Impresii despre LG 34UC98, un monitor curbat de 34-inch
Cochetez de ceva timp cu ideea înlocuirii bătrânului meu monitor, ce se apropie de vârsta de 10 ani şi se încăpăţânează să funcţioneze la fel ca în prima zi. Necesităţile mele sunt o suprafaţă amplă de lucru, finisaj mat şi redare precisă a colurilor, însă nu mă încântă ideea folosirii a două monitoare în paralel, tocmai de aceea atunci când cei de la LG mi-au propus să testez modelul lor 34UC98, am zis imediat DA.
„Testat” e un cuvânt mare pentru articolul de faţă, care este doar o colecţie de impresii adunate în urma utilizării acestui monitor timp de vreo 3 săptămâni. Nu voi intra în detalii tehnice, pentru că nu am nici experiența şi nici echipamentele necesare pentru a vi le putea oferi, însă vă voi spune ce mi-a plăcut la acest monitor şi unde cred că anumite aspecte pot fi îmbunătăţite.
Pentru început, haideţi să facem o scurtă trecere în revistă a acestui produs. LG-ul 34UC98 este un monitor cu diagonală de 34-inch şi format 21:9, sau ultra-wide, precum şi rezoluţie de 3440 x 1440 px. El este echipat cu un panel AH-IPS cu finisaj mat şi o curbură destul de accentuată (1900R) faţă de alte ecrane curbate existente pe piaţă. Panelul este luminos (300 cd/m2), oferă un contrast bun (1000:1 pe hârtie, undeva pe la 750:1 în practică), suportă adâncime de culoare pe 10-biţi şi acoperă 100% din spectrul sRGB, fiind de altfel şi precalibrat din fabrică pentru o redare cât mai fidelă a culorilor.
Pe lângă acestea, panelul are o rată de refresh de 60 Hz, oferă suport pentru tehnologia AMD Freesync, iar monitorul include şi două boxe de 7 W RMS şi câte o pereche de conectori Thunderbolt şi HDMI 2.0, pe lângă deja obişnuitele porturi USB şi DisplayPort 1.2.
Experiența utilizării
Aşadar, pe hârtie LG-ul 34UC98 sună excelent. Dar cum se descurcă în utilizarea de zi cu zi?
LG-ul 34UC98 este cu precădere un monitor destinat utilizării în medii profesionale, pentru editare foto/video, proiectare şi multitasking, acolo unde acurateţea culorilor şi lăţimea sa îi vor fi puse în valoare. Panelul este destul de bine calibrat, însă pentru rezultate ideale e recomandat să îl recalibraţi în funcţie de condiţiile de luminozitate din mediu vostru de lucru.
Odată scos din cutie, m-au impresionat dimensiunea, marginile subţiri din jurul panelului şi curbura accentuată, care dă o senzaţie ciudată mai ales în Photoshop, unde liniile drepte îmi păreau la început curbate. În câteva zile m-am obişnuit cu acest aspect, însă cei care îşi propun să utilizeze acest monitor pentru CAD şi alte aplicaţii ce necesită precizie grafică ar face bine să îl testeze înainte, pentru a vedea dacă se pot înţelege cu el.
Ecranul curbat ajută la eliminarea glare-ului de la colţuri şi la o mai bună vizibilitate a elementelor situate pe extreme, însă nu m-a convins că e un must-have, mai ales în contextul senzaţiei de care vă ziceam mai sus. În plus, vizibilitatea din unghiuri extreme mi s-a părut ceva mai slabă ca în cazul unui panel plat, însă acest aspect nu văd de ce v-ar deranja, pentru că până la urmă monitorul este gândit să afişeze imagini de calitate utilizatorului din faţa sa.
Ergonomia în utilizarea de zi cu zi este însă excelenţă. Două şi chiar 3 ferestre pot fi utilizate cu brio în paralel, iar ecranul vine şi cu un picior ajustabil pe înălţime, ce mi-a permis să îl setez potrivit pentru înălţimea mea de 187 cm, fără a necesita un înălţător pe birou. Pe lângă aceasta, am setat scalarea în Windows la 125%, la 100% fonturile şi elementele fiind prea mici pentru gusturile mele. În acest caz, spaţiul obţinut pe verticală este apropiat celui oferit de un monitor cu rezoluţie 1920 x 1200 px, aşadar dacă aveţi nevoie de o înălţime mai mare a ecranului, vă recomand să luaţi în calcul alte variante (monitoare 4K în format 16:9, chiar şi orientate în picioare).
LG-ul 34UC98 arată foarte bine, având în același timp un design minimalist. Bezelul subţire este un aspect extrem de atractiv, iar piciorul cu tentă metalică e şi el aspectuos şi practic în acelaşi timp, fixând bine ecranul pe birou. În cazul în care nu doriţi să folosiţi acest picior, monitorul este compatibil cu standuri ce respectă standardul VESA 100, însă atenție ce alegeți, pentru că porturile sunt amplasate aproape de suportul VESA și un stand butucănos le-ar putea obtura. Spatele monitorului este însă confecţionat dintr-un plastic alb lucios ce se va zgâria destul de uşor, însă atât timp cât acesta este îndreptat spre perete, nu ar trebui să vă deranjeze prea mult.
Configurarea iniţială a monitorul a fost rapidă şi intuitivă. Am conectat monitorul la computer cu ajutorul cablului DisplayPort inclus, l-am băgat în priză (apropo, alimentatorul este extern, ca la un laptop, şi cablurile sunt de culoare albă, elemente pe care personal nu le-am apreciat pentru că nu se potrivesc cu tema închisă la culoare a biroului şi pentru că un alimentator în plus înseamnă încă ceva ce trebuie pitit pentru a nu fi vizibil) şi mai departe totul a funcţionat. Accesul la meniuri se face prin joystick-ul plasat în partea de jos a ecranului, unde veţi găsi tot felul de setări şi funcţii. Personal, singurul aspect căruia i-am simţit lipsa a fost posibilitatea de a crea rapid două profile custom de luminozitate/contrast, unul pentru zi (biroul meu este în bătaia soarelui) şi unul pentru noapte. Posibil să existe, însă eu nu am dibuit această funcție, așa că m-am mulțumit cu profilele predefinite din care se poate alege.
LG-ul 34UC98 este o bună soluţie şi pentru urmărirea de conţinut multimedia în format 21:9, doar că va fi ceva mai dificil de găsit. Conţinutul normal 16:9 lasă două bare negre pe laterale, destul de inestetice, iar ecranul prezintă light-bleeding în colţurile de jos (mai accentuat în cel din stânga), vizibil atunci când marginile sunt prezente şi când intensitatea luminii în încăpere este scăzută (cu alte cuvinte, când te uiţi noaptea la un film în format 16:9). Experienţa urmăririi conţinutului în format 21:9 este însă, şi trebuie să accentuez, senzaţională.
Sistemul audio integrat ajută şi el, calitatea şi volumul sunetului fiind bunicele, însă cel mai probabil cei ce îşi vor cumpără un astfel de monitor vor avea şi bugetul necesar pentru un sistem audio extern de mai bună calitate.
Un alt aspect de menţionat ar fi experienţa în jocuri. LG-ul 34UC98 nu este un monitor creat pentru gaming, însă poate face faţă binişor anumitor tipuri de jocuri, atât timp cât îi înţelegeţi limitele. Timpul său de răspuns este de 5ms grey-to-grey şi rata de refresh de 60 Hz, astfel că în jocurile cu ritm alert (shootere, simulatoare auto) veți observa efecte de ghosting şi tearing. Eu l-am pus la lucru în jocuri mult mai lente, precum Civilisation 5 şi Stellaris, unde nu am ce să îi reproşez. Şi nici în Witcher 3 nu s-a descurcat deloc rău. Însă „lentoarea” acetui panel va fi mult mai evidentă pentru cei ce au folosit deja monitoare de 100 sau 144 Hz în trecut.
Când vine vorba de performanţele în jocuri trebuie ţinut cont şi de faptul că monitorul are o mulţime de pixeli, aşadar veţi avea nevoie de un cip grafic performant pentru a putea rula titlurile moderne la 3440 x 1440 px. Pe lângă aceasta, rezoluţia atipică nu va fi recunoscută de unele jocuri mai vechi.
Nu în ultimul rând, trebuie amintit că monitorul oferă suport pentru tehnologia AMD Freesync, menită să îmbunătăţească experienţa vizuală în scenele rapide din jocuri (detalii aici), însă eu nu am avut la dispoziţie un cip grafic AMD pentru a o putea testa.
Bun, cam astea ar fi impresiile mele despre LG-ul 34UC98. După cum va spuneam în introducere, nu voi intra în detalii legate de luminozitate, contrast, timp de răspuns şi alte aspecte tehnice, dar cei interesați pot găsi astfel de detalii în acest articol.
Preț și disponibilitate
LG-ul 34UC98 este disponibil în magazinele din ţara noastră pentru circa 4700-4800 de lei, un aspect ce îl face un produs de nişă.
Mi-ar fi plăcut ca LG să ofere la noi şi modelul LG 34UC88, asemănător în multe privinţe, însă cu un stand ceva mai butucănos, fără conectivitate Thuderbolt sau suport Freesync și cu o rază de curbură mai redusă. În ţările în care acest model este disponibil, el are un preţ mai scăzut cu circa $200/EUR200 faţă de modelul testat.
LG oferă însă în România o serie de alte monitoare asemănătoare, cu un design uşor diferit şi standuri de diverse forme, cu preţuri cuprinse între 4000 şi 4800 de lei. Pe de altă parte, dacă sunteţi dispuşi să renunţaţi la panelul curbat, veţi găsi monitoare cu aceleaşi dimensiuni şi rezoluţie începând de la circa 3000 de lei.
Cei ce îşi doresc însă un astfel de monitor cu precădere pentru jocuri ar trebui să se îndrepte spre modele precum Acer Predator X34 sau Asus ROG PG348Q, ambele cu rată de refresh de 100 Hz şi suport pentru tehnologia Nvidia G-Sync, dar şi preţuri de circa 5300-5500 de lei, care la acest nivel sunt justificabile.
Concluzie
Mi-a fost greu să dau acest monitor înapoi şi să revin la bătrânul meu Dell 2202WA. M-am obişnuit cu forma să ciudată la început, cu dimensiunea gigantică a suprafeţei de lucru, cu piciorul înalt şi rezoluţia sa. De fapt, pot spune că LG-ul 34UC98 este un monitor bine adaptat nevoilor mele, cu destul de puţine incoveniente (ușor light bleeding în colţuri, performanțe doar medii în jocuri), dar cu un preţ destul de piperat.
Alte monitoare cu ecrane curbate şi specificaţii asemănătoare se învârt însă în acelaşi segment de preţ, aşadar la momentul acestui articol nu există alternative semnificativ mai ieftine. Există însă unele doar ceva mai scumpe, dar mai bine adaptate jocurilor, după cum vă ziceam mai sus.
Pe piaţă veţi găsi desigur şi monitoare în format 21:9 cu rezoluţie 2560 x 1080 px, însă personal nu le consider o alegere demnă de luat în seamă, deoarece spaţiul oferit pe înălţime de acestea este redus. Aşadar, dacă doriţi cu adevărat un monitor de acest tip, sfatul meu e să vă orientaţi către modelele cu rezoluţie 3440 x 1440 px.
Iar dacă bugetul nu vă permite, fie mai aşteptaţi circa 12 luni, pentru că preţurile vor scădea odată cu maturizarea tehnologiei şi lansarea mai multor modele pe piaţă, fie luaţi în calcul achiziţionarea a două monitoare pe care să le folosiţi în paralel, obţinând beneficii similare, un spaţiu de lucru şi mai larg, dar şi o enervantă bară de separaţie în mijloc.
me
25 iunie 2016 la 19:13
nu se merita daca nu e bun pt jocuri.La pretul asta doar pt filme su unele jocuri cam scump…