GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum alegi cel mai bun mouse de gaming

Autor: Echipa Giz.ro

Pentru a te juca într-un mod cât mai eficient, ai nevoie de un mouse de gaming de calitate, pe care să-l alegi în funcţie de specificaţii, de opţiunile pe care le oferă, dar şi de forma fizică a acestuia.

Mouse-ul este unul dintre cele mai banale accesorii pentru utilizarea unui calculator, astfel că de cele mai multe ori cumpărarea unuia nou este realizată fără cercetări detaliate ale pieţei, mai ales că preţurile sunt destul de scăzute.

Iar asta se întâmplă în ciuda faptului că mouse-ul este perifericul pe care îl utilizăm în permanenţă pentru a comunica cu calculatorul, eventual cu excepţia cazului în care lucrăm de pe un laptop.

Pentru pasionaţii de jocuri, mouse-ul capătă o importanţă semnificativ mai mare, întrucât un “şoricel” bun este esenţial în jocurile FPS care necesită viteze de reacţie bune, dar şi în cele de strategie sau alte genuri.

Ce este un mouse de gaming?

Un mouse pentru jocuri este foarte uşor de recunoscut pe lângă cele clasice, destinate utilizării de zi cu zi, întrucât beneficiază de un design radical diferit. Aici putem include o formă agresivă, numeroase leduri de stare sau chiar decorative, dar şi multe butoane utile pentru realizarea unor acţiuni rapide în jocuri.

Alegerea unui mouse de gaming doar datorită unui design atrăgător sau a multitudinii de butoane prezente pe acesta reprezintă însă o greşeală. Pentru a putea juca în mod corespunzător anumite titluri trebuie să iei în calcul numeroase alte aspecte.

Un mouse pentru jocuri are un design extravagant

Un mouse pentru jocuri are un design extravagant

Cum aleg un mouse pentru jocuri?

Printre cele mai importante criterii în funcţie de care trebuie să alegi mouse-ul de gaming potrivit sunt tehnologia pe baza căruia funcţionează mouse-ul şi sensibilitatea acestuia. Un alt aspect neglijat de utilizatori este modul în care obişnuiesc să ţină mouse-ul în mână, întrucât există mai multe tipuri de “şoareci” în funcţie de acest criteriu.

  • Mouse optic sau mouse laser?

Mouse-ul optic reprezintă probabil cea mai bună alegere pentru un pasionat de jocuri, întrucât are cea mai bună acurateţe pentru a citi mişcările făcute cu mâna.

Chiar dacă este de asemenea popular, mouse-ul cu senzor laser are un dezavantaj important pentru gamerii care au nevoie de precizie: în momentul în care ridici mouse-ul optic de pe suprafaţa de rulare pentru că ai ajuns la capătul acesteia, dispozitivul continuă să înregistreze mişcarea cursorului până la o înălţime de aproximativ un centimetru, mai mare decât în cazul mouse-ului optic. Acest lucru este rareori deranjant pentru utilizatorii obişnuiţi, însă un gamer poate rata o anumită ţintă întrun joc FPS din acest motiv.

Pe de altă parte, mouse-ul laser are ca avantaj faptul că poate rula pe aproape orice tip de suprafaţă.

  • Importanţa specificaţiilor: DPI

Gradul de sensibilitate al unui mouse se măsoară în DPI (Dots Per Inch), ceea ce în limba română înseamnă puncte per inch. Cu alte cuvinte, vorbim despre o unitate de măsură care evidenţiază cât de mult trebuie să mişti mouse-ul pe suprafaţa de rulare pentru ca pe ecranul monitorului să se înregistreze o anumită deplasare a cursorului.
Practic, cu cât nivelul DPI-ului este mai mare, cu atât trebuie să mişti mai puţin mouse-ul pe suprafaţa de rulare pentru a obţine aceeaşi deplasare a cursorului.

Este important de reţinut că o valoarea mai mare a DPI-ului nu înseamnă automat că mouse-ul este mai bun. În realitate, cel mai important lucru este să ştii cum îţi place să foloseşti mouse-ul în timpul jocurilor. Dacă preferi mişcările ample pe mousepad, poţi alege un mouse cu DPI mai mic, de până în 1200 – 1600 DPI, iar dacă îţi place să foloseşti cât mai puţin spaţiu fizic poţi opta pentru un mouse cu DPI de peste 2000 DPI.

Cel mai bine este să cauţi un mouse care îţi permite să ajustezi valorile pentru DPI. Pentru început vei încerca mai multe valori pentru DPI până în momentul în care identifici plaja DPI-ului cea mai potrivită pentru stilul tău de joc. În plus, o astfel de facilitate este utilă şi pentru că unele jocuri necesită un DPI mai mare, iar altele unul mai mic.

DPI-ul este o caraceristica importanta a unui mouse de gaming

DPI-ul este o caraceristica importanta a unui mouse de gaming

  • Mouse wireless sau pe USB?

În prezent, există numeroase periferice wireless, de la tastatură la mouse şi de la boxe la imprimante, principalul avantaj al acestora fiind economia de cabluri.

