GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Bicicleta pentru copii: cum și ce alegem

Autor: Echipa Giz.ro

Achiziționarea unei biciclete pentru copil este una dintre cele mai bune decizii pe care o poate lua un părinte, acest vehicul ieftin și ușor de folosit familiarizându-i pe cei mici cu mișcarea în aer liber și cu distracția departe de ecranul calculatorului sau telefonului, dar fiind foarte util și în dezvoltarea lor fizică și psihică. Alegerea unei biciclete pentru copii nu este mereu ușoară deoarece copiii cresc repede iar nevoile lor se schimbă rapid, acest ghid încercând să vă ofere cele mai bune criterii pe care trebuie să le aveți în vedere atunci când faceți o achiziției. 

Alături de înot, mersul pe bicicletă este una dintre acele activități sportive care se învață o dată și nu se uită niciodată. Mijloc de transport urban, pretext pentru petrecerea timpului în aer liber, aparat mobil pentru fitness sau activități sportive sau vehicul pentru călătorii de mai multe zile, bicicleta este una dintre cele mai versatile creații ale umanității. Chiar dacă orașele din România nu sunt prietenoase cu cicliștii, excepțiile putând fi numărate pe degetele de la mână, bicicleta rămâne un mijloc de recreere util în zonele mai aerisite precum parcurile cu piste pentru ciclism sau pentru zonele aerisite depărtate de aglomerările urbane. 

De aceea, alegerea unei biciclete pentru copii chiar de la vârste fragede este o idee bună. Copilul se va obișnui cu ideea unui mijloc de deplasare mai rapid decât mersul pe jos, își va dezvolta mai armonios corpul, își va stimula simțul echilibrului și, atunci când va crește mai mare, poate că va descoperi că bicicleta este și un pretext pentru socializare cu cei pasionați de mișcare pe două roți. 

Cum alegem însă o bicicletă pentru cei mici? Întrebarea este ceva mai amplă deoarece copii cresc repede iar nevoile lor se schimbă rapid, iar acest ghid va clarifica ce trebuie și ce nu trebuie să faceți atunci când alegeți un produs nou. 

biciclete-copii-thumb

Cum alegi o bicicletă pentru copii în funcție de vârstă 

Spre deosebire de bicicletele pentru adulți, unde criteriile pentru alegere sunt date activitatea dorită, de experiență și de buget, alegerea unei biciclete pentru copii se face în funcție de vârstă deoarece capacitățile de mișcare, atenția și, bine înțeles, înălțimea și greutatea se modifică foarte repede de-a lungul anilor. 

biciclete-copii-2

Biciclete pentru copii între 1 și 3 

Un copil care abia a învățat să meargă trebuie doar familiarizat cu ideea deplasării pe două roți, de aceea pretențiile sunt foarte scăzute în acest segment de vârstă. 

Cea mai bună idee este achiziția unei biciclete fără pedale, practic doar un cadrul ușor cu roți și ghidon pe care copilul îl pune în mișcare prin deplasarea picioare. Această bicicletă este foarte utilă deoarece antrenează simțul de echilibru al copilului și îl ajută să înțeleagă legătura dintre ghidon și direcția în care se deplasează vehiculul. 

bicicleta-fara-pedale

O tricicletă este stabilă și îi familiarizează pe copii cu ideea pedalatului pentru deplasare, însă musculatura lor este prea slabă la această vârstă iar stimularea simțului echilibrului este mai importantă, de aceea bicicleta fără roți este cea mai bună idee. 

Pretențiile sunt foarte mici în acest segment: trebuie să găsiți un model cu cadrul ușor din aluminiu sau plastic, roți de 8 sau 12 inchi cu anvelope mari cu aderență bună, o șa confortabilă și un ghidon cu mânere moi care să ferească copilul de posibile lovituri. 

Recomandări:

M-Toys – 170 de lei. Un model extrem de simplu cu roți late și fabricat integral din plastic, util pentru cei cu vârste de 1 – 2 ani.

Muna Mappy – 250 lei: un model mai avansat cu cadru din oțel, roți de 12″, frână spate cu tambur, șa confortabilă și mânere mari.

Biciclete pentru copii între 3 și 5 

Odată ce copilul a crescut suficient de mult, puteți alege prima bicicletă reală cu cadru, pedale și frână de mână. Pentru copiii cu o înălțime de până în 100 de centimetri, sunt recomandate modelele cu roți de 12 sau 14 inchi, în timp ce copii mai înalți, până în 110-115 centimetri, pot aborda modele cu roți de 16 inchi. 

Bicicletele pentru acest segment de vârstă folosesc un cadru din oțel sau aluminiu, o frână de mână pentru roata din față sau spate și un angrenaj cu pedale și o singură viteză. Este recomandată alegerea unui model care oferă o apărătoare integrală pentru lanț pentru a evita accidentele neplăcute. 

bicicleta-copii-3-5-ani

Roțile de 12, 14 sau 16 inchi folosesc anvelope gonflabile standard, ceea ce înseamnă că va trebuie să aveți la îndemână o pompă și să vă obișnuiți cu schimbarea lor. De aceea, unele modele din această gamă folosesc anvelope umplute deoarece greutatea ciclistului este foarte mică iar amortizarea oferită de anvelopele gonflabile nu contează prea mult.  

Dacă bicicleta fără pedale cumpărată acum unul sau doi ani s-a bucurat de succes, există posibilitatea ca micul ciclist să nu aibă nevoie de roți ajutătoare. În caz contrar, alegeți un model cu roți ajutătoare, însă trebuie să aveți grijă să obișnuiți treptat copilul cu deplasarea normală pe două roți. 

Recomandări:

Muna Comp 14 – 300 lei. Un model unisex cu roți de 14″, frâne cu tambur pe față și spate, roți ajutătoare, cadru din oțel, apărătoare integrală pentru lanț și coșuleț. Disponibilă și în versiune pentru fetițe, care are culori pastel, sau în versiuni cu roți de 12″ sau 16″.

Velors Cruiser V1604 – 400 lei. Un model mai elegant cu roți de 16″, acesta oferă o șa mare, ghidon mare cu orientare spre spate ca la bicicletele de oraș, cadru din oțel și apărătoare parțială pentru lanț.

Biciclete pentru copii între 5 și 8 ani 

Odată ce copilul a crescut suficient de mult, bicicleta cu roți ajutătoare și roți mici va deveni inadecvată și va trebui înlocuită cu un model superior din punct de vedere al calității și cu dimensiuni mai mari. 

Bicicletele recomandat pentru acest segment de vârstă oferă cadru din oțel sau aluminiu, sistem de frânare atât de față cât și pe spate, o formă mai apropiată de cea a bicicletelor pentru adulți și, normal, abandonează complet ideea roților ajutătoare. Pentru copiii cu o înălțime până în 125 centimetri sunt recomandate bicicletele cu roți de 18 inchi, în timp ce modelele cu roți de 20″ sunt recomandate pentru cei mai măricei, care ajung la 140 de centimetri. Este recomandată alegerea unui model cu o greutate totală sub 10 kilograme. 

bicicleta-copii-5-8-ani

Unele modele din acest segment oferă transmisii cu viteze multiple, acestea oferind o foaie de angrenaj însoțită fie de un schimbător spate standard cu 6-7 pinioane, fie un schimbător spate cu 3 viteze integrat în butuc. Varianta din urmă este recomandată deoarece aceste schimbătoare sunt mai rezistente la șocuri, însă sunt ceva mai scumpe și mai grele. Dacă nu vreți bătaie de cap sau nu aveți un buget prea mare, un model cu o singură viteză rămâne o alegere sigură. 

Recomandări:

Raleigh Starz – 800 lei. Un produs britanic de bună calitate, Starz oferă cadru din aluminiu, roți de 18″, frâne cu saboți pe față și spate, anvelope late de 2,125 inchi și un design clasic elegant.

Cross Speedster 20 – 800 lei. Un model cu design mai agresiv, Speedster oferă cadru din aluminiu, roți de 20″, frâne cu saboți pe față și spate, furcă fixă și schimbător spate cu șase viteze.

Bicicletele pentru copii între 8 și 11 ani 

Bicicletele optime pentru această vârstă încep să arate precum suratele lor destinate adulților și se apropie de acestea și din punct de vedere al complexității. 

Destinate copiilor cu înălțime de până în 155 de centimetri, acestea oferă roți cu diametru de 24″, cadru din oțel sau aluminiu cu geometrie standard pentru clasa de oraș sau de munte, transmisii cu viteze multiple (cu una sau două foi și 6- 8 pinioane), frâne pe față și spate cu saboți sau chiar pe disc și suspensii față.

bicicleta-copii-8-11-ani

Aceste biciclete sunt astfel suficient de complexe pentru a oferi senzația unei biciclete reale, obișnuind copilul cu adaptarea puterii de pedalare în funcție de relief și adaptarea frânării în funcție de viteză. 

Bicicletele din această gamă ar trebui să aibă o greutate mai mică de 13 kilograme pentru a nu obosi inutil copilul cu un model greu de pus în mișcare. Începând de la această categorie, puteți arunca o privire chiar și în gama bicicletelor de tip Dirt pentru adulți, care folosesc tot roți de 24″ și au o geometrie cu șaua joasă pentru a avea un centru de greutate cât mai coborât.

Recomandări:

X-Fact City Princess 24 – 700 lei. Un model ceva mai accesibil pentru fete, City Princess oferă cadru din oțel, frâne cu saboți, schimbător cu șase viteze, portbagaj și ghidon înalt, fiind astfel optim pentru asfalt.

Romet Rambler 24 – 900 lei. Un model cu design agresiv asemănător cu cel al bicicletelor de dirt, Rambler 24 oferă cadru din aluminiu, frâne cu saboți pe fața și spate, schimbător cu 18 viteze (3 foi, 6 pinioane), furcă cu amortizor mecanic și anvelope cu profil mediu de 1,9 inchi.

Bicicletele pentru copii mai mari de 11 ani 

Odată cu apropierea adolescenței, copii se pot apropia în sfârșit de bicicletele pentru adulți. Aceste modele folosesc roți de 26″ și sunt practic biciclete standard, însă atenție la dimensiune deoarece bicicletele pentru adulți încep în general de la 16″, în timp ce copii din acest segment de vârstă au nevoie de modele de 14-15″ (adică maximum 40 cm). 

Dincolo de acest detaliu, în acest segment găsiți frâne mecanice sau hidraulice cu disc, transmisii cu trei foi și 7-9 pinioane, suspensii față și cam toate celelalte componente pe care le găsiți pe un model pentru adulți. Greutatea maximă a unui astfel de model ar trebui să fie de cel mult 14 kilograme. 

Pentru mai multe detalii, vă puteți inspira din articolul pentru biciclete pentru adulți, neuitând însă de dimensiunea cadrului menționată mai sus.

La ce trebuie să fim atenți când cumpărăm o bicicletă pentru copii 

După aceste idei generale despre tipurile de biciclete pentru fiecare grupă de vârstă, trebuie să sintetizăm și o serie de criterii de care trebuie să țineți seama în momentul unei achiziții. 

Cumpărați o bicicletă de bună calitate 

Piața bicicletelor pentru copii cuprinde și mai multe produse de foarte proastă calitate decât cea a produselor pentru adulți. Copiii nu au multe pretenții și nici produsele nu trebuie să corespundă unor cerințe prea drastice de greutate, putere sau ergonomie, însă un produs prost poate fi nu doar o pierdere de bani sau de vreme, ci și sursa unor accidente extrem de grave. Acum câțiva ani, un copil din București a murit atunci când ghidonul s-a rupt iar pipa i-a perforat gâtul, nelăsându-i nici o șansă de supraviețuire. O imagine brutală pe care ar fi bine să nu o ignorăm, chiar dacă trebuie să plătim niște bani în plus. 

Cumpărați o bicicletă sigură 

Atenția și experiența unui copil sunt net inferioare celor manifestate de adulți, deci trebuie să vă gândiți la toate detaliile care pot pune un pericol. Alegeți pedale mari cu suprafețe antiderapante (dar care nu zgârie gambele până la sânge), un ghidon cu manșoane mari și protecție moale în dreptul pipei (utile în cazul unor căzături), apărători cât mai mari pentru lanț (pentru e evita prinderea pantalonilor sau degetelor), șa confortabilă și moale (atât pentru confort cât și pentru protecție în cazul unei căzături) și așa mai departe. 

Cumpărați accesorii de protecție 

Nu uitați de casca, de preferat una care protejează și urechile sau mandibulă, de genunchiere și de cotiere. Acestea sunt recomandate oricui, însă un copil este mai susceptibil la accidente făcute din nebăgare de seamă și lipsă de experiență. 

biciclete-copii-casca

Nu faceți achiziții prea piperate 

Achiziția unui model de bună calitate nu înseamnă că trebuie să aruncați bani pe biciclete care nu vor fi folosite mai mult de 2-3 ani. Plasticul este un material bun pentru modelele din prima grupă de vârstă, iar celelalte sunt acoperite suficient de bine de aluminiu sau oțel, carbonul fiind o cheltuială prostească. Până la bicicletele pentru cei de 8 ani sau peste, schimbătoarele de viteză sunt o cheltuială inutilă, copilul fiind prea mic pentru a le înțelege corect funcționarea. 

Nici suspensiile față nu sunt utile până la modelele pentru 8-11 ani, uneori nici măcar în cazul modelelor pentru copii mai mari. Suspensiile spate trebuie evitate cu orice preț, acestea fiind inutile în oraș și extrem de proaste în cazul oricărei biciclete mai ieftine de 5000 de lei. 

Nu faceți achiziții prea dese 

Chiar dacă am indicat cinci categorii de vârstă, nu trebuie să achiziționați toate modelele pe rând. De exemplu, puteți familiariza copilul cu bicicleta când este mai măricel și ignora complet bicicleta fără pedale. Și trecerea de la un segment la altul de vârstă se poate face cu întârziere sau cu saltul unei trepte intermediare, în funcție de aptitudinile și nevoile copilului.

biciclete-copii

Un alt criteriu, valabil de altfel și pentru adulți, este cel al familiarității. Schimbarea unei biciclete este o sursă comună de accidente, familiarizarea cu o altă greutate, geometrie, cursă a suspensiei sau puterii fiind surse dese de greșeli în primele săptămâni de utilizare. 

Concluzii 

Alegerea unei biciclete pentru copii este atipică deoarece trebuie să țineți cont de alte criterii decât în cazul unei biciclete pentru adulți, însă pretențiile mai mici ar trebui să ușureze sarcina. Sperăm că acest ghid vă va ajuta să faceți alegerile corecte și că micuțul va reuși să descopere și să se atașeze de una dintre cele mai simple și mai frumoase activități fizice.

1 comentariu

  1. Traian

    21 mai 2019 la 17:13

    Biciclete pentru copii cu personaje Disney de buna calitate si la preturi rezonabile puteti gasi aici mykitty.ro/articole-sportive-biciclete-copii Sunt scrise si varstele pentru care sunt recomandate functie de dimensiuni

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri