Tenda U12 review: un adaptor wireless AC1300 ieftin si bun
Împreună cu routerul AC18 pe care l-am testat in acest review, Tenda ne-a trimis la test și un adaptor wireless lansat de curând, modelul U12.
Din nume nu îți poți da seama imediat despre ce anume este vorba, însă căutând pe pagina de specificații a producătorului aflăm că este vorba de un model AC1300, adica compatibil cu standardul de conectare 802.11ac cu o viteză maximă de 1300 Mpbs. Este vorba bineînțeles de o viteză teoretică ce combină cele două viteze maxime disponibile pe benzile de 2.4 GHz și 5 GHz.
Deoarece Tenda U12 este un model dual-stream, acesta oferă rate de transfer de numai 867 Mbps atunci când este conectat la o rețea wireless 802.11ac (mențiune: adaptorul nu a fost folosit pentru testele router-ului AC18). Practic, Tenda U12 AC1300 este un adaptor pe care îl poți folosi fie pentru a oferi unui PC desktop capacitatea de a se conecta wireless la routerul care furnizează accesul la Internet sau pentru a face upgrade unui laptop mai vechi, care vine cu un standard mai lent de conectare precum 802.11 n sau g.
Fiind vorba de un adaptor Wi-Fi ieftin și suficient de bun pentru majoritatea cazurilor de utilizare am considerat necesar să-l abordăm într-un articol separat. Să începem întâi cu lista de specificații, după care vom continua că părerile noastre și rezultatul testelor.
Specificații
- Standarde wireless suportate: 802.11 ac/n/g/b/a
- Interfață conectare PC: USB 3.0
- Benzi de frecvență: 2.4 GHz / 5 GHz
- Viteză de conectare maximă: 400 Mbps (2.4 GHz) / 867 Mbps (5 GHz)
- Buton WPS
- LED de stare
- Antenă încorporată
- Putere de emisie: <20 dBm
- Standarde criptare conexiune: WPA-PSK/WPA2-PSK,WPA/WPA2,WEP,WPS
- Compatibilitate SO: Windows 10/8.1/8/7/XP 32 și 64 de biți, Mac OS X 10.6~10/12, Linux
- Dimensiuni: 93.8 x 30.2 x 13.4 mm
Ce ne-a plăcut
Bazat pe un cip Realtek, Tenda U12 are un design simplu și oferă un LED de stare și un buton pentru activarea autentificării prin WPS. Practic poți face pairing-ul inițial între routerul de acasă și adaptor fără a mai introduce parola de conectare.
Un alt avantaj al produsului este conectivitatea USB 3.0, adaptorul putând teoretic să beneficieze de ratele de transfer mai mari oferite de acesta. În practică nu vei atinge niciodată viteza maximă a standardului USB 3.0, adica 5 Gbps.
Cat despre design, nouă ne-a plăcut silueta lui U12 si culoarea albă a carcasei. Sunt sigur că dispozitivul nu va câștiga niciun premium de de sign, însă nici nu va strica aspectul laptopului sau PC-ului tău.
În pachetul oferit de Tenda găsim pe lângă adaptorul în sine și CD-ul de instalare pe care sunt sigur că-l vei arunca într-un sertar si un cablu prelungitor USB. Acesta se poate dovedi de real ajutor în situațiile în care vrei să prinzi o recepție mai bună, adaptorul putând fi repoziționat rapid. De asemenea pentru cazurile în care porturile adiacente ale laptopului sunt blocate de cabluri, stick-uri si adaptoare groase poti conecta fără probleme adaptorul wireless folosind acest cablu prelungitor.
Tot la capitolul plusuri eu as adăuga și suportul pentru sisteme de operare mai vechi precum Windows XP și pentru mai puțin popularul Linux. Ca de obicei recomandarea mea este să descarci cea mai nouă versiune a driverelor direct de pe site-ul producătorului.
Ce nu ne-a plăcut
Performanțele în aceeași cameră au fost suficient de bune chiar dacă U12 nu dispune de antene externe. Din păcate, deși specificațiile subliniază compatibilitatea cu TurboQAM (256-QAM) și router-ul AC18 oferit tot de Tenda oferă TurboQAM, nu am reușit sub nici o formă să conectez placa de rețea la viteza de 400 Mbps, fiind nevoit să mă mulțumesc cu viteza maximă de 300 Mbps permisă de o implementare 802.11n dual-stream standard.
Lipsa antenelor se observă atunci când apare în cale un perete, vitezele de transfer în banda de 5 GHz scăzând vizibil. Oferit la un preț mic, U12 este însă suficient de rapid pentru a trece pe wireless un PC desktop sau pentru a îmbunătăți conectivitatea unui laptop mai vechi care nu este compatibil cu 802.11ac. Mai jos ai rezultatele testării în mai multe condiții:
- Transfer 802.11n 2,4 GHz: 128 Mbps
- Transfer 802.11n 2,4 GHz (2 pereți): 105 Mbps
- Transfer 802.11ac 5 GHz: 310 Mbps
- Transfer 802.11ac 5 GHz: (doi pereți): 244 Mbps
Preț și disponibilitate
Adaptorul de rețea Tenda U12 AC1300 este oferit la un preț de aproximativ 110 lei, ofertele și disponibilitatea actualizate putând fi găsite aici sau aici.
Concluzii
Cei care doresc maximum de performanță vor opta probabil pentru modelele cu antene externe și suport AC1750 sau AC1900, însă pentru conectarea unui desktop sau laptop fără pretenții de trafic intensiv, Tenda U12 este un adaptor demn de luat în seamă, mai ales pentru că prețul cerut de producător este unul cinstit pentru ceea ce primește utilizatorul la schimb.
Vlad
1 noiembrie 2020 la 15:37
Salutari. Sint pus in fata unei dileme sa aleg intre acest adaptor wireless pe care l-ai prezentat (Adaptor USB Wireless TENDA U12 AC1300) si intre: Adaptorul USB Wireless TP-LINK Archer T4U AC1300 si Adaptorul USB Wireless TP-LINK AC1300 Archer T3U. Dupa parerea ta, care crezi ca este mai bun si desigur, – merita a fi cumparat ? Am uitat sa specific pentru ce anume vreau sa-l folosesc. La tara, am un calculator (desktop) iar acolo nu am retea la internet/Net si doresc sa folosesc acel adaptor wireless la PC. Pe post de emitator de Net, – o sa fie propriul telefon cu abonament la Digi. Alta optiune prin zona nu am deoarece nu s-a investit nimic de catre nici o firma… Asta este.