Când vine însă vorba despre un gamer înrăit, mouse-ul clasic pe cablu rămâne alegerea mai bună, întrucât răspunde rapid la comenzi. În schimb, în cazul unui mouse wireless te poţi înfrunta ocazional cu unele lag-uri deranjante în cele mai nepotrivite momente de joc. Chiar dacă astfel de incidente sunt relativ rar întâlnite, acesta este un element de luat în calcul la achiziţionarea unui mouse pentru jocuri.

Cum foloseşti mouse-ul cu mâna?

După ce ai stabilit principalele aspecte fizice şi tehnice ale mouse-ului de jocuri de care ai nevoie, trebuie să alegi un astfel de dispozitiv şi în funcţie de modul în care îl ţii în mână.

  • Palm grip

Cea mai întâlnită metodă de a manipula mouse-ul este cunoscută sub numele de Palm grip. Asta înseamnă că toată suprafaţa palmei tale este aşezată pe carcasă mouse-ului, iar producătorii au lansat numeroase dispozitive ergonomice adaptate pentru mâini.

Totuşi, această metodă de a utiliza mouse-ul nu este tocmai productivă pentru pasionaţii de jocuri, întrucât realizarea unor gesturi de fineţe este dificilă.

  • Claw grip

Aşa cum sugerează şi numele, metoda Claw grip presupune utilizarea mâinii în formă de gheară: degetele sunt amplasate pe butoane, în timp ce palma este arcuită şi nu atinge carcasa mouse-ului.

Avantajul acestui tip de manipulare este dat de acurateţea mai bună a mişcărilor, un element important în cadrul jocurilor, însă dacă optezi pentru Claw grip trebuie să fii atent la două aspecte: procedura necesită un timp destul de lung de acomodare şi poate fi obositoare, întrucât presupune mişcarea mouse-ului doar cu forţa degetelor, fără intervenţia palmei.

O altă variantă de Claw grip este Fingertip grip, care presupune tot utilizarea mouse-ului cu degetele, dar arcuirea este semnificativ mai mică, iar palma este foarte aproape de nivelul carcasei mouse-ului.

Diferenta dintre Palm grip (stanga) si Claw grip (dreapta)

Diferenta dintre Palm grip (stanga) si Claw grip (dreapta)

Cele mai bune mouse-uri de gaming

Pe piaţa din România există numeroase mouse-uri de jocuri oferite de producători de renume. Cel mai bine este să studiezi lista actualizată a celor mai populare dispozitive de acest fel, mai ales că multe dintre ele includ şi review-uri realizate de cumpărători.

Pentru a veni însă în sprijinul tău, îţi putem spune că printre cele mai cunoscute mouse-uri pentru jocuri se numără cele produse de Razor, care sunt însă şi printre cele mai scumpe de pe piaţă, cu preţuri cuprinse de regulă în intervalul 200 – 600 lei.

Există şi mouse de gaming Logitech, care se bucură de asemenea de prestigiul unui producător renumit, însă preţurile sunt de asemenea destul de mari pentru utilizatorul obişnuit.

În cazul în care bugetul tău este limitat, îţi poţi îndrepta atenţia şi spre mouse-uri de gaming de la Hama, A4tech sau Genius, disponibile pentru preţuri care pornesc de la mai puţin de 100 lei.

Pe piata gasesti si mouse-uri de gaming cu pret mic

Pe piata gasesti si mouse-uri de gaming cu pret mic

Concluzii

Alegerea unui mouse de gaming este destul de dificilă şi necesită studierea cu atenţie a pieţei, atât din perspectiva specificaţiilor, cât şi a formei propriu-zise a dispozitivelor.

Prin urmare, gândeşte-te în primul rând la modul în care vei utiliza mouse-ul de gaming pentru a-ţi face o părere despre tipul de dispozitiv de care ai nevoie, ce DPI să aibă şi ce fel de design să adopte în funcţie de modul în care îl ţii în mână.

Abia apoi te poţi gândi la diverse modele atractive, în funcţie de preferinţele personale şi, evident, de bugetul pe care îl ai la dispoziţie.

6 comentarii

  1. Cristi

    28 ianuarie 2015 la 21:04

    E razer in prima poza?Si daca da cum anume se numeste modelul ca arata super interesant.

    • Andrei Girbea

      28 ianuarie 2015 la 23:32

      Am impresia ca e modelul Razer Ouroboros.

  2. vali88

    9 iulie 2016 la 11:42

    sal.Care maus gaming este cel mai bun la world of tanks,World of Warships si la league of legends

  3. Ionut stemate

    28 octombrie 2016 la 09:25

    Foarte frumos! Mi-a fost de folos. Respect pentru autor.

  4. Remus

    7 ianuarie 2017 la 16:36

    Orice mouse ai avea,de fiecare data,cel mai bun mouse e cel pe care nu l ai și pe care ti l dorești.

  5. Liana

    29 ianuarie 2017 la 00:53

    Vă mulțumesc!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri