GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Proiector Epson EH-TW5900 – cinema la tine acasă

Testat pe data de 25 iulie 2012
Pe scurt: Prin modelul EH-TW5900, Epson ofera un proiector multimedia performant cu un pret bun, capabil sa redea adecvat continut 2D si 3D la rezolutie Full HD. Astfel, proiectorul Epson te poate ajuta sa iti creezi un cinema in confortul propriului camin.
Produs testat: Epson EH-TW5900   Testat de: Andrei Girbea    Nota: 4/5    Pret: 5500 Lei

Stiti si voi cum e cu gadget-urile astea: indiferent cate ai, vrei mai multe, mai bune si automat mai scumpe (ca na, ce e bun sigur nu e prea ieftin).

O noua jucarie pe care mi-as dori sa o am este Epson-ul EH-TW5900, cu care m-am jucat zilele trecute. Am mai scris despre proiectoare la sfarsitul anului trecut, cand mi se pusese pata pe asa ceva si v-am povestit despre un model mediu de la Benq.

Ei bine, Epson-ul aici de fata nu mai e un model mediu, iar chiar daca intre timp nu imi mai doresc atat de mult o astfel de dracovenie, dupa ce ai pe maini un produs mai de top, nu prea iti vine sa-l mai dai inapoi. Dar n-ai ce-i face, trebuie, e pe semnatura…

Bun, va voi povesti in cadrul acestui articol, pe scurt, despre experienta mea cu EH-TW5900-le, fara a avea pretentia de a numi acest articol review, caci nu sunt atat de priceput in ale proiectoarelor pentru a putea lipi un cuvant atat de pompos unei astfel de relatari.

Ce este?

Pe scurt, este un proiector, modelul Epson EH-TW5900, unul situat destul de aproape de varful gamei Epson in domeniu. Vorbim insa de segmentul proiectoarelor adresate consumatorilor casnici, pentru ca in domeniul business Epson ofera si alte proiectoare mai dotate, insa cu preturi pe masura.

Epson EH-TW5900 - un adevarat proictor multimedia

Epson EH-TW5900 – un adevarat proiector multimedia

Ce face?

Pe scurt, proiecteaza. Si o face la rezolutie Ful HD 1080p, ba chiar si in mod 3D.

E simplu de pus in functiune, banal chiar. Il scoti din cutie, il alimentezi, il indrepti spre un perete (mare) si ii dai drumul. Iar apoi il legi la un computer sau un media player (iar cel mai simplu faci asta cu ajutorul unui cablu HDMI sau DisplayPort , insa acesta nu este inclus in pachet).

Ce mi-a placut?

Epson-ul aici de fata are o multime de calitati care pe mine unul m-au atras, chiar daca nu sunt, dupa cum ziceam, un cunoscator al segmentului.

Cert e ca modelul EH-TW5900 arata bine, cu al sau aspect agresiv, dar masiv in acelasi timp. E drept ca masivitatea nu este doar o impresie de moment, acest proiector Epson fiind mai mare si mai greu decat media proiectoarelor actuale, in mare parte probabil datorita tehnologiei de proiectie utilizate.

Pe scurt, EH-TW5900 este un proiector LCD, nu unul DLP. Despre diferentele dintre cele doua tipuri puteti citi mai multe aici. Cert e ca proiectoarele LCD au avantaje (se incalzesc mai putin, consuma mai putine energie si ofera culori aprinse chiar si cand nu se foloseste un ecran de proiectie sau cand in camera nu este perfect intuneric) si dezavantaje (sunt mai masive, au contrast mai slab si nivel mai sters de negru) fata de cele DLP, tine doar de voi sa alegeti intre cele doua tabere.

Un proiector aratos, dar cam masiv

Un proiector aratos, dar cam masiv

Eu am folosit acest proiector Epson pentru a rula cateva filme in format Blu-ray, pentru a putea profita din plin de rezolutia sa Full HD. Iar calitatea imaginii a fost ireprosabila, in conditiile proiectarii unei imagini de cel putin 2 metri in diagonala, privita de pe canapea, de la vreo 3 metri distanta. Ce mai, am avut un cinema in propria sufragerie.

L-am folosit putin si pentru a rula secvente 3D, pentru ca cei de la Epson mi-au trimis si o pereche de ochelari 3D in cutie. In general am fost multumit de rezultat, chit ca nu m-am jucat prea mult cu aceasta functie, eu unul nefiind un mare fan al filmelor 3D in general.

Mi-au placut si boxele integrate, care si-au facut bine treaba. Insa cu siguranta daca va achizitionati asa ceva, trebuie sa investiti si intr-un sistem audio de calitate, pentru ca de la o pereche de boxe integrate nu poti avea mari pretentii.

Pe spatele acestui Epson EH-TW5900 veti gasi o multime de porturi audio si video. Veti gasi si un USB, insa proiectorul nu este capabil sa ruleze continutul video direct de pe un stick sau de pe un HDD, ci doar imagini, sub forma unui slideshow. Asadar, pentru video va trebui sa apelati la un dispozitiv tert care sa se ocupe de rularea sa. Pe spate gasiti si un port LAN, insa proiectorul nu poate fi legat la retea prin intermediul acestuia, ci este utilizat pentru a lega un emitator 3D optional la dispozitiv.

Conectivitatea nu lasa de dorit, chiar daca porturile LAN sau USB nu fac chiar ce te-ai astepta

Conectivitatea nu lasa de dorit, chiar daca porturile LAN sau USB nu fac chiar ce te-ai astepta

Una peste alta, mi-a placut in mare masura acest proiector. Exista si cateva detalii la care se mai putea lucra, insa calitatea imaginii este in general buna, mai ales atunci cand avem de-aface cu imagini luminoase si scene in miscare, care sunt redate fluent. In plus, performantele in modul 3D sunt un punct forte, chiar daca folosirea ochelarilor duce la scaderea dramatica a luminozitatii imaginii, lucru caracteristic de altfel proiectoarelor 3D medii.

Ce nu mi-a placut?

In primul rand, nu mi-a placut ca acest model nu ofera posibilitatea de a muta imaginea redata pe verticala, pentru a ridica sau cobora continutul redat pe un perete de proiectie. Pentru aceasta, suntem nevoiti sa apelam la Keystone Correction, lucru ce face destul de complicata gasirea unei pozitii potrivite si da un efect trapezoidal continutului, rapeste din rezolutia nativa a proiectorului si da uneori erori ciudate de scalare a continutului.

Solutia? Sa plasati proiectorul perpendicular pe muchia de sus a imaginii proiectate, adica cat mai aproape de plafon, lucru care va fi insa de cele mai multe ori complicat de realizat.

Pe langa aceasta, mi-ar fi placut ca Epson sa ofere un set de ochelari 3D la pachet cu acest proiector, din moment ce el marjeaza atat de mult pe abilitatile 3D. Acest lucru nu se petrece, ba mai mult, ochelarii Epson au un pret cam piperat, de circa 380 de lei perechea.

Desigur, am strambat putin din nas si la nivelul scazut al nuantelor inchise, ce sunt mai degraba cenusii decat complet negre. Dar nu am putut trage o concluzie clara asupra acestui aspect, deoarece nu am folosit un ecran de proiectie adecvat, cu am proiectat imaginea direct pe un perete alb din sufragerie, care a afectat probabil la randul sau performantele proiectorului.

Butonalee si comenzile uzuale sunt pe parte asuperioara a proiectorului, sau pe telecomanda

Butoanele si comenzile uzuale sunt pe partea superioara a proiectorului, sau pe telecomanda

Sa-l cumpar?

Inainte de a iti pune aceasta intrebare, trebuie sa te gandeti daca ai la dispozitie circa 5500 de lei pentru un proiector, pentru ca da, atat costa acest Epson EH-TW5900. Pretul poate parea mare, insa analizand modelele existente in acest segment, veti observa ca nu exista competitori puternici pentru proiectorul Epson, care sa ofere functiile sale la un pret mai bun.

Totusi, daca sunteti totusi dispusi sa investiti atat de mult intr-un proiector, poate ar trebui sa luati in calcul si modelul superior din gama Epson, EH-TW6000, ce costa cu circa 20% mai mult, dar ofera contrast si luminozitate mai bune.

Una peste alta, v-am impartasit in mare parte ceea ce am apreciat si ceea ce m-a deranjat in oarecare masura in scurtul timp in care am avut pe mana acest proiector. Mai multe va vor spune review-urile adevarate disponibile in .com, Google este prietenul vostru in acest caz.

Cert este ca proiectorul Epson este unul foarte bun, insa dat fiind pretul sau si gama in care se invarte, exigentele sunt pe masura.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri