Nokia BH-905i review- o pereche de căşti Bluetooth cum rar găseşti
Dacă aţi citit articolele mele scrise cu ceva timp în urmă, ştiţi probabil că sunt un mare fan al căştilor Bluetooth, datorită mobilităţii pe care ţi-o oferă. De-a lungul timpului am deţinut sau am testat diverse astfel de căşti. În ultima vreme le-am folosit din ce în ce mai puţin, cu excepţia acestor ultime două săptămâni când am avut în teste o pereche de Nokia BH-905i, modelul de top al celor de la Nokia şi succesorul modelului BH-905 testat tot de mine cu vreo doi ani în urmă.
În cadrul acestui articol veţi putea citi părerile adunate în urma utilizării destul de intense a acestui headset în ultimele 10-14 zile. Pentru nerăbdători însă (spoiler): cu greu veţi găsi o pereche de căşti cu funcţii şi performanţe superioare celor oferite de acestea.
Disclaimer: Aceste căşti au fost trimise la test de către prietenii noştri de la Nokia, însă acest lucru nu va afecta în nici un fel obiectivitatea acestui review, lucru vlabil pentru orice articol publicat pe acest site.
Exterior, design şi construcţie
Modelul de căşti Nokia BH-905i nu este cu siguranţă unul extrem de compact, ele fiind destul de voluminoase (măsoară 190 mm x 140 mm x 35 mm pliate) şi relativ grele, cântărind circa 170 de grame. Însă cu siguranţă sunt excelent construite şi extrem de comfortabile (detalii în secţiunea dedicată). Ele îmbină un plastic de calitate, cu pielea, pânza şi metalul, iar rezultatul îl observaţi în pozele din acest articol.
Banda de susţinere ce vine pe deasupra capului este ajustabilă în lungime, iar căştile propriu-zise pivotează în jurul axei lor (90 de grade într-o parte, circa 30 de grade în alta) şi se rabatează in jurul suportului lor median. Detalii în poze.
Căştile propriu-zise sunt realizate din plastic şi metal, iar partea interioară este confecţionată dintr-un material foarte moale ce imită pielea (sau este piele?) şi pânză în dreptul difuzoarelor. La o primă vedere totul pare excelent. Rămâne de văzut însă cum se vor comporta căştile în timp, supuse fiind stresului utilizării zilnice.
Casca stângă este relativ simplă, ea neoferind butoane pe laterale, ci doar switch-ul pentru activarea ANC -Active Noise Canceling-ului, LED-ul aferent (verde deschis când acesta este activat) şi jack-ul pentru încărcare.
Casca dreaptă înglobează pe partea de jos butonul pentru reglarea volumului sunetului, jack-ul de 2.5 mm pentru conectarea prin fir, LED-ul de stare, iar pe lateral oferă butoanele multimedia:
- Sus – buton multifuncţional: de pornire-oprire, răspundere apel, intrare în modul pairing, etc
- Jos – tastă Play/Pause
- Stânga şi Dreapta taste pentru derulare înainte sau înapoi
Aceste butoane multimedia sunt utilizabile atunci când căştile sunt conectate prin Bluetooth la orice dispozitiv compatibil, sau prin fir doar la dispozitive Nokia cu jack audio de 3.5 mm.
LED-rile de pe cele două părţi au următoarele culori şi semnificaţii aferente:
- cel din stânga:
- verde – ANC pornit sau baterie încărcată (dacă este cazul)
- roşu – headset-ul se încărcă
- roşu intermitent – baterie pe terminate
- cel din dreapta (denotă activităţi controlabile prin tasta multifuncţională de pe casca dreaptă)
- Verde intermitent – Bluetooth pornit
- Albastru intermitent- căşti conectate la un alt dispozitiv prin Bluetooth
- Roşu – căştile se închid
- Albastru intermitent rapid – căşti în modul pairing
Active Noise Canceling
Nokia BH-905i oferă reducere activă a zgomotului exterior, cunoscut mai mult ca „ANC – Active Noise Canceling”. Prin intermediul a 8 microfoane, plasate câte 4 pe fiecare cască, acestea captează şi analizează nivelul sunetului din jur şi acţionează pentru a îl acoperi.
Desigur, pentru a funcţiona este necesar să plasaţi căştile perfect pe urechi. Chiar şi aşa, sunetul nu este estompat total, însă coroborând această tehnologie cu ascultarea unor piese la nivel mediu, garantat nu veţi mai auzi nimic de ce se întâmplă în jur.
Desigur, tehnologia Noise Canceling s-ar putea să vi se pară puţin enervantă la început, deoarece poate da un efect de ţiuire a urechilor, mai ales dacă plasaţi căştile pe urechi fără a rula nici o melodie. Vă veţi obişnui însă rapid, iar dacă nu, Noise Canceling-ul poate fi dezactivat prin acţionarea butonului de pe casca stângă.
Personal consider însă o pereche de căşti cu noise-canceling un must pentru cei ce lucrează într-un mediu zgomotos, precum un birou open-space. Atenţie însă, nu recomand folosirea acestor căşti la volan sau atunci când mergeţi pe stradă, cel puţin nu cu modul de reducere a zgomotului activat, deoarece poate fi extrem de periculos (nu veţi auzi nimic din ce se petrece prin jur, precum un claxon, un strigăt, o maşină, etc).
Utilizare zilnică
Nokia-urile BH-905i oferă două moduri separate de funcţionare, ce ţin de modalitatea de conectare: prin Bluetooth sau prin fir.
În modul Bluetooth va fi nevoie să „legaţi” căştile de un dispozitiv emitent. Conectarea se face relativ simplu, însă trebuie menţionat că aveţi nevoie de un dispozitiv cu Bluetooth şi suport AD2P pentru a putea folosi aceste căşti.
Trebuie să ţineţi apăsat butonul de Pornit/Oprit pentru câteva secunde până când ledul de stare va începe să clipeasca rapid în culoarea albastră. În acest moment căştile sunt în modul pairing şi pot fi văzute de dispozitivele cu Bluetooth din jur. Nu vă rămâne decât să le căutaţi şi să le selectaţi. În cazul în care vi se cere o parolă, introduceţi 0000 . Mai multe detalii despre pairing găsiţi şi în manualul ce însoţeşte aceste căşti.
În acest mod veţi putea utiliza toate butoanele de pe casca dreaptă şi veţi putea folosi căştile ca şi headset pentru convorbiri telefonice sau VOIP. În plus, dacă dispozitivul folosit suportă un egalizator audio cu diverse profile, acestea vor putea fi utilizate pentru a ajusta sunetul după bunul plac al fiecărui utilizator.
Veţi putea şi regla nivelul sunetului, însă trebuie menţionat că acesta nu se sincronizează cu nivelul sunetului afişat pe telefon. Astfel, dacă aţi dat deja căştile la maxim (veţi auzi un bip când aţi atins nivelul maxim) iar volumul nu este suficient, încercaţi să reglaţi volumul şi din telefon sau din playerul multimedia.
În general nu am avut nici o problemă în a conecta căştile la diverse dispozitive, incluzând telefonul meu Nokia e51, un iPad 2, un Asus Transformer şi un laptop Asus cu Bluetooth. Căştile nu au pierdut semnalul şi sunetul nu a suferit întreruperi, acest lucru fiind însă valabil atât timp cât rămâneţi la maxim 10 metri de emitor în linie dreaptă. Altfel, în propria casă, la o distanţă de probabil 7-8 metri de emitor, însă prin 3 pereţi diferiţi, încep deja să apară întreruperi, dar acest lucru este caracteristic oricărui dispozitiv Bluetooth.
În cazul utilizării pe fir, în mod normal nu vom putea beneficia nici de butoane şi nici de setări audio. Există însă o excepţie: utilizarea căştilor cu un telefon Nokia cu jack de 3.5 mm. Tocmai de aceea Nokia oferă două adaptoare diferite pentru utilizarea acestui telefon prin conexiune cu fir, unul dedicat telefoanelor Nokia care oferă şi aceste funcţionalităţi şi unul pentru orice alte dispozitive cu un jack de 3.5 mm. Firul dedicat dispozitivelor Nokia poate fi utilizat şi pe alte device-uri, însă veţi pierde desigur accesul la butoane şi egalizatorul audio. Mai multe despre acestea în secţiunea Acessorii aflată mai jos în cadrul acestui review.
Comfort şi calitate audio
După cum vă spuneam şi mai la început, Nokia BH-905i nu sunt chiar uşoare. Personal le-am considet însă foarte comfortabile pentru o pereche de căşti „peste cap”, nesimţind niciodată nevoia de a le da jos şi nefiind incomodat de greutatea lor. Însă acest aspect probabil diferă de la caz la caz. Faţă de modelul precedent, BH-905, noua variantă este totuşi ceva mai uşoară şi oferă o formă mai ergonomică a părţii de suport ce vine pe deasupra capului.
Atât aceasta cât şi căştile propriu zise sunt căptuşite cu un material ce pare a fi o piele foarte comodă şi moale. Nu pot însă confirma cu siguranţă că este într-adevar piele sau un material sintetic bine realizat, însă tind să merg mai degrabă pe varianta a doua. Căştile se potrivesc în general bine şi datorită modurilor multiple de reglaj ar trebui să vină numai bine pe orice ureche, pentru ca fiecare să poată simţi din plin puterea sistemului de reducere activă a zgomotului.
De remarcat că aceste căşti nu acoperă complet urechea, fapt ce vine cu avantaje şi dezavantaje. Astfel, ele sunt mai uşoare şi pot fi utilizate şi de cei care poartă ochelari, dar pe de altă parte calitatea atenuării zgomotului , şi poate şi calitatea audio, este uşor mai slabă decât în cazul căştilor care acoperă complet urechea. În plus, ele trebuie pozitionate perfect pe ureche pentru a beneficia de atuurile ANC-ului, lucru ce poate fi uşor enervant pentru persoanele cu părul mai lung.
Despre calitatea audio nu vă pot spune decât un singur lucru: nimic de reproşat. Desigur, nu mă pot lăuda cu o ureche audiofilă, însă după umila mea părere căştile sunt capabile să redea fără probleme atât înaltele, cât şi joasele, având un răspuns în frecvenţă cuprins între 15 Hz şi 20 KHz şi difuzoare de 32 mm cu impedanţă de 32 ohmi.
Desigur, ideal ar fi să testaţi personal aceste căşti înainte de la cumpăra, însă eu unul consider că vă va fi destul de greu să găsiţi unele care să ofere o calitate a sunetului net superioară, la un preţ asemănător.
Headset pentru convorbiri
Desigur, ca orice pereche de căşti Nokia, modelul BH-905i poate fi folosit şi pe post de headset, pentru recepţionarea şi efectuarea de convorbiri, atunci când el este conectat prin Bluetooth la un telefon mobil.
Să presupunem că folosiţi telefonul pentru a asculta muzică. Dacă veţi primi un apel, puteţi foarte uşor să răspundeţi sau să îl respingeţi folosind butoanele de pe casca stângă. Pentru efectuarea unui apel, pur şi simplu trebuie să apelaţi numărul normal de pe telefon şi headset-ul va face restul. Calitatea sunetului primis şi redat în căşti este impecabilă, însă calitatea şi volumul vocii captate de headset şi redate către înterlocutor nu este aşa cum ne-am fi aşteptat.
Cel puţin în cazul meu, interlocutorul mă înţelegea mai greu atunci când utilizam headset-ul decât în mod normal, când vorbeam ţinând telefonul la ureche (în ambele cazuri folosind un Nokia e51), în mare parte datorită existenţei unui ecou destul de deranjant care face vocea greu de înţeles.
Desigur, mai există un aspect: eu vorbesc destul de încet (foarte încet ar zice unii) iar microfoanele (două pe acest model) sunt plasate pe căşti, destul de departe de gură. Aşadar, cel puţin în cazul celor cu o voce puternică, acest aspect nu va fi o problemă (am testat acest lucru, chit că un oarecare ecou persistă). În cazul meu şi al altora cu o voce mai domoală însă va fi.
Desigur, headset-ul poate fi utilizat şi pentru convorbiri VOIP, atât în cazul conectării prin Bluetooth la laptop sau telefon, sau folosind cablul şi adaptoarele aferente din pachet pentru conectarea la un computer ce nu dispune de Bluetooth.
Totuşi, personal consider că puţini vor folosi aceste căşti pentru convorbiri telefonice, punctul lor forte fiind desigur calitatea audio, fapt ce le face propice pentru muzică , podcast-uri sau filme.
Autonomie şi baterie
Din start vă voi spune că nu am reuşit să utilizez aceste căşti până la epuizarea bateriei. E drept că în decursul acestor două săptămâni de utilizare le-am încărcat de 4 ori, tocmai pentru a nu rămâne fără baterie când e lumea mai dragă, însă încărcarea este un lucru de care veţi cam uita când aveţi astfel de căşti şi le folosiţi câteva zeci de minute sau poate ore pe zi.
Datele oficiale furnizate de Nokia legate de autonomie sunt următoarele:
- utilizare nelimitată în cazul conectării căştilor prin cablu
- 16 ore redare muzică şi 40 de ore în stand-by cu Noise Canceling ON
- 25 de ore redare muzică şi 600 de ore în stand-by cu Noise Canceling OFF
În realitate, acest cifre vor fi ceva mai mici, dar cert este că veţi beneficia de o autonomie de minim 14-15 ore oricum aţi folosi aceste căşti. Personal mi se par valori excelente, mai ales comparându-le cu vechile mele căşti Logitech care ofereau o durată de viaţă a bateriei de 5-6 ore. Dar să nu comparăm totuşi mere cu pere.
Încărcarea bateriei se face în aproximativ 1.5-2 ore prin conectarea căştilor la un încărcator Nokia cu mufă subţire, acelaşi utilizat de telefoanele Nokia ceva mai vechi, precum Nokia-ul E51.
În timpul încărcării, LED-ul de pe casca stângă (cel ce în mod normal indică statusul ANC) va fi roşu, el schimbându-se în verde atunci când bateria s-a încărcat. În cazul în care bateria este pe terminate, acelaşi LED va lumina în roşu intermitent iar căştile vor emite un bip la fiecare 5 secunde (desigur, acest lucru se întâmplă doar când se folosesc în modul Bluetooth). Cum eu nu am reuşit să ajung în această situaţie, nu vă pot spune din păcate cât timp veţi mai putea folosi căştile din momentul în care aceste semnale intră în acţiune.
Accesorii
Multitudinea de accessorii oferite de această pereche de căşti este cu adevărat de apreciat. În primul rând, căştile sunt livrate cu o husă de protecţie din piele, numai bună pentru transport şi protecţie, deşi cam voluminoasă.
În interiorul ei, veţi găsi o cutiuţă mai mică, ce conţine:
- cablu audio Nokia CA-143U cu jack-uri 2.5 – 3.5 mm pentru conectarea la un dispozitiv Nokia (circa 1.2 m) – cel care permite utilizarea butoanelor multimedia
- cablu audio Nokia CA-182U cu jack-uri 2.5 – 3.5 mm pentru conectarea la alte dispozitive (circa 1.2 m) – nu avem acces la butoanele multimedia
- cablu de extensie cu jack-uri 3.5 mm mamă-tată de 1.7 m
- adaptor Nokia AD-52 pentru dispozitive cu jack de 2.5 mm
- adaptor Nokia AD-63 pentru dispozitive cu jack de 3.5 mm standard cu 3 pini
- adaptor Nokia AD-70 pentru dispozivive cu jack de 6.3 mm
- adaptor Nokia AD-71 pentru avion
- adaptor Nokia AD-70 pentru calculator (VOIP) + se foloseşte cu cablul CA-143U
În plus veţi primi un încărcător Nokia standard, cu mufă subţire.
De menţionat că toate cablurile Nokia oferă o mufă de 3.5 mm cu 4 pini, care s-ar putea să nu funcţioneze corect cu toate jack-urile mamă de 3.5 mm standard. Caz în care va trebui să utilizaţi adaptorul Nokia AD-63, cu mufă clasică cu 3 pini.
Preţuri şi disponibilitate
Puţine lucruri ar fi de reproşat acestui headset de la Nokia şi probabil cel care va şterge zâmbetul de pe faţa multora va fi preţul. Acesta variază între 800 şi 1000 de lei, în funcţie de sursă.
Atenţie însă, puţine magazine au listat în acest moment modelul BH-905i, majoritatea oferind în continuare modelul BH-905, predecesorul acestuia. Iar cele două sunt foarte asemănătoare ca şi aspect şi dimensiuni.
Concluzii
Testez zeci, poate sute de produse pe an. De multe ori îmi pare rău când trebuie să dau înapoi unele dintre ele, dar mă consolez cu ideea că vin altele şi mai interesante, mai aspectuoase şi cu mai multe funcţii. În cazul acesta mă încearcă însă o părere de rău parcă mai mare şi nu exagerez: căştile astea de la Nokia mi-au plăcut foarte mult.
Săptămâna trecută eram la birou şi am dat căştile jos de pe urechi după vreo 3 ore de utilizare continuă. Am fost uimit de zgomotul de taste, chicoteli, scârţâieli de scaune din jurul meu. Zgomote pe care le uitasem în orele precedente. Şi cu atât mai relaxant este să ţii căştile pe urechi fără a asculta nici o melodie, doar pentru efectul creat de ANC-ul activat, ce omoară zumzăiala din jur, chit că pentru mulţi această senzaţie s-ar putea să nu fie prea plăcută. Partea pozitivă e că nu există nici un efect negativ asupra urechii.
Aşadar, îmi pare rău că Nokia-urile BH-905i pleacă mâine. Poate că nu sunt ele cele mai comfortabile din lume, sau cele mai calitative sau cele mai aspectuoase, dar eu le consider ideale pentru munca la birou şi pentru cei ce călătoresc mult, cu avionul sau trenul (chiar şi cu maşina, atât timp cât nu conduc ei).
Nu sunt însă recomandate celor care doresc să le folosească la sală sau când aleargă în parc, deoarece pot aluneca destul de uşor de pe urechi. În plus, mai trebuie menţionat că Nokia nu oferă şi un adaptor Bluetooth care să permită utilizarea acestor căşti cu dispozitive fără Bluetooth (decât prin intermediul cablului), iar Zune HD-ul meu sigur ar fi apreciat aşa ceva.
Ce ne-a plăcut:
- construcţia şi forma, ambele robuste şi aspectuoase în acelaşi timp
- autonomia excelentă
- calitatea audio ireproşabilă (din punctul meu de vedere)
- sistemul de atenuare a zgomotelor exterioare ce va fi apreciat de cei ce lucrează/călătoresc în medii zgomotoase
- conexiunea Bluetooth stabilă, fără întreruperi
- husă pentru transport şi o multitudine de conectori incluşi în pachet
- calitatea audio în timpul comvorbirilor foarte bună, însă nu şi a vocii înregistrate şi trimise spre interlocutor (mai mult ca sigur însă din cauza vocii mele molcome)
Ce nu ne-a plăcut:
- lipsa unui adaptor 3.5mm-Bluetooth pentru a putea utiliza căştile la maximul poteţial şi cu dispozitive fără Bluetooth
- căştile pot aluneca destul de uşor de pe urechi în cazul unor mişcări bruşte
- forma compactă a căştilor, ce nu acoperă complet urechea, oferă avantaje şi dezavantaje
- preţul destul de mare
Da, preţul mare aduce un nod în gât. Dar chiar şi aşa, dacă doriţi o pereche de căşti wireless de top, cu sistem de atenuare a zgomotului exterior, Nokia BH-905i ar trebui să fie sus în topul preferinţelor voastre.
lentiu
3 august 2014 la 19:20
Salutari! Nimeni nu scrie despre faptul ca sunt foarte prost construite la capitolul rezistenta la glisare si rotire a partilor cu difuzoare. Partea telescopica are un opritor din plastic care cu timpul se rupe si cazand toceste fierele care se intrerup. Problema e ca nu gasesti fire si nici sa le schimbi nu poti fara sa deteriorezi „bentitza”. Ideal este sa nu le pliezi si sa nu rotesti prea mult partile cu difuzoare altfel risti sa ti-se defecteze….