Cum alegi cea mai bună mașină de spălat vase: opțiuni, criterii și recomandări
Mașina de spălat vase este un aparat electrocasnic a cărui importanță a început să devină vizibilă în România abia în ultimii 4-5 ani, prețurile mari și spațiile utile mici ale apartamentelor vechi reprezentând impedimente majore în polularizarea acestor dispozitive. În ultima vreme însă, ofertele comercianților locali au început să devină din ce în ce mai bogate, astfel încât dacă sunteți interesați de o mașină de splat vase bine adaptată nevoilor și bugetului vostru, aveți de unde alege.
Însă alegerea nu este neapărat una ușoară, tocmai de aceea acest articol vă va explica cum funcționează mașinile de spălat vase, care sunt tipurile existente și care sunt principalele aspecte pe care trebui să le aveți în vedere pentru a lua decizia corectă.
Odinioară niște matahale zgomotoase care făceau risipă de apă și curent electric, mașinile de spălat vase au evoluat și au devenit niște echipamente mai compacte, mai tăcute și mai eficiente. Este adevărat, noile reglementări eco au eliminat de pe piață anumite componente, cum ar fi uscătoarele cu rezistențe masive sau tocătoarele de reziduuri, însă celelalte subansamble au profitat din plin de evoluția tehnologiei.
Astfel, o mașină de spălat vase modernă consumă puțină apă, include senzori avansați care îi permit ajustarea modului de lucru și permit spălarea anumitor obiecte mai fragile sau sensibile pe care odinioară nici nu îndrăzneai să le pui într-un astfel de utilaj. Similare în principiu, mașinile de spălat vase se diferențiază totuși prin dotări și moduri avansate de lucru, iar în continuare vom încerca să oferim o mână de ajutor celor aflați în căutarea unui model nou sau chiar al primului model folosit vreodată.
Avantajele unei mașini de spălat vase
Pentru persoanele care s-au obișnuit toată viața să spele manual vasele, avantajele unei mașini de spălat nu sunt întotdeauna evidente. Chiar dacă spălatul manual este la îndemână, el necesită răbdare și timp, iar o mașină de spălat vase poate elimina aceste probleme. În plus, aceasta oferă și avantajul unei sterilizări superioare și a unui consum mai redus de apă.
Eliminarea spălării manuale. Nimănui nu-i face o deosebită plăcere să spele manual vasele, mai ales atunci când acestea sunt pline de sosuri vâscoase sau grăsime întărită. În funcție de experiență, puteți trece mai ușor sau mai greu peste problemă, dar o mașină de spălat vase elimină complet aceste neplăceri și vă oferă în două-trei ore un set complet de vase perfect curate în timp ce puteți face ceva mai bun cu nervii și timpul disponibil.
Reducerea consumului de apă. În ciuda aparențelor, o mașină de spălat vase reduce consumul de apă, iar acest lucru este argumentat de multiplele studii făcute în acest domeniu. Fie că mașina de spălat vase va specifica un consum de numai 10 litri pentru un ciclu, fie că va specifica 20 sau chiar ceva mai mult, aceasta va minimiza consumul de apă. Este adevărat, metrul cub de apă rece nu este foarte scump, dar dacă prețurile furnizorului local sunt mai ridicate, cum se întâmplă în anumite orașe din România, sau dacă vă preocupă aspectul ecologic, acest avantaj ar putea deveni suficient de important.
Sterilizarea. Deoarece folosește apă foarte fierbinte în etapa spălării și chiar o încălzește suplimentar pentru etapa clătirii, mașina de spălat va livra la final vase care au șanse mai mici să poarte după ele germeni. Fie că vorbim de eliminarea superioară a peliculelor invizibile de materie organică care pot deveni ulterior teren fertil pentru bacterii, fie că vorbim de curățarea mai bună a vaselor lăsate să ajungă deja într-o astfel de etapă, mașina de spălat va fi superioară deoarece, să fim realiști, nimeni nu poate spăla manual cu apă încălzită la 70 de grade fără să ajungă la camera de urgențe.
Dezavantajele unei mașini de spălat
Chiar dacă are multe avantaje, potențialul cumpărător al unei mașini de spălat vase trebuie să fie conștient că se va lovi și de anumite neajunsuri sau limitări.
Consumul de energie electrică. Dacă mașina de spălat vase va economisi apă, aceasta va compensa prin consumul de energie electrică. În funcție de clasa energetică, o mașină de spălat vase poate consuma începând de la 1 kWh pentru un ciclu de spălare, dar acesta poate crește în cazul modelelor mai ineficiente sau al celor cu sisteme avansate de uscare.
Degradarea obiectelor din sticlă . La fel ca un detergent obișnuit pentru vase, cel folosit de mașina de spălat vase este puternic alcalin deoarece trebuie să dizolve grăsimile. În cazul spălării manuale, aspectul nu este prea important deoarece perioada de timp în care detergentul are contact cu vasele este redusă, însă o mașină de spălat vase le va ține la un loc mai bine de o oră. Combinația dintre apa fierbinte și compușii alcalini este dăunătoare sticlei și cristalului, care se vor dizolva treptat și vor deveni încetul cu încetul opace. Mașinile de spălat vase moderne oferă uneori moduri speciale de spălare, însă dacă țineți la integritatea anumitor vase din sticlă, precauția nu dăunează.
Restricții la spălare. Nu doar sticla sau cristalul sunt sensibile la mediul fierbinte și alcalin din interiorul mașinii de spălat vase, ci și obiectele din oțel dur cu conținut ridicat de carbon din care sunt fabricate unele tacâmuri. Obiectele sensibile fabricate din sticlă sau ceramică, precum și cele acoperite cu pelicule fine precum teflonul, au nevoie de atenție specială. În final, reziduurile precum ceara naturală, scrumul de țigară, uleiurile minerale sau substanțele toxice sunt strict interzise deoarece pot contamina apa și toată încărcătura de vase.
Cum alegem o mașină de spălat vase
Înainte de a întra în detaliile amănunțite ale specificațiilor viitoarei mașini de spălat vase, ar trebui să stabiliți clar capacitatea, dimensiunile și designul produsului de care aveți nevoie.
Capacitatea de spălare. Pentru a ne ușura munca, producătorii de mașini de spălat vase au standardizat capacitatea acestora în unități de măsură numite set. Un set conține o farfurie plată, o farfurie adâncă, o ceașcă cu farfurioară, un pahar și tacâmurile aferente, și, chiar dacă producătorii sunt cam optimiști uneori, exprimarea capacității în aceste „seturi” este suficient de relevantă.
Alegerea se face în funcție de numărul de persoane din casă și de numărul de vase pe care le spălați de obicei. Chiar dacă este bine să vă lăsați o marjă de siguranță de unul-două seturi, este total contraindicat să alegeți o capcitate mult peste nevoi, deoarece fie veți face risipă de apă și energie electrică, fie veți fi nevoit să cumpărați vase și tacâmuri suplimentare pentru a putea umple o mașină prea mare.
Încorporabilă sau semi-încorporabilă. Dacă mobila de bucătărie are un loc liber pentru mașina de spălat vase, alegerea designului este una de la sine înțeleasă. Pe piață veți găsi atât modele încorporabile, cât și așa-numitele semi-încorporabile. Singura diferență dintre acestea este aceea că mașinile de spălat vase încorporabile se camuflează complet în mobilă, butoanele pentru control fiind ascunse pe rama superioară a ușii, în timp ce modelele semi-încorporabile au un sistem de control și afișaj mereu disponibil, fie direct pe ușă, fie, mai rar, în porțiunea de deasupra ușii.
Dimensiuni. În timp ce mașinile de spălat vase încorporabile au înălțimea consacrată de 80-82 cm și lățimi fixe de 45 sau 60 de centimetri, modelele neîncorporabile au o libertate ceva mai mare. În 99% dintre cazuri, acestea vor urma dimensiunile modelelor încorporabile, însă dacă spațiul este limitat, puteți găsi modele mai scunde care se pot amplasa direct pe masă. Prea voluminoase pentru a fi expuse la așa mare înălțime și cam rare, acestea sunt opțiuni pentru cazurile în care nu se poate altfel.
La ce dotări ar trebui să fiți atenți înainte de achiziție
Odată ce ați trecut de etapa alegerii capacității și dimensiunilor, trebuie să începeți să cercetați piața pentru a descoperi cele mai bune dotări.
Sistemul de coșuri. Cel mai important criteriu după ce ați trecut de etapa pregătitoare, sistemul de coșuri trebuie tratat serios. Disponibile de obicei într-un număr de două, acestea folosesc tot felul de trucuri pentru a mări flexibilitatea sau siguranța spălării.
Dacă insistați să spălați pahare din sticlă, alegeți un model care are și suporți cauciucați speciali pentru acestea pentru a nu le ciobi. Dacă spălați vase de dimensiuni mari, verificați că suportul superior poate fi mutat, pliat sau înlăturat. Dacă spălați vase mai delicate, cum sunt cele acoperite cu teflon sau ceramică, asigurați-vă că suporturile din fiecare coș pot fi pliate sau înlăturate. Dacă spălați ustensile de bucătărie lungi, verificați că cel puțin o parte dintre suporți pot fi culcați pentru a le face loc. În general, este indicat să alegeți modelul cel mai flexibil pentru că niciodată nu puteți ști când vă veți lovi de un neajuns.
Numărul de programe. Chiar dacă există șanse destul de mari să folosiți doar două sau trei programe, este bine să vă asigurați că mașina de spălat vase include și programe pentru obiectele mai delicate, cum ar fi cele din sticlă, porțelan sau plastic. Acestea au setări prestabilite care ajustează puterea apei, temperatura ei și cantitatea de detergent, protejându-vă astfel de o uzură sau deteriorare prematură a veselei și tacâmurilor. Nu este bine să aruncați bani pe geam cumpărând mașini de spălat vase cu programe suplimentare inutile, însă nici cumpătarea excesivă nu aduce prea multe beneficii.
Prespălarea . Practic tot un program, acesta este util în cazul în care nu aveți prea multe vase de spălat și umpleți prea încet o mașină. Utilizând foarte puțină apă și energie, prespălarea curăță reziduurile mari și minimizează astfel șansa alterării murdăriei și apariției mirosurilor neplăcute. Alternativ, unii producători oferă posibilitatea spălării complete a vaselor atunci când mașina este doar pe jumătate plină, însă economiile de curent și apă promise sunt adeseori prea puțin vizibile, iar spălarea la jumătate din capacitate este doar o risipă de resurse.
Materialul constructiv al cuvei. Deși nu este nimic în neregulă cu mașinile de spălat vase care au cuvă din material plastic, cele din inox au avantajul că sunt mai grele și fac mașina mai stabilă, atenuează mai bine zgomotele, sunt mai rezistente la șocuri și permit uscarea mai ușoară a vaselor.
Sistemul de uscare. Cele mai multe mașini de spălat vase moderne folosesc o clătire finală cu apă foarte fierbinte, uneori chiar și la 75 de grade Celsius, simpla circulare naturală sau forțată a aerului fiind suficientă pentru uscarea acestora. Această metodă are avantajul că este eficientă energetic și suficient de bună chiar și pentru sterilizarea suplimentară a vaselor. Unele modele mai scumpe oferă sisteme active de uscare, transformând practic cuva într-un cuptor electric cu temperatură mai mică, însă această uscare nu este recomandată pentru orice tip de vas iar consumul energetic devine foarte mare.
Sistemul de filtrare. Producătorii recomandă scuturarea resturilor de mari dimensiuni de pe farfurii înainte de amplasarea lor în mașină. Chiar dacă unii producători pretind că puteți pune orice, reziduurile organice sa vor acumula astfel foarte ușor în filtru și îl vor înfunda. Pentru a evita problemele, este recomandată inspectarea și curățarea periodică, iar filtrul trebuie să fie ușor de scos și ușor de spălat.
Dacă ați locui peste ocean, ați putea opta pentru modelele mai zgomotoase care includ un tocător de deșeuri, însă acestea sunt practic inexistente în întreaga Europă.
Sistem avansat de senzori. Modelele mai avansate de mașini de spălat vase sunt capabile să sesizeze gradul de murdărie al încărcăturii prin analiza optică, chimică sau electrică a apei și a reziduurile din apă. În cazul în care vasele nu sunt prea murdare, aceste mașini pot scădea puterea jeturilor de apă, temperatura sau cantitatea de detergent folosit, făcând astfel economii. În cazul invers, acestea pot oferi o spălare superioară prin schimbarea mai deasă a apei și evitarea spălării cu o apă deja murdară.
Sistem de securitate. Deoarece o mașină de spălat vase conține apă fierbinte în cantități mari, un defect tehnic se poate transforma uneori într-un dezastru. Modelele mai avansate de mașini de spălat vase oferă diferite sisteme de securitate, începând de la tăvi pentru retenția apei până la senzori optici care sesizează scurgerile și blochează admisia apei.
Alte funcții care ar putea fi utile: pe lângă aceste funcții, utilizatorul ar mai putea fi interesat de posibilitatea opririi spălării în mijlocul ciclului pentru a adăuga un obiect, programarea începerii spălării și, în funcție de pretenții, de complexitatea sistemului de afișaj care poate oferi detalii despre ciclul de spălare și timpul rămas.
Întreținerea mașinii de spălat vase
Mașina de spălat vase va sosi cu un manual destul de stufos care explică utilizarea, însă există două reguli mari pe care unele persoane le ignoră și care vor afecta performanțele aparatului.
Curățarea regulată a filtrului. În funcție de cât de bine scuturați vasele înainte de a le plasa în mașină, sistemul de filtrare al acesteia va acumula mai devreme sau mai târziu mizerii. Filtrul superior de tip sită este vizibil, însă cel cilindric inferior nu, iar acesta din urmă are șansa de a acumula cele mai multe reziduuri organice. Este adevărat, substanțele active din detergenți amână putrefacția lor, însă chiar și așa, resturile alimentare pot deveni o sursă de germeni și pot afecta performanțele pompei mașinii de spălat vase. Până când vă obișnuiți cu ritmul de curățare specific fiecărui regim de utilizare, este recomandată inspecția o dată pe lună.
Alegerea unui detergent bun. Chiar dacă pare asemănător cu detergentul de vase, chimia celui pentru mașina de spălat vase este mult mai complexă. Tot alcalin, acesta este însă activat de temperaturile înalte, iar pe lângă detergentul propriu-zis, acesta mai conține un agent care împiedică depunerea sărurilor de calciu și magneziu din apă, un agent hidrofobic care împiedică depunerea apei pe vase și grăbește uscarea, un agent de înălbire, un agent anticoroziv și alte componente speciale. Nu ezitați să schimbați detergentul în cazul în care observați depuneri de calciu pe sticlă sau o spălare ineficientă și nu experimentați cu produse ieftine care conțin nisip sau care nu sunt nerecomandate în mod explicit pentru mașina de spălat vase.
Recomandări mașini de spălat
Începând de la circa 1000 de lei și urcând la peste 4000, mașinile de spălat oferă diverse combinații de dimensiuni, capacități, construcții și facilități. Am trecut mai jos câte trei modele recomandate de noi din gamele clasice sau încorporabile, iar o listă mai amplă de modele apreciate, cu detalii tehnice și review-uri ale utilizatorilor, veți găsi aici.
Modele clasice:
Beko DFN16210W – 1000 lei
Un model accesibil, această mașină are o capacitate de 12 seturi și oferă 6 programe, inclusiv unul pentru spălare rapidă, senzor pentru murdărie și un program intensiv la 70 de grade.
Hotpoint LFD11M121CX – 1800 lei
Un model din gama medie, mașina de spălat vase de la Hotpoint are o capacitate de 14 seturi, cuvă și carcasă din inox, coșuri flexibile, 11 programe și un sistem de uscare rapidă cu aer cald.
Bosch SMS53N18EU – 2800 lei
Un model din gama superioară, mașina Bosch oferă o cuvă cu o capacitate de 13 seturi, senzor pentru încărcare și pentru ajustarea automată a puterii, componente eficiente energetic și un sistem de protecție împotriva inundațiilor.
Modele încorporabile
Electrolux ESL4200LO – 1000 lei
Un model încorporabil compact, mașina de spălat Electrolux oferă o capacitate de 9 seturi, 5 programe de spălare, cuva din inox și un sistem de control simplu.
Whirlpool 6th Sense ADG 422 – 1450 lei
Tot un model compact, mașina de spălat de la Whirlpool are o capacitate de 10 seturi și oferă 7 programe, protecție împotriva scurgerilor de apă, programe pentru pahare sau obiecte delicate și un coș reglabil pe înălțime.
Bosch SMV58L70EU – 2600 lei
O mașină de spălat vase încorporabilă standard de 60 de centimetri, aceasta se remarcă prin ajustarea dinamică a puterii, senzorii pentru apă murdară și reziduuri, pompe silențioase și un sistem de coșuri versatil.
Concluzii
Un produs ceva mai scump, mașina de spălat vase trebuie aleasă cu atenție deoarece nu toate modelele oferă toate opțiunile de care un utilizator ar putea avea nevoie. În funcție de buget, utilizatorul poate opta pentru modele simple cu capacități standard și funcții de bază, pentru opțiunile avansate cu senzori pentru autoreglare sau sisteme de siguranță avansate acesta fiind nevoit să se deplaseze cel puțin în gama intermediară.