GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum alegem cea mai bună lanternă LED: sfaturi și criterii

Autor: Echipa Giz.ro

Lanterna este un obiect util care nu ar trebui să lipsească din nici o casă, aceasta dovedindu-și adesea utilitatea și, conform unui vechi principiu, făcându-și simțită lipsa exact atunci când veți avea mai multă nevoie de ea. Pentru alegerea unei lanterne LED potrivite, acest articol vă va prezenta opțiunile disponibile pe piață și criteriile pe care trebuie să le aveți în vedere atunci când faceți o achiziție. 

Prima lanternă cu baterii uscate a apărut pe piață la sfârșitul secolului XIX, aceasta oferind în sfârșit o alternativă la lămpile cu gaz folosite până atunci. Folosind banalul bec cu incandescență, lanternele au evoluat în tot acest interval, însă abia un secol mai târziu au putut face saltul la mult mai moderna și mai economica tehnologie LED. 

După cum am spus în articolul despre becurile cu LED, apariția primelor LED-uri colorate în roșu și verde a avut loc în cursul anilor `60 și `70, însă a fost nevoie de încă 20 de ani pentru a fi pus la punct și un LED albastru ieftin, durabil și cu putere mare. Critic pentru dezvoltarea sistemelor de iluminare LED deoarece numai cu ajutorul lui se putea compune lumina albă, LED-ul albastru a dus la apariția sistemelor de iluminare moderne, iar lanternele au preluat și ele inovația și au apărut pe piață începând cu 1999. 

Au trecut aproape 20 de ani de atunci și, cu excepția unor scenarii specifice în care este necesară o lumină de un anumit tip și cu anumiți parametri de culoare, LED-ul a cucerit piața lanternelor. Ofertele disponibile cuprind o gamă incredibil de variată de modele, începând de la banalele modele mini atașate la breloc până la puternicele lanterne portabile cu rază mare, iar utilizatorul poate alege în voie produsul de care are nevoie. Cum o face, vom vedea însă imediat. 

De ce fel de lanternă am nevoie? 

Deși principiul lor de funcționare este identic, lanternele moderne sunt disponibile în mai multe varietăți deoarece nevoia pentru produse cât mai bune pentru o anumită utilizare a dus la apariția unor modele cu caracteristici particulare. În principiu, lanternele LED pot fi grupate în câteva clase mari, însă nu arareori veți găsi modele care se pot încadra în ambele deoarece limitele de delimitare nu pot fi trasate întotdeauna cu fermitate. 

Mini-lanterna: cea mai mică lanternă, aceasta folosește adesea un singur LED de putere mică, baterii plate de tip pastilă și este suficient de compactă pentru a fi atașata la un breloc sau pusă în buzunar. Aceasta sunt utile în momentele în care aveți nevoie de o sursă de lumină pentru a putea naviga într-un mediu rămas fără iluminare sau pentru iluminarea unei zone aflate la foarte mică distanță, dar nimic mai mult. 

lanterna-mini-LED

Lanterna de mână: modelul standard pentru care cei mai mulți vor opta, lanterna de mână are dimensiuni de 10 – 20 de centimetri, un sistem de iluminare mult mai puternic decât versiunile Mini, baterii detașabile AA, AAA sau acumulator și este aptă pentru o multitudine de scenarii de utilizare. Unele dintre acestea au o formă compactă care permite atașarea pe cap cu ajutorul unei banderole, intersectându-se astfel cu gama utilitară inferioară. 

lanterna-de-mana-LED

Lanterna pentru drumeții: o rudă mai mare a lanternelor de mână, lanterna pentru drumeții este mai mare deoarece și spațiul pe care trebuie să-l ilumineze este mai mare. În general, aceste lanterne au LED-uri puternice cu o oglindă care oferă un fascicul de lumină foarte lat, apt pentru navigația prin pădure sau relief accidentat, acumulatori mari sau baterii multiple și o carcasă rezistentă la șocuri și apă. 

lanterna-expeditii-LED

Lanternele tactice: gândite inițial ca atașamente pentru arme, lanternele tactice au o formă lungă și diametru mic, baterii de mare putere, LED-uri foarte puternice și un fascicul de lumină foarte îngust. Dacă lanternele pentru drumeții sunt bune pentru a ilumina o arie largă, lanternele tactice sunt gândite să ilumineze doar un anumit punct aflat la distanțe mari, deci practic se completează reciproc. 

lanterna-tactica-LED

Lanternele utilitare: acestea au o formă care le permite atașarea la brâu, pe piept sau pe cap și sunt gândite pentru utilizarea în medii mai dure unde o lanternă pentru drumeții nu ar lăsa mâinile libere. Acestea au un fascicul de lumină lat, baterii mari, carcase protectoare dure etanșe și sunt astfel apte pentru speologie, scufundări sau utilizare în mediu tehnic pentru inspecția tunelurilor și canalizărilor. 

lanterna-utilitara-LED

Cum alegem o lanternă ideală? 

Pentru alegerea unei lanterne, trebuie să aveți în vedere la început patru criterii de bază: puterea iluminării, forma și raza fasciculului, sursa de alimentare și dimensiuni fizice. Să le luăm pe rând. 

Puterea iluminării: măsurată în lumeni, puterea este probabil cel mai important criteriu de alegere. 

Mini-lanternele vor oferi în general o putere de 10 – 50 de lumeni, suficientă pentru a căuta un panou de siguranțe în întuneric sau pentru a găsi cheile într-o geantă. 

Lanternele de uz general pot avea puteri între 50 și 150 de lumeni, oferind astfel suficientă lumină pentru a navigă pe străzi întunecate și pentru a vedea cât de cât bine la distanțe de 100 de metri.  

Pentru drumeții, o lanternă de 150 – 300 de lumeni va oferi o iluminare puternică la distanțe de 200 – 250 de metri, fiind astfel ideale pentru inspecția vizuală și orientare. 

Lanterne tactice trebuie să aibă puteri între de 300 și 500 de lumeni, oferind atât o iluminare excelentă a spotului dorit cât și o distanță utilă de 400 – 500 de metri. 

Pentru lanternele utilitare, utilizate de obicei în medii cu pretenții ridicate, luminozitatea aleasă trebuie să fie între 500 și 1000 de lumeni, aceasta oferind o acoperire largă cu lumina intensă necesară în speologie, scufundări sau activități de lucru. 

Lanternele cu puteri de peste 1000 de lumeni intră în gama modelelor performante destinate activităților profesionale precum căutarea de persoane, filmările nocturne și altele. Unele modele pot ajunge chiar la 20.000 de lumeni, însă prețul este mare iar utilitatea pentru o persoană obișnuită este discutabilă. 

Forma și raza fasciculului: pentru drumeții, lucru în spații întunecate sau orientare în mediul urban, lanternele reflector cu spot larg sunt cele mai indicate deoarece iluminează atât direcția dorită cât și mediul ambiant. Pentru vânătoare, căutare sau lucru de precizie, sunt indicate lanternele proiector, care au un fascicul mai îngust, dar mai puternic. De cele mai multe ori, se lucrează de fapt în echipă, un reflector fiind folosit pentru orientarea generală iar un proiector fiind folosit pentru localizarea de precizie. 

lanternă-LED-proiector-reflector

Diferența dintre un reflector (stânga) și un proiector (dreapta)

Atenție, raza maximă și lățimea fasciculului sunt invers proporționale. Pentru o putere oarecare exprimată în lumeni, o lanternă reflector va avea o acoperire mai mare dar și o rază mai scurtă, în timp ce proiectorul va fi mai bun pentru localizare la distanță dar impropriu pentru navigație și orientare, deci va trebui să vă hotărâți clar ce și de ce aveți nevoie. 

Alimentarea: bateriile, fie că sunt modele mici plate CR, fie că sunt obișnuitele AA sau AAA, fie că sunt mai marile C și D, bateriile sunt alegerea de bază deoarece pot fi ușor înlocuite iar rezervele pot fi ușor păstrate sau purtate. Dacă știți că aveți nevoie de lanternă pe durate îndelungate și departe de civilizație, aceasta este cea mai bună opțiune. 

Acestea nu pot asigura însă întotdeauna puterea necesară pentru lanternele cu iluminare de peste 500 de lumeni, de aceea au apărut bateriile cu acumulator (detașabil sau nu). Oferind o putere mai mare, acumulatorii au însă dezavantajul de a necesita o sursă de curent pentru reîncărcare, ceea ce nu prea este posibil în expediții. 

lanternă-LED-baterii

Bateriile (de unică folosință sau reîncărcabile) sunt opțiunea comună

În final, avem lanternele cu condensator și dinam. Folosind fie o manivelă, fie un sistem care se strânge în mână, acestea pot fi reîncărcate manual iar condensatorii de mare capacitate pot păstra sarcina un timp îndelungat, făcându-le astfel ideale pentru lanternele ținute în casă pentru urgențe. Această metodă de alimentare necesită însă efort fizic iar puterea asigurată are limitări care o fac improprie pentru lanternele de mare putere. 

Dimensiuni fizice: în mod evident, o lanternă mare și grea este incomodă și obositoare. Pentru modelele mini, de mână sau tactice aceasta nu este o problemă deoarece acestea sunt gândite să fie mici și ușoare, însă modelele pentru drumeții și unele modele atașabile pot ajunge la dimensiuni impozante, de aceea este recomandat să vă gândiți bine dacă lanternă puternică dorită este ideală atunci când greutatea ei trece de un kilogram. De asemenea, verificați că greutatea indicată este cea a lanternei cu tot cu baterii, pentru a nu avea surprize neplăcute. 

Alte criterii pe care trebuie să le aveți în vedere 

Pe lângă aceste criterii de bază, trebuie să fiți atenți și la unele detalii pentru a putea beneficia de un produs optim pentru activitățile dorite. 

Numărul de LED-uri: cu cât numărul de LED-uri este mai redus, cu atât mai bine. O lanternă ideală folosește un singur LED de putere mare și calitate ridicată, însă producătorii preferă uneori să implementeze surse de iluminare cu LED-uri multiple, care afectează forma razei în special în cazul modelelor unde este nevoie de fascicul îngust. În plus, numărul mare de LED-uri ne spune că producătorul a ales calea ieftină.

lanterna-led-butoane-LED

Un singur LED cu o putere de iluminare de 1000 de lumeni

Reglarea intensității: o funcție utilă, intensitatea reglabilă permite ajustarea puterii și oferă un mediu de lucru mai plăcut, conservă energie sau ambele deodată.  

Reglarea culorii: unii producători folosesc banalele LED-uri albastre acoperite cu un strat de fosfor care îi dă culoarea albă dorită, însă lanternele mai scumpe folosesc LED-uri RGB și permit uneori ajustarea culorii. Această funcție poate fi utilă în anumite cazuri, cum ar fi setarea unei lumini portocalii cu vizibilitate mai mare pe ceață sau setarea unei culori roșii, care permite trecerea mai rapidă a ochiului uman de la lumină la întuneric. Alternativ, unele lanterne oferă posibilitatea atașării unor filtre optice colorate în loc ajustării interne.

lanterne-rgb

Reglarea fasciculului: numită și focalizare, funcția deplasează fie oglinda sau lentila folosită pentru crearea razei, fie sursa LED, și permite astfel varierea lățimii fascicolului. Aceasta este însă o funcție de compromis, lanternele de acest tip neavând nici precizia unui proiector serios, nici lățimea mare a unui reflector. 

Nuanța de culoare a luminii: puțini dăm atenție culorii luminii emise de o lanternă, însă există scenarii în care acuratețea coloristică este importantă. După cum ar spus în alt articol, LED-uri nu emit în întregul spectru vizibil, iar calitatea luminii lor este exprimată în puncte CRI (Color rendering index). Cu cât această valoarea se apropie mai mult de 100, cu atât vă veți bucura de o reproducere mai bună a culorilor, aspect important în unele cazuri pentru munca, când trebuie să lucrați de exemplu cu fire colorate diferit, sau speologie, când culoarea depunerilor poate indica unele pericole, precum hidrogenul sulfurat. 

Butonul de pornire: lanternele folosesc diferite tipuri de butoane, însă trebuie să vă asigurați că modelul ales nu poate fi pornit din greșeală, ceea ce provoacă epuizarea bateriei, și, dacă este cazul, dispune și de un capac de protecție pentru acest buton. 

lanterna-led-butoane-comanda

Butoane multiple pentru comandă

Buton de semnalizare: un buton care activează lumina doar atunci când este apăsat, acesta poate fi util pentru transmiterea de mesaje sau apeluri de ajutor. Lanternele mai pretențioase oferă uneori și un mic cip care permite alegerea semnalului Morse dorit (de exemplu SOS) și îl transmite apoi fără intervenția utilizatorului. 

Sistemul de închidere a bateriilor: pare un detaliu trivial, însă posibilitatea de a schimba ușor bateriile în întuneric deplin poate fi uneori de un real ajutor. 

Rezistența la șocuri, apă și apă: specificată adesea prin cunoscutul cod IPxx, uneori prin mai pretențiosul cod MIL-STD, această rezistență garantează că lanterna poate fi scăpată pe jos între anumite limite fără să se spargă, că poate fi scufundată în apă în mod voit sau accidental pe perioade variate fără probleme și că este ermetică la praf. 

Accesorii: în funcție de tipul de lanternă ales, acestea pot varia foarte mult, deci este greu de făcut o listă. Trebuie să fiți însă atenția la sistemele de prindere, sistemele de montare (pe cap, trepied, ghidon de bicicletă), forma specială care permite așezarea pe suprafețe plate și conectorii de încărcare ai modelelor cu acumulator. 

Recomandări lanterne LED

Fenix UC02 – 115 lei.

O lanternă miniaturală cu o greutate de numai opt grame fără baterie, Fenix UC02 oferă o putere de 130 de lumeni, încărcare USB, inel pentru atașare ușoară, o carcasă metalică de bună calitate rezistentă la apă și două trepte de intensitate.

Nitecore R40 – 690 lei.

O lanternă de mână cu o greutate de numai 200 de grame, Nitecore R40 oferă o putere maximă de 1000 lumeni și una standard de 420 de lumeni, cinci trepte de iluminare, acumulator cu încărcare standard sau wireless și carcasă rezistentă la imersiune și șocuri.

Lenser MT18 – 876 lei.

Un model pentru drumeții, această lanternă are o putere maximă de 3000 de lumeni și fascicul de lumină lat, trei LED-uri de calitate de la Cree, funcționează cu acumulatori reîncărcabili direct în carcasă sau baterii și oferă trei trepte de intensitate.

Lenser XEO 19R – 1180 lei.

O lanternă utilitară care se poate așeza pe cap, XEO 19R oferă un flux de 2000 de lumeni, trei trepte de intensitate, fascicul luminos larg, acumulatori reîncărcabili, are o greutate de numai 480 de grame și oferă sisteme de prindere multiple care o pot adapta pe un trepied standard, un sistem de prindere GoPro, pe ghidonul unei biciclete șamd.

Fenix TK76 – 1200 lei

O lanternă tactică din gama superioară, TK76 oferă trei sisteme de iluminare LED performante de la Cree cu o putere cumulată maximă de 2800 lumeni, o rază maximă de 450 de metri, carcasă metalică solidă rezistentă la șocuri și imersiune, circuite de protecție și butoane multiple pentru semnalizare.

Concluzii 

Alegerea unei lanterne LED nu ar trebui să fie prea dificilă, însă oferta variată poate deveni ușor bulversantă. Sperăm că acest mic ghid de cumpărături a explicat esențialul și vă va fi util atunci când veți alege un produs nou din această gamă.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri