Cărţi audio gratuite (audiobooks)- alternativa la cărţi tipărite şi ebooks
Una dintre cele mai plăcute metode de relaxare descoperite recent de români este să asculţi cărţi audio în timp ce eşti pe drum sau chiar şi atunci când eşti acasă, dar nu ai dispoziţia necesară de a citi efectiv o carte.
În plus, trăim într-o societate în care lectura clasică a unei cărţi pare ceva desprins din antichitate. Pentru a citi o carte aşa cum se cuvine ai nevoie de timp, răbdare şi bună dispoziţie. Trebuie să fii dispus să te afunzi în tainele unui roman şi să nu te mai gândeşti la nimic altceva. Lucruri pe care, să fim serioşi, puţini dintre noi le pot face în ziua de azi.
Inevitabil, industria literaturii s-a adaptat la cerinţele lumii digitale, iar cărţile în format electronic ne scutesc de anumite inconveniente, pentru că ne permit să avem o întreagă bibliotecă pe telefon sau tabletă care aşteaptă să fie citită.
Ce facem însă când vrem să citim un roman bun, dar nu avem dispoziţia necesară pentru a parcurge textul? Apelăm la cărţile audio, aflate într-un stadiu de dezvoltare puternic inclusiv în ţara noastră.
Ce sunt cărţile audio?
Cărţile audio sunt, aşa cum sugerează şi numele, înregistrări audio ale unui text tipărit. Practic, o persoană citeşte cu voce tare o carte şi înregistrează “monologul”, care ulterior poate fi ascultat de cei interesaţi. De obicei, cărţile audio au un narator profesionist, capabil să înţeleagă cartea şi să-şi adapteze vocea şi atitudinea în funcţie de personaje şi de desfăşurarea acţiunii.
Cunoscute în limba engleză sub termenul de audiobook, cărţile audio sunt înregistrate într-o largă varietate de formate, industria profitând la maxim de oportunităţile oferite de digitalizare. Astfel, putem asculta cărţi audio direct pe site-ul de internet pe care sunt găzduite sau le putem descărca pe calculator într-un format compatibil cu orice player audio.
De cele mai multe ori întâlnim, bineînţeles, cărţi audio MP3, datorită popularităţii câştigate de acest format în industria muzicală. Datorită compatibilităţii cu aproape orice player, cărţile audio în format MP3 pot fi ascultate cu uşurinţă pe calculator sau transferate pe smartphone, tableta sau MP3 player.
Cărţi audio gratuite
Aşa cum există cărţi electronice gratuite, există şi cărţi audio gratuite, iar aici sunt incluse în special opere care, conform legislaţiei, nu mai sunt protejate de drepturile de autor.
Cărţi audio în română
Din păcate, internetul românesc nu este foarte generos când vine vorba de cărţi audio gratuite. Există câteva site-uri dedicate, însă acestea se axează preponderent pe literatura şcolară:
- Audio Cărţi – Cărţi şi volume de poezii scrise de Ion Luca Caragiale, Ion Creangă, Mihai Eminescu, George Coşbuc, Petre Ispirescu sau Ioan Slavici. Singurul autor străin este Jules Verne, iar deocamdată sunt disponibile doar două cărţi ale francezului: Castelul din Carpaţi şi 5 săptămâni în balon. În total există 56 de opere de la 10 autori care cumulează aproximativ 55 de ore de ascultare.
- Cărţi Audio – Cărţi scrise preponderent de autori străini cunoscuţi, precum Alexandre Dumas, Jules Verne, Charles Dickens, Mark Twain sau Jane Austin. Aici vei găsi romane precum „Cei trei muşchetari” de Dumas sau „Omul invizibil” de H.G Wells, pe lângă câteva opere de Jules Verne, celebrele aventuri ale lui Tom Sawyer scrise de Twain şi poveşti de Hans Christian Andersen. Din păcate, nu există literatură modernă sau literatură modernă, dar conţinutul este actualizat periodic.
- CarteaSonora – Realizat după un concept asemănător cu CarteaAudio, şi acest site îţi pune la dispoziţie audiobook-uri în română preponderent din literatură română. Poţi asculta atât romane celebre studiate în liceu, cât şi proză scurtă, basme şi poezii. Din păcate, dacă vrei să descarci cărţile audio pe calculatorul tău sau să le primeşti pe CD trebuie să plăteşti, dar probabil că cei mai mulţi vor prefera să le asculte direct pe site.
Cărţi audio disponibile online în engleză
Oferta de audiobook-uri gratuite este mult mai vastă în cazul literaturii în limba engleză. Există numeroase site-uri care beneficiază de baze de date complexe de cărţi audio, în timp ce altele oferă câteva audiobook-uri gratuite pentru a atrage utilizatorii şi spre cele contra-cost. Noi am selectat pentru tine câteva dintre cele mai mari şi mai bune site-uri cu cărţi audio în limba engleză.
- Project Gutenberg – Probabil că Gutenberg este un proiect care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Cunoscut pentru cărţile electronice gratuite, site-ul îţi oferă acces la câteva mii de cărţi audio atât în limba engleză, cât şi în numeroase alte limbi de circulaţie internaţională. Cărţile sunt disponibile în ordine alfabetică, dar poţi apela şi la motorul intern de căutare.
- Free Clasic Audio Books – Aşa cum sugerează şi numele, acest site îţi oferă acces la o varietate de cărţi audio din literatura clasică, care pot fi găsite în ordine alfabetică sau printr-o căutare în motorul Google. Ce mi-a plăcut cel mai mult este posibilitatea de a descărca aceste cărţi audio atât în format MP3, cât şi pentru iPod, o facilitate relativ rar întâlnită în acest moment.
- Open Culture – Îţi place să asculţi literatura SF? Atunci probabil că OpenCulture va deveni unul dintre site-urile tale preferate, întrucât îţi oferă acces la cărţi celebre scrise de câţiva dintre cei mai importanţi autori din domeniu, cum ar fi Isaac Asimov, Arthur C. Clarke sau Frank Herbert. Asta nu înseamnă însă că nu vei găsi aici şi numeroase alte titluri interesante din literatură universală.
- Learn Out Lound – Learn Out Loud nu este neapărat un site cu cărţi de literale, ci mai degrabă un proiect cu audiobook-uri educative din diverse domenii. Aici vei găsi numeroase cărţi audio interesante din domenii precum sport, turism, ştiinţă sau educaţie, iar acestea pot fi descărcate pe propriul calculator pentru a nu depinde de o conexiune la internet.
Concluzii
Interesul pentru cărţi audio devine din ce în ce mai mare şi în România datorită numeroaselor gadgeturi portabile pe care le poţi folosi pentru a le asculta. Aşa cum ţi-am arătat în acest articol, poţi găsi numeroase audiobook-uri cu literatura română clasică şi literatura străină în mod gratuit, pe lângă poezii, basme sau proză scurtă.
Ţie îţi place să asculţi cărţi audio? Consideri că este mai uşor să asculţi cărţi sau crezi că acel sentiment de a ţine o carte în mâna nu poate fi înlocuit de cărţile electronice şi cu atât mai puţin de cele audio?
Paul
9 mai 2011 la 09:59
Pentru limba engleza va recomand site-ul LibriVox ( https://librivox.org/ ) unde se afla cateva mii de carti public domain citite de voluntari.
iosif
25 mai 2011 la 16:53
Sa va bagati ceva in limba aia engleza ca parca am fi in Anglia si nu in Romania…Tot ii dati cu engleza, cu engleza si iar engleza….Mai da-ti-o dracului de engleza si ganditi-va sa faceti ceva si pentru romanasii nostrii care nu cunosc numai lmba lor materna, ca aia sant mai multi in tara asta…
robert
15 ianuarie 2013 la 03:45
ce păcat că tu nu te numeri printre ei…aceia „care nu cunosc numai lmba lor materna”…cat despre faptul că sunt mai mulți în țara asta…te înșeli amarnic; cred că putem număra foarte puțini români care cunosc decent limba română. Limba engleză azi nu mai reprezintă o limbă străina; este imperios necesară cunoașterea ei pentru a ști pe ce lume trăiești…cât despre frustrarea că este aproape mai folosită în România decât limba română, individul de rând nu are ce face…dacă nu începem să ne comportăm ca și francezii..care și lui Michael Jackson îi spun Mișel Jacson…sau ca germanii care deși înțeleg mai multe limbi, aleg să nu comunice decent decât cu cei care cunosc limba germană, o să avem în permanență o limbă maternă absolut dominată de limbilile popoarelor cărora le pasă de limba lor.
Decebalus per Scorilo
24 decembrie 2015 la 15:52
Stimabile,
Frumoasa motivatie doar ca …
… doar ca pana si cele mai mici aplicatii IT ofera la instalare alegerea unei limbi care poate fi bulgara, ceha, maghiara sarba, etc.
Si nu cred in aceste tari nu sunt cunoscatori de limba engleza. Doar ca doresc sa citeasca, sa scrie in limba marerna, sa o perfectioneze.
Doresc sa-si conserve traditiile din mosi stramosi.
Poate ca de Craciun iti suni parintii si le zici merry christmans (sper ca am scris corect) ori happy new years.
Deja mie greata!
Traiesc in Romania si vreau sa scriu, sa citesc, sa vorbesc si sa traiesc romaneste.
Da, cand ies din tara o sa vorbesc englezeste mai mult sa mai putin.
De ce trebuie sa alergam sa fim slugi la straini, in loc sa fim patrioti si nationalisti in tara noastra asa cum sunt popoarele din jurul nostru?
Trebuie sa ne reconstruim tara, sa o reindustrializam, sa fim mai buni aici la noi, sa facem aici performanta nu pe meleaguri straine!
In fine, e democratie si fiecare are liberul arbitru sa decida ce e mai bine ptr propria persoana, insa cand e vorba de Romania si de natia romana atunci trebuie sa fim "Inn ti in cuget si simtiri".
Sorin
3 iunie 2013 la 18:03
Procentual, 23 milioane romani ar fi 0,38% raportat la intreaga planeta de 6 miliarde, ori procentul „engleza, engleza” este net superior. Este bine ca exista si carti audio in limba romana, oferta fiind totusi subtire. Insa cei cu mintea destupata vor invata si engleza, pe cind cei incuiati la minte vor ramine prizonieri in propriul gulag. Sa inteleg ca folosesti sistemul de operare „ferestre”, operezi cu „sorecelul” si scrii texte in „cuvinte” ??!
tavi
7 august 2014 la 05:27
cand folosesti calculatorul foloseti sitemul windows dar deschizi fereasta la camera. cand elevul ramane dupa orele de scoala, ramane dupa scoala nu after school.americanii au serviciu de inteligenta nu au ,,inteligensul” american.tendinta devine trend .actorii nu mai au dubluri au cover.Nici o televiziune neanglofona nu are ,,breaking news ” in afara de romani.Ca sa -l ajutam pe vanghelie si becali sa nu mai grseasca scriem niciun in loc de nici un s.a.m.d.
Am supravietuit lui Tatucu si ne dam chilotii jos la americani !
Nu e bine !
Nusica
11 august 2011 la 09:33
Deci toate recomandarile sunt pentru carti in engleza,are dreptate Iosif
me
17 februarie 2012 la 23:02
Desi suntem mai saraci, in Romania nu este nimic gratuit, doar curentul furat de tiganii din Ferentari si platit de Gigi Becali. Astfel cartile in engleza sunt cea mai buna alegere. Multe ce pot fi obtinute gratuit de pe Net. Astfel folosestide doua ori , citesti si inveti o limba care ,daca ai internet este aproape o necesitate.
robert
15 ianuarie 2013 la 04:08
btw…cine dorește să descarce/asculte cărți audio de calitate în limba română, să încerce aici: http://www.cartiaudio.eu
noki
30 mai 2012 la 17:32
Noi nu avem fiindca muncim mai putin si vrem totul de-a gata.
Daca cineva se ofera sa citeasca carti si sa le puna pe Net, atunci si in Romania ar fi mai multe carti audio in romana.
Ei, se ofera cineva?
Nu.
Atunci sa nu ne mai vaitam, cel putin.
mitzuthekid
21 octombrie 2013 la 04:36
Puteti gasi si aici carti audio in limba romana http://carti-audio.blogspot.ro/. Se descarca instant, gratuit, fara cont. Design nou, (probabil unii dintre voi il stiu). Succes
Florin
3 martie 2014 la 22:31
Cu alta ocazie,acum este inchis.
Mihai
22 noiembrie 2013 la 11:00
Probabil cel mai bun de la noi si care vad ca-l updateaza regulat:
http://www.lectura-audio.blogspot.ro
Tisianu
7 aprilie 2023 la 07:05
am 63 de ani, nu mai am multe bucurii,in copilarie si tinerete citeam de la biblioteca , nu i+mi prea permiteam sa cumparar ,acum am revenit la perioada copilariei. i+mi este greu cu tehnologia dar ma bucura existenta acestor carti audio , multumesc pentru clipele placute .