Cum alegi cel mai bun ventilator de cameră sau de birou
Ventilatorul de cameră este cel mai simplu aparat electric cu care putem îmbunătăți confortul termic al unei camere în zilele toride de vară, acesta fiind o opțiune populară deși aparatele de aer condiționat sunt un concurent serios și tot mai accesibil. Atunci când montarea unui aparat de aer condiționat nu este posibilă, bătrânul ventilator vine să salveze situația, iar în cadrul acestui articol vă vom prezentat tehnologiile și soluțiile constructive disponibile pe piață, precum și detaliile pe care trebuie să le aveți în vedere în momentul unei achiziții.
Spre deosebire de ventilatorul de extracție menit în special băilor și bucătărilor, care este cel mai simplu aparat pentru ameliorarea aerului din spațiile închise deoarece evacuează aerul viciat și permite înlocuirea lui cu unul proaspăt, ventilatorul de cameră este doar o soluție pentru îmbunătățirea aparentă a confortului personal.
Acesta nu răcește și nu dezumidifică, însă pune în mișcare aerul din cameră și stimulează evaporarea transpirației, permițând astfel corpului uman să-și regleze mai ușor temperatura internă.
Transpirația este singura metodă de reglare a temperaturii corpului uman, însă deoarece este bazată pe vaporizare, aceasta este dependentă de umiditatea aerului din jur. De aceea ne simțim relativ confortabil într-o zi cu 38 de grade la umbră și umiditate de 20%, dar ne simțim oribil într-o zi cu numai 28 de grade dar o umiditate de 80% sau mai mare.
Ventilatorul nu poate face nimic pentru reducerea umidității din aer, doar aparatele de aer condiționat, dezumidificatoarele și ventilatoarele de extracție putându-ne ajuta în acest sens, însă energia masei de aer pusă în mișcare ajută la evaporarea forțată a apei de pe pielea umană și, ca o consecință directă, ajută la eliminarea mai rapidă a căldurii interne.
Ventilatoarele sunt aparate electrice simple, însă formele și soluțiile tehnice adoptate de producători diversifică mult oferta, iar acest articol vă va prezenta dezavantajele și avantajele fiecărei opțiuni disponibile pe piață în acest moment.
Cum alegem un ventilator de cameră
Atunci când alegem un ventilator de cameră, cele mai importante criterii pe care trebuie să le avem în vedere sunt tipul, designul și puterea. Abia după aceea putem trece la analiza detaliilor mai mici sau a funcțiilor suplimentare.
În funcție de design
Ventilatoarele pentru cameră pot fi încadrate în patru clase mari: cu picior, de podea, turn, de birou și de tavan.
Ventilatorul cu picior este cel mai faimos și cel mai des cumpărat, acesta fiind și cea mai bună opțiune atât timp cât sunteți sigur că nu aveți nevoie în mod special de unul dintre celelalte tipuri. Modelul cu picior folosește în general un ventilator axial care este amplasat pe un picior înalt, fluxul de aer având astfel cea mai bună acoperire.
Deoarece fluxul de aer este poziționat undeva la 1 – 1,5 metri de sol, acest tip de ventilator asigură cea mai bună circulație a aerului și oferă, în consecință, și cea mai bună evaporare la nivelul corpului, însă persoanele sensibile la curent s-ar putea să nu-l suporte pe perioade prea mari de timp.
Ventilatorul de podea este amplasat, după cum îi spune și numele, direct pe podea și asigură astfel un jet de aer orientat către partea inferioară a corpului. Deoarece în picioare avem cei mai puternici și mai masivi mușchi, pe aici trec și multe artere și vene cu debit sanguin ridicat, iar evaporarea forțată în zona membrelor inferioare poate asigura indirect o coborâre a temperaturii întregului organism.
Acest mod de lucru nu este însă eficient decât până la un punct: dacă umiditatea din cameră este suficient de ridicată iar transpirația de pe trunchi nu se mai evaporă într-un ritm optim, senzația de disconfort va deveni deranjantă și nu va putea fi înlăturată decât de fluxul mai ridicat al unui model cu picior.
Ventilatorul de tip turn este întotdeauna de tip centrifugal și poate fi considerat un hibrid între modelele cu picior și cele de podea deoarece acoperă ambele zone: cea din imediata vecinătate a podelei și cea aflată la o înălțime de 1 – 1,5 metri. Acestea sunt a două opțiune în ordinea popularității deoarece au o acoperire bună, însă suferă de deficiențele sistemelor centrifugale (pe care le vom aminti imediat).
Ventilatorul de birou este o versiune miniaturizată a modelului de podea, acesta asigurând însă vaporizarea forțată la nivelul capului și părții superioare a trunchiului. Eficient deoarece răcorește o altă zonă cu flux sanguin ridicat, adică capul, acesta este însă mai greu de suportat decât modelul de podea și, dacă vorbim și de un model suficient de mare și puternic, ocupă și prea mult spațiu util pe masa de lucru.
Ventilatorul de tavan este un model ceva mai exotic și mai puțin apreciat deoarece, spre deosebire de primele trei, necesită o instalare profesională. Jetul acestuia poate fi orientat în jos sau în sus, obținându-se astfel fie un jet direct de aer care facilitează vaporizarea, fie un jet indirect care doar mărește viteza convecției aerului din încăpere, mulându-se astfel pe două tipuri diferite de scenarii. În cazul în care modelul ales este puternic, acesta va oferi un flux de aer consistent care va acoperi foarte bine întreaga cameră.
În funcție de construcție
Din punct de vedere al designului, ventilatoarele disponibile pe piață pot fi de tip axial, centrifugal și cu pale ascunse.
Ventilatorul axial este de departe cel mai cunoscut, acesta punând în mișcare o cantitate mare de aer și având un nivel de zgomot mai redus. Ca orice ventilator axial, acesta suferă însă din cauza fluctuațiilor de viteză, cavitația fiind însă rară datorită vitezei de rotație mai mici decât în cazul ventilatoarelor de evacuare.
Ventilatorul centrifugal este folosit pentru designul de tip turn, și foarte rar pentru modelul de birou sau pentru cel de tavan. Avantajele acestui sistem este jetul puternic și constant, însă volumul de aer pus în mișcare este mai redus, nivelul de zgomot este mai ridicat, iar jetul este mai îngust.
Ventilatorul fără pale, cunoscut cel mai adesea de la modelele Dyson, folosește de fapt un ventilator centrifugal intern care propulsează jetul de aer către un sistem de conducte semi-deschise prin care aerul este împins afară. Față de un model centrifugal standard de tip turn, acesta are avantajul că are un nivel de zgomot mai redus și un jet de aer mai lat, însă are și un preț mult mai mare.
În funcție de putere
Puterea motorului este mai puțin importantă în cazul unui ventilator, fiind recomandată alegerea unui model de cel mult 100W pentru a evita disiparea unei cantități suplimentare de căldură prea mari.
Caracteristica mai importantă este volumul fluxului de aer pe care ventilatorul îl poate mișca într-o oră. Pentru modelele cu picior, de podea sau pentru tavan, o cifră între 1000 și 1300 de metri cubi pe oră este mai mult decât suficientă, modelele de birou fiind mai modeste și având nevoie în general de 200 – 400 de metri cubi pe oră.
Dacă tot ați ajuns la capitolul sistemului de mișcare, este bine să vă uitați și la nivelul de zgomot. Un ventilator bun va folosi pale cu design optimizat și motoare fără perii silențioase, fiind recomandată alegea unui model care are un nivel de zgomot în jurul valorilor de 50 – 55 dB, iar o silențiozitate suplimentară fiind bine-venită.
Ce opțiuni alegem pentru un ventilator de cameră
Pe lângă criteriile de mai sus, putem alege și alte funcții care fac utilizarea mai simplă, mai plăcută sau mai eficientă.
Mișcarea oscilantă: utilă deoarece permite plimbarea jetului de aer prin cameră și elimină senzațiile neplăcute care apar atunci când stăm într-un jet continuu de aer, aceasta ar trebui să aibă o deschidere maximă între 180 și 270 de grade pentru o acoperire cât mai bună. Modelele cu picior mai ieftine sunt însă limitate de multe ori la cel mult 80 de grade, acoperirea lor suferind puțin.
Unele modele oferă și mișcare în plan vertical, nu doar orizontal. Funcția trebuie să permite și blocarea pentru a permite orientarea jetului într-o singură direcție atunci când este nevoie de așa ceva.
Viteză reglabilă: utilă pentru ajustarea puterii fluxului de aer, această funcție ar trebui să ofere cel puțin două trepte pentru a permite crearea unui mediu ambiant după preferințe. Dacă este posibil, este recomandată alegerea unui model care oferă trepte de viteză și pentru mișcarea de oscilație.
Funcționare silențioasă: o treaptă de viteză specială, aceasta permite funcționarea la o turație foarte lentă a motorului și ventilatorului, fiind utilă în timpul nopții atât prin prisma zgomotului, cât și prin cea a necesarului mai redus de evaporare forțată.
Timer: acesta este util în cazul în care intenționați să folosiți ventilatorul și pe timpul nopții pentru a prevenii scăderea prea mare a temperaturii corpului spre dimineață, atunci când și temperatura din care a coborât în limite acceptabile.
Telecomandă: utilă pentru a evita deplasarea repetată la panoul de comandă al unui ventilator cu funcții multiple sau atunci când faceți ajustări de putere și direcție, aceasta se găsește în special doar pe modelele scumpe.
Jet de apă: o funcție specifică ventilatoarelor de exterior, aceasta poate fi găsită ocazional și pe modele de interior. Este utilă atunci când atmosfera este extrem de uscată deoarece permite evitarea deshidratării excesive, evită uscarea neplăcută a tenului și îmbunătățește disiparea căldurii corporale prin pulverizarea unor particule foarte mici de apă care se vaporizează rapid. În plus, apa care rămâne în aer va absorbi căldura, cu prețul inevitabil al creșterii umidității.
În acest caz, nu uitați să alegeți un model cu un rezervor cât mai mare, modelele care se conectează la rețea fiind prea pretențioase pentru mediul casnic.
Sisteme de protecție: un ventilator trebuie să aibă nu doar un grilaj de protecție care împiedică atingerea accidentală a palelor, dar și un sistem de protecție la supraîncălzire pentru motor.
Recomandări ventilatoare de cameră – cele mai bune
Star-Light FBWB-60W – 80 lei.
Un ventilator cu picior ieftin, acesta oferă o putere de 60W, picior reglabil pe înălțime, pale de 40 de centimetri și trei viteze de funcționare.
Kemot URZ3354 – 160 lei.
Un ventilator cu picior cu un raport bun între preț și calitate, acesta oferă reglare pe verticală, unghi de oscilație de 75 de grade, 8 viteze de funcționare, temporizator și telecomandă.
Zippi Vornado – 190 lei.
Un ventilator de birou care poate fi împacheta și luat în călătorii pentru că este ușor și mic, acesta oferă o elice de 19 cm, motor silențios, un debit de 240 mc/h și două trepte de viteză.
Meister Hausgerate HRH -16908 – 250 lei.
Un ventilator cu picior versatil care poate fi folosit și pe birou sau perete, acesta oferă oscilare în ambele direcții, rotație de 360 de grade, ventilator mare de 44 cm, telecomandă, trei viteze, timer și telecomandă.
Taurus Alpatec TF 780 T – 300 lei.
Un ventilator de tip turn, acesta oferă un debit maxim de 1440 mc/h, trei viteze, oscilație de 70 de grade, telecomandă, afișaj luminos și mod de lucru silențios.
O gamă mai largă de ventilatoare de birou sau cu picior sunt disponibile urmând acest link, cu prețuri actualizate și discounturi interesante.
Concluzii
Chiar dacă nu este eficient precum un aparat de aer condiționat, un ventilator poate îmbunătăți semnificativ confortul unei camere în zilele călduroase. Piața oferă multe modele care folosesc diferite soluții tehnice și oferă diferite facilități suplimentare, utilizatorii putând alege ceva potrivit în funcție de bugetul alocat și de nevoi.
Pe același subiect, s-ar putea să vă intereseze și ghinduri noastre detaliate menite sp vp ajute în alegerea unor aparate de aer condiționat mobile sau fixe, de perete, dar și articolele noastre despre purificatoarele de aer sau despre sistemele de încălzire în caz de urgență, precum caloriferele electrice sau aerotermele.