GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Noile SSD-uri – mai ieftine si spatiu de stocare mai mare

Autor: Echipa Giz.ro

Unităţile Solid State Drive (SSD) sunt semnificativ mai rapide decât HDD-urile tradiţionale, dar sunt încă scumpe. Noul adaptor SATA Express şi procesul de fabricaţie de 20 nm vor contribui la creşterea performanţelor, a capacităţii de stocare şi la scăderea preţurilor per GB.

Probabil că una dintre componentele care a adus cel mai spectaculos salt de performanţă pentru computere şi laptopuri în ultimii ani este SSD-ul, care a început uşor-uşor să înlocuiască bătrânele HDD-uri.

Disponibile mai ales în ultrabook-uri, SSD-urile îşi fac simţită prezenţa şi în unele PC-uri şi laptopuri, oferind o viteză semnificativ mai bună pentru transferul de date. Totuşi, în viitorul nu foarte îndepărtat, tehnologia are potenţialul de a deveni şi mai rapidă, dar şi mai ieftină, cel puţin atunci când calculăm costurile per GB.

SATA Express – Noul adaptor pentru viteze de până la 16 Gbps

SSD-urile se conectează în prezent la adaptoarele SATA, care permit o viteză maximă de 6 Gbps pentru transferul datelor. Această limitare împiedică exploatarea la maxim a SSD-urilor, însă situaţia este pe punctul de a fi rezolvată datorită noului adaptor SATA Express.

În esenţă, SATA Express reprezintă o combinaţie între adaptorul SATA şi portul PCI Express care va face ca transferul datelor să se realizeze cu viteze de până la 16 Gbps, adică de aproape trei ori mai repede. Astfel, SSD-urile vor fi şi mai rapide decât sunt în prezent, iar partea pozitivă este că actualii conectori SATA sunt compatibili cu noul SATA Express.

Deocamdată nu există un termen precis pentru lansarea pe scară largă a noului adaptor.

Asa arata adaptorul SATA Express in faza de concept (click pe imagine pentru versiunea mai mare)

Proces de fabricaţie pe 20 nm

Evident, viteza de aproape trei ori mai mare nu reprezintă factorul decisiv pentru o adopţie în masă a SSD-urilor dacă nu este însoţită de o scădere a preţurilor şi de o mărire a capacităţii de stocare.

Iniţial, SSD-urile erau construite în proces de fabricaţie de 34 nm, motiv pentru care capacitatea de stocare era de cel mult 320 GB. Lucrurile s-au îmbunătăţit după trecerea la procesul de 25 nm, care permite capacităţi de cel mult 512 GB, acestea fiind de altfel şi modelele cele mai întâlnite pe piaţă în acest moment.

Actualele SSD-uri sunt limitate de conexiunea SATA si de procesul de fabricatie

Nu este însă suficient, iar producătorii de SSD-uri cunosc acest lucru. Progrese semnificative sunt anticipate pentru noul proces de fabricaţie de 20 nm, care a fost anunţat de Intel şi Micron spre finalul anului trecut.

Acest proces de fabricaţie permite realizarea unor SSD-uri cu capacităţi de până la 2 TB, astfel că unităţile vor fi cel puţin la fel de încăpătoare precum HDD-urile tradiţionale. Chiar dacă vor continua să fie mai scumpe decât HDD-urile, noile SSD-uri vor fi oricum mai ieftine decât actuala generaţie cel puţin privinţa costurilor per GB. În plus, pentru utilizatorii cu buget generos, acestea vor putea fi utilizate inclusiv pentru stocarea filmelor datorită capacităţii de stocare oferite.

Totuşi, va trebui să mai aşteptăm până când SSD-urile de 20 nm îşi vor face debutul pe piaţă. Chiar dacă au fost anunţate în 2011, acestea abia au debutat pe servere, iar unităţile dedicate consumatorilor finali vor apărea cel mai devreme în această toamnă. Intel susţine că va lansa un SSD de 1 TB până la finalul anului, astfel că pentru unităţi de până la 2 TB va trebui să aşteptăm până în 2013.

Intel promite primul SSD de 20 nm cu capacitatea de 1 TB pentru finalul anului

Concluzii

Îmbunătăţirea tehnologiilor pentru dezvoltarea SSD-urilor va avea efecte benefice pentru industrie, întrucât în curând vom avea la dispoziţie unităţi mai rapide, mai încăpătoare şi mai ieftine decât generaţia actuală. Astfel, epoca HDD-urilor pe care aproape fiecare dintre noi le utilizează în prezent se apropie încet, dar sigur, de final. Lucru care nu poate decât să ne bucure.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri