Cum alegem cel mai bun cântar electronic digital – corporal, pentru bebeluși sau de bucătărie
Cântarul electronic digital este un aparat casnic bine cunoscut, acesta fiind prezent probabil în fiecare locuință în cel puțin un exemplar. O invenție versatilă, cântarul electronic este util începând de la măsurătorile de mare precizie a masei obiectelor foarte mici, până la măsurătorile masei obiectelor masive precum containerele, camioanele și așa mai departe. În funcție de necesități, cântarele electronice digitale disponibile pe piață variază ca formă, caracteristici și capabilități, iar acest mic ghid de cumpărături va face puțină lumină în acest subiect și vă va ajuta să alegeți cel mai bun cântar digital pentru nevoile și bugetul vostru.
Necesitatea de a măsura cu precizie masa obiectelor a dus la apariția, acum mai bine de două mii de ani, a primelor aparate pentru cântărit: balanțele. Simplu de confecționat, acestea au fost folosite cu succes timp de sute de ani, iar pe baza principiilor acestora au apărut ulterior cântarele cu pârghii și contragreutăți, care erau mai bune pentru măsurarea masei obiectelor voluminoase, dar și mai greu de confecționat și echilibrat.
Abia prin secolul XVI, atunci când metalurgia a devenit suficient de performantă, au apărut și mai comunele cântare care nu mai necesită greutăți, ci folosesc elasticitatea unui resort și forța gravitației. Deoarece aceste tipuri de cântare măsoare de fapt efectul forței gravitaționale asupra unui obiect, acestea se fac și vinovate pentru frecventa confuzie din limbajul comun între masă (exprimată în kilograme) și greutate (exprimată în newtoni). Noi nu vom încerca să fim pedanți de dragul pedanteriei, aceasta fiind doar o simplă paranteză amuzantă.
Apariția cântarul electronic a trebuit să aștepte până în jumătatea secolului XX pentru a putea beneficia de perfecționarea și ieftinirea tranzistorilor, tiparului metalic în mase plastice și afișajelor cu cristale lichide. Treptat, acesta a devenit principalul aparat pentru măsurarea masei deoarece este ieftin și are o precizie excelentă, iar balanțele sau cântarele mecanice sunt folosite acum doar atunci când dependența de electricitate nu este dorită sau atunci când tradiția este încă importantă.
Cum funcționează un cântar electronic cu afișaj digital
Modul de funcționare al unei balanțe, a unui cântar cu pârghie și contragreutăți sau al unui cântar cu resort sunt ușor de înțeles, greutățile cu masă standardizată fiind folosite pentru echilibrare, în cazul primelor două, sau pentru trasarea gradațiilor, în cazul ultimului. Cum funcționează însă un cântar electronic?
Funcționarea unui cântar electronic este posibilă prin utilizarea unui senzor metalic deformabil numit celulă de sarcină și a unei punți tensometrice care împreună formează un senzor de presiune. Celula de sarcină este un sistem simplu care folosește proprietatea elementelor conductive de a-și modifica rezistivitatea electrică atunci când își modifică forma, acesta folosind un conductor cu un desen complicat lipit pe o suprafață izolatoare flexibilă.
Sub acțiunea greutății, rezistivitatea electrică se modifică, iar această variație este măsurată de către o punte tensometrică simplă cu rezistențe și galvanometru, care o transformă într-un semnal electric. Mai departe, acest semnal este preluat de către un mic circuit electronic și afișat cu ajutorul a unui ecran cu cristale lichide sau de altă natură.
La fel ca un cântar cu resort, și cântarul electronic măsoare de fapt forța gravitațională care acționează asupra unui obiect, adică greutatea, și nu masa. De aceea, cântarele electronice au nevoie de ajustări ori de câte ori sunt deplasate pentru a putea compensa variațiile fine de ale câmpului gravitațional terestru, însă oferă la schimb o precizie excelentă și un mod simplu și sigur de funcționare.
Criterii pentru alegerea unui cântar electronic digital
Cele mai des cumpărate cântare sunt cele de baie, cele de bucătărie și cele pentru bebeluși, iar în secțiunea următoare ne vom ocupă de fiecare pe rând. Există însă criterii de bază comune pentru toate modelele, iar acestea sunt bine de respectat pentru o achiziție bună
Precizia cântăririi: cântarele electronice pot avea o precizie chiar și de un microgram, însă este destul de evident că arareori avem nevoie de așa ceva, iar prețul mai mare al unui instrument de precizie nu este justificat. Pentru un cântar corporal de baie, o precizie de 100 de grame este suficientă, însă pentru cele pentru bebeluși sau bucătărie ar fi bine să alegem un model cu precizie de un gram.
Greutatea minimă și maximă: în general, cântarele electronice au o greutate minimă egală cu precizia măsurării, însă greutatea maximă este cu totul altă poveste. Dacă o balanță sau un cântar cu contragreutăți poate măsură atât timp cât avem greutăți suplimentare iar structura lui fizică poate rezista, un cântar electronic este proiectat pentru o greutate maximă și nimic mai mult. De aceea, este recomandat să luăm un model cu specificații maxime generoase pentru a nu ieși ocazional din gama de măsurare.
Numărul de senzori de presiune: pentru un cântar de bucătărie, un singur senzor este suficient deoarece suprafață pe care așezăm obiectele este și ea destul de mică. Pentru un cântar pentru baie sau bebeluși este bine să optăm însă pentru un model cu patru senzori, câte unul în fiecare colț, deoarece cântarele electronice au marele avantaj că pot aduna valorile colectate de la fiecare pentru a oferi o măsurătoare precisă, diferențiindu-se astfel de modelele mecanice, care erau sensibile la mișcare și poziționare incorectă.
Ecranul LCD: este călduros recomandată alegerea unui cântar electronic digital care oferă un ecran LCD de mari dimensiuni, eventual și cu iluminare de fundal și, de ce nu, cu senzor de luminozitate pentru controlul automat al acestei funcții.
Recalibrare rapidă: resetarea rapidă la valoarea zero (funcția TARE) trebuie să se facă ușor cu un singură apăsare de buton, compensând astfel atât variațiile de câmp gravitațional, cât și masa suplimentară a unui vas, coș sau echipament sportiv suplimentar.
Memorie internă: funcțiile de memorare sunt utile deoarece permit păstrarea valorilor cântăririlor anterioare, ceea ce face mai simplă comparația, sau permit păstrarea unor valori prestabilite pentru vasele de bucătărie preferate, coșul în care așezăm bebelușul sau echipamentul sportiv cu care ieșim la alergat.
Alimentarea: cele mai multe cântare electronice sunt alimentare cu baterii AA, AAA sau pastile, iar aceasta este cea mai bună opțiune. Există modele de bucătărie alimentare la priză, însă este o dotare inutilă deoarece limitează opțiunile de amplasare iar prețul bateriilor schimbate o dată la șase luni sau o dată pe an este oricum foarte redus.
Pornire și oprire automată: o funcție utilă care previne nevoia activării manuale și economisește bateria stingând sistemul electric după o perioadă de inactivitate.
Cum alegem un cântar de baie, de bucătărie sau pentru bebeluși
Pe lângă criteriile generale de mai sus, fiecare tip de cântar electronic are și particularitățile lui specifice. Pentru achiziția unui produs bun, ar trebui să avem suplimentar în vedere și alte criterii
Cântarul electronic de baie
Pentru achiziția unui cântar de baie sau a unuia corporal ar trebui să avem în vedere următoarele.
Greutatea maximă admisă: deoarece un astfel de cântar trebuie să susțină întregul corp, pe lângă greutatea maximă măsurabilă, trebuie să fim atenți și la greutatea maximă suportată. Modelele din sticlă, deși arătoase, sunt și cele mai fragile.
Rezistența la apă, aburi și căldură: un astfel de cântar trebuie să reziste la aburii și temperaturile din baie, dar ar fi bine să ofere și o calibrare automată în funcție de temperatură pentru a evita resetarea manuală înainte de fiecare utilizare.
Funcții suplimentare de analiză: la fel ca brățările pentru fitness, unele cântare folosesc o suprafață conductivă și curenți slabi pentru a analiza masa adipoasă, masa musculară sau hidratarea. Acest senzor galvanic nu poate face însă minuni, și este recomandată o vizită la medic pentru analize pe care să le putem apoi seta ca nivel de referință pe cântar pentru analizele automate ulterioare.
Integrare Wi-Fi sau Bluetooth: în cazul în care folosiți platforme software precum Apple Health sau Google Fit, o astfel de integrare simplifică colectarea și centralizarea datelor.
Cântarul electronic de bucătărie
Pentru achiziția unui cântar electronic de bucătărie ar trebui să aveți în vedere următoarele criterii suplimentare.
Carcasă etanșă: un cântar de bucătărie va intra în contact cu apă, ulei, făină și alte materii prime similare, iar o carcasă etanșă garantează o durată lungă de utilizare. În plus, aceste cântare pot fi și spălate ușor în cazul în care vrem să evitam contaminarea cu bacterii a urmelor invizibile de alimente rămase lipite de suprafață
Accesorii: unele cântare oferă doar o suprafață plană pentru cântărire, însă altele oferă unul sau mai multe vase dedicate, încorporate sau nu, căni gradate sau linguri pentru măsurare. Uneori, memoria internă are deja șabloane de greutate pentru acestea și tot ce trebuie să faceți este să selectați profilul corect pentru o cântărire fără a mai reseta valoarea zero în mod repetat.
Funcții suplimentare de calcul: pe lângă resetarea la zero, unele cântare de bucătărie oferă funcții de resetare în timpul funcționării pentru a putea adăuga cu precizie o altă cantitate suplimentară de compoziție sau funcții de adunare a unor cantități cântărite pe rând în vase mai mici.
Design încorporabil: în locul unui model banal care se așază pe blatul din bucătărie, puteți opta pentru un model mai mare care se încadrează elegant cu restul aparatelor electrocasnice din jur.
Cântarul electronic pentru bebeluși
Pe lângă precizia recomandată de un gram și greutatea maximă de 15-20 de kilograme, un cântar electronic pentru bebeluși ar trebui să mai ofere.
Suport ergonomic: suportul pe care așezăm copilul trebuie să fie amplu și să aibă o suprafață cu formă ergonomică, acesta asigurând altfel atât confortul cât și siguranța în timpul utilizării.
Normă sanitară: deși putem evita ușor murdărirea, este recomandată alegerea unui cântar fabricat din materiale plastice ușor de spălat, cu suprafață care previne acumularea mizerie și cu tratament anti-fungicid și anti-bacteria.
Integrare Wi-Fi sau Bluetooth: la fel ca în cazul cântarelor corporale pentru adulți, o astfel de integrare inteligentă simplifică colectarea și centralizarea datelor pe platforme precum Apple Health sau Google Fit și previne pierderea accidentală a hârtiilor pe care am notat evoluția greutății.
Recomandări cântare electronice de baie, de bucătărie și pentru bebeluși
Beurer BG55 – 225 lei
Un cântar corporal complex, produsul Beurer permite cântărirea persoanelor cu o greutate de până la 150, are un design elegant din sticlă, precizie de 100 de grame, ecran LCD mare, memorii multiple și senzor galvanic pentru calculul BMI.
Nokia Body+ – 499 lei
Un cântar corporal inteligent din gama superioară, Body+ WBS05 are senzori de precizie care suportă o greutate maximă de 180 de kilograme și au o precizie de 100 de grame, conectivitate Wi-Fi și Bluetooth, senzor galvanic pentru măsurarea masei adipoase, musculare și osoase și aplicație pentru telefoane.
Gorenje KT05 – 140 lei
Un cântar cu design elegant disponibil în mai multe varietăți de culoare și desen create de faimosul designer industrial Karim Rashid, acesta oferă o suprafață plată amplă, o greutate maximă de 5 kilograme, precizie de două grame și afișaj mare.
Beurer KS25 – 210 lei
Un cântar de bucătărie cu bol, KS25 permite cântărirea produselor cu o masă de cel mult 3 kilograme, are o precizie de 1 gram, afișaj LCD luminos și mare și oprire automată.
Momert 6475 – 220 lei
Un cântar pentru bebeluși cu design modern, Momert 6475 oferă un suport cu formă ergonomică, greutate maximă de 20 de kilograme, precizie de 10 grame și ecran LCD mare.
Laica PS3004 – 299 lei
Un cântar pentru bebeluși cu design clasic, produsul Laica permite cântărirea copiilor cu o greutate de până la 20 kg, are o precizie de 10 grame, resetare rapidă a valorii de zero, taler detașabil și ecran LCD mare.
Concluzii
Alegerea unui cântar electronic digital pentru baie, bucătărie sau bebeluși nu este o sarcină chiar atât de dificilă, însă puțină atenție în alegerea criteriilor de achiziției nu strică. Sperăm că acest mic ghid de cumpărături a clarificat aspectele care eram poate mai puțin evidente sau mai neclare.
Pe același subiect, vă vor interesa și ghidurile noastre care vă ajută să alegeți echipamente fitness pentru acasă sau cele despre ceasuri inteligente și brățări de monitorizare, ce vă vor ajuta în lupta voastră cu kilogramele în excess, în drumul spre un cort mai sănătos.