Cea mai bună mașină de spălat rufe – cum alegi, sfaturi și recomandări
Spălarea rufelor este una dintre cele mai banale activităţi casnice, însă alegerea unei maşini de spălat potrivite pentru nevoile tale nu este o misiune tocmai uşoară.
În principiu, maşinile de spălat disponibile pe piaţă fac în mare parte acelaşi lucru, însă există numeroase criterii mai mult sau mai puţin evidente pe care trebuie să le iei în calcul înainte de a cumpăra una.
Pe lângă tipul de încărcare şi dimensiuni, este important să acorzi atenţie şi unor factori precum capacitatea de încărcare, viteza de centrifugare, eficienţa energetică, tipul de programe disponibile sau programarea întârziată.
Este util să analizezi şi lista cu cele mai vândute maşini de spălat din România, însă pe de altă parte este mai important să te documentezi cu privire la criteriile de mai jos pentru a alege cea mai bună maşină de spălat potrivită nevoilor tale.
Cum alegi maşina de spălat după încărcare
Spaţiul pe care îl ai la dispoziţie în casă pentru maşina de spălat dictează în bună măsură tipul de electrocasnic pe care îl vei achiziţiona. Din acest punct de vedere există două feluri:
- maşini de spălat cu încărcare frontală, la care încărcarea rufelor se face printr-un hublou aflat în faţă. Aceste maşini de spălat ocupă mai mult spaţiu, însă permit introducerea uşoară a rufelor, indiferent de dimensiuni. În plus, poţi vedea ce se întâmplă în interiorul maşinii în timpul spălării, iar deasupra ei se poate monta un suport pentru depozitarea altor lucruri. Caută maşini de spălat cu hublou care se deschide la peste 90 de grade, pentru o încărcare mai uşoară a hainelor voluminoase – aici găsești cele mai vândute modele de acest tip;
- maşini de spălat cu încărcare verticală, la care încărcarea rufelor se face prin deschiderea unei trape poziţionată pe capacul superior. Aceste maşini au un format mai compact şi ocupă cu circa 25% mai puţin spaţiu, însă introducerea şi, mai ales, scoaterea rufelor poate fi mai dificilă, în special dacă eşti mai mic de înălţime. De regulă, aceste maşini de spălat sunt mai scumpe decât cele cu încărcare frontală – cele mai populare modele cu încărcare verticală sunt listate aici;
Cum alegi maşina de spălat după dimensiuni
Dimensiunile joacă un rol crucial în alegerea maşinii de spălat, întrucât trebuie să se încadreze în spaţiul pe care l-ai alocat. Există dimensiuni standard teoretice în funcţie de tipul de maşină, însă verifică cu atenţie dimensiunile exacte, întrucât există frevent abateri de 5-10 cm.
- maşini de spălat cu încărcare frontală: cele mai populare. în cazul acestora, dimensiunile standard sunt 60-60-85 (dimensiuni în centimetri pentru lăţime, adâncime şi înălţime), însă înălţimea este ceva mai mică în cazul celor incorporabile;
- maşini de spălat slim cu încărcare frontală: dacă vrei o maşină cu încărcare frontală, dar ai un spaţiu limitat, te poţi îndrepta spre maşini de spălat slim, care au o adâncime mai mică de 60 de centimetri. De regulă, aceste maşini au o adâncime de 40 cm, dar găseşti modele în plajă 32-47 cm – le găsești pe cele mai populare aici;
- maşini de spălat cu încărcare verticală: în general, dimensiunile standard pentru aceste maşini sunt 40-60-80. De regulă, vei găsi maşini de spălat cu adâncimi de 59.5-65 cm şi înălţime de 80-90 cm, în timp ce lăţimea este preponderent 40 cm.
Cum alegi maşina de spălat după uscător
Unele maşini de spălat au şi funcţie de uscător, iar aceasta este utilă în special dacă nu ai la dispoziţie un spaţiu unde să întinzi rufele la uscat. Verifică însă capacitatea de uscare, întrucât unele maşini de spălat de generaţie mai veche suportă o cantitate mai mică de rufe pentru uscător decât pentru spălat.
Dacă ai un spaţiu special pentru uscarea rufelor, probabil că este mai bine să nu alegi o maşină cu uscător. De regulă, vei opta fie pentru o uscare completă, care va lăsa hainele foarte şifonate, fie pentru o uscare potrivită pentru călcat, caz în care hainele vor fi încă un pic umede. Indiferent de situaţie, de cele mai multe ori vei fi nevoit să calci rufele la scurt timp după scoaterea acestora din uscător, iar asta s-ar putea să nu-ţi convină din punct de vedere al programului tău.
În plus, maşinile de spălat cu uscător sunt mai voluminoase şi mai scumpe decât cele obişnuite – dar există și modele relativ accesibile.
Cum alegi maşina de spălat după funcţii
O maşină de spălat rufe are numeroase caracteristici la care trebuie să fii atent înainte de achiziţie:
- capacitatea de spălare: teoretic, cu cât cantitatea de rufe pe care o poţi spăla într-un ciclu este mai mare, cu atât mai bine. În practică, alege capacitatea de spălare în funcţie de mărimea familiei: dacă locuieşti singur, poţi alege o maşină de spălat cu capacitatea de 5-6 kilograme, iar dacă ai o familie cu un copil poţi opta pentru una de 7-8 kilograme. Pentru o familie numeroasă alege o maşină cu capacitatea de peste 8 kg. Ideea este că maşina de spălat este cea mai eficientă din punct de vedere energetic atunci când este încărcată la maxim.
- viteza de centrifugare: cu cât numărul de rotaţii pe minut este mai mare, cu atât rufele vor fi stoarse mai bine. Prin urmare, este recomandat să alegi o maşină de spălat cu o viteză de centrifugare mai mare, iar cea mai populară plajă de valori este de 1000-1200 rpm. Pe piaţă există şi modele cu numai 800 rpm, dar şi modele cu 1600 rpm. Nu uita însă că viteza de centrifugare depinde şi de programul de spălare ales, întrucât rufele fine vor fi stoarse la o viteză mai mică pentru a nu fi deteriorate;
- materialul din care este confecţionată cuva: în prezent, cele mai multe maşini de spălat au cuva din plastic, material pe care îl vei găsi în specificaţiile tehnice sub diverse nume, cum ar fi policarbonat, polipropilenă sau duraprop. Plasticul are avantajul că este un bun izolator termic, astfel că apa nu trebuie reîncălzită în permanenţă la temperatura setată. Pe de altă parte, maşinile de spălat de top au în continuare cuva de inox, care este mai rezistentă în timp;
- eficienţa energetică: nu ne referim doar la energia electrică consumată, ci şi la cantitatea de apă folosită în timpul unei spălări. În funcţie de aceşti doi factori, clasificarea începe în prezent de la clasa energetică A până la A+++++, însă cele mai multe maşini de pe piaţa unt încadrate la A+++. Aceasta ar trebui să fie şi clasa energetică minimă pe care să o iei în calcul la achiziţionarea maşinii;
- zgomot la utilizare: maşinile de spălat sunt zgomotoase, însă cele pentru care producătorul a acordat o atenţie sporită materialelor şi izolării fonice sunt ceva mai silenţioase. Implicit, acestea au şi preţuri de comercializare mai mari. În general, nivelul de zgomot este de 45-65 dB la spălare şi 70-80 dB la centrifugare, însă valorile sunt pur orientative;
- varietate de programe: în general, orice maşină de spălat are mai multe programe de spălare, în funcţie de tipul de material, de culoarea acestora şi de timpul pe care vrei să-l aloci spălării. Totuşi, verifică să ai programe pentru haine din ţesături fine, pentru haine mai puţin pretenţioase, dar şi programe scurte de 30 sau chiar 15 minute. Acestea din urmă sunt utile în special când eşti pe fugă şi trebuie doar să clăteşti tricoul pe care l-ai purtat pe parcursul zilei.
- programare întârziată: din ce în ce mai multe maşini de spălat au funcţie de programare întârziată. Astfel, dacă ştii că ajungi acasă la ora 19:00, poţi programa maşina să înceapă programul de spălare la ora 17:00. În acest fel, când ajungi acasă trebuie doar să scoţi rufele din maşina de spălat şi să le pui la uscat;
- conexiune la internet prin W-Fi: au început să apară şi maşini de spălat care se pot conecta la internet printr-o reţea Wi-Fi. Acestea sunt utile dacă vrei să controlezi unele funcţii prin intermediul unei aplicaţii de smartphone, mai ales că în acest mod poţi avea acces la maşină şi de la distanţă. În plus, prin Wi-Fi poţi face şi actualizări software pentru gama de programe, dacă acestea sunt furnizate de producător.
Cum se întreţine o maşină de spălat
Calcarul este cel mai mare pericol pentru fiabilitatea unei maşini de spălat, iar măsurile de întreţinere trebuie luate înainte de prima utilizare.
- montează un filtru magnetic anticalcar: acesta se amplasează pe alimentarea cu apă pentru a micşora cantitatea de calcar care pătrunde în sistemul maşinii
- utilizează produse anti-calcar: disponibile sub formă de lichid sau praf, acestea ajută la menţinerea curată a instalaţiei. Dacă le foloseşti la mult timp după prima folosire a maşinii, bucăţile de calcar acumulate şi desprinse pot afecta pompele sau furtunele.
Recomandări de maşini de spălat
Pe piaţă există numeroase maşini de spălat, iar o listă amplă cu cele mai populare maşini de spălat disponibile în România găseşti aici. Totuşi, noi am selectat câteva maşini de spălat de calitate, care să acopere mai multe segmente de piaţă:
Seria Arctic cu eficiență A+++ – 899 – 1309 lei
Modele cu design clasic, alb, fără SF-uri și eficiență ridicată A+++, viteze de centrifugare până la 1200 rpm și capacitate cuvă de până la 8kg de rufe.
Whirlpool seria AWS – 1.050 – 1200 lei
Sunt maşini de spălat cu încărcare frontală, cu capacitate de spălare de 6/7 kg şi 1000/1200 rotaţii pe minut. Au şi un program de spălare de numai 15 minute. Formatul slim asigură dimensiuni mai mici.
Indesit seria IWD – 999 – 1.100 lei
Cu un format clasic, seria IWD Indesit iese în evidenţă prin viteza de centrifugare superioară de până la 1.200 rpm, iar capacitatea de încărcare este de 7 kg. Maşina are programe speciale pentru încălţăminte şi poate fi programată să pornească la o anumită oră, iar prețurile sunt foarte competitive.
Indesit seria Innex – 999 – 1.750 lei
Este serie care culminează cu modelul XWDA 861480X, o maşină de spălat cu uscător care ajunge la 1.400 rpm şi are o capacitate de spălare de 8 kg (dar numai 5 kg de uscare). Există 16 programe de spălare şi funcţie de programare întârziată.
Concluzii
Piaţa de maşini de spălat rufe este una foarte diversificată, iar alegerea celui mai potrivit model trebuie realizată pe baza propriilor nevoi.
Analizarea dimensiunilor şi tipurilor de încărcare trebuie să primeze, însă la fel de importante sunt specificaţiile tehnice precum viteza de centrifugare şi capacitatea de încărcare, dar şi funcţiile programele speciale.
Tu ce tip de maşină de spălat preferi şi de ce optezi pentru o astfel de soluţie în detrimentul altora?
Pe același subiect, vă vor interesa și ghidurile noastre despre stațiile de călcat sau despre fiarele de călcat menite unor bugete medii și reduse, precum și ghidurile ce vă vor ajuta în alegerea unui aspirator modern sau a unei mașini de spălat vase.
Marian
21 decembrie 2015 la 23:29
Am ales o masina de spalat Sharp cu functii interesante….dar cel mai interesant este ca am platit-o in 23.11 2015 si nu am primit-o pana acum …21.12.2015. O astept in continuare…e ca in reclama aia o iei acum si platesti la anul doar ca la mine e invers. Emag sau nu ? P.S. de o luna spalam la mana …..
Stanciu Vasile
29 ianuarie 2016 la 10:17
Am aflat din mai multe surse (diversi cunoscuti) ca masinile de spalat actuale – care au sistemul de comenzi cu afisaj – sunt destul de "sensibile" d.p.d.v. al mentenabilitatii. Mai exact, dupa expirarea perioadei de garantie, necesita reparatie, mai exact inlociure, care costa cca. 200 – 300 lei. Daca asa stau lucrurile, este mai mult decat … DERANJANT pentru "fericitul" posesor al unei asemenea masini de spalat. Eu am un Whirpool generatie mai veche si ma gandesc cu groaza ce ma va astepta in cazul unei noi achizitii. Daca nu am dreptate, va rog sa-mi comunicati. Multumiri anticipate.
Cu stima,
Vasile Stanciu
Marius
19 martie 2016 la 18:26
D-le Vasile Stanciu,ai dreptate din pacate,fluctuatiile de tensiune cu timpul "ajuta" display-ul(in marea majoritate de tip lcd) sa se arda,dar toate astea se pot evita foarte usor prin montarea unui stabilizator de retea pe tensiune acesta fiind pus pe un circuit separat(priza separata cu siguranta dedicata~20-50 amp).
Deci daca se vrea se poate :-)
Eduard Grigorovici
8 octombrie 2016 la 17:22
Foarte usor…. hmmm, !?!? Masina de spalat ia cca 2 Kw in timpul incalzirii apei la temperatura prescrisa. Stabilizatorele de tensiune furnizeaza de regula puteri mici ( zeci maxim 100 – 150 W). Pentru 2500 W (ca sa avem o rezerva de putere caci e riscant sa utilizezi un stabilizator la limita specificatiilor daca vrei sa-l ai mai mult de o luna) trebuie un stabilizator industrial montat intr-un tablou electric dedicat. Oare nu era mai rational ca masina sa aiba inclus un stabilizatot de cativa Watti ieftin c are sa alimenteze doar partea electronica care ar fi costat doar cateva zeci de lei? Da' de ce sa nu vindem prostilor si piese de schimb daca tot i-am tepuit cu masina si le-am vandut-o cu de trei ori costul de productie hmmm … ???
IANCU ELENA DORINA
30 octombrie 2016 la 19:20
AM MULTE PRODUSE DIN GAMA SAMSUNG …AS INCERCA SI MASINA DE SPALAT …O PARERE ? MULTUMESC