GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Căști de gaming: cum le alegem pe cele mai bune

Autor: Echipa Giz.ro

Căștile de gaming au devenit, alături de moușii și tastaturile dedicate, unele dintre perifericele apreciate de către amatorii de jocuri deoarece oferă facilități suplimentare pe care căștile audio obișnuite nu prea le oferă.  La aceste dotări suplimentare se adaugă și designul diferit menit să le scoată în evidență, iar cei care sunt în căutarea unor căști bune pentru gaming vor găsi în cadrul acestui articol explicațiile și recomandările necesare pentru a putea alege în deplină cunoștință de cauză.

La o primă vedere, căștile de gaming ar părea doar un truc de marketing menit să speculeze piața de accesorii pentru jocuri. Această piață a devenit din ce în ce mai complexă și, să recunoaștem, din ce în ce mai scumpă în decursul ultimilor zece ani, mulți producători mai vechi sau mai noi începând să ofere nu doar tastaturi și mouși, ci și căști, mousepad-uri, camere Web, microfoane și tot felul de alte periferice care îmbunătățesc sau pretind că îmbunătățesc experiența și controlul.

Este adevărat, orice pereche de căști stereo de bună calitate oferă un ambient sonor suficient de bun pentru jocuri, însă acestea nu sunt întotdeauna de ajuns.

Preluând avansurile tehnologice mai repede și răspunzând mai la obiect pretențiilor amatorilor de jocuri, căștile de gaming moderne oferă sunet multicanal, microfoane cu noise cancellation, compatibilitate cu consolele Microsoft sau Sony și alte tehnologii menite să ofere un sunet mai bun și o integrare mai bună cu lumea jocurilor.

casti-gaming

Cum alegem căștile de gaming

Înainte de a cumpăra niște căști de gaming, trebuie să analizezi ce pretenții ai, ce platformă hardware folosești și modul în care intenționezi să le folosești, fiecare alegere putând scoate la iveală modele diferite cu prețuri care variază semnificativ.

În funcție de formă: supra- sau circu-auriculare?

Tipul căștilor determină confortul acestora, fiecare dintre cele două tipuri folosite pentru modelele pentru gaming având avantaje și dezavantaje.

Căștile supra-auriculare

Cunoscute și sub numele de on-ear, acestea folosesc cupe cu dimensiuni mai reduse care se așează peste pavilionul urechii. Acestea sunt în general mai mici și mai ușoare, însă nu oferă o izolare suficient de bună a zgomotelor din jur, deci dacă preferi o imersiune totală, acest aspect s-ar putea să te deranjeze.

Din cauza formei cupelor, aceste căști tind să devine deranjante după câteva ore de utilizare deoarece pavilionul presat al urechii începe să doară.

casti-gaming-razer-kraken-pro

Cupele mari și bureții moi sunt cheile unui confort bun

Căștile circu-auriculare

Folosind designul standard al căștilor de studio, acestea folosesc cupe mari care acoperă integral pavilionul urechii. Această formă este aleasă aproape întotdeauna pentru modelele wireless deoarece cupele mari pot ascunde atât electronică necesară funcționării cât și bateriile mai mari care pot oferi o autonomie mai bună.

Acestea oferă o atenuare bună a zgomotelor din jur și sunt mai confortabile de purtat, însă uneori au tendința să încălzească urechile și pot fi uneori cam grele.

În funcție de numărul de difuzoare: stereo sau multicanal?

Opțiunea stereofoniei este cea mai simplă, însă cei care au nevoie de poziționarea sunetului multi-canal sau sunt doar atrași de complexitatea unui ambient audio 3D vor opta probabil pentru modelele 5.1 sau 7.1.

Căștile stereo

Pentru unii utilizatori, stereofonia este suficient de bună pentru audiția în bune condiții a sunetului jocurilor. Acestea sunt înrudite cu suratele lor dedicate audiției muzicale și pot oferi difuzoare de mari dimensiuni cu o reproducere bună atât pentru audiția multimedia cât și pentru jocuri.

Odinioară, producătorii de plăci de sunet au încercat diverse tehnologii pentru poziționarea 3D a sunetului cu ajutorul a doar două difuzoare. Încercând să imite modul în care creierul interpretează semnalul sonor recepționat de urechi și procesează atenuările pavilionului urechii sau propagarea prin osatura capului, tehnologiile precum Aureal A3D, Creative EAX sau Sensaura s-au bucurat de momentele lor de glorie dar au căzut în desuetudine în momentul în care Microsoft a abandonat accelerarea hardware a stivei audio din sistemul de operare Windows începând cu versiunea Vista. De atunci, producătorii și-au dezvoltat sau cumpărat diverse motoare audio software, iar procesarea și poziționarea 3D nu mai este practic dependentă de nici un standard.

casti-gaming-razer-tiamat

Difuzoare multiple într-o singură cupă pentru sunet multicanal 3D

Căștile 5.1 sau 7.1

Există jocuri în care sunetul stereo nu este suficient. Amatorii de jocuri multi-player știu foarte bine cât de importantă este poziționarea precisă doar după auz a evenimentelor din jur, iar căștile multi-canal 5.1 sau 7.1 au adus o îmbunătățire semnificativă a acestui aspect.

Pentru a oferi sunet multi-canal, căștile de acest fel ascund mai multe difuzoare în fiecare din cele două cupe. Chiar dacă difuzoarele înghesuite aici se află la o distanță mică una de cealaltă, acestea sunt poziționate suficient de bine pentru a putea oferi urechii un mediu audio cu o spațializare net superioară celei oferite de sunetul stereo, fie el și procesat cu ajutorul unui algoritm software de spațializare.

Conectarea căștilor multi-canal este însă pretențioasă decât cea a unei simple căști stereo, fiind recomandată lectura atentă a secțiunii legată de conectivitate care urmează mai jos.

În funcție de microfon: cu sau fără atenuarea zgomotului de fundal?

Dacă sunteți pasionați de multiplayer și folosiți des comunicarea cu ajutorul vocii, un microfon de bună calitate este esențial pentru căștile de gaming pe care trebuie să le alegeți. În cazul consolelor, trebuie să fiți atent la compatibilitatea explicită cu modelul de ținut deoarece implementările canalelor de voce pe aceste platforme sunt standard și nu au flexibilitatea celor de pe PC.

Microfon fără atenuare a zgomotului de fond

Dacă preferi să te joci doar cu căștile pe cap, probabil că în jurul tău nu sunt prea multe surse de zgomot iar un microfon standard este suficient. Tot ce trebuie să mai verifici este dacă acesta este de tip unidirecțional, nu omnidirecțional, și că oferă o metoda simplă de dezactivare atunci când este nevoie, cum ar fi de pildă prin activarea unui buton sau simpla ridicare a brațului pe care acesta este montat.

Microfon cu atenuare a zgomotului de fond: ocazional, unii jucători preferă să folosească căștile de gaming doar pentru comunicarea vocală în timp ce sunetul jocului este direcționat către sistemul audio din cameră. În acest caz, zgomotul din jur va perturba calitatea convorbirilor prin voce, iar un microfon cu atenuare de zgomot activă este indicat pentru a avea o voce clară pe care partenerii de multiplayer să o poată înțelege.

casti-gaming-microfon

Un microfon bun este cheia comunicării prin voce superioare

În funcție de conectare: analogic, digital sau USB?

Fiecare model de căști va folosi un tip de conector, însă acesta nu va fi mereu ideal în orice situație.

Conexiune audio analogică

Cea mai simplă formă de conectare, aceasta folosește banalii conectori jack de 3,5 milimetri pentru conectarea la placa de sunet. Pe lângă conectorul dedicat microfonului care se cuplează la intrarea dedicată a plăcii de sunet, acestea pot folosi unul, trei sau patru conectori în funcție de numărul de canale audio oferite: 2, 6 sau 8.

Cei care dețin o placă de sunet multicanal pot apela la acest tip simplu și ieftin de conectare, însă utilizatorii de laptopuri sau console pentru jocuri nu vor fi tot atât de norocoși deoarece nu întotdeauna vor fi disponibile ieșiri audio în număr suficient. În funcție de modul de transmisie, aceste cabluri vor ajunge direct la cupele căștilor sau la un amplificator.

Conexiune USB

Conexiunea USB nu are canale audio, fie ele analogice sau digitale, de aceea aceste căști trebuie să includă o placă de sunet internă care se ocupă de transformarea semnalului digital în semnal audio analogic pentru căști și transformarea în sens invers pentru semnalul microfonului. În funcție de calitatea plăcii de sunet interne, calitatea sunetului va diferi între acceptabil și foarte bun, însă cipurile audio USB au evoluat suficient de mult pentru a oferi în general o calitate bună.

Deoarece o cască de gaming USB va fi văzut ca un adaptor audio suplimentar, aceasta va trebui conectată înaintea pornirii jocului deoarece trebuie să fie inițializată corect, iar decuplarea accidentală provoacă de obicei blocarea sau închiderea forțată a jocului. Căștile audio USB nu funcționează însă pe consolele Xbox 360 și Xbox One, însă soluția este optimă pentru PC și consolele Sony PlayStation 3 și PlayStation 4 deoarece dă cele mai puține bătăi de cap.

casti-gaming-usb

Conexiunea USB, cea mai des folosită metodă de conectare pentru căștile multi-canal

Conexiune audio digitală

Cea mai pretențioasă conexiune, aceasta folosește un conector coaxial sau unul optic SPDIF pentru transmiterea digitală a sunetului. Această conexiune nu este folosită aproape niciodată pentru conectarea direct la căști, ci de obicei către un amplificator separat la care căștile se vor conecta apoi prin fir sau wireless.

În cazul unui PC, soluția este pretențioasă deoarece cablul audio standard sau cel optic nu pot transmite decât sunet stereo atunci când semnalul audio este necomprimat. Pentru a beneficia de sunet 5.1, va trebui să deține o placă de sunet capabilă să facă codare 5.1 în format Dolby Digital sau DTS, adică urmăriți ca aceasta să aibă certificarea Dolby Digital Live sau DTS Connect, iar căștile trebuie să fie capabile să decodeze sunetul Dolby Digital sau DTS.

În mod normal, conținutul audio care este deja în format Dolby Digital sau DTS, cum ar fi cel al filmelor, poate fi trimis direct către căști pentru decodare și redare. În cazul surselor software care nu comprimă sunetul în format Dolby Digital sau DTS, așa cum sunt cele mai multe dintre jocuri, va trebui să respectați criteriile menționate în paragraful anterior.

În cazul consolelor, treaba este ceva mai simplă deoarece acestea dețin module interne de compresie Dolby Digital sau DTS, iar căștile compatibile vor avea specificat pe cutie consolele cu care este compatibilă.

casti-gaming-spdif

Mai rar și mai pretențios: conectorul digital optic

Conexiune HDMI

Conexiunea HDMI are aceleași limitări ca soluția audio digitală, însă folosește mai comunul conector universal audio/video. O soluție bună pentru console deoarece acestea pot transmite sunet comprimat Dolby Digital sau DTS către căștile capabile să decodeze acest semnal, conexiunea este mai puțin indicată pentru PC deoarece nici NVIDIA și nici AMD nu includ algoritmi de compresie Dolby Digital Live sau DTS Connect, deci vei avea parte de sunet 5.1 doar în filme sau jocurile care folosesc algoritmi interni de compresie digitală Dolby sau DTS.

În funcție de transmisie: cu cablu sau wireless?

Dacă ați ales o soluție de conectare, acum este timpul să alegeți dacă preferați modelele cu cabluri sau mai modernele modele wireless.

Cablu: fie că sunt legate direct la PC sau consolă, fie că sunt legate la amplificatorul lor separat cu conectare USB, digitală sau HDMI, cablurile sunt o alegere sigură, dar oarecum incomodă. În cazul căștilor stereo, vom avea doar două cabluri, dar un model 7.1 va avea de pildă cinci cabluri, iar acest mănunchi va fi rigid și enervant.

Wireless: o metodă de conectare modernă, aceasta folosește undele radio pentru conectarea dintre căști și amplificatorul acestora. Deoarece distanțele dintre amplificator și căști sunt în general mici, de circa 2 – 4 metri, acestea nu prea au probleme de transmisie. Pentru a preîntâmpina orice problemă, asigurați-vă însă că modelul dorit de căști include o metodă simplă și rapidă de resetare a canalului radio folosit. Dacă alegeți calea wireless, va trebui să vă împăcați însă cu ideea încărcării regulate a acumulatorilor acestora.

casti-gaming-wireless

Căștile de gaming wireless eliberează spațiul de jungla cablurilor

Bluetooth: o alegere cunoscută în lumea telefoniei mobile, acest standard nu are ce căuta în lumea jocurilor. Dacă alegeți doar niște căști stereo fără microfon, acestea se pot achita bine de sarcini, însă orice altă dotare suplimentare este exclusă. Mai întâi de toate, Bluetooth nu poate trimite sunet 5.1 sau 7.1, iar utilizarea microfonului scoate la iveală altă problemă: deoarece un echipament Bluetooth poate folosi un singur profil la un moment dat, ar trebui să alegeți între sunet stereo de calitate (profil A2DP) sau sunet mono și microfon (profil HSP).

Recomandări căști de gaming

Creative Sound BlasterX H5 – 350 lei. Niște căști stereo standard cu fir, Sound Blaster X H5 se remarcă prin confortul ridicat, sunetul de bună calitate, un microfon cu atenuare a zgomotului de fundal amplasat pe un braț flexibil și comenzi simple amplasat pe cablu.

HyperX Cloud Revolver – 490 lei. Un model apreciat, Cloud Revolver este un model stereo cu cablu care oferă un sunet de bună calitate, cupe confortabile, microfon cu atenuare a zgomotului de fond și este compatibil cam cu toate platformele majore. Modelul are și o versiune S ceva mai scumpă care oferă conectivitate USB și sunet surround.

Plantronics Gaming RIG 500E – 600 lei. Un modul 7.1 cu fir avansat, Gaming RIG 500E permite două cupe interschimbabile în funcție de necesități, decodare Dolby Digital, conectivitate USB si microfon unidirecțional.

ASUS Strix DSP – 760 lei. O soluție avansată cu cablu, Strix 7.1 oferă suport pentru sunetul multicanal, conectare USB pentru stația de amplificare și control, un cablu cu o lungime foarte mare, un sunet bun și niște cupe mari și confortabile.

Logitech G933 – 850 lei. Având un design agresiv, G933 sunt niște căști wireless care oferă sunet 7.1 cu procesare Dolby sau DTS, conectivitate USB, compatibilitate multiplatformă PC/PlayStation 4/Xbox One, un microfon de bună calitate și o autonomie de peste 10 ore.

Concluzii

În funcție de pretenții și bugetul disponibil, căștile de gaming oferite în acest moment sunt disponibile într-o varietate suficient de bogată pentru a permite o alegere. Atenție însă la felul și platformele pe care le folosiți, deoarece unele soluții tehnice sunt mai pretențioase decât altele.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri