Cum alegem cea mai bună centrală termică pentru casă sau apartament
Centralele termice de apartament au fost, alături de ferestrele termoizolante și anvelopele pentru pereții exteriori, primele investiții majore făcute de românii care au încercat să corecteze deficiențele spațiilor locative făcute după niște standarde deficitare. În cadrul acestui articol vom încerca să oferim celor interesați de trecerea la o centrală termică proprie o serie de sfaturi și criterii după care vor putea alege modelul optim.
Din multe puncte de vedere, sistemele de termoficare la nivel de oraș sunt cele mai eficiente metode de încălzire a reședinței, în special atunci când energia termică este provenită din cogenerare. Indiferent dacă vorbim de energia termică generată prin arderea combustiilor fosili, geotermală sau prin cogenerarea industrială, încălzirea centralizată este un sistem funcțional în țările cu climă temperată sau rece, acolo unde consumul este suficient de mare pentru a asigura rentabilitatea.
Din păcate, modul complet nesatisfăcător în care au fost conduse regiile de termoficare din România au dus la degradarea treptată a parametrilor de încălzire și la creșterea pierderilor din rețeaua de distribuție, iar acești factori au dus la creșterea treptată a prețurilor. Pentru a se desprinde de furnizorii scumpi și de slabă calitate, tot mai mulți români au ales varianta centralei de apartament, iar unele orașe chiar au fost obligate să-și închidă punctele de termoficare deoarece au rămas practic fără clienți. Dacă nu v-ați numărat printre aceștia și vă gândiți abia acum la o achiziție, sperăm că ghidul nostru vă va clarifica o serie de nedumeriri.
Ce combustibil alegem pentru centrală?
Alegerea sursei de energie este prima întrebare pe care trebuie să ți-o pui, însă criteriul prețului nu este cel mai important deoarece intervin și alți factori critici precum disponibilitatea și stocarea. Alimentarea cu lemn sau cărbune este cea mai ieftină, aceasta fiind urmată de cea cu gaze și, în final, de opțiunea mai scumpă a electricității. Chiar și după viitoarea liberalizare a prețului gazului pentru consumatorii casnici, care va avea loc în vara lui 2021, este de așteptat ca avantajul în fața electricității să fie păstrat.
Centrala pe Combustibil solid (lemn, cărbune, peleți)
Fie că vorbim de lemn, cărbune brun sau peleți, combustibilul solid are cel mai mic preț de achiziție. Acesta este un avantaj incontestabil, însă cei care pot beneficia de el fără bătăi prea mari de cap au nevoie de condiții particulare pentru exploatare.
Centralele cu lemn sau cărbune brun nu sunt o opțiune bună pentru mediul urban deoarece puterea calorică a combustibilului este redusă și ai nevoie de un spațiu mare pentru a putea stoca o rezervă consistentă de combustibil. De asemenea, aceste centrale necesită un coș înalt deoarece opțiunea de tiraj forțat nu este posibilă. Acestea sunt două probleme dificile în cazul unei case sau vile construite într-o zonă rezidențială limitată pe orizontală sau verticală, iar apartamentele sunt în mod vădit excluse.
Aprovizionarea cu lemn sau cărbune este dificilă în orașele mari, acest tip de combustibil fiind mai popular în zonele slab urbanizate sau rurale. De asemenea, lemnul necesită secționare (sau apelarea la încărcarea automată și mai scumpii peleți), iar cărbunele murdărește cam tot ce atinge, iar aceste dezavantaje nu pot fi limitate decât atunci când există spațiu auxiliar suficient.
Centrală pe Gaz natural sau lichefiat
Cea mai populară opțiune, centralele cu gaz au un randament bun și folosesc un combustibil cu o disponibilitate largă și un preț mai accesibil decât cel al energiei electrice. Fie că vorbim de modelele alimentate de la rețeaua distribuitorului de gaze, fie că vorbim de cele alimentate cu GPL din rezervoare de mari dimensiuni, acestea sunt o opțiune sigură pentru cei mai mulți dintre utilizatori.
Un avantaj al centralelor cu gaze este scalabilitatea. Cei care urmăresc o eficiență cât mai mare pot opta pentru modele performante cu condensare, iar cei care trebuie să acopere spații de locuit mai mari pot opta ușor pentru modele de mare capacitate.
Dezavantajele centralelor cu gaze sunt pericolul de explozie, nevoie unui sistem de admisie și evacuare a aerului și prețul uneori foarte mare al racordării la rețeaua de distribuție sau al achiziției unui rezervor extern de mare capacitate. Primul dezavantaj este limitat în bună parte de sistemele avansate de protecție, însă natura combustibilului gazos rămâne un pericol latent.
Centrale pe Energie electrică
Compacte, sigure și foarte eficiente, centralele electrice sunt o opțiune bună pentru utilizatorii din mediul urban care nu doresc să-și complice viața cu combustibili inflamabili, țevi, coșuri, avize și birocrație, sau în locurile în care gazul nu este disponibil. Este adevărat, prețul energiei electrice este ceva mai mare decât cel al gazului, însă dacă spațiul de locuit nu este prea mare și beneficiază de o izolație termică bună, diferența va fi parțial estompată de avantaje.
Având o eficiență excelentă ce urcă spre 90+%, centralele electrice suferă atunci când vine vorba de scalabilitate. Dacă în cazul altor echipamente electrice cu consum mare, cum ar fi plitele sau cuptoarele, se pot face recablări interioare, centralele electrice de mare putere nu sunt fezabile deoarece pot depăși întreaga capacitate a rețelei externe a apartamentului.
De aceea, instalatorii recomandă apelarea la soluția cu gaz atunci când suprafețele locuibile sunt mari iar instalațiile electrice trifazate nu există. În cazul unui apartament cu două sau trei camere, aceasta nu va fi o problemă majoră deoarece centralele electrice obișnuite vor face față cu succes atât timp cât temperatura apei de retur se păstrează în zona eficienței de 55 de grade.
Ce tehnologie alegem pentru centrală?
În cazul centralelor electrice, producătorii folosesc diverse trucuri tehnologice pentru a le mări eficiența sau fiabilitatea, însă acestea rămân în esență niște produse simple. În cazul modelelor cu combustibil solid sau gazos, există câteva tehnologii la care trebuie să fiți atenți.
Centrale cu combustibil solid și gazeificare
În cazul în care ați optat pentru o centrală cu combustibil solid, alegerea unui model cu gazeificare este călduros recomandată. O centrală cu combustibil solid are un design destul de simplu, însă totodată și ineficient deoarece o parte din compușii combustibili se vaporizează și sunt pierduți.
Centralele cu gazeificare preiau gazele degaja în urma arderii și le amestecă cu aer preîncălzit. Astfel sunt arși toți compușii volatili care altfel s-ar fi risipit pe coș, aici găsind hidrocarburile, hidrogenul sau metanul, și se obțin temperaturi mult mai mari de lucru.
Centralele cu gazeificare au o eficiență ceva mai bună și un consum mai mic de combustibil, însă sunt mai complexe, mai scumpe și necesită o sursă de curent continuă pentru controlul electronicii și ventilatoarelor. De asemenea, este recomandată utilizarea unui combustibil cât mai uscat posibil deoarece vaporii de apă vor reduce temperatura maximă de combustie, deci și randamentul.
Centrale cu gaz și condensare
Gazul metan se descompune prin ardere în dioxid de carbon și vapori de apă, iar o centrală pe gaz simplă evacuează acest amestec gazos și fierbinte pe coș. Centralele cu condensare folosesc un sistem de răcire care recuperează această energie reziduală și o transferă masei de apă încălzite, ceea ce le permite să aibă un consum mai mic de combustibil și fie mai puțin poluante. Astfel, dacă o centrală standard are un randament de 90 – 92 de procente, un model cu condensare poate ajunge la 96 – 98 de procente. Această performanță este exprimată uneori ca eficiență normată (în comparație cu modelul de bază fără condensare) și este sub forma unei valori supra-unitare între 104 și 110%.
De altfel, o directivă UE din 2015 interzice fabricarea și importul centralelor cu gaz simple, permițând însă vânzarea modelelor deja existente în stoc, iar utilizatorii nu prea vor mai găsi în curând decât mult mai scumpele modele cu condensare.
Deoarece temperatura recuperată este mult mai mică decât cea rezultată din arderea directă a gazelor, și temperatura de lucru a centralelor cu condensare va fi ceva mai mică. Pentru a putea beneficia cu adevărat de avantajele economiei de combustibil, care ajung și la 35 de procente. este recomandată optarea pentru sistemele de încălzire prin pardoseală sau caloriferele cu suprafață mare. Vechile instalații standard pot fi utilizate, însă în acest caz centrala nu va putea lucra la parametri optimi și câștigul de eficiență va fi mai mic, fără a deveni însă nul sau negativ, așa cum afirmă unii.
Centrale cu gaz și tiraj forțat
Opțiunea tirajului forțat este practic omniprezentă, însă pe piață mai există și modele cu tiraj normal, deci această tehnologie trebuie menționată pentru a nu cumpăra altceva din greșeală. Tirajul forțat este opțiunea implicită deoarece nu necesită un coș tradițional, camera de ardere este izolată, arderea este superioară iar emisiile de gaze sunt prevenite.
Criterii pentru alegerea unei centrale termice
Puterea centralei: pentru alegerea unei puteri optime, este necesar să faceți calcule în care intră volumul de aer încălzit și sarcina termica volumică (care diferă în funcție de tipul și calitatea izolației externe). Pentru un apartament vechi de 50 de metri pătrați, necesarul energetic pentru încălzire este de circa 7kW, însă trebuie să țineți cont că furnizarea apei calde menajere necesită o încălzire instantanee care necesită un regim mult mai intens de lucru. De aceea, pentru un astfel de spațiu, este recomandată o centrală cu o putere minimă de 7 kW și maximă de circa 16 kW.
Debitul de apă caldă: Calculele se complică în funcție de numărul de persoane din casă. În general, se pleacă de la datele standard de 10 litri pe minut pentru un robinet și 8 litri pe minut pentru un duș. În cazul cu doar acești doi consumatori, o centrală de 20 kW – 24 kW ar trebui să fie suficientă, însă creșterea consumului de apă menajeră necesită o ajustare proporțională a puterii centralei și a debitului de apă care poate fi încălzit în regim instantaneu. În general, un model cu 9 litri trebuie să fie minimum acceptat.
Boiler: în cazul în care consumul de apă menajeră este mare, este recomandată achiziția unui model cu boiler deoarece încălzirea locuinței este oprită în momentul în care centrala intră în regim de încălzire instantanee. Acest boiler va asigura un volum mare de apă menajeră încălzită pentru duș sau robinete fără a afecta încălzirea și confortul.
Consum și eficiență: conform normelor UE, producătorii sunt obligați să folosească un sistem standard de notare a eficienței. În cazul centralelor electrice, avem cunoscutul sistem de clasificare cu litere pe care-l știm de la electrocasnice, opțiunile recomandate fiind A sau A+, iar în cazul centralelor pe gaz începe să fie folosit sistemul de notare ErP, care folosește aceeași clasificare.
Nivel de zgomot: unele componente, cum ar fi arzătorul sau pompa, pot un zgomot care poate deveni neplăcut noaptea, de aceea încercați să găsiți modele care au un nivel de zgomot de cel mult 45 db.
Sisteme de protecție: cam toate centralele moderne dispun de sisteme de protecție, însă ar trebui să vă asigurați că modelul dorit oferă protecție pentru lipsa gazului (dacă este cazul), pentru supra-tensiune, pentru lipsa apei din instalație, pentru evacuarea noxelor (dacă este cazul) și anti-îngheț.
Sisteme de comandă și diagnoză: este recomandată alegerea modelelor care oferă un afișaj LCD pe care sunt afișate informații vitale despre presiune și temperatură, care oferă meniuri simple, care oferă avertizări sonore și vizuale pentru avarii și care oferă informații de diagnoză complexe care permite reperarea și repararea rapidă a problemelor.
Sisteme de senzori și programare: pentru un confort sporit, trebuie să vă asigurați că centrala vă oferă funcții avansate pentru senzori de temperatură multipli wireless, control și supraveghere de la distanță, programare și altele.
Recomandări centrale termice
Mai jos găsiți o serie de centrale termice recomandate pe baza experienței utilizatorilor.
Ariston Cares Premium 24 EU – 2700 lei.
Un model popular, acesta oferă Alimentare cu gaz în condensare cu două schimbătoare și tiraj forțat, putere de 24 kW, pompă modulară, debit de apă de 9,4 litri/minut și afișaj digital.
ProTherm Ray 28 – 2800 lei
O centrală electrică cu o putere maximă de 28 kW, acesta oferă o eficiență de 99,5%, poate acoperi o suprafață de 174 metri pătrați și este foarte silențioasă cu cei 20 db specificați de producător.
Vaillant ecoTEC Pro VUW INT II – 3700 lei.
O centrală din categoria superioară, aceasta oferă alimentare cu gaz cu condensare și tiraj forțat, un debit de apă de 11 litri/minut, o putere maximă de 20 kW, pompă automată cu modulație și o eficiență normată superioară de 108%.
WOLF FGB- K-35 – 4800 lei.
Un model cu gaz cu condensare și tiraj forțat, această centrală are o putere mai mare de 35 kW și poate acoperi un spațiu util de 200 metri pătrați. Aceasta mai oferă un debit de apă de 13 litri/minut, o eficiență normată excelentă de 110%, pompă cu modulație și afișaj LCD.
Nu în ultimul rând, dacă aceste modele nu mai sunt de actualitate sau nu vă satisfac nevoile și cerințele, aici veți găsi o listă mai amplă de modele actuale, cu prețuri la zi.
Concluzii
Alegerea ceșe mai bune centrale termice pentru nevoile și bugetul vostru nu este o sarcină ușoară, însă sperăm că micul nostru ghid de cumpărători a explicat câteva noțiuni de bază utile.
Pentru achiziția unui produs optim, îți recomandăm însă să apelezi și la sfaturile unei persoane sau companii specializate în instalații deoarece unele detalii despre instalare sau racordare pot crea probleme necunoscătorilor.
Pe același subiect, s-ar putea să vă intereseze și ghidurile noastre care vă vor ajuta în alegerea unor aparate de aer condiționat, fie de tip fix sau de tip mobil, în alegerea unui boilet electric pentru încalzirea apei menajere, a unor soluții adecvate încălzirii locuințelor (calorifere, aeroterme), sau acest articol amplu despre experiența noastră cu umidificatoarele, dezumdificatoarele și purificatoarele de aer.
CRISTI
24 octombrie 2017 la 09:52
Salut mă interesează o centrală termică în condensației și nu stiu de care să cumpăr. Menționez că locuința are 290 mp, înălțimea de 2,3m și este izolată cu poliester de 100 mm la exterior. Vă mulțumesc.
Eduard
12 decembrie 2017 la 21:50
Salut. Si eu sun t in aceiasi situatie iar in urma research-ului facut, am hotarat sa iau Ariston Alteas ONE de 35 de kw. Ar fi bine de adaugat si un boiler