GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

NAS – Network Attached Storage – ce este, la ce se foloseşte, exemple

Autor: Echipa Giz.ro

Aşa cum sugerează şi numele, NAS (Network Attached Storage) este un dispozitiv de stocare conectat la o reţea care permite accesarea permanentă de pe orice alt dispozitiv a fişierelor găzduite pe acesta.

Din punct de vedere fizic, NAS este un dispozitiv care arată ca un sistem desktop clasic de dimensiuni mai mici, cel puţin în privinţa modelelor dedicate utilizatorilor obişnuiţi.

În plus, asemănările continuă şi din punct de vedere al componentelor hardware, întrucât într-un NAS vei regăsi întotdeauna o placă de bază, un procesor, memorie RAM şi o placă de reţea.

Evident, pentru a putea funcţiona, un NAS are nevoie şi de dispozitive de stocare, iar în prezent sunt preferatele hard-disk-urile cu dimensiuni de 2.5” (similare cu cele pentru laptopuri) şi de 3.5” (similare cu cele întâlnite de regulă într-un sistem desktop).

Numeroase modele de NAS permit chiar configurarea hard-disk-urilor în RAID 0 sau RAID 1, back-ul-ul şi siguranţa datelor fiind două caracteristici importante ale acestor dispozitive. Totuşi, de cele mai multe ori, HDD-urile nu sunt incluse în NAS şi trebuie achiziţionate separat.

Spre deosebire de un PC desktop, NAS-ul nu are nevoie de tastatură şi mouse pentru a funcţiona, întrucât toate funcţiile şi setările pot fi accesate prin intermediul unor gadgeturi externe, inclusiv PC, laptop, smartphone şi tabletă.

Un NAS seamana foarte mult cu un PC desktop

Un NAS seamana foarte mult cu un PC desktop

Iniţial, NAS-urile erau destinate exclusiv companiilor, care aveau nevoie să ofere angajaţilor şi clienţilor acces permanent la date importante pentru a-şi putea desfăşura activitatea într-un mod eficient.

În condiţiile în care utilizatorii obişnuiţi foloseau de cele mai multe ori doar un calculator desktop drept dispozitiv electronic, aceştia nu aveau nevoie de facilităţile oferite de NAS-uri, mai ales că şi preţurile acestora erau adaptate în mod firesc companiilor.

Cu toate acestea, creşterea numărului de dispozitive electronice conectate la internet şi posibilităţile de partajare a conţinutului cu prietenii şi familia prin intermediul reţelelor sociale au deschis noi oportunităţi pentru NAS-uri.

Pe de o parte, producătorii au început să lanseze NAS-uri speciale pentru userii obişnuiţi şi să includă în acestea numeroase funcţii şi aplicaţii utile, iar pe de altă parte preţurile acestora au scăzut vizibil pentru a se potrivi cu puterea de cumpărare a utilizatorilor finali.

La ce se foloseşte un dispozitiv NAS

În prezent, un dispozitiv de tip NAS este util utilizatorilor obişnuiţi din mai multe motive:

  • permite accesarea fişierelor stocate pe NAS de pe orice alt dispozitiv căruia i-ai acordat permisiunea de a se conecta la reţea, indiferent că vorbim despre PC, laptop, smartphone, tabletă sau chiar Smart TV, într-un timp semnificativ mai scurt decât dacă datele ar fi stocate doar pe PC
  • permite accesarea datelor şi atunci când nu eşti acasă, prin intermediul unei conexiuni la internet şi a unor aplicaţii software integrate
  • permite realizarea de back-up-uri simple pentru toate fişierele sau doar pentru anumite fişiere importante pentru tine
  • poate juca rol de server, funcţie utilă pentru cei care vor să-şi găzduiască singuri site-ul fără să lase PC-ul pornit în permanenţă
  • poate fi considerat un media center capabil să redea fotografiile, muzică sau filmele stocate pe HDD
Dispozitivele de tip NAS se bucura de o popularitate din ce in ce mai mare

Dispozitivele de tip NAS se bucura de o popularitate din ce in ce mai mare

Este adevărat, unele funcţii oferite de NAS-uri se regăsesc deja pe piaţă sub o altă formă. De exemplu, un serviciu de tip cloud precum Dropbox poate înlocui cu succes funcţia de accesare a datelor de pe NAS-uri de pe orice dispozitive, însă aici NAS-ul are două avantaje: o capacitate de stocare semnificativ mai mare, ce ajunge cu uşurinţă la 1 TB spre deosebire de cei câţiva GB oferiţi gratuit de servicii precum Dropbox, şi o viteză de conectare mai bună la reţea decât cea oferită de o conexiune la internet.

De asemenea, NAS-ul este mai eficient pe post de server pentru un site decât un PC obişnuit datorită consumului mai mic de energie, element important în cazul unui dispozitiv pornit în permanenţă.

Exemple de NAS-uri

Printre producătorii care au în oferte NAS-uri dedicate şi utilizatorilor finali se numără QNAP, ZyXEL sau NetGear. Iată câteva exemple:

QNAP Turbo NAS TS-212E – 830 lei

QNAP Turbo NAS TS-212E este un NAS dotat cu procesor Marvell de 1.2 GHz, memorie RAM 256 MB şi două sertare pentru HDD-uri de 3.5” cu capacitatea totală de până la 8 TB.

Dezvoltat în special pentru utilizatorii individuali, modelul oferă numeroase funcţii atractive pentru aceştia prin intermediul sistemului de operare proprietar QNAP 4.0, care beneficiază de o interfaţă intuitivă.

De exemplu, File Station îţi permite să gestionezi fişierele stocate pe NAS prin intermediul unui browser, poţi realiza diverse back-up-uri în timp real inclusiv pe Dropbox sau Google Drive sau poţi realiza un server FTP. De asemenea, aplicaţia QSync îţi permite să uploadezi pozele direct de pe smartphone pe NAS, iar sistemul de operare include un client bittorrent cu posibilitate de căutare direct pe servere.

QNAP Turbo NAS 212P, un NAS pentru utilizatorii individuali

QNAP Turbo NAS 212E, un NAS pentru utilizatorii individuali

Pe partea de multimedia există aplicaţiile Photo Station, Music Station şi Video Station care îţi permit redarea rapidă a acestor fişiere pe alte dispozitive şi au inclusiv posibilitatea de a urmări pe televizor filmele stocate pe NAS.

În plus, QNAP 4.0 oferă numeroase funcţii utile pentru cei care realizează, administrează şi găzduiesc site-uri, un exemplu în acest sens fiind posibilitatea de alocare dinamică a DNS-urilor (Dynamic DNS). În plus, există CMS-uri şi Wiki-uri speciale pentru realizarea site-urilor, cum ar fi WordPress.

Nu în ultimul rând, NAS-ul QNAP poate fi accesat direct de pe smartphone-uri şi tablete cu Android şi iOS.

Preţul recomandat de producător pentru acest model este de 800 lei, însă reţine că NAS-ul nu include HDD-uri.

Interfaţa de utilizare a sistemul de operare este explicată intuitiv în prezentarea de mai jos:

ZyXEL NSA 320 – 470 lei

Dacă ai nevoie de un NAS în special pentru activităţi multimedia, ZyXEL NSA 320 este un model pe care merită să-l iei în considerare.

Modelul propus de ZyXEL joacă practic rolul de media center: îţi permite să faci download, upload şi backup de fişiere, să accesezi fişierele audio, video sau office stocate pe el prin intermediul altor dispozitive conectate la reţea, dar şi prin aplicaţiile dezvoltate pentru smartphone-urile şi tabletele cu Android şi iOS. În plus, acestea pot fi transmise imediat pe reţelele sociale pe care activezi.

De asemenea, poţi accesa conţinut şi pe televizoare sau pe consolele de jocuri XBOX 360 şi PlayStation 3 şi poţi instala software din surse externe, inclusiv WordPress pentru gestionarea propriului site.

ZyXEL are in oferta un NAS adaptat pentru servicii multimedia

ZyXEL are in oferta un NAS adaptat pentru servicii multimedia

NetGear RND4000-100EUS – 800 lei

Netgear este un alt producător de NAS-uri, iar modelul propus de noi are un aspect clasic şi este adresat mai degrabă celor interesaţi de back-up-uri şi mai puţin de opţiuni multimedia. Suportă până la 4 HDD-uri SATA ÎI care pot fi conectate în RAID 0, RAID 1 sau RAID 5 şi beneficiază de numeroase opţiuni de back-up, inclusiv pentru stick-uri USB.

Pe de altă parte, poate partaja fişierele inclusiv cu televizoare şi consolele de jocuri XBOX 360 şi PlayStation 3. La fel ca şi celelalte modele prezentate, nici acesta nu include HDD-uri.

NetGear mizeaza mai debraba pe utilizatorii interesati de backup

NetGear mizeaza mai debraba pe utilizatorii interesati de backup

Concluzii

Un dispozitiv de tip NAS oferă o gamă diversificată de opţiuni şi funcţii pentru utilizatorii individuali, de la efectuarea unor back-up-uri periodice la redarea conţinutului multimedia şi accesarea fişierelor de pe PC, laptop, tabletă sau smartphone.

În plus, un astfel de gadget poate fi utilizat şi pe post de server pentru un site, mai ales că unele NAS-uri îţi permit inclusiv să instalezi CMS-uri precum WordPress.

Prin urmare, un NAS este un dispozitiv util pentru că permite un acces rapid la fişiere din partea mai multor persoane şi de pe o gamă variată de produse electronice.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri