HP Z1 workstation review – un computer all-in-one cum nu mai găseşti
Citeam acum cateva luni niste studii legate de cresterea popularitatii computerelor all-in-one, cele ce imbina intr-o singura unitate si componentele hardware si ecranul.
Recunosc ca ideea unui all-in-one imi surade, chiar daca un astfel de computer are in general limitari in mare parte legate de performante si usurinta cu care se pot inlocui elementele din interior.
Iar aici intervine workstation-ul HP Z1, pe care l-am vazut la lucru in cadrul deplasarii de la Shanghai si pe care am dorit mult sa il si testez, ceea ce s-a si intamplat in ultimele doua saptamani. El imbina avantajele date de un all-in-one PC modern cu performantele si configurabilitatea unui workstation.
Mai jos veti afla o serie de impresii lasate de Z1, care, recunosc, este unul dintre putinele produse de care mi-a fost greu sa ma despart la finalul perioadei de teste.
Si in conditiile in care batranul meu desktop PC a implinit deja 3 anisori, Z1-ul se arata ca un potential inlocuitor in perioada urmatoare.
Desigur, trebuie inteles de la inceput ca Z1-ul celor de la HP este un workstation ce se adreseaza celor din mediul business, celor care au nevoie de puterea de procesare si de ecranul unui astfel de sistem. Drept urmare, preturile sunt pe masura, iar produsul se poate configura in prealabil si cumpara doar de la distribuitorii autorizati din Romania si nu din clasicele magazine online sau offline.
In plus, nu vom intra in polemica workstation-urilor pe Windows contra Mac-urilor, pentru ca nu acest lucru conteaza atunci cand analizam un sistem precum Z1-ul. Pur si simplu stim ca avem de-a face cu un sistem pe Windows si tratam lucrurile ca atare.
Prima impresie si instalarea
HP-ul Z1 este un monstru. La propriu. Era de asteptat, tinand cont ca are un ecran de 27 de inch, hardware performant in spatele sau si un picior masiv, necesar pentru a sustine intregul ansamblu.
Astfel, va trebui sa fiti destul de fortosi pentru a scoate Z1-ul din cutie si a-l plasa pe birou, avand vreo 22 de kilograme! Si la fel de fortosi pentru a ridica ecranul din pozitia orizontala in care este livrat. Mie mi-a luat ceva timp sa ma prind ca pur si simplu trebuie apasat butonul rosu de pe articulatia piciorului pentru a ridica putin ecranul, tot in pozitia culcat, si apoi va trebui sa trageti cat puteti de tare de rama display-ului, de preferat din locul special creat pentru asta de pe spate, pentru a il ridica.
Odata instalat, HP-ul Z1 va functiona din prima fara probleme. Atentie insa, veti avea nevoie de un birou suficient de mare pentru acest computer, deoarece pivotul de sutinere se intinde mult inspre spatele ecranului, si nu dedesubtul sau, necesitand astfel mult spatiu suplimentar.
Z1-ul nu se poate roti din modul standard Portrait, si nici nu se poate inclina aproape deloc pe fata, insa acest din urma aspect nu este o problema, unghiurile de vizibilitate ale ecranului fiind excelente si ne-necesitand aceasta dotare suplimentara.
In pachet veti gasi si o tastatura si un mouse, ambele wireless si ambele decente. Recunosc insa ca nu prea le-am folosit, ci am conectat la Z1 jucariile mele de zi cu zi, G500-le si BlackWidow-ul.
Utilizarea zilnica – ecran, porturi, conectivitate
Desigur, inainte de a ridica ecranul in pozitie verticala, probabil va va fi greu sa va abtineti sa ridicati display-ul, pentru a arunca un ochi peste configuratia interioara.
Veti observa ca intregul computer este contruit modular si accesul la componentele principale este foarte facil. De exemplu, unitatea de stocare poate fi foarte usor scoasa din lacasul ei si puteti chiar inlocui drive-ul clasic de 3.5″ cu doua drive-uri compacte de 2.5″, in caz ca doriti sa instalati si un SSD pe acest sistem.
Veti observa si cat de usor puteti accesa cele patru sloturi alocate memoriei RAM si placa grafica masiva, din seria profesionala Nvidia Quadro, mai putin dedicata jocurilor, cat performantelor de varf in editare video si randare de continut 3D.
In partea de jos a sistemului veti observa si cele 4 boxe, care asigura un sunet puternic si OK dpdv calitativ. Pretentiosii vor dori insa un sistem audio dedicat, pentru ca pana la urma nu poti cere prea multe de la niste boxe integrate pe un all-in-one PC.
Odata pornit HP-ul Z1, doua lucruri va vor sari in ochi. In primul rand, totul se misca foarte rapid, chiar daca pe sistem este instalat doar un HDD classic de 7200 rpm, nu un SSD. Probabil ca acest fapt se datoreaza si versiunii destul de curate a Windows-ului 7 pe care HP o incarca pe acest PC, incarcata de putine programe inutile preinstalate.
In al doilea rand, iti va sari in ochi ecranul, unul de 27 inch, cu matrice IPS si rezolutie de 2560 x 1440 px. Singurul neajuns ar fi finisajul lucios, insa se stie ca ecranele glare redau in general culorile mai fidel si o astfel de unitate oricum nu va vedea lumina soarelui prea des, astfel ca suprafata lucioasa nu are cum sa deranjeze utilizatorul decat in cazuri izolate.
Rezolutia de 2560 x 1440 px pur si simplu schimba insa modul in care veti utiliza computerul. Veti observa ca acum aveti spatiu suficient pentru a tine doua ferestre ale browserului deschise in paralel, pentru a putea avea toate uneltele necesare in Photoshop si a avea si spatiu suficient pentru a vedea imaginea completa pe care o prelucrati, sau pentru a putea folosi cu brio multitudinea de optiuni oferite de programe precum Adobe Premiere sau Autocad. De mult timp cochetez cu achitionarea unui monitor cu o astfel de rezolutie, iar HP-ul Z1 m-a convins ca nu voi regreta o astfel de alegere.
Ca un adevarat workstation, Z1-ul ofera si o gama destul de larga de porturi. Nu sunt extrem de multe, insa in general le veti avea pe toate cele necesare, majoritatea plasate pe partea din spate a ecranului si o mica parte pe laterala din dreapta, acolo unde se gasesc si butonul de Power si unitatea optica.
Hardware si performante
Un eventual cumparator de HP Z1 isi va putea configura unitatea dupa propriul gust, pe baza optiunilor disponibile pe site-ul celor de la HP. Odata stabilita configuratia, o va putea comanda de la distribuitorii autorizati HP in Romania, despre care voi vorbi mai multe mai jos.
Modelul testat de noi beneficiaza de o configuratie medie spre top, fiind echipat cu un procesor quad-core Intel Xeon E3-1280 la 3.5 GHz, 8 GB RAM, un HDD de 1 TB la 7200 rpm si o placa grafica Nvidia Quadro 3000.
Mai jos gasiti cateva rezultate ale testelor sintetice. Nu stiu cat de utile sunt, in conditiile in care nici cipul grafic si nici procesorul nu au fost recunoscute de aplicatiile de tetare grafica din seria 3DMark. Dar au in cel mai rau caz un caracter informativ.
Dupa cum ziceam, puterea acestei platforme nu se evidentiaza in jocuri, chit ca am rulat Fifa 12 la rezolutie nativa pe acest sistem fara probleme. Forta sa se vede in programe complexe, precum Photoshop, Premiere, Maya sau Autocad. Cu alte cuvinte, se vede acolo unde e nevoie de forta bruta de procesare, atat din partea procesorului, cat si din partea placii grafice.
Eu unul am folosit unitatea pentru editarea catorva clipuri Full HD in Premiere si a unor imagini RAW in Photoshop. Recunosc, sistemul s-a miscat rapid, insa mai mult decat viteza mi-a placut posibilitatea de a lucra pe un ecran cu rezolutie de 2560 x 1440 px. Iar pentru a putea rula totul fluent la aceasta rezolutie, este nevoie desigur de hardware pe masura.
In utilizarea zilnica, sistemul nu este foarte zgomotos si nici nu se incinge deranjant, insa atunci cand il puneti la treaba, ventilatoarele isi vor face puternic simtita prezenta, iar aerul cald va navali prin fantele de aerisire plasate in partea de sus a computerului, in zona din spate.
Preturi si disponibilitate
HP-ul Z1 nu se poate cumpara din magazinele obisnuite, ci doar prin intermediul distribuitorilor autorizati HP in Romania, a caror lista o gasiti aici. Preturile pornesc de la circa 1500 de euro, insa nu pot sa va spun exact care este configuratia de baza disponibila in Romania.
Asadar, daca sunteti interesati de un Z1, intrati in contact cu cei care vi-l pot aduce si va vor raspunde ei la orice intrebare si nelamurire ati avea. La nivelul acesta, asteptati-va la libertate deplina in privinta alegerii configuratiei hardware dorite, dar si la preturi pe masura.
Ar mai fi de remarcat un aspect: cel al garantiei. Cei de la HP mi-au confirmat ca Z1-ul se livreaza in Romania cu garantie standard de 3 ani pentru piese si manopera. Aceasta poate fi extinsa spre 5 ani si poate include si serviciul de Service OnSite (cel ce va vinde produsul se deplaseasza la sediul cumparatorului pentru diagnosticare si eventuale reparatii), ambele contra unor sume de bani suplimentare de ordinul catorva zeci de euro.
Concluzii
Cu siguranta s-ar mai putea spune multe despre HP-ul Z1. Important este sa intelegeti clar ce este si ce nu este acest computer. El este un all-in-one ultra-configurabil, puternic si dotat cu ecran IPS cu rezolutie de 2560 x 1440 px. El se adreseaza celor care au nevoie de performantele pe care le ofera si de acest ecran, celor ce lucreaza in programare, editare video/foto profesionala, creare de continut 3D, etc. Iar ca un mijloc folosit pentru a face multi bani, vine la randul sau cu un pret adecvat.
Z1-ul nu este astfel all-in-one-ul pe care sa ni-l permitem cu totii, destinat biroului fiecaruia dintre noi. Dar nici nu este conceput pentru asta.
Iar daca e sa comparam Z1-ul cu ce ofera competitorii, vom observa ca la ora aceasta nu exista un workstation all-in-one comparabil pe piata. Dell, Lenovo sau Apple produc la randul lor sisteme all-in-one, insa adresate mai mult utilizatorilor de rand si mai putin mediilor creative, prin urmare configuratiile si dotarile acestora nu ajung la nivelul celor oferite de Z1.
Competitia pentru Z1 o reprezinta insa workstation-urile clasice, cutiile legate la un monitor. Fata de acestea, all-in-one-ul ofera avantajul unui computer mult mai compact si in general un mai bun raport/pret performante. Un clasic desktop insa va permite intotdeauna includerea unei platforme hardware mai performante si mai adaptabile (configuratii multi-processor, 4 sloturi pentru memoria RAM, multiple placi grafice si unitati de stocare). Workstation-urile cele mai performante de tip desktop vin insa cu preturi pe masura, iar in aceasta clasa HP-ul are propriul reprezentant, modelul Z800.
In final, pot spune ca HP-ul Z1 mi-a placut mult de tot. Chit ca i-am gasit mici defecte, legate de forma piciorului sau ecranul lucios, in utilizarea zilnica el isi face cu brio treaba. Nimic de reprosat.
Ar fi fost ideal sa va pot comunica un pret exact al configuratiei testate de mine, dar ma astept sa se invarta pe la 2000-2200 de euro. Pentru ca un utilizator de rand ce doreste performante de top isi va pune desigur problema si altfel: cumpar un Z1 sau un computer desktop pe care mi-l configurez singur si un monitor adecvat, separat.
In ambele cazuri solutiile finale vor reprezenta o investitie destul de serioasa, asadar ramane la latitudinea voastra sa alegeti intre optiunea formata din desktop si monitor, probabil ceva mai accesibila ca pret, sau solutia mai compacta oferita de HP-ul Z1.