Thunderbolt – Interfaţa universală pentru conexiuni prin cablu
Thunderbolt este o conexiune de date pe cablu semnificativ mai rapidă decât USB 3.0. Este deja prezentă pe laptopurile Apple Macbook şi este compatibilă şi cu noua platformă Intel Ivy Bridge.
Cu toţii ne dorim să scăpăm de cabluri şi să folosim doar conexiuni wireless pentru ca două sau mai multe gadgeturi de comunice între ele, însă cel puţin deocamdată nu este posibil să renunţăm chiar la toate cablurile.
Totuşi, există ceva ce putem face: să creştem performanţele şi vitezele de conectare între două dispozitive prin dezvoltarea unor noi tehnologii.
USB este probabil cea mai cunoscută conexiune pentru cabluri si dispozitive, iar în ultima perioadă versiunea 3.0 este adoptată pe scară largă de tot mai mulţi producători, chiar dacă porturile USB 2.0 continuă încă să fie prezente.
Există însă o conexiune şi mai puternică decât USB 3.0, iar numele ei este Thunderbolt. Dezvoltată iniţial de Intel şi ulterior şi cu sprijinul celor de la Apple, Thunderbolt devine din ce în ce mai populară şi o vei regăsi în tot mai multe gadgeturi. Acesta este şi motivul pentru care în acest articol îţi vom explica pe scurt (aproape) tot ce trebuie să ştii despre Thunderbolt.
Ce este conexiunea Thunderbolt?
Tehnologia Thunderbolt este o combinaţie între conexiunile PCI Express şi DisplayPort, oferind astfel un protocol input-output dual cu transfer de date bidirecţional.
Un controller Thunderbolt integrează un swich Thunderbolt, un swich PCI Express şi unul sau mai multe porturi Thunderbolt, DisplayPort şi PCI Express, toate acestea regăsindu-se astfel într-un singur chip.
Interfaţa foloseşte ca materie primă cuprul, are cel mult 3 metri lungime, o lăţime de 7.4 mm, o înălţime de 4.5 mm şi 20 de pini.
Care sunt avantajele conexiunii Thunderbolt?
Principalele avantaje al conexiunii Thunderbolt sunt viteza de transfer a datelor şi posibilitatea de a transmite simultan datele în ambele direcţii. Teoretic, viteza de transfer prin Thunderbolt este de 10 Gbps în ambele direcţii, însă în practică viteza ajunge până la aproximativ 6.6 Gbps. Chiar şi aşa, Thunderbolt este semnificativ mai rapid decât USB 3.0, care are o viteză maximă teoretică de 5 Gbps şi ajunge la o viteză reală de numai 1.4 Gbps.
Un alt avantaj major este posibilitatea de a conecta până la 7 dispozitive în serie fără să mai apelezi la swich-uri sau hub-uri. Asta înseamnă că printr-un singur port Thunderbolt poţi conecta dispozitive de stocare externe, plăci de captură video sau chiar display-uri, mai ales că Thunderbolt suportă conexiuni DisplayPort, HDMI şi VGA.
În ce tip de gadgeturi va fi utilizată conexiunea Thunderbolt?
Interfaţa Thunderbolt a apărut în 2010, însă până în prezent a fost implementată doar în laptopurile MacBook Pro şi MacBook Air ale celor de la Apple. Tehnologia va fi însă disponibilă în perioada următoare şi pe PC-urile desktop şi laptopurile dotate cu platforma hardware Intel Ivy Bridge.
Evident, conexiunea Thunderbolt va deveni din ce în e mai comună şi pe alte dispozitive IT, printre care plăci de captură sau unităţi de stocare, aşa cum este şi SSD-ul Elgato Thunderbolt.
Cât va costa conexiunea Thunderbolt?
Întrucât conexiunea Thunderbolt este integrată în dispozitiv, costurile vor fi incluse în preţul final al produsului. Totuşi, pentru a conecta două dispozitive Thunderbolt între ele, vei avea nevoie de un cablu Thunderbolt, iar aici apare o problemă.
Nu te grăbi să cauţi în magazine, întrucât cablurile Thunderbolt nu se regăsesc încă pe scară largă. Apple comercializează un astfel de cablu prin propriul său magazin pentru a putea conecta periferice la laptopurile din gama MacBook, însă preţul solicitat este destul de mare: 50 USD, adică 190 – 200 lei.
Cel mai probabil, ceilalţi producători vor oferi cabluri la preţuri semnificativ mai mici decât cele solicitate în prezent de Apple.
Concluzie
În viitorul nu foarte îndepărtat, conexiunea Thunderbolt are potenţialul de a deveni cel puţin la fel de banală că USB-ul, mai ales că va fi disponibilă pe PC-urile şi laptopurile care vor apărea în a doua jumătate a anului.
În plus, vitezele cel puţin duble de transfer şi posibilitatea de a conecta până la şapte dispozitive sunt argumentele solide pe care Thunderbolt le are în competiţia cu USB 3.0.