GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum să-ţi alegi cea mai bună tastatură de gaming/jocuri

Autor: Echipa GiZ

O tastatură de calitate poate fi unul din elementele esențiale în experiența de utilizare a PC-ului. În gaming, aceasta este și mai importantă pentru că poate face chiar diferența între locul 2 și locul 1, să spunem.

Nu face diferența între un jucător bun și unul nepriceput, să fie de înțeles, ci vine în ajutorul oricăruia dintre ei și este implicit mai bună decât tastaturile care vin în mod normal cu un PC, fie el și unul de gaming. Legat de cele care vin la pachet cu un PC, chiar dacă tehnologia și materialele au evoluat în ultimii 10 ani, ele nu s-au schimbat foarte mult, sunt foarte bune pentru scris un mail sau mesaje pentru prieteni și cam atât.

Achiziția unei tastaturi de gaming, sau a unui mouse de gaming, pentru prima dată, seamănă cu experiența achiziției unui televizor. Odată ce ne dăm seama de ce avem nevoie e ceva mai simplu. Până atunci, trebuie să știm ce au de oferit aceste dispozitive specializate.

Mad-Catz-Cyborg-Tastatura-Gaming

Mad-Catz-Cyborg, o tastatură de gaming cu siguranţă interesantă

În acest articol vom prezenta o serie de caracteristici pe care le au tastaturile de gaming, vom explica cu ce ne ajută acestea în îmbunătățirea experienței de gaming şi vă vom oferi câteva sugestii de tastaturi ce merită luate în calcul.

Dimensiuni, dimensiuni

Tastaturile de gaming vin în mai multe forme și dimensiuni. Dimensiunea unei tastaturi, și nu a tastelor, este mai mult o chestie de gusturi personale. Puteți alege o tastatură mai mică, cu tastele mai apropiate dacă aveți un birou de mici dimensiuni, și preferați o formă mai compactă a acesteia. Multe dintre tastaturile de gaming sunt însă ceva mai mari decât cele obișnuite însă există modele mai compacte, eventual fără taste numerice, destinate jucătorilor împătimiți de LAN Party-uri, care vor căra după ei un laptop sau un sistem de gaming, și tastatura aferentă.

Există de asemenea tastaturi de gaming profesionale, cu dimensiuni reduse, pentru cei care preferă perifericele personale la competiții. Aici vorbim însă deja de un alt segment de utilizatori, cei care știu exact ce doresc. Trebuie să știți că e bine să vă feriți de tastaturile foarte ieftine, 40-50 lei și de asemenea de cele flexibile. Nici una dintre ele nu vă va oferi o experiență mai bună.

Taste programabile

La fel ca în orice domeniu, și în gaming se dezvoltă automatisme. Atât un șofer cât și un brutar își așează spațiul de lucru pentru a fi cât mai productiv. Și un gamer trebuie să aibă la dispoziție o serie de taste programabile pentru a automatiza o serie de task-uri. Acestea se numesc de obicei ”Macros” iar majoritatea tastaturilor de gaming oferă de la 5 la 15 astfel de butoane dedicate pentru stocarea unor preset-uri. Unele chiar permit programarea tastelor de funcții F1-F12 în acest scop.

E bine ca totuși aceste taste să fie în stânga sau în dreapta blocului de taste normal, pentru accesul mai facil. Macro-urile sunt utile de exemplu în jocurile de tip RTS (Real Time Strategy), Starcraft are posibilitatea de a programa aproape fiecare tastă pentru una din nenumăratele funcții din joc.

Jucătorii de jocuri MMO (Massive Multiplayer Online) au de câștigat cel mai mult de pe urma acestor taste. Cei mai dedicați pot crea pentru fiecare din aceste taste, chiar o acțiune complexă, o serie de apăsări de taste cu un timp calculat între acestea, pentru a fi sigur că este mai rapid decât inamicii săi.

Anti-Ghosting

Nu vom intra în detalii foarte compleze legate de aceste denumiri. E bine să știți că o tastatură normală nu poate suporta mai mult de 3 taste apăsate simultan, uneori chiar mai puține. Apăsarea rapidă pe mai multe taste pe o astfel de tastatură duce la neînregistrarea acesteia.

Tastaturile de gaming trebuie capabilitatea de a putea înregistra minim 5 taste apăsate simultan, sau în aceeași secundă. Această caracteristică se numește anti-ghosting. Bine, unii producători pot scrie cu majuscule pe cutie că modelul lor suportă până la 14 taste apăsate simultan, lucru grozav dacă ai 14 degete. Mulți dintre noi nu avem o dexteritate foarte bună nici cu cele 10 pe care le avem.

Pooling Rate

O altă unitate de măsurare este pooling rate. O tastatură normală și un mouse, operează la 125 Hz, adică raportează către computer de 125 de ori pe secundă, suficient de rapid pentru a scrie un status de Facebook sau un mail, însă nu și pentru gaming. Majoritatea tastaturilor de gaming oferă o valoare de pooling rate de la 500 Hz în sus. 1000 Hz înseamnă un timp de răspuns bun.

Pentru a păstra acest timp de răspuns este bine ca tastatura și mouse-ul de gaming să fie conectate direct la PC și nu printr-un hub USB, cum este cel din monitorul pe care scriu acest articol. Tastaturile de gaming actuale au un timp de răspuns standard de 1000 Hz, așadar nu trebuie să vă mulțumiți cu mai puțin.

Switch-uri Mecanice

Tastaturile mecanice sunt gândite să înregistreze apăsarea tastei înainte ca tasta să ajungă jos. Astfel, dacă folosiți mai puțină forță pentru apăsarea unei taste puteți efectua o secvență de apăsări rapide de taste fără să vă fie teamă că una din ele ar putea să nu fie înregistrată. Desigur, tastaturile mecanice sunt bune și la scris oferind un răspuns tactil superior. tastaturile normale folosesc o membrană de cauciuc sau silicon, iar sub tastă se află și zona de contact ce înregistrează apăsarea ei.

Ca o recomandare vis a vis de tastaturile de gaming mecanice, dacă vă permiteți desigur pentru că cea mai ieftine poate fi aproape de 400 Lei, este să alegeți una de acest tip. Sunt mult mai fiabile și oferă o experiențp net superioară indiferent de activitatea pe care o desfășurați in fața PC-ului.

Iluminarea Tastaturii

Gamerii se joacă de obicei pe întuneric. Un motiv destul de simplu este că nu există reflexii pe ecranul monitorului, sau orice altfel de sursă de lumină care să îi deranjeze. Astfel, iulminarea tastaturii este funcțională și recomandată. Eu prefer tastaturile cu iluminare, în mod ideal pe cele cu mai multe niveluri de iluminare.

Este bine să ai capabilitatea de a regla intensitatea iluminării unei tastaturi și de asemenea destul de util să poți schimba și culoarea acesteia. Este recomandat să alegeți o tastatură a cărei iluminări se face direct prin litera tastei și nu pe marginea ei, pentru ca privirea să nu fie distrasă de aceasta.

Conectori

Conectorii auxiliari USB sunt din nou foarte utili pentru o tastatură de gaming. Aici poți conecta stick-uri USB, un mouse, sau alte periferice. O tastatură de gaming ar trebui să dețină de asemenea și un conector pentru căști și microfon. Unele dețin chiar conectori 5.1, însă din nou, aici vorbim de cele high-end. Această opțiune este totuși relativă.

Am observat în trecut că unele tastaturi nu sunt foarte bine izolate din punct de vedere electric, și adaugă un zgomot de fond enervant oricărei perechi de căști conectate. Recomand așadar conectarea căștilor direct la PC sau laptop.

Software-ul

Un element desigur foarte important este software-ul cu care vine o tastatură de gaming. Prin intermediul acestuia puteți configura tastele programabile dedicate, iluminarea tastaturii, pooling rate-ul și multe alte caracteristici. Aproape toate tastaturile de gaming vin cu un astfel de software, iar probabil cele mai recomandate și cele mai complexe sunt cele de la Razer, Roccat, Steel Series și Logitech. Există brand-uri mai performante precum Perixx, Corsair, Thermaltake Tt eSports care dețin un software și mai complex.

Exemple de tastaturi de gaming

Mai jos găsiţi unele dintre cele mai bune tastaturi pentru jocuri ale momentului, iar o listă mai amplă de oferte este disponibilă şi aici.

  • CM Storm QuickFire TK este un model mai compact cu iluminare de culoare albastră, prin litera tastelor și cu taste mecanice ce folosesc tehnologia Cherry MX Blue. Aceasta, ca și Razer BlackWidow Ultimate oferă un răspuns rapid și este destul de mică pentru a fi relativ portabilă. Aceasta este disponibilă și cu alte tipuri de taste de la Cherry.
CM-Storm-QuickFire-TK

CM-Storm-QuickFire-TK

  • Roccat Iksu este un model ce oferă 8 taste programabile dedicate și taste multimedia și pentru volum. Iksu vine cu o tehnologie numită Easy Shift ce permite programarea de Macro-uri multiple pentru fiecară tastă în parte. Nu deține taste mecanice însă este creată cu materiale de calitate iar nivelul de răspuns al tastelor este destul de bun.
Roccat-Iksu

Roccat-Iksu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri