar proaspătul 802.11ac transferă date cu viteze cuprinse între 87.6 – 866.7 Mbps, dar este încă departe de a fi adoptat pe scară largă de producători. În schimb, standardul USB 3.0 are o viteză maximă teoretică de 5 Gbps. Evident, în realitate vitezele sunt mult mai mici, o rată de transfer de 8-10 MB/s fiind una pertinentă pentru acest dispozitiv prin wireless.
- preţul destul de mare pentru bugetul utilizatorilor români
HDD-uri externe disponibile în România
Din păcate, numărul HDD-urilor externe disponibile pe piaţa din România este foarte scăzut, iar preţurile sunt destul de mari, mai ales că vânzările acestor produse sunt la rândul lor reduse.
Seagate Wireless Plus 1 TB – 850 lei
Seagate Wireless Plus este un HDD extern de 2.5” cu capacitatea de 1 TB care beneficiază de conexiune Wi-Fi şi care îşi poate realiza propria reţea Wi-Fi. Astfel, poţi accesa datele stocate pe acest HDD extern de pe desktop şi laptop, iar cu ajutorul aplicaţiei Seagate Media poţi face acest lucru şi de pe telefoanele şi tablete cu Android, cele din gama iPad sau chiar de pe Kindle Fire.
În plus, Seagate îţi permite să urmăreşti până la trei filme HD pe trei dispozitive diferite în acelaşi timp sau să foloseşti simultan până la opt dispozitive de conectare pentru fotografii sau muzică. HDD-ul poate fi conectat şi la un port USB 3.0 atunci când ai nevoie de un transfer rapid de fişiere, iar greutatea dispozitivului este de 256 de grame.
Corsair Voyager Air – 800 – 980 lei
Corsair Voyager Air este un echipament all-in-one care poate fi folosit atât ca hard-disk extern, cât şi ca wireless hub. Principala funcţie este cea de HDD extern, pentru că dispozitivul poate fi conectat la PC, Mac, laptop sau, prin intermediul unei aplicaţii, la gama de produse Apple (iPod, iPhone sau iPad).
În plus, poţi conecta inclusiv televizorul, playerul Blu-ray sau consola de jocuri (dacă acestea sunt compatibile), dar nu există compatibilitate cu smartphone-urile şi tabletele iPad. În plus, Corsair Voyager Air este un server media cu hub wireless integrat, astfel că îţi permite să transferi fişiere chiar şi în absenţa unei conexiuni la internet. Funcţionează pe bază de baterie reîncărcabilă cu autonomie de până la 7 ore şi este disponibil în versiuni de 500 GB (800 lei) şi 1 TB (980 lei).
Kingston Wi-Drive – 625 lei
Kingston Wi-Drive este un flash drive wireless cu capacitatea de 128 GB care se poate conecta exclusiv la dispozitive mobile precum iPhone, iPad, telefoane şi tablete Android şi Kindle Fire.
Conţinutul stocat pe Kingston Wi-Drive poate fi accesat wireless de pe unul dintre dispozitivele enumerate mai sus prin intermediul unui browser sau prin aplicaţiile dedicate, care suportă conectarea simultană a trei utilizatori. Incompatibilitatea cu PC-urile sau laptopuri limitează drastic utilitatea sa, mai ales prin prisma preţului ridicat, dar poate reprezenta o soluţie pentru anumite game de utilizatori.
Kingston MobileLite Wireless – 313 lei
Kingston MobileLite Wireless este un dispozitiv asemănător cu Kingston Wi-Drive, cu o diferenţă majoră: nu are unitate de stocare. Astfel, pentru transferul wireless de fişiere între acest gadget şi smartphone-ul sau tableta compatibilă trebuie să conectezi la MobileLite Wireless un card de memorie sau stick USB. Practic, produsul Kingston joacă mai mult rol de intermediar prin oferirea unei conexiuni Wi-Fi care să facă transferul de date mai uşor.
Este un produs util pentru transferul fotografiilor de pe carduri SD sau pentru smartphone-urile şi tabletele care nu au slot pentru carduri microSD. Exista însă şi un alt avantaj: dispozitivul integrează şi un acumulator portabil Li-Ion de 1800 mAh, astfel că are o dublă-funcţionalitate fără să fie cu mult mai scump decât cele standard.
Concluzii
Un HDD extern wireless este un instrument util, uşor de utilizat şi care are marele avantaj că te scapă de o parte din cablurile din cameră. Din păcate, preţurile destul de mari pentru utilizatorii din România fac ca astfel de soluţii să fie mai puţin accesibile, iar în consecinţă oferta de produse este limitată la numai câteva modele.
Nu uita însă că există şi alte metode prin care poţi să scapi uşor de cablurile produselor electronice. De exemplu, poţi cumpăra tastatură şi mouse wireless, dar şi căşti wireless sau chiar imprimante wireless.
TUDOR Constantin
14 iunie 2013 la 11:56
E buna ideea unui HDD wireless, dar prefer independent, nu inclus in alt dispozitiv care are dezavantajele lui, dezavantaje care se rasfrang si asupra HDD-ului. In plus ruterul sta acolo pe un perete sau cocotat pe un dulap priponit de doi pereti (cu cablul de alimentare si cu cablul de internet), iar eu vreau sa iau HDD-ul cu mine in diverse deplasari (nu dau exemple). Mai este important sa pot folosi mai multe HDD-uri (alternativ sau simultan) fara a fi nevoie sa-mi iau scara si trusa de scule si sa ma urc pe dulap, ori de cite ori vreau sa folosesc alt HDD.
Cu stima,
Tudor Constantin