Unde găseşti cărţi şi reviste electronice în limba română
Ritmul alert în care trăim şi revoluţia tehnologică la care suntem martori a limitat drastic timpul alocat lecturii tradiţionale, indiferent că vorbim despre literatură sau reviste de specialitate. Ajutorul a venit, în mod firesc, tot din partea tehnologiei, prin intermediul unor noi concepte şi gadgeturi care să ne permită să citim cărţi şi reviste în format digital oriunde ne-am afla, cum ar fi ebook readerele, telefoanele sau tabletele, în special iPad.
Ca de obicei, în România lucrurile s-au mişcat destul de lent, însă în prezent oferta de ebook readere este una destul de generoasă (un articol pe acest subiect este disponibil aici), iar iPad se regăseşte în ofertele celor mai multe magazine de comerţ electronic.
Ultimul obstacol care a stat în calea dezvoltării lecturii digitale în ţara noastră a fost conţinutul în limba română. Am folosit însă timpul trecut tocmai pentru că în ultimul an au apărut numeroase resurse digitale complet legale în limba română, publicate chiar de cele mai importante edituri din România, alături de lansarea primelor ziare şi reviste pentru iPad.
De aceea, este momentul potrivit să-ţi arătăm ce sunt, cum poţi folosi şi unde găseşti cărţi şi reviste digitale în limba română.
Ce sunt şi pe ce gadgeturi poţi citi cărţi digitale?
Cărţile digitale reprezintă varianta electronică a cărţilor tipărite pe hârtie şi, în cele mai multe cazuri, includ toate formatările existente în versiunea print. Dacă iniţial existau doar în format Microsoft Word şi PDF la o calitate precară, cărţile digitale sunt disponibile acum în formate specifice care redau fidel conţinutul şi formatările textului din varianta tipărită. Cele mai uzuale formate de cărţi electronice sunt:
- epub (electronic publication)
Cărţile în format epub folosesc un stadard deschis care permite adaptarea textului la mărimea ecranului dispozitivului electronic pe care îl foloseşti (reflow content) şi beneficiază de numeroase opţiuni de afişare.
Cărţile în format epub pot fi citite pe orice ebook reader cu excepţia Kindle, smartphone Android (prin aplicaţiile Aldiko sau FBReader), smartphone iPhone şi tabletă iPad (prin aplicaţia Stanza), computer cu Windows (prin aplicaţiile Adobe Digital Edition sau Calibre).
- mobi (Mobipocket)
Formatul mobi a fost dezvoltat de compania Mobipocket şi adoptat şi uşor modificat de Amazon ca format standard pentru ebook readerul Kindle.
Cărţile în format mobi pot fi citite pe ebook readerul Kindle, computer cu Windows, telefoane Blackberry şi telefoane vechi cu sistem de operare Symbian sau Windows Mobile.
- PDF (Portable Document Format)
Formatul PDF dezvoltat de Adobe are avantajul popularităţii şi suportului pentru aproape orice tip de dispozitiv electronic, însă nu este ideal pentru cărţile electronice din cauza formatării fixe (există probleme în special la poze).
Unde găseşti cărţi digitale în limba română?
Aşa cum spuneam la începutul articolului, există numeroase edituri care oferă cărţi digitale în limba română, ca versiuni electronice ale cărţilor tipărite, însă numărul de titluri disponibile este destul de redus. Printre ele se numără:
- Editura Nemira – Cărţile digitale oferite de Nemira sunt disponibile în format epub şi mobi şi au preţuri cu aproximativ 50% mai mici decât versiunile tipărite. Cărţile cumpărate rămânpermanent în contul utilizatorului şi pot fi descărcate din nou gratuit oricând, astfel că nu trebuie să-ţi faci griji dacă ştergi din greşeală cartea de pe dispozitivul tău.
- Editura Polirom – Oferta Polirom cuprinde 200 de cărţi digitale, scrise în special de autori români sau de autori străini clasici. Cărţile sunt disponibile în formatele epub şi PDF şi sunt protejate prin DRM.
- Libris – o gamă diversă de cărți de toate tipuri, în format digital sau fizic;
- Editura Humanitas – Humanitas propune o selecţie de 40 de cărţi de litaratură şi peste 20 de titluri de filozofie, în această ultimă categorie fiind incluşi autori precum Gabriel Liiceanu, Constantin Noica sau Andrei Pleşu. Cărţile sunt disponibile în format epub sau PDF şi sunt protejate DRM.
- Elefant – Magazinul de cărţi Elefant propune o colecţie interesantă de cărţi digitale disponibile în format epub şi PDF cu DRM, însă oferta este destul de limitată. Interesant este însă că există şi o serie de cărţi digitale compatibile cu Kindle (cel mai probabil, pentru că nu au DRM).
- Evobook – Producătorul român al ebook readerului Evobook a lansat şi un magazin de cărţi electronice de unde poţi descărca gratuit opere clasice semnate de autori precum Alexandre Dumas sau, contra-cost, cărţi scrise de autori celebri precum Paulo Coelho. Titlurile sunt disponibile în format epub şi PDF cu protecţie DRM.
- Okian – Oferta celor de la Okian cuprinde câteva titluri de ebookuri în limba româna, însă din păcate nu există o secţiune dedicată cărţilor electronice. Acestea trebuie căutate manual cu motorul de căutare existent pe site şi sunt disponibile de regulă doar în format epub.
- Adevărul Shop – Oferta celor de la Adevărul Shop cuprinde câteva sute de cărţi în format electronic semnate inclusiv de autori precum Ion Creangă. Din păcate, cărţile pot fi citite doar pe sistemul de operare Windows, ceea ce limitează drastic valoarea acestora.
- Kindle Store – Oficial, Amazon nu oferă deocamdată cărţi electronice în limba romană. Neoficial, poţi găsi şi cumpăra cărţi electronice în română de pe Kindle Store dacă introduci termenul “romanian edition” în căsuţa de căutare, iar lista rezultată va fi destul de lungă. În plus, cei de la Elefant negociază din toamnă anului trecut cu Amazonpublicarea de cărţi electronice în limba română pe Kindle Store, deci există speranţe că oferta se va îmbogăţi în viitorul apropiat
Publicaţii digitale în limba română
Tableta Apple iPad este folosită de numeroase publicaţii pentru lansarea unor ediţii digitale, iar primul nume care îmi vine în minte este Wired. În România lucrurile sunt însă abia la început, în primul rând din cauza numărului scăzut de posesori de iPad raportat la piaţa media, iar în al doilea rând din cauza costurilor ridicate pe care le presupune dezvoltarea unei astfel de ediţii. De aceea, oferta este limitată:
- Gazeta Sporturilor – Fără îndoială, este cea mai reuşită versiune digitală a unei publicaţii româneşti şi include conţinut exclusiv pentru acest format, clipuri video şi fotografii de rezoluţie mare. Aplicaţia necesită un abonament lunar de 3 EUR, iar ediţia zilnică are peste 200 MB, ceea ce reprezintă o problemă atât din cauza timpului necesar pentru download, cât mai ales în absenţa unei conexiuni Wi-Fi.
- The One – Prima revistă în limba română disponibilă pentru iPad este The One, adresată în special publicului feminin. Include materiale video, pictoriale de fashion şi beauty şi ştiri despre celebrităţi, plus un editorial săptămânal exclusiv semnat de Andreea Esca.
- Gândul – Ediţia de iPad a publicaţiei Gândul, lansată simultan cu închiderea versiunii print, este doar o copie a site-ului adaptată pentru tablete, motiv pentru care nu aduce nimic nou în peisaj.
- Adevărul – Şi Adevărul are aceeaşi problemă ca aplicaţia pentru Gândul, întrucât nu aduce conţinut special pentru iPad. În plus, aplicaţia costă 0.99 USD.
Concluzii
Piaţa de conţinut digital în limba română a început să se dezvolte începând de anul trecut, în special în privinţa cărţilor electronice.
Pe măsură ce adopţia ebook readerelor va creşte, ne putem aştepta şi la o popularitate din ce în ce mai mare pentru cărţile în format epub şi mobi, astfel că titlurile disponibile se vor diversifica.
În schimb, ediţiile digitale ale revistelor pentru iPad nu se ridică încă la pretenţiile celor din Vestul Europei şi SUA, însă încercarea Gazetei Sporturilor este demnă de luat în calcul, iar exemplul lor ar trebui urmat şi de alte publicaţii, în special de cele de IT.
Ben
30 septembrie 2015 la 21:08
Ar fi fain daca ar adauga mai multe carti straine traduse in romana.Si daca cartile ar fi free.Oricum speram pentru anii viitori la asa ceva chiar daca nu o sa faca mare lucru in privinta preturilor.Mersi de articol!