Cum alegi cea mai bună stație de călcat: tehnologii și recomandări
Dacă ar fi să facem un clasament al celor mai exasperante sarcini casnice, călcatul rufelor ar fi unul dintre candidații serioși pentru primul loc. Un fier de călcat modern de bună calitate este esențial pentru ușurarea acestei activități, însă acolo unde pretențiile sau volumul de haine sunt ridicate, o stație de călcat oferă o putere sporită care poate ușura foarte mult munca.
Mai voluminoasă și mai scumpă decât un fier de călcat obișnuit, stația de călcat se diferențiază în principiu doar prin unitatea externă care generează aburul. Esențial pentru o călcare de bună calitate deoarece aproape toate fibrele textile devin mai maleabile atunci când sunt umezite și încălzite, aburul nu este oferit mereu într-o cantitate suficientă pentru un călcat de bună calitate, iar cantitatea de apă stocată de un fier de călcat standard este și ea mică.
Folosind o unitate externă pentru generarea aburului, o stație de călcat poate livra abur la o temperatură mai mare, cu un volum mai ridicat atât în regim continuu cât și la cerere, și va oferi un rezervor de capacitate mare care poate oferi o autonomie care se măsoară în ore. Aceste avantaje devin din ce în ce mai importante pe măsură ce cantitatea de rufe devine din ce în ce mai mare, însă și cei care calcă materiale groase sau dificile vor vedea o îmbunătățire a calității și o scurtare a timpului de lucru.
În cadrul acestui articol vom prezenta criteriile pe care trebuie să le aveți în vedere atunci când achiziționați o stație de călcat și vom oferi și câteva recomandări pentru cei mai grăbiți.
Ce este o stație de călcat: tehnologie, avantaje și dezavantaje
După cum am spus în introducere, o stație de călcat este practic un fier de călcat modern care este cuplat la un generator extern de abur. Având dimensiuni în general mari, această stație include un rezervor pentru stocarea apei și un boiler electric pentru încălzirea ei, iar aburul generat va ajunge în fierul de călcat printr-un furtun paralel cu cablul de alimentare electric.
Pe piață există în acest două tipuri de stații de călcare: cu presiune și fără. Ultimele nu sunt recomandate deoarece, deși oferă într-adevăr o cantitate de abur superioară unui fier de călcat obișnuit, nu au puterea necesară penetrării în profunzime a fibrelor textile. Această soluție este adoptată în cazul modelelor mai accesibile deoarece și boilerul poate fi fabricat din materiale de calitate mai slabă.
Dacă doriți o stație de călcat de bună calitate, ar trebui să vă orientați către un model cu presiune. Folosind un boiler de bună calitate fabricat din oțel inoxidabil sau aliaje superioare de aluminiu, stațiile de călcat vor oferi presiuni care pot depăși uneori și 6 bari. Această presiune este esențială pentru o călcat de bună calitate pentru că permite penetrarea în profunzime a fibrelor groase, utilizatorii putând astfel călca fără probleme blugi fără a fi nevoiți să-i întoarcă sau draperii din materiale groase fără a fi nevoiți să le dea jos de pe galerii.
Nu doar presiunea aburului este esențială, ci și cantitatea oferită. Dacă un fier de călcat de bună calitate oferă o flux continuu de abur cu un debit de 40-80 de grame pe minut, o stație de călcat poate oferi debite care ajung și la 160-200 de grame de minut. Atunci când este nevoie de un flux mai puternic, cum ar fi în cazul cusăturilor sau cutelor dificile, un fier de călcat de bună calitate poate oferi un jet cu un debit de cel mult 200 grame pe minut, în timp ce stațiile de călcat pot ajunge și uneori depăși 400 de grame pe minut.
Nu în ultimul rând, o stație pentru călcat oferă un rezervor pentru apă de mare capacitate care permite călcarea fără întreruperi dese pentru realimentare. Modelele care oferă o capacitate de 1,5 litri sau mai mult sunt frecvente, iar acestea oferă o autonomie care poate ajunge și la două ore.
Dacă v-ați hotărât să purcedeți la achiziția unei stații de călcat, trebuie să fiți însă atenți și la aspectele negative. Fiind mai mari și mai grele, stațiile de călcat necesită o masă de călcat stabilă cu un suport solid și amplu, iar dacă nu aveți un astfel de produs, costul achiziției se va adăuga la cel oricum mărit al stației.
Și libertatea de mișcare oferită este mai limitată. Dacă un fier cu un cablu de alimentare prea scurt poate fi păcălit cu un prelungitor de bună calitate, cablul si furtunul care leagă fierul de călcat propriu-zis de generatorul de abur au o lungime de circa 2 metri și nu pot fi lungite din motive evidente. Unele stații de călcat oferă un fier de călcat detașabil, dar este probabil evident că veți beneficia de o autonomie mică și că pierdeți complet avantajul aburului puternic pentru care ați cumpărat produsul.
În final, deoarece stațiile de călcat vaporizează cantități mari de apă, și depunerile de calcar vor fi mai mari. De aceea, este recomandat să alegeți o stație de călcat care oferă sisteme avansate de dedurizare, dar să fiți totodată atenți la costurile pastilelor înlocuibile deoarece acestea pot deveni destul de mari. Pentru protejarea stației de călcat puteți apela la apa dedurizată prin distilare din comerț, însă și această alegere va mări costurile de exploatare.
Cum alegem o stație de călcat
Deoarece stația de călcat este similară cu un fier de călcat până un punct, și criteriile pentru alegerea unui fier de călcat rămân valabile, dar la acestea se adaugă cele impuse de unitatea externă pentru generarea aburului.
Vas detașabil cu capacitate mare: pentru a beneficia de o autonomie cât mai mare, este recomandată alegerea unei stații de călcat care oferă un vas de stocare cu o capacitate de cel puțin 1,5 litri. Pentru a simplifica alimentarea, este de preferat ca acest vas să fie detașabil.
Cablu și furtun de alimentare lungi: deoarece legătura dintre fierul de călcat și stație nu poate fi prelungită, este bine să alegeți un model care oferă cel puțin 2 metri de libertate.
Boiler fabricat din oțel inoxidabil: boilere fabricate din aluminiu sunt rezistente, însă cele fabricate din oțel inoxidabil vor rezista mai bine în timp la depuneri și variații de temperatură.
Presiune mare de lucru: pentru a beneficia cu adevărat de avantajele unei stații de călcat, este recomandată alegerea unui model care are o presiune de lucru de cel puțin 4 bari, modelele superioare putând ajunge la 6 bari și chiar mai mult.
Indicatoare de nivel, temperatură și presiune: în timp ce unele stații de călcat sunt complet automatizate, altele oferă indicatoare vizuale care arată nivelul presiunii din boiler, temperatura apei și nivelul apei rămase în rezervor. În ultimul caz, un vas de stocare transparent permite vizualizarea mai rapidă a cantității de apă disponibile.
Nivel de zgomot: deoarece stațiile de călcat folosesc o pompă electrică pentru alimentarea cu apă o boilerului, este recomandată alegerea unui model cât mai silențios. Producătorii arareori oferă detalii despre nivelul de zgomot exprimat în dBA, deci va trebui să alegeți modele care specifică operarea la un nivel redus de zgomot.
Timp de pornire: încălzirea inițială a apei necesită un timp pentru atingerea temperaturii de lucru, iar boilerele de capacitate mare au nevoie de mai mult timp. Unele modele mai mici sunt gata în 2-3 minute, însă modelele mai mari au nevoie uneori și de 7-8 minute.
Greutate: în general, fierul de călcat propriu-zis are cam aceeași greutate cu un fier de călcat standard, uneori fiind chiar mai ușor. Stația de călcat are însă o greutate totală mare, 5 kg fiind o caracteristică obișnuită, dar existând și modele masive cu carcasă din oțel și rezervor mare care ajung la un total care poate depăși 10 kilograme.
La criteriile de mai sus, care sunt specifice sau diferite pentru stațiile de călcat, se adaugă și criteriile standard pe care le cunoaștem de la fierul de călcat standard.
Material de construcție pentru talpă: modelele cu talpă din aluminiu sunt comune, însă acestea au tendința să se zgârie ușor, să se curețe greu și să se încălzească prea puternic. Tălpile din inox sunt mai rezistente decât cele din aluminiu, însă și acestea au tendința să se lipească de haine. Modelele acoperite cu teflon, aliaj de paladiu sau alte materiale cu aderență scăzută alunecă foarte bine, însă sunt sensibile la zgârieturi. În final, ceramica este cea mai bună alegere deoarece oferă aderență mică, distribuție uniformă a căldurii și rezistență la zgârieturi.
Talpă cu vârf subțire și mâner cu un singur picior: talpa cu vârf îngust va permite călcarea ușoară în zonele mai dificile, cum ar fi gulerele, în timp ce fierul al cărui mâner nu are decât un picior în partea din spate va permite călcarea ușoară în interiorul mânecilor.
Sistemul de dispersie a aburului: foarte important pentru o stație de călcat, sistemul de distribuție din talpă trebuie să ofere un număr cât mai mare de găuri cu dimensiuni cât mai mici. Unele modele mai ieftine oferă găuri mari, însă modelele superioare pot avea un sistem cu găuri multiple cu diametru de ordinul micronilor. Trebuie să verificați totodată și numărul de trepte pentru ajustarea puterii aburului, modelele superioare oferind trei sau mai multe trepte pe lângă opțiunea de declanșarea manuală a unui jet puternic. De obicei, călcarea verticală este implicită, însă merită să verificați că stația chiar este garantată să funcționeze astfel.
Oprire automată: această funcție permite oprirea automată a fierului de călcat în numai 30 secunde atunci când este lăsat nemișcat în poziție orizontală, pentru a preveni arderea hainelor în situațiile în care uiți aparatul în funcțiune. De asemenea, aparatul se oprește în mod automat și atunci când este în poziție verticală după un interval ceva mai mare.
Putere: chiar dacă sunt mai complexe, stațiile de călcat sunt mai eficiente atunci când generează abur, de aceea și puterea este cam aceeași ca în cazul unui fier de călcat. Urmăriți modelele de cel puțin 1800 – 2000 W, dar pentru o eficiență ridicată, alegeți pe cât posibil modelele care au 2400 – 2600W.
Sistem de curățare rapidă a depunerilor: depunerile de calcar sunt problematice, deci este ideal să alegeți modelele care se laudă cu sisteme de curățare și/sau sisteme de curățare rapidă a boilerului și tălpii.
Alte dotări: la aceste dotări se pot adăugă și altele, cum ar fi peria cu aburi (un accesoriu mic pentru călcat vertical), cabluri retractabile și/sau detașabile, sistem de prindere a fierului de bază (sau chiar o carcasă care se închide complet) sau tălpi detașabile cu profil diferit.
Recomandări stații de călcat
Philips PerfectCare Pure GC7635 – 530 de lei.
Una dintre cele mai bune opțiuni accesibile, PerfectCare Pure oferă un debit de abur suficient de bun (120, respectiv 240 grame pe minut), un boiler cu o presiune maximă de 5 bari, un rezervor de 1,5 litri și este compact și ușor.
Bosch Sensixx DS37 – 820 lei.
Cu o putere de 3100W, un boiler de înaltă presiune care atinge 6 bari și talpă din ceramică, stația de călcat Bosch este o opțiune interesantă pentru cei care nu calcă un volum mare de țesături deoarece rezervorul are doar 1,4 litri. Fluxul continuu de abur și jetul au debite de 120, respectiv 320 grame pe minut, încadrându-se astfel în nota obișnuită a acestei game de preț.
Philips PerfectCare Expert GC9222 – 990 lei.
PerfectCare Expert oferă o talpă anti-aderentă și un boiler cu presiune mare de 5,5 bari, la care se adaugă ajustarea automată a temperaturii de lucru, rezervor detașabil și este compact și ușor. Cu un debit continuu și jet de 120, respectiv 300 grame pe minut, acesta este însă un produs standard, iar rezervorul de 1,5 litri poate fi cam mic dacă aveți foarte mult de călcat.
Tefal Pro Express Control GV8962 – 1240 lei.
Un model compact și puternic, stația de călcat Tefal oferă un boiler cu presiune ridicată de 6,5 bari, un jet de abur foarte puternic de 430 grame pe minut, talpă durabilă anti-aderentă, trei trepte de putere, rezervor detașabil și funcții avansate de curățare, însă rezervorul de numai 1,6 litri nu-l face apt pentru călcatul intensiv.
Lelit PG027 – 2180 lei.
O stație de călcat profesională, modelul Lelit nu oferă specificații ieșite din comun deoarece debitul de abur și jetul au 120, respectiv 250 grame pe minut, însă oferă un boiler avansat cu presiune de 5,5 bari, talpă cu rețea foarte densă de duze, reglaje manuale pentru presiune și temperatură, și un rezervor de apă enorm de 5 litri care oferă o autonomie de 4 ore.
Concluzii
Ceva mai scumpe decât un fier de călcat, stațiile de călcat oferă însă o prestație superioară care folosește din plin avantajul aburului sub presiune.
În funcție de preferințe, nevoi și buget, piața oferă suficiente modele interesante, și sperăm că ghidul nostru de cumpărături v-a oferit suficiente detalii pentru a putea alege în deplină cunoștință de cauză.
Pe același subiect, vă recomandăm și ghidurile noastre detaliate care vă vor ajuta în alegerea unui fier de călcat obișnuit, într-un buget mai accesibil, dar și cele despre aspiratoarele de diverse tipuri disponibile în prezent, sau cel despre mașini de spălat rufe (cu și fără uscator) sau despre mașinile de spălat vase.