GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

La ce este bun un telefon cu NFC: transferuri de date, plăţi bancare şi automatizare

Autor: Echipa Giz.ro

Tehnologia NFC este prezentă în numeroase smartphone-uri moderne şi poate fi utilă la plăţi cu telefonul mobil sau pentru automatizarea unor setări în funcţie de locaţia în care te afli.

NFC (Near Field Communication) este o tehnologie care permite schimbul rapid de date între două echipamente aflate la o distanţă mică unul de celălalt până la 2 centimetri.

Deşi a apărut destul de recent pe buzele noastre, primul telefon cu NFC a fost Nokia 6131, în timp ce Google Nexus S are meritul de a fi primul smartphone care a încorporat această tehnologie. În prezent, cele mai multe smartphone-uri de nivel mediu şi de top au integrat NFC, astfel că sunt şanse mari ca şi terminalul pe care îl ai în mână să fie dotat cu această tehnologie.

NFC este de fapt un chip de mici dimensiuni integrat în carcasa smartphone-ului. Implementarea sa costă câţiva euro, însă în schimbul lor primeşti o serie de funcţii interesante, care în viitorul nu foarte îndepărtat vor fi extinse.

Transfer rapid de date între smartphone-uri

Cu nişte ani în urmă, cea mai populară metodă de transfer între două telefoane era bluetooth-ul, cu dezavantajul că, din motive de securitate, necesita un “pairing” prin utilizarea unei parole. Acum, pozele sunt distribuite prin reţelele sociale, dar o poţi face simplu, fără parole, şi prin NFC, prin simpla apropiere a dispozitivelor.

Această posibilitate a fost modul în care Google a promovat iniţial tehnologia prin folosirea funcţiei Android Beam: selectezi poză, dai share prin Android Beam, apropii telefoanele şi transferul se realizează. Mai greu decât prin bluetooth, dar se realizează.

Transferul datelor prin NFC este mai simplu

Transferul datelor prin NFC este mai simplu

Plăţi cu telefonul la comercianţi

Un aspect şi mai important este însă că tehnologia NFC poate fi utilizată pentru plăţi cu telefonul mobil la comercianţi. Apple Pay, Samsung Pay şi Android Pay sunt trei aplicaţii care intermediază plăţile cu telefonul prin NFC: trebuie doar să înregistrezi cardul bancar în aplicaţie şi să apropii telefonul de terminalul de plată al magazinului. Tranzacţia se realizează instant, fără coduri PIN.

Pentru moment, în România se pot face plăţi cu telefonul mobil prin NFC doar cu ING Pay, însă acesta este scump şi greu de utilizat. Nu va mai trece însă mult timp până când astfel de tehnologii vor fi disponibile pe scară largă şi în ţara noastră.

Platile la comercianti vor fi mai usoare prin NFC

Platile la comercianti vor fi mai usoare prin NFC

Setări automatizate prin tag-uri NFC

Pe piaţă au apărut şi etichete sau tag-uri NFC. Vorbim despre nişte cartonaşe mici de diverse forme şi dimensiuni care includ un circuit NFC şi care pot fi conectate uşor la smartphone prin intermediul unei aplicaţii de Android sau iOS. Aceste etichete permit activarea unei serii de setări cu privire la conexiunea de date, conexiune Wi-Fi, modulul de vibraţii sau chiar trimiterea unui SMS.

De exemplu, când ajungi la birou, treci cu telefonul peste eticheta NFC şi aplicaţia activează imediat modulul de vibraţii şi se conectează la reţeaua Wi-Fi a companiei. Acasă poţi avea o altă etichetă NFC prin care să revii la setările iniţiale. Practic, este ca şi cum ai avea mai multe profile, doar că nu trebuie să mai umbli prin setările telefonului pentru a le activa.

Etichetele NFC te ajuta la automatizarea setarilor

Etichetele NFC te ajuta la automatizarea setarilor

Concluzii

Tehnologia NFC prezintă suficiente avantaje pentru a o lua în calcul atunci când îţi achiziţionezi un telefon mobil. Chiar dacă plăţile cu telefonul prin NFC nu au fost încă implementate în România, există o serie de alte funcţii pe care le poţi deja utiliza, cum ar fi transferul rapid de date şi automatizarea unor setări.

Tu ai folosit până acum tehnologia NFC într-unul dintre aceste moduri? Consideri că este o funcţie utilă pentru telefonul tău mobil?

9 comentarii

  1. Motor

    18 septembrie 2015 la 16:55

    Cică data viitoare apare un telefon chinezesc care face cafea, o bea și spală și ceașca! VREAU ȘI EU DOUĂ! :D

    • nadd157

      13 octombrie 2018 la 08:25

      Eu am auzit ca mergi la toaleta, îți faci treburile, dai pe vibrații și nu mai trebuie nici hârtie nici să o zgudui nu mai este nevoie. Super tare.

  2. Vali

    31 ianuarie 2016 la 22:16

    Doar la muzeul antipa .

  3. John

    5 noiembrie 2016 la 14:47

    Vreau sa va spun o intamplare recenta. Nu stiu prin ce imprejurare NFC a fost fost activata la telefonul meu Huawei P9, recent achizitionat. Poate din fabrica sau fiul meu a activat-o cand a butonat sa vada ce stie!?
    Ca urmare, in timp ce foloseam telefonul, simteam un flux de curenti (unde radio?), care ma intepau in degete, in maini in general si nu dupa mult timp imi amorteau degetele si mainile! Uneori curentii erau foarte puternici de parca te intepau niste ace. sau furnicaturi similare cu urzicarea. La un moment dat nu l-am mai folosit, nu mai puteam…
    Astazi l-am dat fiului meu sa vada daca descopera ceva anormal. Si, a gasit functia NFC activata. Dupa dezacivare, lucrurile s-au normalizat.
    Aviz celor care, eventual, lasa functia NFC activata!

    • Ionut

      30 noiembrie 2016 la 22:26

      Mi s-a intamplat si mie: cum stateam intins pe pat si butonam telefonul(sprijinit de burta) gasind o aplicatie care sa faca plate folosind nfc-ul, m-a luat o durere ingrozitoare de burta, nu stiam ce sa mai fac, aproape ca ma treceau transpiratiile, incepea sa fie din ce in ce mai nasol, am aruncat telefonul cat colo si m-am dus la baie …mi-am dat seama ca era de la fasole :))).

  4. Oprea Ionut

    28 septembrie 2017 la 01:31

    Din pacate eu nu am gasit o aplicatie prin care sa pot sa imi inregistrez cardul si sa pot plati NFC ar fi fost util sa nu mai mergi cu cardul dupa tine si pana la urma telefonul il ai la tine in permanenta dar poate va aparea asta si in Romania…exista o solutie la un moment dat la BRD cu un fel de stiker care il lipeai (ceva de genul acesta) am citit si despre o idee de la ING dar va mai trece timp pana va aparea ceva folositor si oricum nu stiu cat de sigura este o aplicatie neacreditata de o banca nu se pot fura date daca ti introduci cardul in nu stiu ce aplicatie si ai nfc pornit? recunosc ca si eu am o retinere ca o asa metoda de plata este si sigura stie cineva o aplicatie prin care poti plati NFC si care sa fie si sigura? (adica sa nu ramai fara bani sau sa ti se fure date…etc)Multumesc

    • Echipa Giz.ro

      28 septembrie 2017 la 07:44

      Pentru plati cu telefonul mobil exista aplicatia SEQR, in care introduci contul IBAN si setezi un PIN pe care sa-l folosesti la tranzactii dupa ce scanezi un cod QR. Din pacate are o raspandire redusa: momentan poti folosi doar conturi Garanti Bank, iar printre putinii comercianti la care poti plati se numara PC Garage si InMedio.

    • Mapko

      15 martie 2018 la 22:19

      NFC-ul este activ doar când telefonul este deblocat, când telefonul tău este blocat, NFC-ul nu funcționează, deci nu ți se pot fura datele. În schimb treaba cu aplicațiile pare umpic ciudată. Dacă ne gândim mai bine, ne dăm seama că, pentru o plată pe internet nu îți trebuie pinul, îți trebuie doar numărul cardului și codul acela de 3 cifre de pe spatele cardului, iar noi oferim aceste date pentru a plăti cu NFC, practic le dăm altora tot ce le trebuie să ne lase fără bani! Aveți grijă cu aplicațiile în care vă înregistrați cardul/cardurile.

  5. RITIU VASILE

    4 octombrie 2017 la 15:00

    NFC O APLICATIE UTILA GREU DE INTRODUS IN ROMANIA UNDE NICI CARDURILE NU PREA SE UTILIZEAZA DAR NICI SIM-URILE NU SE POT UTILIZA DE LA SMARTPHONE LA WATCH.
    O CIUDATENIE E CA ESIM-UL CONSUMA BATERIA WATCH-ULUI CA SI CUM AR FI PENTRU UN SMARTPHONE ADICA DE 5 ORI MAI REPEDE. ASTEPT PROIECTAREA UNI ESIM PENTRU WATCH CU CONSUM MIC ADICA PENTRU 420 mA NU CA SI CUM ESTE PENTRU UN SMARTPHONE DE 2200 mA.uN WATCH CU NFC PENTRU PLATI BANCARE SAU STOCARE CARDURI DE CONSUM LA MARKETURI.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri