GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cele mai bune cărţi SF pe care trebuie să le citeşti

Autor: Echipa Giz.ro

Literatura science fiction este unul dintre cele mai apreciate genuri publicistice la nivel mondial, mai ales datorită faptului că a oferit de-a lungul anilor autori celebri care au impresionat prin nivelul de detalii aplicat asupra unor lumi imaginare.

Numeroase cărţi SF au stat la baza unor invenţii ulterioare ale oamenilor de ştiinţă, care aveau nevoie doar de imaginaţia unor scriitori pentru a identifica modalitatea în care pot da naştere la noi produse.

Inevitabil, realizarea unui clasament a celor mai bune cărţi SF este dificilă şi, mai ales, subiectivă (topurile cu cele mai vandute carti stau marturie acestui fapt). Noi am ales însă pentru această listă acele cărţi, sau mai bine zis acele serii de cărţi SF care au avut un impact semnificativ asupra cititorilor şi care au contribuit, mai mult sau mai puţin, la noi descoperiri interesante în lumea ştiinţei.

Tocmai de aceea, aici nu vei regăsi prea multe cărţi SF cu extratereştrii sau războaie interplanetare, ci povesti complexe despre lumi imaginare.

Seria Fundaţia de Isaac Asimov

Alcătuită din nu mai puţin de şapte cărţi, seria Fundaţia este una dintre cele mai apreciate opere SF din toate timpurile. Scrisă de cunoscutul autor american Isaac Asimov, Fundaţia prezintă iniţial povestea lui Hari Seldon, un matematician care descoperă o metodă de predicţie a viitorului şi care pune bazele Fundaţiei, o organizaţie care are drept scop clădirea unui nou Imperiu Galactic. Pe lângă firul narativ propriu-zis, Fundaţia impresionează şi prin abilitatea lui Asimov de a explica numeroase tehnologii care au contribuit la dezvoltarea civilizaţiei.

Peisaj din lumea imaginata de Isaac Asimov

Peisaj din lumea imaginata de Isaac Asimov

Seria Dune de Frank Herbert

O altă serie SF de calitate este Dune, scrisă de Frank Herbert, în care acesta descrie un univers cu o societate feudală: o serie de Case Nobile controlează planetele şi răspund în faţa unui Împărat. Povestea se concentrează asupra planetei deşertice Arrakis, singura planetă unde se găseşte mirodenia, cea mai importantă substanţă din univers. Lupta pentru controlul asupra planetei dintre mai multe Case Nobile îl va propulsa pe Paul Atreides, fiul Casei Nobile Atreides, în postura de lider, iar povestea este apoi continuată în alte cinci cărţi.

Dune se petrece pe o planeta desertica bogata in mirodenie

Dune se petrece pe o planeta desertica bogata in mirodenie

Seria Odiseea Spaţială de Arthur C. Clarke

Fanii cărţilor despre cucerirea spaţiului cosmic vor aprecia probabil cel mai mult seria Odiseea Spaţială scrisă de Arthur C. Clarke. Aceasta propune un scenariu inedit pentru modul în care au evoluat oamenii preistorici şi cum au ajuns ulterior să intre indirect în contact cu o civilizaţie extraterestră. În cadrul poveştii este explicată şi relaţia dintre om şi inteligenţa artificială, dar şi o bună parte dintre misterele sistemului nostru solar. Seria este compusă din patru cărţi care prezintă omenirea în diverse stadii de dezvoltare şi de înţelegere a universului între anii 2001 şi 3001.

Odiseea spatiala a lui Clarke, una dintre cele mai apreciate serii de carti SF

Odiseea spatiala a lui Clarke, una dintre cele mai apreciate serii de carti SF

Seria Marte de Kim Stanley Robinson

Cititorii care preferă cărţile SF cu un grad de realism cât mai ridicat vor aprecia cu siguranţă trilogia Marte scrisă de Kim Stanley Robinson. Prima carte, intitulată Marte Roşu, evidenţiază modul în care omenirea începe colonizarea Planetei Roşii, cu toate provocările generate de acest lucru. Ulterior, oamenii reuşesc să terraformeze planeta în cartea Marte Verde, ceea ce conduce la Marte Albastru, atunci când planeta începe să beneficieze de apă în stare lichidă. Autorul surprinde foarte bine natura umană în fiecare dintre cele trei cărţi, fiind mai mult decât o simplă serie SF.

Marte Rosu sau cum vor coloniza oamenii planeta marte

Marte Rosu sau cum vor coloniza oamenii planeta marte

Fahrenheit 451 de Ray Bradbury

În Fahrenheit 451, Ray Bradbury prezintă o societate umană în care cărţile sunt interzise, iar pompierii au rolul de a arde orice carte tipărită. De fapt, cartea este povestea unei societăţi controlate în totalitate de autorităţi, în care cărţile sunt văzute ca o metodă de a gândi liber şi, implicit, de a reprezenta o ameninţare la sistemul opresiv. Fiecare mişcare este urmărită pas cu pas de autorităţi, astfel că închegarea unei structuri de rezistenţă este dificilă, dar nu imposibilă.

Copera cartii scrise de Ray Bradbury

Copera cartii scrise de Ray Bradbury

Seria Jocul lui Ender de Orson Scott Card

Jocul lui Ender, prima carte care dă şi numele trilogiei, prezintă povestea unui conflict între umanintate şi o specie extraterestră de insecte de mari dimensiuni. După două invazii, oamenii încearcă să se pregătească pentru o a treia prin antrenarea copiilor, iar Ender Wiggin este cel care se evidenţiază drept speranţă a omenirii. În mare parte, vorbim despre o carte SF de natură militară, astfel că aceasta propune ceva nou în peisajul cărţilor SF.

Unul dintre posterele filmului Jocul lui Ender

Unul dintre posterele filmului Jocul lui Ender

Mâna stângă a întunericului de Ursula K. Le Guin

Scriitoarea Ursula K. Le Guin explorează în această carte o umanitate în care oamenii pot avea simultan ambele sexe. Deşi acest concept a fost abordat inclusiv de Isaac Asimov, Le Guin este prima scriitoare care pune accent pe acest lucru, însă îmbracă povestea într-un veritabil material SF: într-un viitor relativ îndepărtat, oamenii au colonizat universul şi au format o alianţă numită Ekumen formată din 83 de planete. Membrii acesteia încearcă să convingă populaţia planetei Winter să se alăture, însă faptul că locuitorii sunt ambisexuali generează numeroase provocări.

Planeta Winter, imaginata de Le Guin in Mana stanga a intunericului

Planeta Winter, imaginata de Le Guin in Mana stanga a intunericului

Ghidul autostopistului galactic de Douglas Adams

Ghidul autostopistului galactic este o poveste satirică mai puţin obişnuită şi, foarte posibil, puţin interesantă pentru fanii SF-ului hardcore. Cartea are la bază un serial de comedie SF care spune mai multe poveşti mai mult sau mai puţin credibile despre diverse rase extraterestre. De exemplu, pe planeta Magrathea se contruiau planete, iar Pământul a fost distrus de o civilizaţie extraterestră pentru a face loc unei autostrăzi galactice.

Ghidul autostopistului galactic a fost inclusiv ecranizat

Ghidul autostopistului galactic a fost inclusiv ecranizat

Străin în ţară străină – Robert A. Heinlein (1961)

Robert A. Heinlein tratează o poveste interesantă în Străin în ţară străină care îl are drept personaj principal pe Valentine Michael Smith. Acesta este un marţian crescut pe Marte care călătoreşte pe Pământ, planeta natală a omenirii. Smith se vede pus în ipostaza de a interacţiona cu Pământul, o societate care a evoluat complet diferit după ce omenirea a ajuns să colonizeze planeta Marte, astfel că trebuie să se adapteze şi să înţeleagă modul în care funcţionează această lume.

Pamantul, o lume atat de diferita de Marte

Pamantul, o lume atat de diferita de Marte

Omul din Castelul Înalt de Philip K Dick

În Omul din Castelul Înalt, Philip K. Dick prezintă o istorie alternativă, în care regimul nazist a câştigat al Doilea Război Mondial prin cucerirea Eurasiei şi exterminarea populaţiei din Africa. Acţiunea de petrece în fostele Statele Unite ale Americii, acolo unde Germania lupta pentru control cu Japonia, aliatul său din război în cadrul Puterilor Axei. Cartea relatează viaţa a numeroase personaje care trăiesc sub acest nou regim totalitar impus de nazişti.

Harta lumii, asa cum a fost imaginata de Dick in Omul din castelul inalt

Harta lumii, asa cum a fost imaginata de Dick in Omul din castelul inalt

Concluzii

Pasionaţii de cărţi SF se numără printre cititorii care au la dispoziţie numeroase opere de calitate. Cele mai multe cărţi SF de calitate fac parte din serii care se întind frecvent pe mai mult decât o simplă trilogie, întrucât descriu universuri complexe.

Cărţile SF reprezintă de asemenea o metodă cel puţin interesantă de a vedea cum au imaginat viitorul diverşi scriitori, mai ales că unele premise ale acestora sunt cât se poate de realiste şi au condus, aşa cum am menţionat şi în prima parte a articolului, la numeroase invenţii.

Acestea fiind spuse, te invităm să ne spui care sunt cărţile SF care ţi-au plăcut cel mai mult şi ce tipuri de opere science fiction ţi-ar plăcea să lecturezi în timpul tău liber.

În plus, dacă sunteți itneresați de subiectul cititului, vă recomandăm și articolele noastre despre cum să citești cărți pe telefonul mobil, precum și cel care vă explică unde și cum puteți găsi cărți online disponibile gratuit.

3 comentarii

  1. Violeta

    31 mai 2014 la 20:34

    Isaac Asimov este scriitorul copilariei mele. Fara el nu exista o cultura SF !

  2. Sorin

    2 iunie 2014 la 16:19

    Incepand cu „Eu, robotul” si „O piatra pe cer” de Isaac Asimov, si in continuare „Fundatia” si apoi „Dune”, as propune ca si o continuare de citit „Pandora: Efectul Lazar” si „Pandora: Incidentul Isus” de Frank Herbert si Bill Ransom. Spor la citit !

    • Eugen

      23 februarie 2020 la 18:36

      Consider ca seriile science_fiction Dune si Pandora sunt mai complexe decât Fundația lui Asimov ,100%!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri