Tenda AC15 review – cel mai accesibil router AC1900
Tenda AC15 este un router wireless compatibil cu standardul 802.11ac care este oferit la un preț bun, acesta fiind una dintre acele soluții care poate că nu reușește întotdeauna să iasă în evidență în fața concurenței mai faimoase, dar care se dovedește a fi într-un final o surpriză neașteptată și plăcută.
De la apariția primelor routere care oferă compatibilitate 802.11ac au trecut mai bine de patru ani, iar prețurile acestora au scăzut treptat. Cu excepția modelelor foarte performante și foarte scumpe cu 4, 6 sau 8 antene care fac parte din clasa 802.11ac Wave 2, routerele AC au devenit din ce în ce mai accesibile, însă mai rămâne loc pentru ieftiniri deoarece chiar și modelele mai vechi precum ASUS RT-AC68U au încă un preț destul de piperat.
Tenda AC15 este unul dintre aceste produse accesibile de care piața are nevoie, producătorul chinez oferindu-ne un model capabil să atingă rata teoretică de transfer de 1,3 Gbps la un preț de circa 360 de lei.
Tenda AC15 este astfel cel mai ieftin router AC1900 disponibil pe piață la momentul acestui articol și este chiar mai ieftin chiar decât unele modele 802.11n, fiind astfel o alegere interesantă pentru cei care vor doar un router modern care poate fi băgat în priză și folosit fără bătăi de cap.
Din păcate, la fel ca în cazul altor produse oferite de producătorii chinezi, software-ul este încă insuficient de dezvoltat și finisat, însă actualizările pe care le-am făcut înainte de testare ne-au arătat că produsul este încă în etapa finisării și completării setului de facilități. Dar să vedem despre ce este vorba și ce ne oferă routerul Tenda AC15.
Specificații
- Procesor: Broadcom BCM4708A
- Memorie RAM: 128 MB
- Memorie NAND: 16 MB
- Standarde: 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n, 802.11ac, 802.3u, IPv4, IPv6
- Antene: 3, 3R3T, nedetașabile
- Benzi radio: 2,4GHz (802.11b/g/n), 5GHz (802.11a/n/ac)
- Rate de transfer: 600 Mbps (2,4 GHz, cu TurboQAM), 1,3 Gbps (5 GHz)
- Porturi Ethernet: 1 Gigabit Ethernet WAN, 3 Gigabit Ethernet LAN
- Porturi USB: 1, USB 3.0
- Dimensiuni: 226 x 179,5 x 76,5 mm
Ce ne-a plăcut
Estetica unui router este probabil cel mai puțin important aspect în cazul unui echipament de rețea, însă cum routerul a devenit de ceva vreme un produs banal pe care-l găsim prin sufragerii sau camere de zi, probabil că unele persoane sunt interesante și de acest aspect.
Fabricată integral din material plastic, carcasa este mai mare decât ne-ar lăsa imaginile să credem deoarece are dimensiuni de 226 x 179,5 x 76.5 milimetri. Routerul vine însoțit de un suport pe care trebuie musai montat deoarece acesta este gândit să fie așezat doar vertical, atât poziționarea cablurilor cât și gradul de libertate al antenelor nedetașabile repermițând o poziționare orizontală.
Partea frontală este acoperită de o suprafață confecționată din plastic lucios cu un model vălurit, partea de sus a acesteia găzduind șirul de 10 LED-uri albastre folosite pentru semnalizare. Partea de sus oferă butoanele pentru blocarea/deblocarea interfeței wireless, activarea opțiunii de autentificare rapidă WPS și un buton ascuns de resetare, în timp ce butonul de pornire este poziționat într-un loc mai ferit pe partea din spate. După cum se observă, AC15 nu va câștiga prea curând un premiu Red Dot pentru design, dar nici nu este o urâțenie pe care nu știi cum s-o ascunzi mai bine, așa că primește notă de trecere la acest capitol.
Pe spatele routerului se găsesc un port USB 3.0 și clasicul switch pentru conexiunile Ethernet. După cum se observă, routerul oferă doar trei conectori Gigabit Ethernet pentru rețeaua internă, o decizie ciudată ținând cont că switch-ul intern oferă cele cinci porturi cu care suntem obișnuiți de decenii, adică patru pentru calculatoarele din rețea și unul pentru interfața WAN care îl conectează la Internet. Într-o vreme în care tot mai multe echipamente devin wireless, probabil că acest aspect nu este chiar atât de deranjant, însă unele persoane, precum autorul acestor rânduri, vor fi obligate să treacă un calculator, televizor sau player media de pe cablu pe Wi-Fi pufnind nervos pe nas.
Interfața de administrare este simplă și la obiect, confirmându-ne astfel ideea că Tenda AC15 este dedicat utilizatorilor obișnuiți, care doresc un router accesibil și fiabil dar nu au pretenții prea mari și nici nu folosesc opțiunile avansate. La momentul publicării acestui articol, cea mai nouă versiune de firmware este 15.03.05.07, instalarea acesteia fiind călduros recomandată deoarece aduce multe funcții utile de bază care nu erau prezente până acum.
Bazată în general doar pe elemente HTML și pigmentată arareori cu butoane sau elemente grafice particularizate, interfața este clară, rapidă și poate fi accesată fără nici o problemă chiar și de pe un browser mai limitat de telefon mobil. Paleta de opțiuni este suficient de bună, însă după cum vom vedea în partea a doua a articolului, cei care doresc funcții mai avansate vor fi dezamăgiți.
Prima inițializare este simplă, interfața fiind disponibilă la adresa 192.168.0.1 sau tendawifi.com (domeniu local), iar ecranele care ghidează pas cu pas utilizatorul prin etapele alegerii tipului de conexiune și securizării sunt banale. După ce a trecut prin acești pași, utilizatorul va avea acces la panoul de control. Pentru a nu pierde prinde cuvinte, voi prezenta lista de facilități software sub forma unei liste pentru fiecare secțiune în parte și voi specifica acolo unde este cazul și detaliile importante.
Internet status: arată starea conexiunii, ratele de transfer Internet, criptarea pentru rețelele wireless, detalii despre adresa IP sau canalele radio folosite și detalii despre gadgeturile conectare la rețea.
Internet Settings: setările pentru conexiunea Internet (IP static, IP dinamic și PPPoE), durata conexiunii, conectarea fizică a portului WAN și starea conexiunii.
Wi-Fi Settings: canalul, standardul de conectare și lățimea de bandă a canalului pentru fiecare modul radio în parte, puterea emisiei wireless, alegerea criptării și parolei, controlul autentificării rapide WPS, programarea pe ore și zile a activării și dezactivării interfeței Wi-Fi și modurile de lucru Repeater sau Access Point.
Guest Network: numele rețelelor pentru fiecare modul radio, parola, lățimea de bandă disponibilă și perioada de validitatea a conexiunilor noi (4 ore, 8 ore sau mereu)
Parental Control: un modul simplu, acesta permite blocarea la nivel de adresă MAC și programarea pe ore a accesului, existând suplimentar și o listă de site-uri de tip whitelist sau blacklist, la alegere.
VPN: aici puteți seta fie conectarea routerului la un server VPN extern, opțiunile fiind PPTP sau L2TP, fie setarea locală a unui server VPN de tip PPTP.
USB App: routerul poate funcționa ca un server de imprimantă USB, server DLNA de bază fără opțiune prea bogate și ca server FTP și Samba în cazul în care cuplati la portul USB un HDD sau un stick USB.
Advanced Settings: secțiunea oferă un control pentru lățimea de bandă consumată de clienți (filtrare MAC), un firewall simplu, port forward simplu, activarea UPnP, filtrare MAC, DNS dinamic (suport DynDNS, NoIP și alte servicii chinezești de care probabil nu vă pasă), routare statică (în cazul în care puneți un alt router în cascadă) și Sleep Mode, care permite setarea unui interval orar în care routerul micșorează puterea wireless, închide portul USB și, opțional, stinge LED-urile frontale.
System Settings: setări de bază pentru adresele de IP pentru rețeaua locală, rezervare DHCP pentru clienții pe care doriți o adresă IP fixă, actualizarea de firmware (locală sau online) și alte opțiuni de bază uzuale.
După cum ziceam anterior, interfața oferă opțiunile de bază de care are nevoie un utilizator obișnuit, însă trebuie să fiți atenți la versiunea de firmware instalată deoarece unele opțiuni strict necesare, cum ar fi alegerea canalului radio wireless sau rezervarea DHCP nu erau prezente în versiunea preinstalată. Routerul oferă și o aplicație pentru Android și iOS pentru control care oferă acces la funcțiile de bază și permite în plus scanarea spectrului radio pentru detectarea congestiilor fără a oferi însă nici un fel de detalii, aceasta putând fi folosită fie direct în rețeaua LAN, fie prin intermediul Tenda Cloud pentru accesarea din afara rețelei.
Chiar dacă este un produs mai ieftin, platforma hardware a routerului este una bună și deja cunoscută. Tenda AC15 folosește un cip Broadcom BCM4708A, o soluție puternică dual-core ARM Cortex-A9 pe care o cunoaștem deja de la ASUS RT-AC68U, Linksys EA6900, Netgear N7000 și TP-Link Archer C9. Acesta este completat de o memorie RAM suficientă de 128 MB, însă memoria NAND are doar 16 MB și limitează complexitatea software-ului implicit sau a celui făcut de terți.
Sub specificația AC1900 se ascund, așa cum era de așteptat, două module radio. Cel care funcționează în banda de 2,4 GHz oferă conectivitate 802.11n și o rată maximă de transfer de 600 Mbps (teoretică, doar cu rarele adaptoare Wi–Fi cu TurboQAM), în timp ce modulul radio care funcționează în banda de 5 GHz oferă rate maxime de transfer de 600 Mbps în cazul 802.11n (idem)și 1,3 Gbps în cazul 802.11ac.
Așa cum era de așteptat în cazul unei platforme hardware bune deja cunoscute, performanțele au fost la înălțime. Tenda AC15 nu este în mod clar cel mai rapid router AC1900, însă nu stă deloc rău și este o opțiune foarte atractivă dacă ținem cont și de preț.
Performanțe
- Transfer WAN-LAN: 892 Mbps
- Transfer LAN-WAN: 899 Mbps
- Transfer 802.11n 2,4 GHz: 138 Mbps
- Transfer 802.11n 2,4 GHz (2 pereți): 132 Mbps
- Transfer 802.11n 5 GHz: 158 Mbps
- Transfer 802.11n 5 GHz (2 pereți): 147 Mbps
- Transfer 802.11ac 5 GHz: 562 Mbps
- Transfer 802.11ac 5 GHz: (doi pereti): 512 Mbps
- Transfer USB 3.0 (citire): 56 MB/s
- Transfer USB 3.0: (scriere): 32 MB/s
Personal, am fost mulțumit de performanța în banda de 5 GHz atât în cazul 802.11n cât și în cazul 802.11ac, însă aș fi așteptat ceva mai mult de la performanța în banda de 2,4 Ghz. Ținând însă cont de interferențele mari în această bandă, probabil că nici nu prea putea obține mai mult decât dacă m-aș fi mutat pentru teste în mijlocul Bărăganului. Toate testele wireless au fost făcute cu iperf3 compilat pentru Windows x86-64 și un adaptor de rețea ASUS USB-AC68.
Ce nu ne-a plăcut
După cum am menționat deja, routerul oferă doar trei porturi de rețea Ethernet pentru rețeaua internă, eu fiind nevoit să caut un adaptor wireless pentru televizor pentru a-mi păstra actuala rețea complet funcțională. Dacă aveți mai puțin de trei echipamente pe cablu, probabil că acest lucru nu vă va afecta, însă mi se pare destul de stupid să faci economie la câțiva zeci de cenți din moment ce switch-ul intern oricum are cinci porturi iar spațiul interior este destul de mare.
Utilizatorii avansați vor fi dezamăgiți și de lipsa unor facilități mai avansate care sunt prezente pe cam toate routerele rivale și fac parte din platforma SDK oferită de Broadcom. Astfel, pe lista opțiunilor care vor afecta utilizatorii mai pretențioși se numără
- Port forward limitat: nu se poate face forward pe o gamă de porturi, ci doar port cu port
- Port triggering: absent, ar fi util pentru unele jocuri sau aplicatii
- Setări avansate wireless: nu există setări pentru preamble, RTS Threshold, DTIM, WMM șamd
- DNS dinamic: suport limitat doar la DynDNS, NoIP și câțiva furnizori chinezi irelevanți
- Time server: nu se poate modifica timeserverul și nici nu se poate seta manual ora și data
- VPN server: limitat la extrem de nesigurul PPTP, deci putem consideră că nu are server VPN
Toate opțiunile prezentate anterior și deficiențele de mai sus sunt valabile pentru versiunea de firmware 15.03.05.07, versiunile anterioare acesteia ducând lipsa chiar și a unor opțiuni de bază precum alegerea canalelor wireless sau rezervarea DHCP. Acest firmware nu este oferit pe siteul producătorului, ci poate fi obținut doar prin actualizarea online din cadrul interfeței Web de administrare.
Cei nemulțumiți au la dispoziție o versiune a faimoasei distribuții Tomato compilată de Toastman, mai exact versiunea tomato-TendaAC15-9008.8Toastman-ARM-VPN-64K, însă performanța în banda de 5 GHz este cam slabă față de cea implicită oferită de software-ul Tenda.
Concluzii
Oferit la un preț de circa 360 de lei, Tenda AC15 este un router AC1900 atractiv deoarece este ceva mai accesibil și are performanțe suficient de bune, fiind tras în jos doar de facilitățile software ceva mai limitate. Producătorul pare însă decis să îmbunătățească în continuare software-ul, deci este posibil ca această deficiență să se estompeze în timp.
Prețul său variază, dar se situează cam tot timpul sub 400 de lei. În cazul în care urcă spre 450 de lei, deja intră în concurență directă cu mai performantul și mai complexul TP-Link Archer C9, așadar vă rcomandăm să așteptați să revină la nivelul de preț la care este competitiv.
Pro:
- preț accesibil
- performanțe bune
- interfață simplă
Contra:
- lipsă opțiuni avansate
- doar 3 porturi LAN