Sisteme de operare pentru PC – Windows, Linux, MacOS, Chrome OS
La prima vedere, când ne referim la sistemele de operare disponibile pentru PC există un singur răspuns: Microsoft Windows. Acest lucru se întâmplă datorită cotei de piaţă zdrobitoare de aproape 90% pe care o are Windows, cei care optează pentru alternative fiind deseori priviţi drept ciudaţi.
Ar fi însă greşit să ignorăm celelalte sisteme de operare care încearcă şi, în unele cazuri, chiar reuşesc să creeze o comunitate puternică de utilizatori. Printre ele se regăsesc inevitabil MacOS, disponibil pe computerele produse de Apple, sau diversele (şi mult prea numeroasele) distribuţii de Linux.
Nu în ultimul rând, vom arunca o scurtă privire şi asupra viitorului, un viitor care are două caracteristici esenţiale: accesul permanent la internet şi integrarea cu dispozitivele mobile.
Microsoft Windows
Microsoft a revoluţionat utilizarea calculatoarelor prin sistemul de operare Windows, care a copiat conceptul de interfaţă grafică pionierat de Steve Jobs la Apple pe Macintosh în 1984. În prezent, la aproape 30 de ani distanţă, Windows deţine o cotă de piaţă de aproape 90% prin intermediul a trei versiuni:
- Windows XP – Lansat în octombrie 2001, Windows XP a oferit o nouă eXPerienţă prin concentrarea pe funcţionalitatea demonstrată deja de precursorul Windows 95. Lăudat de presă internaţională, WinXP a devenit sistemul de operare preferat în special în varianta Professional, care a inclus numeroase opţiuni de securitate şi reţea suplimentare comparativ cu varianta Home. În prezent, Windows XP are o cotă de piaţă de aproximativ 37%.
- Windows Vista – La începutul anului 2007 Microsoft a lansat Windows Vista, un sistem de operare caracterizat de o schimbare a interfeţei de utilizator şi de introducerea a numeroase noutăţi de ordin tehnic şi de securitate, aproape invizibile pentru utilizatorul final.
În ciuda faptului că a reprezentat un salt important din punct de vedere tehnologic datorită celor şase ani trecuţi de la Windows XP, noul OS a fost aspru criticat de presa de specialitate şi a sfârşit prin a fi marginalizat, utilizatorii rămânând fideli bătrânului XP. Principalul defect: slaba compatibilitate cu aplicaţiile şi driverele. În prezent, Windows Vista are o cotă de piaţă de circa 11%.
- Windows 7 – Spre finalul anului 2009, Microsoft a lansat Windows 7, un sistem de operare bazat pe Vista care a pus însă accentul pe experienţa utilizatorului final. Pe lângă compatibilitatea foarte bună cu aplicaţiile şi, mai ales, cu componentele hardware, Windows 7 include un nou design pentru interfaţa grafică, îmbunătăţiri menite să ajute performanţa sistemului şi suport pentru multi-touch. Apreciat aproape în unanimitate de comunitatea IT, Windows 7 este în prezent sistemul de operare cu cea mai mare cotă de piaţă: 42%.
Apple Mac OS X
Mac OS este urmaşul sistemului de operare dezvoltat de Apple în prima parte a anilor ‘80 pe primele versiuni ale calculatoarelor Macintosh, cunoscut la vremea respectivă sub banalul nume System Software. În 1999 a apărut Mac OS X, care pe parcursul ultimului deceniu a ajuns la versiunea 10.7, cunoscută şi sub numele de cod Lion.
Mac OS X este un sistem de operare închis, disponibil exclusiv pe computerele Apple, aceasta fiind o bună explicaţie pentru cota de piaţă de numai 7% pe care o are în prezent.
Comparativ cu diversele versiuni de Windows, MacOS pune accentul pe experienţa utilizatorului final printr-o interfaţă grafică intuitivă şi un taskbar bazat pe un concept diferit de utilizare. Principalele avantaje sunt uşurinţa de utilizare a aplicaţiilor, care pot fi accesate foarte uşor datorită existenţei unei singure iconiţe şi pot fi dezinstalate prin simpla “aruncare” a acestora în “coşul de gunoi”.
Chiar dacă comunitatea de dezvoltatori pentru MacOS este numeroasă, există şi dezavantaje: numeroase aplicaţii celebre disponibile pe Windows nu au versiune de MacOS, iar jocurile populare pe platforma Microsoft sunt o necunoscută pentru Apple.
Linux
Am ajuns şi la Linux, un sistem de operare Open Source a cărui cotţ totală de piaţa se învârte la aproximativ 1%. Deschiderea OS-ului a însemnat că oricine a putut crea propria distribuţie de Linux, motiv pentru care în prezent există numeroase opţiuni pentru utilizatori.
Deşi diferite, toate distribuţiile de Linux au câteva puncte comune esenţiale: sunt gratuite, sunt uşor de instalat, au compatibilitate hardware bună, au versiuni gratuite pentru cele mai uzuale aplicaţii Windows, sunt stabile şi nu au (aproape deloc) viruşi.
Dacă activitatea ta se bazează preponderent pe navigare web, comunicare pe chat, editare de texte, vizionat filme şi ascultat muzică poţi lua în calcul instalarea unei distribuţii Linux.
- Linux Mint 11 – Aceasta este în prezent cea mai apreciată distribuţie de Linux. Procesul de instalare este simplu şi durează maxim 15 minute, iar interfaţa este simplă şi intuitivă: există un singur meniu pentru aplicaţii şi administrarea OS-ului.
- Ubuntu 11.4 – Tocmai a pierdut coroana de rege, însă Ubuntu rămâne una dintre distribuţiile de top datorită desktopului Unity, o interfaţă full-screen care îţi permite să schimbi rapid între aplicaţii. Din păcate, are probleme de stabilitate şi cerinţe hardware destul de ridicate.
- Fedora 15 – Aceasta distribuţie mizează pe interfaţă grafică Gnome Shell, care permite tranziţii animate, un taskbar şi un “lansator” de aplicaţii. Se aseamănă în bună măsură cu Ubuntu, dar are numeroase probleme la instalarea codecurilor MP3, pluginurilor Adobe Flash şi driverelor Nvidia.
În curând pe monitoare: Chrome OS şi Windows 8
În viitorul foarte apropiat, sistemele de operare pentru PC vor cunoaşte un fel de revoluţie care se va extinde pe două direcţii principale: efectele accesului permanent la internet şi integrarea cu sisteme de operare dedicate platformelor mobile.
- ChromeOS – Internetul s-a dezvoltat dramatic în ultimii ani, iar numărul şi performanţele aplicaţiilor web-based cresc semnificativ în ultima perioadă, ceea ce duce la o scădere a influenţei aplicaţiilor desktop. Google a intuit acest potenţial în creştere şi a lansat Google Chrome OS, un sistem de operare care lucrează doar cu aplicaţii web.
Practic, Chrome OS este format doar dintr-un browser Chrome care se conectează la internet, acesta fiind mediul în care interacţionezi cu toate aplicaţiile, indiferent că vorbim despre editare documente, editare foto sau streaming video. Totuşi, lumea IT nu este încă pregătită pentru o mutare completă pe internet, motiv pentru care Google Chrome OS este încă departe de a deveni o alternativă la OS-urile clasice, cel puţin până în momentul în care se vor rezolva probleme precum spaţiul de stocare, editare video sau instabilitatea conexiunilor la internet.
- Windows 8 – Microsoft are o abordare diferită. Viitorul Windows 8 va fi un sistem de operare dedicat atât PC-urilor, cât şi tabletelor, dispozitive care cunosc o explozie de popularitate. Programat să apară în cursul anului 2012, Windows 8 propune o interfaţă de utilizator complet schimbată botezată Metro, asemănătoare cu cea disponibilă pe tablete: meniul de start dispare în favoarea unui Start Screenm, Windows Explorer cu interfaţa Ribbon, Task Manager îmbunătăţit, magazin de aplicaţii Windows Store asemănător cu App Store sau Android Market şi multe altele.
Practic, prin Windows 8 va exista o apropiere de funcţionalitate şi utilizare între PC-uri, tablete şi, de ce nu, telefoane mobile. Spun şi telefoane mobile mai ales datorită direcţiei Google, al cărui Android IceCream este optimizat atât pentru tablete, cât şi pentru mobile.
Cu alte cuvinte, viitorul stă sub semnul integrării complete între numeroase dispozitive electronice pe care le utilizăm zilnic: calculatoare, tablete, laptopuri şi telefoane mobile. Iar aceasta integrare nu poate fi decât benefică pentru utilizatorul final.
El Mano
15 septembrie 2013 la 12:06
As dori sa stiu mai multe despre urmatoarele probleme:
1)…prin anii 2001…ni s-a spus despre viitoare module de memorie de 42 GB din materie vie
2)…un limbaj de programare bazat pe biocurenti…(la vremea respectiva…prin 95…mi s-a spus ca nu este posibil datorita curentilor parazitari care ar altera comenzile)…totusi pilotii americani lucreaza cu ceva asemanator…asta ar putea implica printre altele eliminarea unor dispozitive de intrare precum mouse sau tastatura…de asemenea incazul evoluarii thnicilor de creare holograma…se va renunta la display imaginea fiind creata in spatiu prin cimpuri ionizate fe forta cntrolate…cit este fantezie si cit este realitate in aceste idei?
Xxgio.ro
28 septembrie 2021 la 12:39
Ar fi fost interesant sa fi aminti și de Solaris